برای خرید باتری لپتاپ، درست مثل هر قطعه الکترونیکی دیگری باید دقت و وسواس زیادی بهخرج دهید. بهخصوص حالا که نمونههای تقلبی در بازار فراوان هستند. در این راهنمای خرید باتری لپ تاپ ما به تمامی نکاتی که باید هنگام خرید باتری نو به آنها توجه کنید خواهیم پرداخت. با پلازا همراه باشید.
باتری لپ تاپ عمر محدودی داشته و به مرور زمان و با گذشت سالها ظرفیت نگهداری شارژ آن کم میشود. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که برای کارهای روزمره خود از لپ تاپ استفاده میکنید احتمالا پس از چند سال از کم شدن میزان شارژدهی باتری لپ تاپ خود احساس نارضایتی دارید. در واقع این کاهش شارژدهی به اندازهای پیشرفت میکند که دیگر باتری توانایی نگه داشتن شارژ را نخواهد داشت و تنها زمانی میتوانید از لپ تاپ خود استفاده کنید که به یک پریز برق دسترسی داشته باشید.
در ویدیوی زیر میتوانید با «چند تفاوت باتری اورجینال و های کپی» آشنا شوید.
در حال حاضر در بازار و سایتهای مختلف انواع باتری لپ تاپ بهگونهای عرضه شده است که کاربر در انتخاب باتری مناسب لپ تاپ خود دچار سردرگمی میشود. اینکه بدانید باتری لپ تاپ اورجینال چه ویژگیهایی دارد و در کل چه باتری سازگار با مدل لپ تاپتان است، اهمیت بسیار بالایی دارد. امروز قصد داریم در پلازا به راهنمای خرید باتری لپ تاپ پرداخته و تفاوت باتری اورجینال و های کپی را با هم مرور کنیم. پیشنهاد میشود در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
راهنمای خرید باتری لپ تاپ
باتری لپ تاپ عمر محدودی داشته و بسته به نوع استفاده کاربر پس از 2 تا 3 سال میبایست برای کارایی بیشتر تعویض شود. اما اولین و مهمترین گام برای خرید باتری اصل علاوه بر دانستن برند و مدل لپ تاپ، توجه به یکسری نکات مهم است که موجب میشود باتری خریداری شده کارایی بهتری داشته باشد. در ادامه تعدادی از نکات مهم خرید باتری لپ تاپ که میبایست به آنها توجه داشته باشید را با هم مرور خواهیم کرد:
1. پارت نامبر ؛ مدل باتری لپ تاپ را از کجا بفهمیم؟
مدل و پارت نامبر هر باتری روی آن حک شده است. معمولا مثل تصویر زیر، مدل باتری روی خود آن و پارتنامبر نیز روی برچسب باتری نوشته شده است. بسته به نوع سازنده لپ تاپ، کد باتری ترکیبی از حروف و اعداد است که با یک الگوی خاص نوشته شدهاند.
دقت داشته باشید که یک مدل باتری ممکن است چندین پارت نامبر را پشتیبانی کند. در برخی از سایتهای فروش باتری لپ تاپ در کنار هر محصول علاوه بر مدلهای سازگار، پارت نامبرها را نیز مینویسند. در نتیجه در صورت فهمیدن مدل و مشخصات باتری، میتوانید بدون نگرانی، باتری سازگار با لپ تاپ موردنظر خود را خریداری کنید.
2. ولتاژ باتری
تنها پیدا کردن کد و مدل باتری لپ تاپ نمیتواند در خرید یک باتری سازگار با لپ تاپ کافی باشد. دومین فاکتوری که میبایست در هنگام خرید باتری لپ تاپ در نظر داشت، توجه به ولتاژ باتری است. بسته به مقدار انرژی موردنیاز، ولتاژ باتری 10.8 ولت یا 14.4 ولت است. این در حالی است که استفاده از باتری با ولتاژ 10.8 برای لپ تاپ 11.1 ولت مشکلی ندارد.
از طرف دیگر باتری با ولتاژ 14.4 ولت با لپ تاپ 14.8 ولت نیز سازگار است. ولتاژ باتری رابطه مستقیمی با تعداد سلولهای باتری دارد. به عنوان مثال یک باتری 10.8 ولتی 6 سلول دارد، در حالیکه یک باتری 14.4 ولتی هشت سلول دارد.
3. ظرفیت
ظرفیت یا نرخ توان باتری یکی دیگر از موارد مهم است که میبایست در هنگام خرید باتری لپ تاپ به آن توجه کرد. اما باتری لپ تاپ چند هزار است؟ ظرفیت بستگی به مدل لپتاپ شما دارد. بیشتر لپتاپها بین 2000 تا 7000 میلیآمپر در ساعت ظرفیت دارند. برای تشخیص ظرفیت باتری لپ تاپ خود نیز باید به وبسایت شرکت سازنده مراجعه و ظرفیت را در بخش مشخصات محصول پیدا کنید. هر چه ظرفیت یک باتری بیشتر باشد بدین معنا است که این باتری توانایی نگهداری شارژ بیشتری را دارد. در نتیجه بهتر است به دنبال باتری با بالاترین مقدار ظرفیت باشید. در حال حاضر انواع باتری لپ تاپ که جدیدا در بازار عرضه شدهاند حداقل 5000 میلیآمپر ساعت ظرفیت دارند.
4. مواد سازنده باتری
از دیگر مشخصات باتری لپ تاپ، مواد سازنده باتری است. در حال حاضر مواد مختلفی برای ساخت باتری لپ تاپ مورد استفاده قرار میگیرند. انواع باتری لپ تاپ از جنس نیکل کادمیوم، هیدرید فلز نیکل، لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری است. امروزه باتریهای از جنس نیکل کادمیوم (NiCad) به دلیل وزن بالا و عمر کوتاه از رده خارج شدهاند. در طرف دیگر باتریهای از جنس هیدرید فلز نیکل (NiMH) از باتریهای نیکل کادمیوم عمر طولانیتری داشته، اما در مقایسه با باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری زودتر خراب میشوند. به جرات میتوان گفت که باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری بهترین نوع باتری برای لپ تاپها هستند. این باتریها از انواع باتری لپ تاپ وزن کمتری داشته و در عین حال طول عمر بالاتری دارند. علاوه براین باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری سریعتر شارژ شده و با محیط زیست نیز سازگارترند.
5. طول عمر (سیکل شارژ باتری)
باتری لپ تاپ نیز همانند دیگر تجهیزات الکترونیک طول عمر مشخصی دارند. برای باتری لپ تاپ به فاکتور طول عمر، سیکل شارژ نیز میگویند. در واقع هر یک بار که لپ تاپ از باتری با 100 درصد شارژ خود استفاده کرده و آن را به صفر برساند، یک سیکل شارژ را طی کرده است. هر باتری بر حسب میزان مصرف کاربر و جنس مواد سازندهای که در آن به کار رفته است از یک طول عمر و سیکل شارژ مشخص برخوردار است. در حالت معمول یک باتری لپ تاپ قادر است در استفاده معمولی و نرمال از 400 تا 800 سیکل شارژ پشتیبانی کند. به طور کل میتوان گفت باتریهای با کیفیت بالا (گرید A) حدود 12 تا 18 ماه، باتریهای با کیفیت متوسط (گرید B) حدود 10 تا 15 ماه و باتریهای با کیفیت پایین (گرید C) حدود 5 تا 10 ماه عمر مفید دارند.
تشخیص باتری اورجینال لپ تاپ
در حال حاضر باتری انواع لپ تاپ در قیمتهای مختلف در بازار موجود است که این امر میتواند موجب سردرگمی خریدار شود. توانایی تشخیص باتری اصلی لپ تاپ از فیک، فاکتور بسیار با اهمیتی است که لازم است به آن توجه کرد. به طور معمول باید گفت که باتریهای لپ تاپ به سه دسته باتریهای جنیون (Genuine)، اورجینال (Original) و های کپی (High Copy) تقسیم میشوند که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت:
1. باتری جنیون (Genuine Battery)
بهترین نوع باتری لپ تاپ، باتری جنیون است که به صورت فابریک در هنگام خرید لپ تاپ، روی آن سوار شده است. این باتری به سفارش کمپانی سازنده لپ تاپ توسط کارخانههای چینی که عمدتا شرکت Simplo و LG cell هستند، اسمبل و ساخته شدهاند. سلولهای موجود در این باتریها توسط کشور ژاپن و یا کره مانند برندهای سامسونگ، ال جی یا پاناسونیک ساخته شده است و از نظر کیفیت در بالاترین سطح قرار میگیرند.
اگر باتری لپ تاپتان خراب شده و به فکر تهیه یک باتری جنیون برای آن هستید بهتر است بدانید که هیچکدام از برندهای سازنده لپ تاپ در ایران نمایندگی رسمی نداشته و برای تهیه باتری جنیون میبایست به نمایندگی این برندها در دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس نظیر امارات و دبی مراجعه کنید. هزینه تمام شده این باتریها بسیار بالا و دسترسی به آنها در ایران مشکل است.
2. باتری اورجینال (Original Battery)
باتریهای اورجینال نیز به سفارش کارخانههای چینی اسمبل و ساخته شده و سلولهای بهکار رفته در آنها از برندهایی نظیر سامسونگ، پاناسونیک و ال جی هستند. باتریهای اورجینال کیفیت و طول عمری مشابه با باتری اصلی لپ تاپ داشته و از لحاظ قاب، ظاهر و نوشتههای روی باتری تفاوت چندانی بین آنها با باتری جنیون وجود نداشته و تنها تفاوت جزئی بین سری و سال ساخت باتری وجود دارد. به خاطر داشته باشید کارخانههای تولیدکننده باتریهای فابریک یعنی Simplo و LG Cell تنها به برندهای اصلی تولیدکننده لپ تاپ نظیر سونی، دل، ایسر و… باتری میفروشند و به واردکنندگان قطعات یدکی لپ تاپ هیچگونه جنسی فروخته نمیشود.
3. باتری های کپی (HighCopy Battery)
باتری های کپی در انواع قیمت و کیفیت با قیمتی به مراتب پایینتر از باتریهای جنیون و اورجینال در بازار موجود هستند. این نوع باتریها نیز همانند باتریهای اورجینال و جنیون در چین اسمبل میشوند، اما تفاوت اصلی آنها در سلول داخلی باتری و IC کنترلر باتری است. در واقع در باتری های کپی به جای سلولهای کرهای و ژاپنی از سلولهای چینی استفاده میشود که این سلولها کیفیتی در رده درجه 2 یا 3 خواهند داشت. در حقیقت اگر قصد خرید یک باتری های کپی را دارید باید توجه کنید که کیفیت باتری های کپی در بازار متفاوت است.
بعضی از این مدل باتریها شارژدهی بسیار پایینی داشته و تنها برای چند ماه جوابگوی نیاز کاربر است. این در حالی است که برخی دیگر از باتریهای HighCopy در کیفیت Grade A نیز در بازار موجود هستند. این نوع باتریها توسط کارخانه بنام Greencell تولید شدهاند و از نظر کیفیت بعد از باتریهای اورجینال بهترین بازده و عملکرد را خواهند داشت. میتوان گفت که این نوع باتریها از لحاظ طول عمر و مدت زمان شارژدهی، بازدهی مشابه 70 درصد باتریهای اورجینال را دارا هستند. این نوع باتریها متشکل از سلولهای درجه یک چینی هستند و با توجه به قیمت و کیفیت مناسب، گزینه مناسبی بعد از باتریهای اورجینال به شمار میروند.
سخن پایانی
در این نوشتار به راهنمای خرید باتری لپ تاپ اشاره کردیم. دقت داشته باشید که برخی از سودجویان با چسباندن برچسب باتری اورجینال روی باتری های کپی، قصد فریب مردم را دارند. پیشنهاد میشود برای آنکه در دام اینگونه فروشندهها قرار نگیرید حتما از مراکز معتبر و اصلی برای خرید باتری لپ تاپ اقدام کنید. به خاطر داشته باشید تشخیص باتری اورجینال و های کپی عملا از روی ظاهر باتری امکانپذیر نیست و میبایست سلول و IC کنترلر باتری مورد بررسی قرار بگیرد.