ساخت بازی کامپیوتری نیازمند مولفههای مختلفی است که از جمله آنها میتوان به نظم و پشتکار و دامنه متنوعی از مهارتهای فنی و هنری اشاره کرد. با شرح مراحل ساخت بازی کامپیوتری همراه ما بمانید.
حتی برترین عرصههای خلاقه نیز اکثرا در شروع وابسته به نیازمندیهای زیادی نیستند. به عنوان مثال شما نیاز ندارید که برای عکس گرفتن با گوشی همراه خود و یا فیلم گرفتن توسط آن با نرمافزارهای ویرایش عکس یا ویدیو آشنایی داشته باشید. علاوه بر این بشر تاکنون توانسته است که صدها سال قبل از اختراع نرمافزارهایی همانند ورد تنها از طریق کاغذ، مرکب و قلم (یا پَر) به خلق آثار ادبی ارزنده بپردازد. اما در رابطه با مراحل ساخت بازی چه میتوان گفت؟ بازیهایی که به عنوان مدرنترین رسانه هنری جهان شناخته میشوند. همراه پلازا بمانید تا با پاسخ به این سوال مراحل ساخت بازی ویدیویی را مورد بررسی قرار دهیم.
در ادامه ویدیو «ده مورد از بهترین موتورهای گرافیکی بازی های ویدیویی» را مشاهده می کنید.
آنچه در ادامه میخوانید:
پیش زمینه برای ساخت بازی کامپیوتری
هنگامی که صحبت از آموزش بازی سازی و ساخت بازی کامپیوتری میشود سوالهای زیادی به ذهن علاقمندان این حوزه خطور میکند که باید یک به یک پاسخ داده شوند. در حال حاضر و با توجه به وضعیت فعلی بازار گیمینگ در دنیا میتوان گفت گزینههای مختلفی جهت ساخت بازی موبایل و بازی کامپیوتری و دنبال کردن این مقوله به شکل حرفهای در اختیارمان هستند.
هر ساله نرم افزارهای بازی سازی جدیدی وارد بازار گیمینگ شده و همچنین افراد جدیدی به شکل آکادمیک از مراکز و مدارس آموزش بازی سازی در سراسر دنیا فارغالتحصیل میشوند که از جمله این مراکز میتوان به مکانهای معتبری همانند دانشگاه DePaul آمریکا، دانشگاه Digipen، دانشگاه Full Sail و مرکز بازیهای ویدیویی نیویورک (NYU Game Center) اشاره کرد. با این وجود میتوان گفت تنها از طریق یک کامپیوتر و کمی انگیزه شما قادر خواهید بود بازی ویدیویی رویاهایتان را بدون نیاز به رفتن به این مراکز و بوسیله یکی از بهترین نرم افزارهای ساخت بازی که برای پاسخگویی به نیازهای شما طراحی شده است بسازید. همراه ما بمانید تا جزئیات بیشتر را در این رابطه با همدیگر مورد بررسی قرار دهیم.
بهترین نرم افزارهای ساخت بازی
چگونه یک بازی موبایلی بسازیم؟ بازی کامپیوتری چطور؟ میتوان گفت پاسخ ساده به سوال آن است که این کار را باید از طریق یک نرم افزار ساخت بازی انجام داد. اما نرم افزارهای بازی سازی خوب چه مولفههایی دارند و کدامیک از برنامه های ساخت بازی را میتوان به دیگری ترجیح داد؟ بیایید با همدیگر نگاهی به بهترین برنامه های ساخت بازی داشته باشیم.
نرم افزار بازی سازی Unity
اولین نرم افزار بازی سازی که در فهرست بهترین نرم افزارها جهت ساخت بازی کامپیوتری ساده و همچنین پیچیده میخواهیم برای شما معرفی کنیم نرم افزار بازی سازی Unity محسوب میشود. این نرم افزار یک موتور بازی سازی بین پلتفرمی (Cross-platform) است که توسط شرکت Unity Technologies ساخته شده است و برای اولین بار در ماه ژوئن 2005 و به عنوان یک نرم افزار بازی سازی مختص سیستم عامل مک (Mac OS X) عرضه شد. این نرم افزار در سال 2018 موفق شد بیش از 25 پلتفرم مختلف را تحت پشتیبانی خود قرار دهد.
ساخت بازی با یونیتی تجربه وسیع و متنوعی است و شما با این موتور بازی سازی قادر خواهید بود به ساختن بازیهای سه بعدی، دو بعدی، واقعیت مجازی و همچنین بازیهای واقعیت افزوده (Augmented reality) و نهایتا تجربههای متفاوتتر همچون بازیهای شبیه سازی و غیره بپردازید. جا دارد اشاره کنیم که این نرم افزار به غیر از عرصه گیمینگ توسط شرکتهای مختلف در عرصههای متفاوتی همانند سینما، خودروسازی، معماری، مهندسی و ساخت و ساز نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
نرم افزار بازی سازی Unreal Engine
دومین نرم افزار بازی سازی که در فهرست بهترین نرم افزارها جهت ساخت بازی کامپیوتری میخواهیم برای شما معرفی کنیم نرم افزار بازی سازی Unreal Engine محسوب میشود. نرم افزار بازی سازی Unreal Engine یک موتور بازی سازی است که توسط کمپانی Epic Games ساخته شده است و برای اولین بار از آن در یک بازی تیراندازی اول شخص به نام Unreal که در سال 1998 منتشر شده بود استفاده شد.
مراحل ساخت بازی کامپیوتری با نرم افزار Unreal Engine از برخی جهات مشابه نرم افزار Unity است؛ با آنکه میتوان گفت از این نرم افزار اغلب برای ساخت بازیهای تیراندازی اول شخص (FPS)، پلتفرمرها (Platformer)، بازیهای مبارزهای (Fighting) و نهایتا عناوین نقش آفرینی (RPG) استفاده میشود. نرم افزار بازیسازی Unreal Engine نیز از دامنه پلتفرمهای وسیعی پشتیبانی میکند و از خصیصههای اصلی آن میتوان به میزان قابل حمل بودن بالای آن اشاره کرد.
نرم افزار بازی سازی GameMaker
سومین نرم افزار بازی سازی که در فهرست بهترین نرم افزارها جهت ساخت بازی موبایل و همچنین پلتفرمهای دیگر میخواهیم برای شما معرفی کنیم نرم افزار بازی سازی GameMaker محسوب میشود. نرم افزار GamMaker مجموعهای از موتورهای بازیسازی بین پلتفرمی را شامل میشود که توسط مارک اورمارس (Mark Overmars) در سال 1999 ساخته شدهاند و توسط کمپانی YoYo Games از سال 2007 چرخه تولید آنها ادامه یافت.
به وسیله نرم افزار GameMaker قادر خواهید بود به ساخت بازیهای ویدیویی بین پلتفرمی در ژانرهای مختلف بپردازید. علاوه بر این جا دارد اشاره کنیم که نرم افزار بازی سازی GameMaker یکی از بهترین نرم افزارها جهت ساخت بازی کامپیوتری بدون کد نویسی و یا با حداقل میزان کد نویسی ممکن محسوب میشود. زبان نرم افزار GameMaker جهت ساخت بازیها یک زبان برنامهنویسی بصری (Visual Programming Language) است که اغلب از آن با نام Game Maker Language نیز یاد میکنند.
نرم افزار بازی سازی Construct
چهارمین نرم افزار بازی سازی که در فهرست بهترین نرم افزارهای بازی سازی میخواهیم برای شما معرفی کنیم موتور بازیسازی Construct محسوب میشود. نرم افزار بازی سازی Construct یک نرم افزار ویرایش گیم دو بعدی است که توسط کمپانی Scirra ساخته و عرضه شده است و مخاطبان اصلی آن افرادی محسوب میشوند که به برنامهنویسی تسلط کافی ندارند و با این وجود میخواهند از طریق زبان بصری (Visual programming) و با ریتمی سریعتر به ساخت بازیهای ویدیویی مورد علاقه خود بپردازند.
نرم افزار بازی سازی Construct بیش از 60 هزار کاربر ماهانه دارد که در مقیاس جهانی به ساخت و فروش هزاران بازی ویدیویی در سراسر جهان میپردازند.
نرم افزار بازی سازی CryEngine
پنجمین و آخرین نرم افزار بازی سازی که در فهرست بهترین برنامه های ساخت بازی کامپیوتری میخواهیم برای شما معرفی کنیم نرم افزار بازی سازی CryEngine محسوب میشود. نرم افزار بازی سازی CryEngine یک موتور بازی سازی است که توسط یک کمپانی آلمانی به نام Crytek ساخته و پرداخته شده و تاکنون در تمام محصولات شرکت از آن بهره گرفته شده است که اولین آنها نسخه اولیه بازی Far Cry محسوب میشود و هم اکنون نیز از کنسولها و سخت افزارهای نسل جدید پشتیبانی میکند.
مراحل ساخت بازی کامپیوتری از طریق موتور بازی سازی CryEngine از سلسله مراتب مشخصی پیروی میکند که نتیجه آن را هم در عناوینی همانند بازی Crysis و هم در بازیهایی مثل Sniper: Ghost Warrior 2 و Kingdom Come: Deliverance میتوانیم مشاهده کنیم. نهایتا جا دارد اشاره کنیم که شرکت آمازون در سال 2015 لیسانس نرم افزار بازیسازی CryEngine را خریداری کرده و در سال 2016 نسخه بازسازی شده خود از این موتور بازی سازی قدرتمند را به نام Amazon Lumberyard منتشر کرد.
همه نرم افزارهایی که در فهرست بالا برای شما معرفی کردیم این قابلیت را برای شما فراهم میکنند که به ساخت بازیهای ویدیویی مورد علاقهتان از صفر بپردازید. البته در این زمینه موتورهای بازیسازی مختلف دیگری نیز وجود دارند که از جمله آنها میتوان به نرم افزار بازی سازی Stencyl، نرم افزار ساخت بازی Twine، موتور بازی سازی Fuze4 و بسیاری از عناوین دیگر اشاره کرد. جا دارد اشاره کنیم که یکسری نرم افزارهای دیگر نیز وجود دارند که از جمله آنها میتوان به نرم افزار Baba Is You، نرم افزار Dreams، نرم افزار Human Resource Machine، نرم افزار بازی Minecraft، نرم افزار Roblox و… اشاره کرد.
این نرم افزارها قابلیت آن را برایتان فراهم نمیکنند که بازیهای کاملا اریجینال بسازید و علاوه بر آن رابط کاربریشان نیز از برنامهنویسی واقعی که برای ساختن بازیهای ویدیویی مستقل و کامل نیاز است فاصله دارد. البته برخی از این بازیها کانسپتهای برنامهنویسی را تبدیل به معماهای سرگرمکننده کردهاند که میتوانند برای پرورش تخیل شما مفید واقع شوند. علاوه بر این جا دارد اشاره کنیم که از بین نرم افزارهایی که برای شما معرفی کردیم نرم افزار CryEngine جزو موتورهایی محسوب میشود که علاوه بر گران بودن نسبت به باقی نرم افزارها نیازمند دانش اولیهای است که همه از آن برخوردار نیستند.
چه نوع بازی هایی می توان ساخت؟
به وسیله نرم افزارهایی که برای شما معرفی کردیم قادر خواهید بود همه نوع بازی ویدیویی از بازیهای دو بعدی ساده تا بازیهای سه بعدی را بسازید. البته برخی از این نرم افزارها برای ساخت برخی عناوین در ژانرهای مشخص مناسبترند. به عنوان مثال اگر بخواهید یک بازی پلتفرمر دو بعدی بسازید شاید نرم افزار بازی سازی GameMaker گزینه مناسبی برایتان محسوب شود و در این میان باید میزان تجربه خود را نیز در نظر بگیرید.
نهایتا باید به مبحث آموزش ساخت بازی اشاره کرد. هر کدام از این نرم افزارها پروسه آموزش بازی سازی خود را دارا هستند که میتوانید به آن از طریق ویدیوهای موجود در اینترنت و شبکههای اجتماعی همانند یوتیوب دسترسی پیدا کنید. همچنین جا دارد به ویژگیها و افزونههایی که میتوانید به بازی خود اضافه کنید نیز اشارهای داشته باشیم که در این زمینه موتورهای بازی سازی مختلف قابلیتهای متنوع و متفاوتی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
نقش برنامه نویسی در ساخت بازی کامپیوتری
میتوان گفت اگر هدفتان این باشد که تبدیل به یک بازی ساز جدی و حرفهای شوید باید مبحث برنامهنویسی را یاد بگیرید. اغلب بازیهای ویدیویی از طراحی بصری خوب، انیمیشنهای روان، موسیقی درگیرکننده و مکانیزمهای گیم پلی هوشمندانهای بهره میبرند که توسط افراد ماهری ساخته و پرداخته شدهاند؛ اما نهایتا این برنامهنویسی است که همه عناصر گفته شده را یک جا جمع کرده و آن را در قالب یک بازی کامپیوتری به ما ارائه میدهد.
یادگیری برنامهنویسی امر سختی محسوب میشود؛ اما با این وجود برخی موتورهای بازیسازی این امکان را برای شما فراهم میآورند که پروسه کدنویسی برایتان آسان شود و یا تبدیل به امری اختیاری شود. به عنوان مثال موتورهای بازیسازی GameMaker و Construct کدهای خود را در قالب زبانهای بصری قابل فهمی ارائه میدهند که به راحتی از طریق آنها میتوانید ایدههای خود را عملی کنید.
خدمات اجتماعی در نرم افزارهای بازی سازی
نهایتا میتوان گفت یکی از اهداف خلق آثار هنری و به ویژه بازیهای ویدیویی آن است که ساخته و پرورده خود را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید. نرم افزارهای بازی سازی که برای شما معرفی کردیم تنها یکسری ابزار برای ساخت بازی محسوب نمیشوند؛ بلکه پلتفرمهایی هستند که از طریق آنها کاربرها به اشتراک گذاری دانش و منابع در دسترس خود میپردازند.
به عنوان مثال در سایت مختص به هر کدام از این نرمافزارهای بازیسازی قادر خواهید بود به ویدیوهای آنلاینی دسترسی پیدا کنید که شما را در پروسه مراحل ساخت بازی راهنمایی کنند. همچنین از طریق همین وبگاهها قادر به آشنایی با کاربران دیگر و تجارت آنها در این زمینه نیز خواهید بود.
به عنوان سخن آخر میتوان گفت اگر قصد دارید تا آخر عمر خود تنها یک بازیباز باشید و به تجربه بازیهای ویدیویی خود بپردازید بدون آنکه در رابطه با پروسه ساخت آنها اطلاعاتی بدست آورید هیچ اشکالی ندارد؛ چراکه میلیونها نفر در سراسر جهان همانند شما از تجربه بازیهای محبوب و مورد علاقه خود لذت میبرند. با این وجود در سوی دیگر ماجرا پروسه درگیر بودن در ساخت یک بازی ویدیویی به شما کمک خواهد کرد که به درک بهتری از میزان تلاش انجام شده برای ارائه محصول نهایی بازیهای مورد علاقهتان برسید. شاید حتی از این طریق بتوانید لذت بیشتری نیز از بازی کردن عناوین محبوبتان ببرید.
در مقالهای که خواندید سعی کردیم به برخی از مولفههای دخیل در ساخت بازی ویدیویی بپردازیم و همچنین تعدادی از مهمترین موتورهای بازیسازی عصر حاضر را نیز برای شما معرفی کردیم. امیدواریم اگر علاقهای به ساخت بازی کامپیوتری داشته باشید مقالهمان شما را نسبت به این امر ترغیب کند. نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا به ساخت بازیهای ویدیویی علاقه دارید؟ نظرات خود را از طریق قسمت پایین و بخش کامنتهای سایت با ما در میان بگذارید.