گوگل کروم یا سافاری؟ این سوالی است که ممکن است ذهن بسیاری از کاربران مک و iOS را مشغول کرده باشد. کدام یک از این مرورگرها برای استفاده شما بهتر است؟
با یک نگاه کوتاه به آمار و ارقام متوجه میشویم گوگل کروم و سافاری جزو محبوبترین مرورگرهای جهان هستند و با وجود اینکه گوگل کروم حرف اول را در کامپیوترها و لپتاپها میزند، اما تعداد کاربران این دو مرورگر در گوشیهای موبایل تقریبا یکسان است و رقابت آنها در این بخش شباهت زیادی به دیگر زورآزمایی گوگل و اپل با دیگر محصولاتشان یعنی اندروید و آی او اس پیدا کرده است.
مانند سیستم عامل، انتخاب بهترین مرورگر بین گوگل کروم یا سافاری هم همیشه محل بحث زیادی بوده است؛ زیرا هر کاربر برای انتخاب مرورگر اولویتهای خاص خودش را دارد و بسته به همانها از کروم، سافاری یا سایر مروگرها استفاده میکند. با این همه نمیتوان رقابت پایاپای کروم و سافاری را نادیده گرفت و آن را به حساب سلایق کاربران گذاشت؛ زیرا گوگل کروم یا سافاری هردو آنها جزو برترین مرورگرهای دنیا به شمار میآیند.
در این مطلب سعی داریم با نگاه عادلانهای به مقایسه مرورگر کروم با سافاری بپردازیم تا ببینیم کدام یک، گوگل کروم یا سافاری برای استفاده روزمره ما مناسبتر هستند و آیا در مجموع گوگل کروم بهتر است یا سافاری؟
آنچه در ادامه میخوانید:
- گوگل کروم یا سافاری ؛ سافاری بهتر است یا گوگل کروم؟
- ویژگی ها
- راحتی استفاده
- عملکرد
- امنیت
- حریم خصوصی
گوگل کروم یا سافاری ؛ سافاری بهتر است یا گوگل کروم؟
در ادامه به مقایسه گوگل کروم و سافاری در 5 زمینه مختلف خواهیم پرداخت. هرکدام از این 5 زمینه به یک بخش مهم مرورگر و تجربه کلی که از اینترنت در اختیار کاربر قرار میدهند ارتباط دارد تا شما پیش از دانلود گوگل کروم و سافاری بتوانید آنها را از جنبههای مختلف در نظر داشته باشید. در انتها گوگل کروم یا سافاری هرکدام که بتواند در قسمتهای بیشتری پیروز باشد به عنوان مرورگر بهتر شناخته خواهد شد.
ویژگی ها
در بخش ویژگیهای مرورگر سافاری نمیتوان به مورد خاصی اشاره کرد. این موضوع شامل حال فایرفاکس و اوپرا نیز میشود. حداقل این دو مرورگر به شما اجازه استفاده از مجموعه گستردهای از افزونههای مختلف را میدهند، اما سافاری اینطور نیست. گرچه چندین افزونه در اپ استور وجود دارد، ولی تعداد آنها محدود است. علاوه بر این باید سیاست طراحی اپل را که حداقل کنترل را در اختیار کاربر قرار میدهد را هم در نظر گرفت؛ چراکه در سافاری برای شخصیسازی مرورگر دست و پای شما بسته است.
نکته منفی بعدی همگامسازی با سایر دستگاهها است. این کار به جای آنکه مستقیما از طریق مرورگر انجام شود بوسیله آیکلاود و Keychain صورت میپذیرد. البته این موضوع شاید برای بسیاری مشکلساز نباشد، اما ممکن است کاربران را گیج کند. همچنین عدم وجود امکان همگامسازی تنظیمات و تبهایی که باز کردید هم یک نکته منفی دیگر است.
اوضاع در گوشی برای سافاری کمی بهتر است؛ چون فرایند ساخت افزونه برای iOS آنقدر سختگیرانه است که بیشتر توسعهدهندگان از خیرش میگذرند و این مرورگر یکی از معدود مرورگرهایی است که از افزونههای iOS پشتیبانی میکند. افزون بر این شما قابلیت Reading List را نیز در اختیار دارید که به شما اجازه میدهد زمانی که به اینترنت متصل نیستید به صفحات وب دسترسی داشته باشید. در کنار این ویژگی باید به ابزار تبدیل PDF هم اشاره کنیم که به شما این امکان را میدهد تا هر صفحه وب را به یک فایل PDF تبدیل کنید.
گوگل کروم یا سافاری زمانی که آنها را برای اولین بار باز میکنید ویژگیهای زیادی در اختیارتان قرار نمیدهند، اما تفاوت گوگل کروم و سافاری در این است که کروم با کتابخانه بزرگی که برای افزونهها ارائه میکند توانسته این موضوع را جبران کند. در حقیقت به عقیده برخی از کارشناسان، توسعهدهندگان گوگل از قصد ویژگیهای مرورگر را محدود کردند تا یک رابط کاربری ساده و روان را در اختیار کاربران قرار بدهند. در عوض کاربران میتوانند از طریق کتابخانه هر ویژگی که نیاز داشته باشند را به شکل یک افزونه به مرورگر اضافه کنند.
کروم به شما اجازه میدهد تمامی بخشهای آن را با سایر دستگاهها همگامسازی کنید؛ مثل تاریخچه، تنظیمات، محتوای تکمیل خودکار فرمها، تبهای باز و غیره. بعلاوه این کار به سرعت و آسانی انجام میشود و به محض اینکه با حساب کاربری گوگل خود در گوگل کروم یک دستگاه دیگر لاگین کنید، تمام اطلاعات به طور خودکار همگامسازی میشوند.
کروم در نسخه موبایل ویژگیهای زیادی ارائه نمیکند. این مرورگر مانند سافاری دارای قابلیت Reading List است و همچنین به شما اجازه بارگذاری نسخه دسکتاپ وبسایتها را میدهد؛ ویژگی که در سافاری هم وجود دارد، ولی در اینجا شما نیازی نیست هر بار از طریق تنظیمات درخواست نسخه دسکتاپ را کنید و بعد از بار اول تمام وبسایت به صورت دسکتاپ بار گذاشته میشوند.
نتیجهگیری: با مقایسه کروم و سافاری در بخش ویژگیها به لطف افزونههای پرشمار کروم و همگامسازی بهتر دادهها، به راحتی میتوان از بین گوگل کروم و سافاری، کروم را گزینه بهتر دانست.
راحتی استفاده
سافاری برای مدیریت تبها عملکرد خوبی از خود نشان میدهد. وقتی در این مرورگر تعداد تبهای باز شده از حد معینی فراتر رود، به جای آنکه تبها در بالای صفحه به شکل غیرقابل تشخیصی کوچک شوند، به شما این امکان داده میشود که به صورت افقی بینشان اسکرول کنید. متاسفانه مرورگر به طور کلی عملکرد روانی ندارد؛ زیرا پر از انیمیشنهای مختلف و اضافی برای عملهای متفاوت کاربر است.
افزون بر این نوار تبها هنگامی که شما یک تب را باز کنید کاملا از دید پنهان است. در موبایل نیز استفاده از رابط کاربری لذت چندانی به شما نمیدهد. سافاری به جای استفاده از یک منو برای نشان دادن تبها، سعی میکند آنها را مانند یک دسته کارت به شما نشان دهد. این ایده شاید روی کاغذ ایده هوشمندانهای به نظر برسد، ولی در عمل وقتی که به سرعت در حال گشتن میان تبها هستید فقط میتوانید قسمت بالایی هر کدام از آنها را ببینید و به همین دلیل نمیتوانید آنها را از یکدیگر تشخیص دهید.
همچنین تنظیمات نیز در یک بخش جداگانه و خارج از برنامه قرار گرفتند. استانداردی که اپل سعی دارد سایر برنامهها را نیز به استفاده از آن تشویق کند، اما سایر مرورگرها این استاندارد را کاملا نادیده میگیرند و تنظیمات را در داخل خود برنامه قرار میدهند.
از آنجایی که کروم سهم بسیار زیادی از بازار مرورگرها را در اختیار دارد، رابط کاربری آن ممکن است کمی سنتی به نظر بیاید. گرچه این خیلی چیز بدی نیست؛ چون بیشتر نتیجه الگوبرداری سایر مرورگرها از کروم است تا تنبلی طراحان UI گوگل. به دلیل اتکا کروم به افزونهها، راهاندازی و استفاده از این مرورگر به راحتی آب خوردن است؛ چراکه یک رابط کاربری یکدست در اختیار شما قرار میگیرد که به آسانی میتوانید از آن استفاده کنید.
یکی از بهترین ویژگیهای کروم که میتواند توجه هرکسی را به خود جلب کند، امکان جستجو معکوس هر تصویری است. برای این کار تنها کافی است روی عکس راست کلیک کرده و گزینه Search Google for image را انتخاب کنید. به این صورت میتوانید سایزهای مختلف آن تصویر یا تصاویر مشابه به آن را پیدا کنید.
نتیجه گیری: در این بخش اختلاف چندانی میان گوگل کروم یا سافاری نبود، اما با وجود اینکه گوگل کروم در این قسمت نتوانست مانند قبل قاطعانه پیروز شود، بازهم به لطف طراحی دست و پا گیر سافاری میتوان آن را برنده این بخش دانست. به خصوص وقتی این نکته را هم مدنظر قرار دهیم که اکنون کمابیش رابط کاربری کروم به یک استاندارد برای هر مرورگری تبدیل شده است.
عملکرد
مهمترین نقطه قوت سافاری عملکرد آن است. نسخه مک این مرورگر سرعت بالایی دارد، گرچه نه به اندازه فایرفاکس و ویوالدی. اما در iOS این مرورگر به راحتی میتواند عنوان سریعترین مرورگر را از آن خود کند، به خصوص به این دلیل که توسط خود اپل ساخته شده و در نتیجه به بهترین شکل ممکن برای این سیستم عامل بهینهسازی شده است.
سافاری همچنین در مقایسه با سایر مرورگرها به خصوص مرورگرهای بر پایه کرومیوم از مقدار کمی رم استفاده میکند که بیشتر از همه برای کاربرانی که از دستگاههای قدیمی استفاده میکنند کاربردی است.
کروم نیز در بحث عملکرد حرفهای زیادی برای زدن دارد. نسخه دسکتاپ این مرورگر جز پرسرعتترین مرورگرهای جهان است و تنها مرورگر ویوالدی از آن سرعت بیشتری دارد. این موضوع برای گوشیهای موبایل نیز صادق است. البته در گوشی سرعت کروم به سافاری نمیرسد. اما مهمترین مشکلی که گوگل کروم دارد، استفاده بسیار زیاد از رم است. مشکلی که پاشنه آشیل کروم و سایر مرورگرهای کرومیوم به حساب میآید.
نتیجه گیری: گوگل کروم یا سافاری هردو مرورگرهای سریعی هستند و فرق سافاری و گوگل کروم حداقل در زمینه سرعت چندان به چشم نمیآید. کروم در دسکتاپ سرعت بیشتری دارد، در حالی که در iOS سافاری حرف اول را میزند. به همین دلیل برای مشخص شدن برنده این قسمت باید میزان استفاده آنها از رم را در نظر بگیریم که در این صورت سافاری به راحتی کروم را شکست میدهد. این مرورگر نصف کروم از رم دستگاه استفاده میکند.
امنیت
سافاری مانند بسیاری از مرورگرهای دیگر از فهرست سیاه Safe Browsing گوگل برای محافظت از کاربرانش در برابر وبسایتهای مخرب و فیشینگ استفاده میکند. سافاری عملکرد خوبی در این زمینه دارد، گرچه میزان قابل توجهی از دادههای مربوط به تاریخچه مرورگر و فعالیتهای شما را به گوگل ارسال میکند که میتواند مایه نگرانی باشد.
یکی از مهمترین جنبههای امنیتی هر مرورگری تعداد بهروزرسانیهای آن است. از آنجایی که مجرمان فضای مجازی همواره به دنبال پیدا کردن نقاط ضعف در کد مرورگرها هستند، شرکتهای سازنده باید حداقل هر 2 یا 3 هفته یک بار یک بهروزرسانی امنیتی برای مرورگر خود عرضه کنند، اما متاسفانه سافاری در این زمینه عملکرد ناامیدکنندهای دارد.
بهروزرسانیهای مهمی که برای این مرورگر عرضه میشوند معمولا همراه با بهروزرسانیهای سیستم عامل iOS به دستگاه کاربران میآیند؛ درست مانند بهروزرسانیهای مایکروسافت اج. البته اگر اپل بهروزرسانیهای امنیتی را به طور منظم و در فواصل کوتاه عرضه میکرد، این موضوع اهمیت زیادی نداشت. ولی متاسفانه اینطور نیست و این بهروزرسانیها معمولا هر 2 ماه یک بار عرضه میشوند.
در بحث بلاک کردن محتوای اضافی، سافاری عملکرد راضی کنندهای دارد. پاپآپها به صورت پیشفرض بلاک میشوند و علاوه بر آن شما میتوانید JavaScript را نیز بلاک کنید. با این حال برای بلاک کردن تبلیغات باید یک افزونه جدا دانلود کنید. افزون بر این هنگامی که به یک وبسایت مشکوک مراجعه کنید تنها هشداری که به شما داده میشود عدم نمایش یک قفل سبز رنگ است. این شیوه یکی از بدترین شیوهها برای هشدار دادن به کاربران است؛ زیرا نمیتوانید از آنها انتظار داشته باشید که هنگام مراجعه به هر سایتی ابتدا به قفل سبز رنگ نگاه کنند.
گوگل کروم به عقیده بسیاری امنترین مرورگر حال حاضر در جهان به حساب میآید. این مرورگر هم از فهرست سیاه Safe Browsing گوگل برای تشخیص وبسایتهای مشکوک استفاده میکند. همانطور که پیشتر گفتیم این روش در تامین امنیت کاربران نقش بسزایی دارد، ولی ممکن است حریم خصوصی آنها را نیز تحت شعاع قرار دهد.
با این حال بهروزرسانیهای کروم به طور منظم و مداوم عرضه میشوند؛ به طوری که تنها پس از گذشت یک یا دو روز از پیدا شدن یک مشکل امنیتی، یک بهروزرسانی برای حل آن عرضه میشود. همچنین آپدیتهای عمومی نیز هر 2 یا 3 هفته در دسترس کاربران قرار میگیرند که فوقالعاده است.
کروم هم به طور پیشفرض پاپآپها را بلاک میکند و برای بلاک کردن تبلیغات نیز از شما میخواهد از افزونههای پرشمار آن استفاده کنید. مهمتر از همه کروم هنگامی که کاربر از یک سایت نا امن که از اتصال HTTP استفاده میکند بازدید کند، با نشان دادن یک هشدار در کنار آدرس سایت کاربران را مطلع میکند.
نتیجه گیری: گوگل کروم یا سافاری در زمینه امنیت شباهتهایی با هم دارند، اما با این حال سافاری از ابتدا نیز شانسی برای پیروزی در این بخش نداشت. بهروزرسانیهای اندک و عدم اطلاعرسانی درست در قبال سایتهای نا امن، سبب شدند کروم از این مرورگر پیشی بگیرد.
حریم خصوصی
سافاری به شما اجازه میدهد کوکیها و ردیابها را بلاک کنید، ولی شما یا باید تمام آنها را بلاک کنید یا به تمام آنها اجازه فعالیت بدهید. با این حال کارنامه اپل در ارتباط با حفاظت از حریم خصوصی کاربران در مقایسه با سایر شرکتهای حوزه فناوری بسیار درخشانتر است. البته ممکن است تمام اینها ظاهر کار باشد؛ چرا که شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این شرکت با برنامه پریزم آژانس امنیت ملی آمریکا همکاری میکند.
از سوی دیگر سیاست حریم خصوصی اپل نیز تعریف چندانی ندارد و مانند سایر شرکتها این سیاست محدود به یک نرمافزار نیست و حالت کلی دارد. به دلیل این کلیسازی به سختی میتوانیم قوانین حرم خصوصی اپل در ارتباط با سافاری و سایر برنامههای اپل را از یکدیگر تشخیص دهیم. اپل در سیاست حرم خصوصی خود عنوان کرده که میتواند هر اطلاعاتی را در ارتباط با کاربران محصولاتش جمعآوری کند؛ از جمله اسم، آدرس IP، موقعیت مکانی و غیره. آنها همچنین اعلام کردند که میتوانند این اطلاعات را با دلایل مبهمی که میتوانند به راحتی مورد سو استفاده قرار بگیرند با دیگران به اشتراک بگذارند.
وقتی حرف از حریم خصوصی به میان میآید شرکتهای کمی به اندازه گوگل از پاسخگویی و مسوولیت پذیری طفره میروند. از آنجایی که عمده درآمد گوگل از طریق تبلیغات به دست میآید، جمعآوری و استفاده از دادههای کاربران نقش بسیار مهمی در برنامههای این کمپانی دارد. گوگل میگوید این اطلاعات را به فروش نمیرساند، بلکه از آنها برای نمایش تبلیغاتی که ممکن است برای کاربران مهمتر باشد استفاده میکند.
آنها همچنین سابقه دروغگویی در زمینه حریم خصوصی را هم دارند و مانند اپل با برنامه پریزم نیز همکاری میکنند. گوگل همچنین بسیاری از ویژگیهایی که ممکن است تهدیدی برای حریم خصوصی کاربران باشند را به طور پیشفرض در کروم فعال کرده است؛ مثل پیشبینی جستجو و پیشنهاد دادن آدرسهای URL. البته میتوان این ویژگیها را غیرفعال کرد یا حتی اطلاعاتی که در گوگل دارید را به طور کامل حذف کرد، اما با توجه به سابقه گوگل نمیتوان اطمینانی به تاثیر این کارها داشت.
نتیجه گیری: گوگل کروم یا سافاری هیچکدام برای حریم خصوصی گزینه مناسبی نیستند. هردو آنها متعلق به شرکتهایی هستند که سابقه همکاری با مقامات و سازمانهای دولتی را داشتند و افزون بر این سیاست حریم خصوصی آنها نیز به یک اندازه مبهم است. با این حال با توجه به اتکای گوگل به تبلیغات برای درآمد سازی، اطلاعات شما برای این شرکت بسیار بیشتر از اپل ارزش دارد و با توجه به سابقه بهتر اپل میتوانیم سافاری را گزینه بهتری برای حریم خصوصی بدانیم.
در این مقایسه کروم توانست با برتری در بخشهای ویژگیها و راحتی استفاده سافاری را شکست دهد و سافاری نیز توانست در بخش عملکرد پیروز میدان باشد. اما با وجود اینکه سافاری در بخش حریم خصوصی نیز موفق بود، اما امنیت پایین این مرورگر در مقایسه با کروم سبب شد برنده نهایی گوگل کروم باشد. نظر شما درباره این مقایسه چیست؟ به نظر شما گوگل کروم یا سافاری کدام یک مرورگر بهتری هستند؟