انیمیشنهای جدید با کیفیت بالای خود شگفتی و تحسین مخاطبان را برانگیختهاند. در این مقاله به معرفی بهترین نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی میپردازیم.
طراحان انیمیشن سهبعدی از پیشتازان صنعت سرگرمی هستند. جذابیتهای ذاتی طراحی انیمیشن و بازار بزرگی که این صنعت از آن برخوردار است بسیاری را نسبت به طراحی انیمیشن علاقمند یا دست کم کنجکاو ساخته است. اگر شما هم جزو علاقمندان به کار طراحی انیمیشن سه بعدی هستید، این مقاله از پلازا را از دست ندهید. در ادامه با برخی از بهترین برنامه های ساخت انیمیشن سه بعدی مناسب برای کامپیوتر و اندروید آشنا میشویم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- بهترین نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی
- نرم افزار مایا
- نرم افزار هودینی 17.5
- نرم افزار سینما چهاربعدی
- و…
بهترین نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی
ارزش سالانه بازار جهانی انیمیشن در حال حاضر بیش از 15 میلیارد دلار تخمین زده میشود و این رقم هر سال در حال رشد است. هرچند این بدین معنی نیست که بخش زیادی از این درآمدهای هنگفت نصیب طراحان انیمیشن میشود، اما در هر صورت این باعث شده تا قیمت نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی گاها به چند هزار دلار نیز برسد! هرچند با توجه به علایق و سطح مهارت خود، انتخاب نرم افزار مناسب موضوعی بااهمیت است؛ اما توجه داشته باشید که در نهایت هر نرم افزاری انتخاب کنید یادگیری طراحی انیمیشن سه بعدی نیاز به تلاش و جدیت دارد. در زیر میتوانید با برخی از بهترین نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی برای کامپیوتر و موبایل (اندروید) آشنا شوید.
1- نرم افزار مایا
نرم افزار مایا آنقدر شناخته شده است که نیاز چندانی به معرفی ندارد. این نرم افزار با دارا بودن ابزارها و خصوصیات بسیار قدرتمند، به صورت گسترده در صنعت سینما و انیمیشن سازی مورد استفاده قرار میگیرد. اما Autodesk Maya برای افرادی که تنها میخواهند به صورت تفریحی انیمیشن بسازند مناسب نیست و یادگیری آن با وجود ابزارهای پیچیده زمان میبرد. ولی اگر به صورت جدی به کار در صنعت انیمیشن سازی علاقه دارید و میخواهید حرفهای باشید، نرم افزار مایا گزینه مناسب برای شماست.
مایا یک نرم افزار فوقالعاده در مدلسازی، ایجاد بافت برای سطوح (تکسچر)، نورپردازی و رندر تصاویر است. در این نرم افزار میتوانید به طراحی حرفهای مو، بخشهای مختلف بدن، لباس و هر آنچه نیاز داشته باشید بپردازید و آنها را به صورت طبیعی به حرکت درآورید. بنابراین ممکن است نرم افزار مایا برای نیازهای شما بیش از حد پیچیده و گسترده باشد. ویژگی دیگر مایا قیمت بسیار گران آن است. با این وجود، اگر زمان کافی برای یادگیری مایا داشته باشید، مطمئنا میتوانید به موقعیتهای شغلی باارزش دست یابید؛ هرچند این مسئله مشخصا در ایران لزوما صدق نمیکند.
2- نرم افزار هودینی 17.5
Houdini یکی دیگر از نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی و پیشتاز در صنعت فیلم و انیمیشن است. از این نرم افزار به خاطر توانایی شگفت انگیز بصری، به طور گسترده در تولید جلوههای ویژه استفاده میشود. ویژگی مهم هودینی استفاده از محیط کاری نوین موسوم به Node-based procedural است که توانایی، انعطاف پذیری و سطح کنترل بینظیری را برای شما به عنوان هنرمند طراح انیمیشن به ارمغان میآورد.
اما همانند مایا، هودینی نیز با قدرت و امکانات عجیب و محیط کاری غیرسنتی خود برای کاربران جدی مناسب است و یادگیری آن زمان میبرد. خبر بسیار خوب اینکه یک نسخه رایگان از هودینی به نام Apprentice جهت استفاده دانشجویان و هنرآموزان در دسترس قرار گرفته است. هودینی در فیلمها و انیمیشنهای بیشماری مورد استفاده قرار گرفته که انیمیشنهای Frozen و Zootopia از جمله آنهاست.
3- نرم افزار سینما چهاربعدی
نرم افزار Cinema 4D R20 از سالها پیش یکی از گزینههای اصلی در میان نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی بوده است. این نرم افزار نیز یک پکیج حرفهای و پیچیده نرم افزاری است؛ اما یادگیری آن همانند نرم افزارهای بالا دشوار نیست. این برنامه از یک جامعه گسترده از کاربران بهره میبرد که مجموعه بزرگی از آموزشها را در اینترنت تولید کردهاند.
این برنامه که به اختصار C4D نامیده میشود به طور کلی یک ابزار بسیار خوب است و حتی با پلاگینهای نه چندان گران قیمت میتواند توانایی بیشتری نیز پیدا کند. اگر به دنبال یک برنامه ساخت کارتون سه بعدی هستید که بسیار حرفهای باشد و کار با آن آسان باشد، نرم افزار Cinema 4D R20 را مدنظر قرار دهید.
4- نرم افزار تری دی مکس
نرم افزار Autodesk 3ds Max را همه به عنوان یک گزینه استاندارد در میان نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی حرفه ای میشناسند. مایا و تری دی مکس هر دو متعلق به شرکت Autodesk هستند. تری دی مکس نیز همانند مایا کاربردهای گستردهای در انیمیشن سازی دارد. مایا و تری دی مکس محیط کاربری متفاوتی دارند که بسته به نوع کار ممکن است یکی از آنها مناسبتر باشد. به طور کلی مایا برای انیمیشن سازی و تری دی مکس برای مدلسازی، تکسچر و مشبندی مناسبتر است.
تری دی مکس امکان مدلسازی با دستکاری مستقیم و نیز مدلسازی رویهای را فراهم کرده و با دارا بودن کتابخانههای عظیمی از اصلاحگرها (Modifier) پروسه مدلسازی را برای افراد تازه کار و نیز دارای تجربه آسانتر (آسانتر از مایا) میسازد. با ارائه ابزارهای بسیار عظیم و حرفهای، طبیعتا قیمت نرم افزار تری دی مکس بسیار گران است. اما خوشبختانه نسخه رایگان آن برای هنرآموزان در دسترس قرار گرفته است.
5- نرم افزار فتوشاپ
شاید تعجب کنید، ولی ساخت انیمیشن سه بعدی با فتوشاپ نیز امکانپذیر است. به طور کلی امکان ساخت انیمیشن در فتوشاپ مسئله جدیدی نیست و با ارائه امکاناتی چون پنل تایم لاین، لایههای ویدیویی و ایجاد فریمهای کلیدی انیمیشن بهبود نیز یافته است. هرچند امکانات فتوشاپ برای انیمیشن سازی بسیار باارزش است، اما هنوز تا رسیدن به جایگاهی که بتواند انیمیشنهای سینمایی و بسیار حرفهای تولید کند فاصله دارد؛ جایگاهی که اپلیکیشنهای دیگری چون افتر افکت در ساخت انیمیشن سه بعدی دارند.
در هر صورت، فتوشاپ توانایی تولید انیمیشنهای پیچیده را در خود دارد و به خصوص زمانی که از قبل با این نرم افزار آشنایی دارید و نمیخواهید وقت زیادی صرف یادگیری یک اپلیکیشن جدید کنید، ابزار مفیدی خواهد بود. در اینجا میتوانید آموزش ساخت گیف در فوتوشاپ را ببینید.
6- نرم افزار رایگان بلندر
اگر به طور جدی به دنبال شغل طراحی انیمیشن هستید، ولی نمیخواهید هزینهای برای نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی پولی بپردازید، نرم افزار Blender مخصوص شماست. بلندر یک نرم افزار متن باز طراحی سه بعدی است که برای سیستم عاملهای مختلف در دسترس است و لقب بهترین نرم افزار ساخت انیمیشن سه بعدی رایگان را به یدک میکشد.
این نرم افزار در زمینههایی همچون انیمیشن سازی، جلوههای ویژه، تولید آثار هنری و بازیهای رایانهای کاربرد دارد. از ویژگیهای بلندر میتوان مدلسازی سه بعدی، حجاری دیجیتال، ایجاد بافت برای سطوح، استخوان بندی، شبیه سازی مایعات، دود و آتش، سیستم شبیه سازی ذرات، شبیه سازی حالتهای Soft body و اجسام سخت را نام برد. ساخت انیمیشن سه بعدی حرفه ای معمولا ما را یاد نرم افزارهای بسیار پرحجم و سنگین میاندازد، اما بلندر در مقایسه با سایر برنامههای گرافیکی حجم کم و سرعت بالایی دارد.
7- نرم افزار رایگان Daz Studio
Daz Studio یکی دیگر از نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی است که در حال حاضر به صورت رایگان در دسترس قرار گرفته است. این نرم افزار به طور خاص ابزاری برای طراحی چهره سه بعدی و به طور کلی یک برنامه قدرتمند ساخت انیمیشن سه بعدی است.
Daz Studio به کاربران امکان طراحی تقریبا کامل مدل، چهره و دیگر محتواهای سه بعدی را میدهد. این نرم افزار برای کاربرانی که به طراحی چهره انسان و موجودات دیگر جهت تصویرسازی یا انیمیشن سازی علاقه دارند، بسیار مناسب است. Daz Studio در واقع به عنوان جایگزینی رایگان برای بهترین برنامه ساخت انیمیشن سه بعدی مخصوص طراحی کاراکتر و چهره، یعنی برنامه Poser مطرح است. با برنامه Daz Studio علاوه بر طراحی شخصیتهای دلخواه سه بعدی، میتوانید موارد بیشمار دیگری از جمله محیط اطراف را نیز طراحی کنید.
8- نرم افزار رایگان Wings3D
Wings3D یکی از بهترین نرم افزار های ساخت کارتون سه بعدی است که به مدلسازی اختصاص دارد. این نرم افزار رایگان و متن باز بوده و برای بیشتر سیستم عاملها در دسترس است. همانند دیگر نرم افزارهای مدلسازی، Wings3D نیز شما را قادر میسازد با یک طرح متشکل از چندضلعیها، مدل خود را طراحی و به یک نمونه واقع گرایانه برسید. برنامه Wings3D نسبت به بسیاری از برنامههای معرفی شده در این فهرست، یک نرم افزار مدلسازی ابتدایی و ساده به شمار میآید. اگر میخواهید مدلسازی را تازه آغاز کنید، Wings3D گزینه مناسبی برای شماست.
9- اپلیکیشن اندرویدی رایگان !Animate free
هرچند ساخت انیمیشن سه بعدی با گوشی دشوارتر از کامپیوتر است و به دلایل تکنیکی نمیتوان انتظار داشت برنامهای مشابه مایا بر روی گوشی طراحی شود، اما اپلیکیشنهای سادهتری برای ساخت انیمیشن سه بعدی در گوشی طراحی شدهاند. Animate free! یکی از بهترین برنامه های ساخت کارتون سه بعدی در اندروید است که با خصوصیات متنوع خود میتواند رضایت خاطر علاقمندان به انیمیشنسازی را جلب کند. نحوه کار با این اپلیکیشن نسبتا ساده بوده و میتوان با حرکت انگشتها عملیات گوناگونی را انجام داد. این نرم افزار ساخت کارتون سه بعدی برای کودکان شما نیز مناسب است، اما جدا از آن نرم افزار محبوبی برای دانش آموزان، بازیسازها و طراحان حرفهای انیمیشن محسوب میشود.
دانلود رایگان اپلیکیشن !Animate free برای اندروید
10- اپلیکیشن اندرویدی رایگان Animate Me
اپلیکیشن Animate Me به طور خاص یک گزینه عالی برای کودکان جهت ساخت انیمیشن سه بعدی با موبایل است، اما به طور کلی برای افراد بالغ نیز گزینهای ایدهآل به شمار میرود. کودکان در سرتاسر دنیا از این اپلیکیشن جهت ساخت انیمیشن سه بعدی و آپلود آنها در یوتیوب بهره میبرند.
اپلیکیشن از کاراکترهای کارتونی در درون خود برخوردار است که به کودکان و افراد تازه کار کمک میکند با دنیای ساخت انیمیشن سه بعدی آشنا شوند و مقدمات را بیاموزند. در این اپلیکیشن میتوانید به آسانی کاراکترهای خود را به اعمال مختلف همچون راه رفتن، دویدن، پریدن و صحبت کردن وادارید. برخلاف نرم افزار !Animate free، این اپلیکیشن جزو نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی است که از ویدیوهای آموزشی نیز بهره میبرد. این نرم افزار رایگان است، اما برای برخورداری از تمامی قابلیتها باید نسخه پولی آن را خریداری کنید.
دانلود رایگان اپلیکیشن Animate Me برای اندروید
11- اپلیکیشن اندرویدی رایگان Anim8
اگر به دنبال نرم افزار اندرویدی هستید که به شما درک عمیقی از انیمیشنهای سه بعدی ببخشد، احتمالا Anim8 گزینه مناسب برای شما خواهد بود. در این نرم افزار میتوانید از 5 کاراکتر پیش فرض در یک محیط سه بعدی استفاده کنید و از کنترلهای بسیار پیشرفته و موثر آن لذت ببرید. لازم به ذکر است که علی رغم پیشرفته بودن این نرم افزار، کار با آن ساده است که همین مسئله کاربران زیادی را جذب کرده است.
Anim8 توسط طراحان پیشرو در صنعت انیمیشنسازی توسعه داده شده و شما میتوانید با دانلود آن در ظرف چند ثانیه به ساخت انیمیشن سه بعدی با موبایل خود بپردازید. همانند دیگر نرم افزارهای مشابه اندرویدی، Anim8 نیز امکان به اشتراک گذاری آسان انیمیشنهای کاربر را فراهم کرده است. با همه این اوصاف، محدودیت تعداد کاراکترها در نسخه رایگان Anim8 برخی از کاربران این اپلیکیشن را رنجانده است.
دانلود رایگان اپلیکیشن Anim8 برای اندروید
12- اپلیکیشن اندرویدی رایگان Toontastic 3D
Toontastic 3D یک برنامه ساخت انیمیشن سه بعدی اندروید است که توسط گوگل عرضه شده و میتواند بهترین نرم افزار ساخت کارتون سه بعدی برای شما باشد. این اپلیکیشن منحصر به فرد دارای قالبهای پیش فرض است که میتوانید در کارتونهای خود از آنها استفاده کنید. برای آغاز ساخت کارتون خود، یکی از این الگوها و سپس داستان مورد علاقه خود را انتخاب کنید. در مرحله بعد میتوانید از میان محیطهای بسیار متنوع و جذاب یکی را انتخاب و سپس کاراکترهای آماده را در آن قرار دهید. شما همچنین میتوانید خودتان به طراحی کاراکترهای دلخواه بپردازید. اپلیکیشن Toontastic 3D یکی از جذابترین نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی برای کودکان و بزرگسالان است و انیمیشنهای ساخته شده با آن شبیه به کارتونهای تلویزیونی است.
دانلود رایگان اپلیکیشن Toontastic برای اندروید
در پایان باید گفت مشکل بسیاری از کاربران علاقمند به انیمیشنسازی این است که ساخت انیمیشن سه بعدی با نرم افزار نیاز به کامپیوتر قدرتمند دارد. بنابراین پیش از نصب نرم افزار های ساخت انیمیشن سه بعدی از سازگار بودن آن با کامپیوتر خود اطمینان حاصل کنید. میتوانید به جای نصب یک نرم افزار ساخت انیمیشن سه بعدی سنگین همچون تری دی مکس، از برنامههای سبکتر برای شروع استفاده کنید. نظر شما درباره شغل طراحی انیمیشن سه بعدی چیست؟ آیا در ایران میتوان با این شغل درآمد حداقلی کسب کرد؟