خرید دوربین فیلمبرداری با وجود گوشیهای هوشمند شاید بیهوده باشد. اما اگر به دنبال فیلمبرداری حرفهای باشیم، دوربین گوشی نمیتواند پاسخگوی نیازهای ما باشد.
این روزها دوربینهای فیلمبرداری مانند گذشته مورد استفاده قرار نمیگیرند. آنها جای خود را به دوربینهای بدون آینه، DSLR یا گوشیهای هوشمند دادهاند و به همین دلیل بیشتر کاربران دلیلی برای پرداخت هزینه اضافی برای خرید این مدل دوربینها ندارند.
اما با این همه هنوز هم این دوربینها توسط شرکتهای مختلف تولید میشوند و کاربران خودشان را دارند. در ادامه به این موضوع که چرا باید یک دوربین فیلمبرداری خریداری کنید و همچنین به نکات مهم در خرید دوربین فیلمبرداری اشاره خواهیم کرد. با راهنمایی خرید دوربین فیلمبرداری همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
چرا باید یک دوربین فیلمبرداری بخریم؟
اگر به دنبال خرید دوربین فیلمبرداری هستید باید چندین نکته مختلف را مدنظر قرار دهید، به خصوص با توجه به اینکه امروزه بازار دوربینهای فیلمبرداری از همیشه متنوعتر و گستردهتر است. از مدلهای اقتصادی و خانوادگی گرفته تا دوربینهای حرفهای که حتی برای ضبط یا پخش زنده برنامههای مختلف هم مناسب هستند. پیش از خرید یک دوربین باید ابتدا مشخص کنید به چه اندازه رزولوشن نیاز دارید، اندازه دوربین تا چقدر باید بزرگ باشد و آیا قصد دارید بیشتر در داخل یک استودیو فیلمبرداری کنید یا سر صحنه. البته اینها فقط چند نمونه از مواردی است که قبل از خرید باید در موردشان فکر کنید. اما در زمان مشاوره خرید دوربین فیلمبرداری شاید مهمتر از اینها این سوال باشد که اصلا آیا نیازی به دوربین فیلمبرداری داریم یا خیر؟
زوم
یکی از مهمترین دلایل و نکات خرید دوربین فیلمبرداری لنز است. دوربینهای فیلمبرداری در مقایسه با دوربینهای DSLR یا دوربینهای بدون آینه، سنسورهای تصویری بسیار کوچکتری دارند. حتی در برخی مدلها این سنسورها از سنسورهایی که در گوشیهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند هم کوچکتر است؛ از همین رو نمیتوانید از آنها انتظار داشته باشید نور محیط را به بهترین شکل جذب کنند. ولی در عوض دوربین فیلمبرداری میتواند زوم بسیار بیشتری نسبت به رقبای خود داشته باشد.
همین حالا میتوانید وارد یک فروشگاه دوربین شوید و به راحتی یک دوربین با زوم 20 برابر یا بیشتر را پیدا کنید. به این راحتیها نمیتوانید یک دوربین با این مقدار زوم را در میان دوربینهایی که سنسور بزرگی دارند پیدا کنید. مثلا دوربین پاناسونیک HC-V180K زوم 50 برابر را با قیمت 230 دلار در اختیار شما قرار میدهد. یک دوربین با زوم زیاد برای فیلمبرداری از بیشتر موقعیتها، از مسابقات ورزشی گرفته تا تئاترهای دانشآموزی مناسب است.
البته در دوربینهای دیجیتال تکلنزی بازتابی یا دوربینهای بدون آینه شما میتوانید با استفاده از چندین لنز مختلف به همین اندازه زوم دست پیدا کنید، ولی با این حال هرچقدر تلاش کنید نمیتوانید قابلیت کنترل سرعت زوم دوربینهای فیلمبرداری را داشته باشید. با سوییچ زوم این دوربینها شما قادرید یک مکان را با استفاده از زوم آرام و روان نشان دهید یا با زوم ناگهانی اتفاقات اطراف را برجسته کنید. زوم کردن در دوربینهای دیجیتال کار بسیار مشکلی است و به سختی درست از آب در میآید.
زمان ضبط
بسیاری از تولیدکنندگان دوربین به استثنا پاناسونیک، برای آنکه مجبور به پرداخت تعرفههای اضافی نشوند، مدت زمان ضبط ویدیو دوربین خود را به 29 دقیقه و 59 ثانیه محدود میکنند. زیرا اگر زمان ضبط یک دوربین از 30 دقیقه فراتر رود، در برخی کشورها به عنوان یک دوربین ویدیویی دستهبندی میشود و در نتیجه تولیدکننده برای واردات آن باید تعرفه بیشتری بپردازد. اما دوربینهای فیلمبرداری هراسی از این موضوع ندارند و شامل چنین محدودیتی هم نمیشوند.
به همین دلیل این نوع دوربینها به انتخاب اول بسیاری از کاربرانی تبدیل شدهاند که میخواهند از یک رویداد فیلمبرداری کنند. مثلا برای رویدادهایی مثل مراسم عروسی، اجراهای زنده، مسابقات ورزشی و سایر موارد اینچنینی که دوربین باید بدون وقفه برای بیش از 30 دقیقه فیلمبرداری کند، یک دوربین فیلمبرداری بهترین انتخاب است.
باتری قابل تعویض
دوربینهای فیلمبرداری علاوه بر اینکه محدودیتی برای زمان ضبط ویدیو ندارند، در بیشتر موارد به شما اجازه میدهند باتریهایی که تولیدکننده روی آنها نصب کرده را با باتریهایی که ظرفیت بیشتری دارند تعویض کنید تا مدت زمان بیشتری بتوانید از آنها استفاده کنید. معمولا دوربینهایی که طراحی قسمت پشتی آنها باز است، چنین امکانی را در اختیار کاربران قرار میدهند.
اما حتی اگر یک باتری بزرگ برایتان کافی نباشد، دوربینهای فیلمبرداری به شما اجازه میدهند هنگام استفاده از آنها مثلا در جریان یک مصاحبه، باتری را به پریز برق متصل کنید و همزمان که مشغول فیلمبرداری هستید، باتری را شارژ کنید.
صدا
ورودی میکروفون در تمامی دوربینها وجود دارد، ولی بیشتر دوربینهای میانرده و بدون آینه یک جک 3.5 میلیمتری صدا را هم در اختیار شما قرار میدهند. با این حال اگر ضبط صدا به صورت حرفهای و با کیفیت بالا برایتان مهم است، میتوانید از دوربینهای فیلمبرداری ردهبالا استفاده کنید که ویژگیهای پیشرفتهای برای این کار ارائه میکنند که در دوربینهای هیبریدی قابل دسترسی نیستند. مثل ورودی XLR برای حفظ تعادل صدا هنگام ضبط، گیرههای مخصوص برای اتصال میکروفون به دوربین و دکمههای اختصاصی برای زیاد و کم کردن صدا.
راهنمای خرید دوربین فیلمبرداری حرفه ای و خانگی
دوربینهای فیلمبرداری در قیمتهای مختلفی به فروش میرسند. معمولا مدلهای ارزان برای مصارف خانگی و مدلهای ردهبالا و گرانقیمت برای مصارف حرفهای مناسب هستند. وجه تمایز یک دوربین فیلمبرداری خانگی و حرفهای ویژگیها و امکانات در کنار کیفیت تصویر است. اگر به دنبال دوربینی هستید که در محیطهای کمنور عملکرد خوبی داشته باشد، باید بیشتر از همه به سایز سنسور و دیافراگم توجه کنید. مدلهای ردهبالا عموما سنسورهای بزرگی دارند؛ به همین دلیل حساسیت بیشتری نسبت به نور داشته و در نتیجه تصاویر را با کیفیت بالاتری ضبط میکنند. برخلاف دوربینهای DSLR و بدون آینه، سنسور این دوربینها با فرمتهایی مثل APS-C یا فول فریم دستهبندی نمیشوند و در عوض با ابعاد نشان داده میشوند؛ مثلا 1/2 اینچ یا 1/4 اینچ.
در بحث لنز، اندازه دیافراگم با یک تفاوت جزئی مثل بقیه دوربینها نشان داده میشود؛ مثلا f/1.8 یا f/3.5. در اینجا حرف f اندازه فاصله کانونی لنز است، ولی ما معمولا این کلمه را نادیده میگیریم و تنها به اعداد توجه میکنیم. این موضوع وقتی مشکلساز میشود که فکر کنیم دیافراگم 3.5 از 1.8 بزرگتر است، در حالی که در حقیقت برعکس این حرف صحیح است. پس به خاطر داشته باشید که این عدد هرچقدر کوچکتر باشد، بهتر است یا اگر به ریاضی علاقه دارید حواستان باشد که عددی که بعد از f میآید مخرج یک کسر است.
افزون بر این مدلهای حرفهای کدکهای با کیفیتتری را هم ارائه میدهند، یعنی نوع فایل و مقدار فشردهسازی ویدیو. این مقادیر را با واحد بیت نشان میدهند. یعنی مقدار دادهای که یک دوربین 25 مگابیت بر ثانیهای در هر ثانیه ضبط میکند، کمتر از یک دوربین 100 مگابیت بر ثانیهای است. برای استفاده عادی و روزمره، این اختلاف بعید است به چشم بیاید، ولی اگر میخواهید در مرحله پستولید دست بازتری داشته باشید، بهتر است یک دوربین با بیتریت بالا خریداری کنید.
اما مدلهای خانگی در بیشتر موارد یک برتری نسبت به مدلهای حرفهای دارند و آن هم اندازه زوم است. از آنجایی که در این مدلها از سنسورهای کوچک استفاده میشود، در نتیجه تولیدکننده برای لنز باید لنزهای درازتر را به کار بگیرد.
خرید دوربین فیلمبرداری حرفه ای و خانگی
اکنون که راهنمای خرید هندی کم را خواندیم و با نکات مهم در خرید دوربین فیلمبرداری آشنا شدیم، وقت آن رسیده که نگاهی به بهترین دوربینهای فیلمبرداری در بازار بیندازیم. در این فهرست سعی داشتیم تمام نیازها را مدنظر قرار دهیم، به طوری که کسانی که به دنبال راهنمای خرید دوربین فیلمبرداری خانگی و یا حرفهای هستند نیز بتوانند یکی از این مدلها را انتخاب کنند.
دوربین فیلم برداری سونی FDR-AX53
حداکثر رزولوشن: 3840×2160 پیکسل | سنسور تصویر: Exmor R CMOS | وزن: 625 گرم | قیمت تقریبی: 15 تا 20 میلیون تومان
- نقاط قوت: ضبط 4K، وزن اندک و اندازه جمع و جور، ورودی میکروفون 5.1 کاناله، زوم 20 برابر
- نقاط ضعف: عدم پشتیبانی از HDR و نویز تصویر در برخی محیطهای تاریک و کمنور
دوربین FDR-AX43 ممکن است در نگاه اول کوچک و جمع و جور باشد، ولی این به این معنی نیست که در این محصول سونی خبری از امکانات و ویژگیهای مختلف نیست. سونی در این دوربین از لنز ساخت شرکت کارل زایس در کنار قابلیتهایی مثل زوم 20 برابر، فیلمبرداری 4K، سنسور Exmor R CMOS و امکان ضبط ویدیو به طور همزمان در دو فرمت XAVC S و AVCHD استفاده کرده است.
آن دسته از کاربرانی که هنگام تماشای ویدیو در سینمای خانگی یا ساندبار به دنبال صدای فراگیر هستند هم میتوانند از ورودی 5.1 کاناله میکروفون برای ضبط صدا استفاده کنند. البته این دوربین در محیطهای کمنور میتواند عملکرد قابل قبولی نداشته باشد، ولی اگر به دنبال یک دوربینی هستید که به راحتی قابل حمل باشد و بتواند تصاویر را با کیفیت 4K ضبط کند، این مدل بهترین انتخاب برایتان خواهد بود.
دوربین فیلمبرداری سونی HDR-CX405
حداکثر رزولوشن: 1920×1080 پیکسل | سنسور تصویر: Exmor R CMOS | وزن: 190 گرم | قیمت تقریبی: 4 میلیون و پانصد هزار تا 5 میلیون تومان
- نقاط قوت: قیمت مقرون به صرفه و اقتصادی، وزن اندک و اندازه کوچک
- نقاط ضعف: نویز تصویر، برای ضبط ویدیو 1080p به کارت حافظه SDXC نیاز است
برای ضبط فیلمهای زیبا لزومی ندارد بیش از اندازه خرج کنید. دوربین HDR-CX405 سونی با وجود قیمت اقتصادی خود با تعداد زیادی ابزار مختلف همراه شده تا به شما کمک کند تا جای ممکن به کیفیت تصاویر خود بیفزایید. دوربین میتواند به طور همزمان در فرمتهای XAVC S و AVCHD و همچنین فرمت MP4 تصاویر را ضبط کند و شما با استفاده از برنامه Highlight Movie Maker از داخل خود دوربین میتوانید تصاویر را ویرایش کنید. مثلا میتوانید بدون نیاز به دیگر برنامهها، افکتهای تصویری مختلف را روی ویدیو خود قرار دهید.
علاوه بر این الگوریتم لرزشگیر Optical SteadyShot سونی جزو فناوریهای کاربردی، مدرن و به روزی است که در این دوربین مورد استفاده قرار گرفته است. به این موارد باید زوم 30 برابر و لنز عریض و 26.8 میلیمتری کارل زایس را هم اضافه کنیم. این دوربین حتی امکان ضبط صدا 5.1 کاناله را نیز در اختیار شما قرار میدهد. کمتر کسی به این مشخصات و ویژگیها در کنار قیمت مناسب دوربین نگاه میکند و به سراغ مدلهای گرانقیمت میرود.
دوربین فیلم برداری کانن VIXIA HF R800
حداکثر رزولوشن: 1920×1080 پیکسل | سنسور تصویر: CMOS | وزن: 240 گرم | قیمت تقریبی: 5 تا 7 میلیون تومان
- نقاط قوت: وزن اندک و اندازه جمع و جور، راحتی استفاده
- نقاط ضعف: کمبود ویژگیها و امکانات، محدودیت در رزولوشن تصاویر ثابت
یک حالت کودک نیز در این دوربین وجود دارد که به شما اجازه میدهد برای بیش از 3 کودک مختلف آلبوم تصویری درست کنید و هنگام ضبط، ویدیو را در آلبوم مربوط به کودک ذخیره کنید.
دوربین فیلم برداری پاناسونیک HC-X1000
حداکثر رزولوشن: 4096×2160 پیکسل | سنسور تصویر: MOS | وزن: 1550 گرم | قیمت تقریبی: 22 تا 25 میلیون تومان
- نقاط قوت: مناسب برای استفاده حرفهای، کیفیت تصویر خارقالعاده، کاربردی و همهکاره
- نقاط ضعف: قیمت بالا، وزن سنگین برای کسانی که آمادگی بدنی خوبی ندارند
اگر میخواهید تصاویر را به شکل حرفهای ضبط کنید، باید به فکر خرید دوربین فیلمبرداری حرفه ای HC-X1000 پاناسونیک باشید که با اختلاف بهترین دوربین این فهرست است. این دوربین قادر است تصاویر را با کیفیت 2160p و با نرخ 60 فریم بر ثانیه ثبت کند و برای کسانی طراحی شده که کارشان فیلمبرداری از مراسم است یا علاقه زیادی به فیلمبرداری دارند. با توجه به وزن 1.6 کیلوگرمی این دوربین، استفاده از آن آنقدرها راحت نیست و بهتر است در کنار آن یک سهپایه با کیفیت هم خریداری کنید.
HC-X1000 دارای یک نمایشگر 3.5 اینچی رنگی و لمسی، دو ورودی XLR و دو اسلات کارت حافظه است. این دوربین نهتنها میتواند تصاویر با رزولوشن 3840×2160 با نرخ 60 فریم بر ثانیه ضبط کند، بلکه میتواند تصاویر را در ابعاد سینمایی 4096×2160 با نرخ 24 فریم بر ثانیه نیز ثبت کند. این دوربین دارای یک سنسور 18.9 مگاپیکسلی MOS و لنز دیکومار ساخت لایکا است. به این موارد باید زوم 20 برابر و لرزشگیر 5 محوره تصویر را هم اضافه کنیم. کیفیت تصاویر این دوربین در هر دو حالت 4K و HD شگفتانگیز است. HC-X1000 یک دوربین نیمهحرفهای فوقالعاده است، اما استفاده از آن کار هرکسی نیست.
انتخاب مدل و در نهایت خرید دوربین فیلمبرداری بیشتر به استفاده شما بستگی دارد. این روزها کاربرد این نوع دوربینها به نسبت قبل کمتر شده و گوشیهای هوشمند و اکشن کمرا جایگزین آنها شدهاند. به همین دلیل کسی تنها به این دلیل که یک دوربین فیلمبرداری میخواهد سراغ آنها نمیرود و واقعا باید به یک دوربین اینچنینی نیاز داشته باشد؛ مثلا اگر یک استندآپ کمدین هستید و میخواهید برنامه خود را ضبط کنید یا اگر مستند فیلمبرداری میکنید و میخواهید مصاحبههای طولانی ضبط کنید. به غیر از این موارد اینچنینی، استفاده از دوربین گوشی یا دوربینهای DSLR شما را راضی میکند.