با نصب افزونه فایرفاکس ویندوز و اندروید، میتوانید امکانات و قابلیتهای جدیدی به مرورگر خود اضافه کنید. در این مطلب با آموزش نحوه انجام این کار و همچنین بهترین افزونه های فایرفاکس آشنا میشویم.
مرورگر موزیلا فایرفاکس با امکانات گسترده و عملکرد سریع و روان خود یکی از محبوبترین مرورگرهای اینترنت در جهان است و کاربران پرشماری دارد. اما یکی از بزرگترین نقاط قوت این مرورگر پشتیبانی از قابلیت نصب افزونههای مختلف با هدف شخصیسازی مرورگر و همچنین اضافه شدن امکانات جدیدتر است. با نصب بهترین اکستنشن های فایرفاکس شما میتوانید علاوه بر ظاهر، بر نحوه عملکرد مرورگر هم تاثیر بگذارید و از آن به شکلی که دوست دارید استفاده کنید.
فایرفاکس مانند گوگل کروم دارای یک بخش جداگانه برای افزونههای مختلف است که کاربران از طریق آن میتوانند به مجموعه گستردهای از بهترین اکستنشن های فایرفاکس دسترسی پیدا کرده و به سادگی آنها را در مرورگر خود نصب کنند. اگر تا به حال از افزونههای فایرفاکس استفاده نکردید تا انتهای این مطلب از پلازا همراه ما باشید تا با نحوه نصب افزونه در این مرورگر و همچنین بهترین افزونه های فایرفاکس آشنا شوید.
فهرست مطالب:
افزونه های موزیلا شامل چه مواردی می شوند؟
افزونهها را به طور کلی میتوانیم در ۴ دسته مختلف قرار بدهیم. این ۴ دسته شامل موارد زیر میشوند:
- اکستنشنها: به کمک بهترین اکستنشن های فایرفاکس شما میتوانید قابلیتهای جدید به مرورگر اضافه کنید یا قابلیتهای قبلی را به دلخواه خودتان شخصیسازی کنید. برخی اکستنشنها امکان مسدود کردن تبلیغات سایتها را میدهند، به کمک برخی از آنها میتوانید ویدیوهایی که در سایتها قرار دارد را دانلود کنید، برخی دیگر نیز امکان دسترسی مستقیم به شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و توییتر را فراهم میکنند.
- تمها: با دانلود تمها یا پوستهها میتوانید نوار منو و همچنین نوار بالایی مرورگر را با یک تصویر یا طرحهای گرافیکی مختلف جایگزین کنید. در حال حاضر تمهای زیادی در بخش افزونههای فایرفاکس وجود دارند که اکثرا توسط کاربران ساخته شدند.
- دیکشنریها: فایرفاکس به طور پیشفرض میتواند غلطهای املایی شما را بگیرد، اما تمامی زبانها را پشتیبانی نمیکند. شما میتوانید با دانلود یک دیکشنری مخصوص زبان مورد نظرتان علاوه بر اینکه به معنی کلمات مختلف دسترسی داشته باشید مطمئن شوید که هیچوقت متنهایی که در اینترنت تایپ میکنید دارای غلط املایی نیستند.
- موتورهای جستجو: به طور پیشفرض چندین موتور جستجو در فایرفاکس نصب شده که از طریق نوار جستجو مرورگر میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. اما اگر بخواهید به موتورهای بیشتری دسترسی پیدا کنید میتوانید از بخش افزونههای فایرفاکس آنها را دانلود کنید.
آموزش نصب افزونه در مرورگر موزیلا فایرفاکس ویندوز و اندروید
پیش از اینکه به معرفی بهترین افزونهها بپردازیم، باید با نحوه نصب آنها در مرورگر فایرفاکس آشنا شویم. در ادامه به روش انجام این کار در نسخه ویندوز و همچنین اندروید اشاره میکنیم.
نصب افزونه در فایرفاکس ویندوز
۱. برای نصب و دانلود افزونه فایرفاکس ابتدا باید وارد مرورگر شوید و سپس در بالای سمت راست صفحه، روی آیکون Extensions کلیک کنید.
۲. از منو باز شده، گزینه Manage extensions را انتخاب کنید.
۳. در صفحه بعدی به پایین صفحه بروید و روی گزینه Find more add-ons کلیک کنید.
۴. سپس میتوانید به فروشگاه افزونههای موزیلا دسترسی پیدا کرده و افزونههای مختلف را مشاهده کنید. پس از پیدا کردن افزونه مدنظر، کافی است گزینه Get the extension کنار آن را انتخاب کنید.
- علاوهبر روش بالا، میتوان افزونهها را از طریق فایلشان نیز روی مرورگر نصب کرد. این فایلها که عموما پسوند xpi یا jar دارند را میتوانید در صفحه نصب افزونه دریافت کنید. برای دریافت فایل نصب افزونهها باید بر روی دکمه Add to Firefox راست کلیک کرده و گزینه Save Link As را انتخاب کنید. حالا فقط کافی است این فایل را بکشید و روی پنجره مرورگر فایرفاکس رها کنید. با این کار یک نوتیفیکیشن درست زیر نوار آدرس مرورگر پدیدار میشود و برای نصب افزونه از شما اجازه میخواهد. بر روی Add کلیک کنید تا افزونه به مرورگر اضافه شود.
آموزش نصب افزونه در فایرفاکس اندروید
نسخه اندروید مرورگر فایرفاکس نیز از افزونهها پشتیبانی میکند و شما از طریق آن میتوانید مانند نسخه ویندوز، افزونههای مدنظر خود را نصب کنید. البته، تعداد افزونههای قابل نصب در نسخه اندروید، کمتر از نسخه ویندوز است.
برای انجام این کار لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. مرورگر فایرفاکس را باز کرده و روی سهنقطه بالای سمت راست صفحه بزنید.
۲. گزینه Add-ons را انتخاب کنید.
۳. در صفحه بعدی، با انتخاب آیکون + روبهروی هر افزونه، میتوانید آن را به مرورگر خود اضافه کنید.
نحوه حذف افزونه های فایرفاکس
در مرورگر فایرفاکس شما میتوانید افزونهها را یا غیرفعال کنید یا به طور کلی آنها را حذف کنید.
غیرفعال کردن افزونه ها
برای غیرفعال کردن یک افزونه بر روی دکمه منو کلیک و سپس Add-ons و بعد Extensions را انتخاب کنید. در صفحه بعد میتوانید به فهرستی از تمامی اکستنشنهایی که نصب کردهاید دسترسی پیدا کنید. اکستنشن مورد نظرتان را پیدا کنید و بر روی دکمه تغییر وضعیت آن که به رنگ آبی است کلیک کنید تا غیرفعال شود.
برای آن که آن را دوباره فعال کنید به همین مسیر برگردید و دوباره بر روی دکمه تغییر وضعیت کلیک کنید تا آبی شود.
حذف افزونه ها
برای حذف افزونهها دوباره همان مسیر بالا را طی کنید، افزونه مورد نظرتان را پیدا کنید و این بار بر روی سه نقطهای که در کنار دکمه تغییر وضعیت افزونه قرار دارد کلیک و گزینه Remove را انتخاب کنید.
نحوه حذف تم های فایرفاکس
فایرفاکس به طور پیش فرض با دو تم روشن و تاریک عرضه میشود، اما همانطور که گفتیم میتوانید در بخش افزونهها تمهای بیشتری را به مرورگر اضافه کنید. تمها را نیز مانند افزونهها میتوان غیرفعال یا حذف کرد.
غیرفعال کردن تم ها
برای غیرفعال کردن یک تم ابتدا بر روی دکمه منو و بعد Add-ons و در نهایت Themes کلیک کنید. در پنجره بعدی یک تم فعال وجود خواهد داشت و مابقی غیرفعال خواهند بود. اگر تمی که در آن لحظه فعال است تم پیشفرض نباشد میتوانید با کلیک بر روی Disable آن را غیرفعال کنید.
با این کار تم اولیه فایرفاکس جایگزین آن خواهد شد.
حذف کردن تم ها
تم پیشفرض و تمهای روشن و تاریک فایرفاکس که از ابتدای نصب در مرورگر وجود داشتند قابل حذف کردن نیستند. تنها تمهایی که خود شما از بخش افزونهها به مرورگر اضافه کردید قابل حذف کردن هستند. برای حذف این تمها دوباره مسیر بالا را طی کنید و این بار بر روی سه نقطه مربوط به تم مورد نظرتان کلیک کنید. در ادامه کافی است گزینه Remove را انتخاب کنید تا تم از مرورگر شما حذف شود.
بهترین افزونه های فایرفاکس
حالا وقت آن رسیده تا نگاهی به بهترین و کاربردی ترین افزونه های فایرفاکس اندروید و ویندوز داشته باشیم. این افزونهها در تمامی نسخههای فایرفاکس از جمله ویندوز و مک و اندروید قابل دریافت و استفاده هستند. هر کدام از این افزونهها میتوانند تا حد قابل توجهی تجربه استفاده شما از فایرفاکس را بهبود ببخشند و برخی از آنها نیز ابزارهای بسیار کاربردی را به این مرورگر اضافه میکنند.
۱. افزونه History AutoDelete
این افزونه به شما این امکان را میدهد تا تاریخچه مرورگر خود را به صورت خودکار حذف کنید. میتوانید با استفاده از آن، تاریخچه را برای یک سایت به خصوص به صورت خودکار پاک کنید. همچنین، امکاناتی مانند مشخص کردن بازه زمانی، پاک کردن تاریخچه یک سایت به صورت یکجا و قابلیت استخراج لیست سایتها از جمله ویژگیهای این افزونه هستند. با این وجود، در صورتی که سیستم شما رم کافی نداشته باشد، ممکن است با نصب History AutoDelete، عملکرد مرورگر کمی با کندی مواجه شود.
- دانلود افزونه History AutoDelete برای: فایرفاکس
۲. افزونه Wayback Machine
یکی از افزونههای کاربردی برای کاربران فایرفاکس، افزونه Wayback Machine است. با استفاده از آن، امکان مشاهده نسخههای آرشیو شده از صفحات وب وجود دارد. شما همچنین میتوانید با استفاده از این افزونه، صفحات مدنظر خود را نیز برای استفاده در آینده، آرشیو کنید. از دیگر امکاناتی که Wayback Machine ارائه میکند، نمایش تاریخچه صفحات آرشیو شده یک سایت است.
- دانلود افزونه Wayback Machine برای: فایرفاکس
۳. افزونه Firefox Multi-Account Containers
افزونه Firefox Multi-Account Containers، یک افزونه رسمی است که توسط فایرفاکس منتشر شده و به شما این امکان را میدهد تا در یک سایت به صورت همزمان وارد دو حساب کاربری متفاوت شده و تاریخچه و کوکیهای آنها را به صورت جداگانه از یکدیگر در اختیار داشته باشید. به طور کلی، عملکرد این افزونه شبیه به قابلیت اضافه کردن پروفایلهای مختلف است که در مرورگرهای کروم و اج وجود دارد و امکان ایجاد دو فضای متفاوت از یکدیگر را به شما خواهد داد.
- دانلود افزونه Firefox Multi-Account Containers برای: فایرفاکس
۴. افزونه Adblock Plus
ادبلاک پلاس یکی از مهمترین افزونه های فایرفاکس است که تا به امروز توسط ۱۰ میلیون کاربر مختلف در جهان دانلود شده است. این افزونه قادر است تمامی تبلیغات مزاحم و اضافی که در سایتها به نمایش در میآید را مسدود کند. به این ترتیب علاوه بر اینکه از حجم اینترنت مصرفی شما کاسته میشود پنجره مرورگر شما نیز منظمتر و خلوتتر خواهد شد. به همین جهت اد بلاک از دید بسیاری از کاربران یکی از بهترین اکستنشن های فایرفاکس است که داشتن آن برای هر کاربری الزامی است.
- دانلود افزونه Adblock Plus برای: فایرفاکس
۵. افزونه Lightshot
دیگر افزونه موزیلا لایت شات است. به کمک این افزونه شما میتوانید به سرعت از هر نقطه مرورگرتان اسکرین شات بگیرید و پس از آن با ابزارهای مختلفی تصویر را ویرایش و برای مثال متن یا شکل به آن اضافه کنید. میتوانید اسکرین شات را در شبکههای اجتماعی مختلف به اشتراک بگذارید یا از آن پرینت بگیرید یا در سیستم خود ذخیره کنید.
- دانلود افزونه Lightshot برای: فایرفاکس
۶. افزونه Dark Reader
حالت تاریک در این چند سال گذشته محبوبیت زیادی پیدا کرده و بسیاری از وبسایتها امکان انتخاب این حالت را به کاربران خود میدهند. با این حال هنوز تعداد زیادی از سایتها از این ویژگی پشتیبانی نمیکنند. فایرفاکس Dark Reader از بهترین اکستنشن های فایرفاکس است که با نصب آن میتوانید هر وبسایتی را در حالت تاریک مشاهده کنید. این افزونه که حالت متن باز دارد رنگهای روشن را به حالت تاریک برمیگرداند تا در هنگام شب خواندن آنها آسانتر باشد. افزون بر این میتوانید شدت روشنایی و کنتراست را بر اساس خواست خودتان تنظیم کنید.
- دانلود افزونه Dark Reader برای: فایرفاکس
۷. افزونه Grammarly
Grammarly یکی از بهترین افزونه های فایرفاکس است. این افزونه به شما کمک میکند غلطهای املایی در نوشتههای خود را پیدا و آنها را برطرف کنید. همزمان که شما در اینترنت تایپ میکنید Grammarly کلمات را مورد بررسی قرار میدهد و در صورتی که کلمه غلطی را پیدا کند آن را به اطلاع شما میرساند. البته این افزونه علاوه بر غلطهای املایی، از لحاظ قواعد نگارشی و جملهبندی نیز نوشتار شما را بررسی میکند و بعضی اوقات کلمات جایگزین را به شما پیشنهاد میکند و بعضی اوقات هم کلماتی که بیش از اندازه تکرار شدند را با کلمات دیگر عوض میکند.
- دانلود افزونه Grammarly برای: فایرفاکس
۸. افزونه Tabliss
این افزونه تصویر پسزمینه جداگانه برای هر کدام از تبهایی که باز میکنید به شما نشان میدهد که میتوانید آن را به دلخواه خود شخصیسازی کنید. میتوانید چندین ویجت به تبها اضافه کنید، مانند پیشبینی آب و هوا و یادداشتهای شخصی.
- دانلود افزونه Tabliss برای: فایرفاکس
۹. افزونه Bitwarden
در دنیای امروز فناوری که تقریبا اکثرا کارهای روزانه به صورت آنلاین انجام میشود نگرانیهای زیادی در مورد به سرقت رفتن رمز عبور و افشای اطلاعات شخصی وجود دارد. افزونه بیت واردن یک افزونه متن باز برای مدیریت رمزهای عبور شماست. این افزونه یک گاوصندوق است که تمامی رمزهای عبور شما برای وبسایتهای مختلف را در خود ذخیره میکند، به این ترتیب دیگر نیازی ندارید تمام آنها را به خاطر بسپارید و فقط کافی است رمز عبور بیت واردن یادتان باشد. تمامی اطلاعاتی که در بیت واردن ذخیره میکنید به صورت رمزگذاری شده نگهداری خواهد شد و فقط شما میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید.
رمزساز، تایید هویت دو مرحلهای، اطلاع رسانی در صورت افشای اطلاعات یک وبسایت، همگامسازی ابری، امکان به اشتراک گذاری پسوردها با سایر کاربران افزونه و تایپ خودکار نام کاربری و رمز عبور وبسایتها از سایر ویژگیهای این افزونه هستند.
- دانلود افزونه Bitwarden برای: فایرفاکس
۱۰. نصب افزونه فایرفاکس Image Search Options
یکی از کاربردی ترین افزونه های فایرفاکس Image Search Options است. حتما تا به حال پیش آمده که به تصویری برخورده باشید و بخواهید آن را دانلود کنید، اما سایز تصویر از اندازه مطلوب شما خیلی کوچکتر باشد. با این افزونه میتوانید تصویر مورد نظرتان را در چندین موتور جستجوگر مختلف مثل گوگل و بینگ جستجو کنید و هم به اندازههای بزرگتر تصویر و هم به تصاویری که شبیه به آن هستند دست پیدا کنید.
- دانلود افزونه Image Search Options برای: فایرفاکس
۱۱. افزونه Video DownloadHelper
Video DownloadHelper افزونه بعدی در فهرست بهترین افزونه های فایرفاکس است که بیشتر به درد کسانی میخورد که دنبال یک افزونه فایرفاکس برای دانلود از یوتیوب میگردند. با این افزونه میتوانید فایلهای ویدیویی را از صدها پلتفرم میزبان ویدیو مثل دیلی موشن، یوتیوب، توییچ و پریسکوپ دانلود کنید. البته این افزونه تنها یک افزونه فایرفاکس برای دانلود ویدیو نیست و با استفاده از آن میتوان تصاویر سایتها را نیز دانلود کرد.
- دانلود افزونه Video DownloadHelper برای: فایرفاکس
۱۲. افزونه NoScript Security Suite
این افزونه در صورتی که در وبسایتهایی که از آنها بازدید میکنید اسکریپتهای خطرناکی وجود داشته باشد شما را مطلع میکند و به شما این امکان را میدهد تا اجازه فعالیت به آنها بدهید یا خیر. همچنین میتوانید اجازه اجرای محتوایی مثل جاوا و فلشها را تنها در سایتهایی که به آنها اطمینان دارید مثل سایتهای بانکها بدهید و از این طریق از بسیاری از خطرات مصون باشید.
- دانلود افزونه NoScript Security Suite برای: فایرفاکس
۱۳. نصب افزونه فایرفاکس Gesturefy
Gesturefy یک دیگر از بهترین اکستنشن های فایرفاکس برای شخصیسازی حرکات موس است. میتوانید با کمک این افزونه به حرکات مختلف موس مثل به چپ یا راست رفتن عملکردهای اختصاصی خودشان را بدهید. این عملکردها را میتوانید خودتان مشخص کنید یا از عملکردهای از پیش تعریف شده خود افزونه استفاده کنید. همچنین میتوانید ژستهای حرکتی جدیدی را به افزونه اضافه کنید و عملکردهای مختلفی را به آنها اختصاص دهید.
- دانلود افزونه Gesturefy برای: فایرفاکس
سخن پایانی
در این مطلب با آموزش نصب افزونه در فایرفاکس نسخه ویندوز و اندروید و همچنین معرفی برترین اکستنشنهای مخصوص این مرورگر، همراه شما بودیم. با استفاده از این افزونهها میتوانید از نهایت پتانسیل این مرورگر محبوب بهره ببرید و به امکانات بسیار زیادتری نیز دسترسی داشته باشید. از دید شما کدام یک از افزونههای این مرورگر از سایرین کاربردیتر است؟ دیدگاههای خود را با ما به اشتراک بگذارید.