شبکههای اجتماعی، نقشی غیر قابل انکار در زندگی انسان مدرن پیدا کردهاند. در این مطلب به زندگینامه جک دورسی که به عنوان خالق و مدیر عامل توییتر شناخته میشود، میپردازیم.
با نگاهی به بیوگرافی جک دورسی به شکوفایی زودهنگام استعداد او در عرصه توسعه وب پی خواهیم برد. بسیاری از کارشناسان، دورسی را از مهمترین و تاثیرگذارترین اشخاص در انقلاب دیجیتال میدانند. احتمالا در روزهای گذشته، تیتر جک دورسی و کرونا را در رسانههای مختلفی دیدهاید. با ما همراه باشید تا زندگینامه جک دورسی را بررسی کرده و با دلایل موفقیت این کارآفرین خلاق آشنا شویم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- بیوگرافی جک دورسی
- اوایل زندگی
- حرفه کاری
- زندگی شخصی
- جوایز و افتخارات
بیوگرافی جک دورسی
برای آگاهی از اهمیت نقش دورسی در توسعه شبکههای اجتماعی، کافی است نگاهی به تاثیر توییتر در جریانهای فناوری، سیاسی، اجتماعی و تجاری دنیا بیندازید. در ادامه با تمامی جنبههای زندگینامه جک دورسی آشنا خواهیم شد.
اوایل زندگی
جک دورسی در سال 1976 و در شهر سنت لوئیس ایالت میزوری متولد شد. والدین او ریشههای انگلیسی، ایرلندی و ایتالیایی دارند، اما ملیت جک دورسی را میتوان آمریکایی دانست. پدر دورسی به عنوان کارگر در یک کارخانه تولید انبوه طیفسنج کار کرده و مادر وی نیز مستخدم بود. مذهب جک دورسی و خانوادهاش، کاتولیسیزم است. عموی جک، از کشیشان شهر سینسیناتی بود. نام مادر جک دورسی مارسیا است. او دوران دبیرستان را در مدرسهای مذهبی گذراند. جک در سنین کودکی، به حرفه مدلینگ نیز مشغول بود. او در 14 سالگی به موضوع اتاق کنترل علاقهمند شد و برنامههای منبعباز متعددی خلق کرد. امروزه، بسیاری از برنامههای او توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات تاکسی آنلاین مورد استفاده قرار میگیرند. دورسی در سالهای 1995 الی 1997 به تحصیل در دانشگاه علم و فناوری میزوری پرداخت و سپس به دانشگاه نیویورک منتقل شد. این کارآفرین خلاق در سال 1999، در حالی که تنها یک ترم با فارغالتحصیلی فاصله داشت، تصمیم به خروج از دانشگاه گرفت. ایده توسعه توییتر نیز در همین زمان به ذهن دورسی رسید.
در ادامه، دورسی زمانی را به عنوان برنامهنویس در حوزه اتاق کنترل مشغول شد. وی تصمیم به انتقال به کالیفرنیا گرفت و کمپانی خود را در سال 2000 در اوکلند بنا نهاد. این شرکت بر ارائه خدمات تاکسیرانی، پیک و اورژانسی از طریق اینترنت تمرکز داشت. از دیگر پروژهها و ایدههای جک دورسی در این زمان میتوان به شبکهای از دستگاههای درمانی و فروشگاهی از سرویسهای روزانه اشاره کرد. او در ادامه به توسعه مفهوم اتاق کنترل مشغول شد و با الگوگیری از شبکه اجتماعی LiveJournal و سرویس پیامرسانی AOL Instant Messenger، به توسعه سرویسی با تمرکز بر اشتراکگذاری وضعیت و پیامهای کوتاه پرداخت. او در این راه، با هدف تسهیل اشتراکگذاری پستها، با وبسایت Odeo همکاری کرد. آنها سپس با الهام از سرویس پیام کوتاه، نسخهای اولیه از توییتر را در طول دو هفته ساختند. ایده این شبکه، نظر بسیاری از سرمایهگذاران Odeo چون ایوان ویلیامز را به خود جلب کرد. ویلیامز یکی از بنیانگذاران اصلی این پلتفرم بود که سابقه کار در گوگل را در کارنامه خود داشت.
حرفه کاری
در این بخش از بیوگرافی جک دورسی مدیر عامل توییتر به تلاشهای مهم و تاثیرگذار وی در عرصه شبکههای اجتماعی و اینترنت خواهیم پرداخت. زندگینامه جک دورسی مملو از لحظات حساس و الهامبخش بوده و مطالعه دقیق آن، خالی از لطف نخواهد بود. لازم به ذکر است که جک دورسی ثروت خالص 4.1 میلیارد دلاری دارد.
تاسیس توییتر
در مارس 2006، ایوان ویلیامز در کنار بیز استون و نوح گلس، شرکت Obvious Corporation را پایهگذاری کردند. در ادامه، توییتر نیز به عنوان یکی از زیرمجموعههای این شرکت خلق شد. این چهار نفر، جک دورسی را به عنوان مدیر عامل توییتر انتخاب کردند. دورسی وظیفه نظارت بر رشد و توسعه این استارتآپ هیجانانگیز را بر عهده گرفت، اما به دلایل مختلفی از سمت خود کنار گذاشته شد. برخی منابع، دلیل این مسئله را علاقه دورسی به موضوعاتی دیگر چون یوگا و طراحی مد بیان کردند. با افزایش محبوبیت این سرویس، دورسی تمرکز ویژهای بر بهبود وضعیت سرورها گذاشت و آن را در اولویت نخست خود قرار داد. توییتر تا سال 2008، سودی را برای سرمایهگذاران خود به ارمغان نیاورده بود. در این زمان، دورسی مسائلی چون استفاده تجاری از توییتر و حمایت از اپلکیشنهای مستقل را راه کسب درآمد از توییتر میدانست. او سه اصل کار خود و شرکتش را سادگی، مقید بودن و تولید خلاقانه عنوان کرده است. مخلوق جک دورسی اینستاگرام را بزرگترین رقیب خود میداند.
در سال 2008، ویلیامز وظیفه مدیر عاملی توییتر را بر عهده گرفت و جک دورسی نیز به عنوان رییس هیئت مدیره آن انتخاب شد. یکی از ویژگیهای دورسی، شرکت فعالانه او در مسائل کشوری و جهانی بود. وی در سال 2009، سفری به عراق به همراه جرد کوهن داشت. او از نقش مهم مخلوق خود در جریانات سیاسی و اجتماعی سراسر دنیا آگاه بوده و تمامی تلاش خود را در راستای خدماترسانی انجام میدهد. این تصمیمها، جنجالهای فراوانی را برای او ایجاد کردهاند. در سال 2010، جک دورسی به همراه هیئت دولت آمریکا به روسیه سفر کرد. او در سال 2011 به عنوان مدیر اجرایی توییتر، جانشین دیک کاستولو شد و کاستولو نیز جای ویلیامز را در مقام مدیر عامل گرفت. این شرایط تا سال 2015 و استعفای کاستولو به طول انجامید. سپس دورسی ابتدا به صورت موقتی و در ادامه به شکلی دائمی جانشین کاستولو شد.
توسعه توییتر و جنجالهای بیشتر
در مه 2016، جک دورسی قابلیتهای جدیدی را به توییتر اضافه کرد. از جمله این تغییرات، میتوان به عدم لحاظ عکسهای کاربران در محدودیت 140 کلمهای هر توییت اشاره نمود. دلیل این تغییرات را میتوان جذب موج جدیدی از کاربران دانست. در این زمان، شمار توییتهای روزانه کاهش قابل توجهی پیدا کرده و تقریبا به نصف رسیده بود. در نوامبر 2016، حساب کاربری دورسی برای مدت محدودی غیر فعال شد. وی دلیل این اتفاق را اشتباهی داخلی عنوان کرده است. در فبریه 2017، کارمندان توییتر خیریهای برای کمک به اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا برگزار کردند. مبلغ جمع شده نهایی این خیریه، 1.59 میلیون دلار بود. جک دورسی و امید کردستانی، بیش از نیم میلیون دلار از این مبلغ را تامین کردند. در مارس 2018، دورسی نسخه بهبودیافتهای از سیستم تایید هویت توییتر را معرفی کرد. هدف از طراحی دوباره این مکانیزم، جلوگیری از لو رفتن اطلاعات حسابهای کاربران بود. این تغییرات در هنگام انتخابات میاندورهای ریاست جمهوری آمریکا، ایجاد شدند. جک دورسی توییتر را مهمترین شبکه اجتماعی آمریکا میداند.
در سپتامبر 2016، دورسی در کنار شریل سندبرگ، مدیر عملیاتی فیسبوک، به دخالت در انتخاب ریاست جمهوری 2016 آمریکا اعتراف کرد. نتیجه این اعتراف، کاهش شش درصدی ارزش سهام توییتر بود. او در ادامه دیداری با محوریت محیط کاربری توییتر با دونالد ترامپ داشت. در سال 2019، حساب توییتر شخصی جک دورسی توسط گروهی به نام Chuckling Squad (جوخه شوخی) هک شد؛ این هکرها به مدت یک ساعت کنترل حساب کاربری دورسی را در اختیار داشته و در این زمان توییتهای جنجالی و نژادپرستانهای پست کردند. در اکتبر سال گذشته، ارزش سهام توییتر به میزان 24 درصد افت کرد. دلیل این افت را میتوان عدم ارائه گزارش مالی سه ماه سوم سال توسط توییتر دانست. در ماههای اخیر، جک دورسی تلاش فراوانی برای کاهش تاثیر توییتر بر جریانات سیاسی داشته و تمامی تبلیغات مرتبط با این موضوع را حذف کرده است. بسیاری، این مسئله را از دلایل کاهش سهام توییتر میدانند. در فبریه گذشته، کمپانی Elliot Management سعی بر جایگزینی دورسی با افراد دیگری داشت، اما حمایت کارآفرینانی چون ایلان ماسک و ویتالک بوترین، مانع از اخراج دورسی شد. جالب است بدانید که جک دورسی و روحانی گفتگویی جالب و کوتاه در حساب توییتر رییس جمهور ایران داشتهاند.
شرکت اسکوئر
در سال 2010، جک دورسی در کنار جیم مککلوی، پلتفرم تجاری کوچکی برای انجام تراکنشهای بانکی از طریق دستگاهی قابل حمل خلق کردند. این پلتفرم قابل حمل، شکلی مربعی داشته و به گوشیهای اندرویدی، آیفون، آیپد و آیپاد تاچ متصل میشود؛ اتصالی که از طریق جک هدفون محقق میگردد. کاربران از این طریق میتوانند به انتقال وجه به حسابهای دیگر پرداخته و به صورت دیجیتالی رسید آن را نیز امضا کنند. علاوه بر اینها، اسکوئر را میتوان سیستمی برای ارسال رسیدهای دیجیتالی به مصرفکنندگان و تسهیل خرید و فروشهای اینترنتی دانست. این رسیدها از طریق ایمیل یا پیام کوتاه به افراد ارسال شده و برنامه مربوط با آن نیز به صورت رایگان برای اندروید و iOS در دسترس است.
این کمپانی کار خود را با 10 کارمند آغاز کرد و به مرور بزرگتر شد. اداره شرکت اسکوئر در شهر سان فرانسیسکو قرار دارد. مجله معتبر Business Insider، ارزش این کمپانی را 3.2 میلیارد دلار تخمین زده است. جک دورسی، وظیفه مدیر عاملی این شرکت را بر عهده دارد. در اکتبر 2015، این شرکت سهام خود را در مرکز خرید و فروش سهام نیویورک ثبت کرد. در آن زمان، حدود 24.4 درصد از سهام اسکوئر در اختیار دورسی بود.
پروژههای دیگر
با مطالعه زندگینامه جک دورسی به تنوع پروژهها و سختکوشی وی پی میبریم. او در سال 2013 در مصاحبهای با شبکه خبری CNN، به تحسین مایکل بلومبرگ و عملکرد تاثیرگذار او به عنوان شهردار نیویورک پرداخت. دورسی یکی از داوران جشنواره NYC BigApps در سال 2011 بوده و به عنوان طرفدار حذب دموکرات شناخته میشود. در دسامبر 2013، این کارآفرین به عنوان یکی از اعضای جدید هیئت مدیره کمپانی والت دیزنی معرفی شد. با این حال، این حضور دیری نپایید و با بروز مشکلات متعدد بین دورسی و سایر اعضا به پایان رسید. همچنین، دورسی یکی از اعضای هیئت مدیره انستیتو سیاسی و اجتماعی مستقل Berggruen است.
زندگی شخصی
در زمان انتشار این مقاله، سن جک دورسی 43 سال است. در این بخش از بیوگرافی جک دورسی با زندگی شخصی او آشنا خواهیم شد. دورسی از سال 2012 در شهر سان فرانسیسکو زندگی میکند. او از طرفداران کندریک لامار بوده و علاقه زیادی به مدیتیشن دارد. او تاکنون کمکهای فراوانی به نامزدهای دموکرات ریاست جمهوری چون تولسی گبرد و اندرو ینگ کرده است.
دورسی همچنین فعالیتهای انساندوستانه فراوانی انجام داده و به عنوان یکی از اعضای کلیدی کمپینهایی چون #TeamTrees شناخته میشود. جک دورسی کرونا را خطری جدي دانسته و تلاشهای زيادی برای مقابله با گسترش آن انجام داده است. وی در ماههای گذشته حدود یک سوم از ثروت خود را وقف کمک به درمان ویروس کرونا، تحصیل دختران و بهداشت و سلامت کرد. جک دورسی اینستا گرام را پلتفرم جذابی میداند. آدرس اینستاگرام جک دورسی صرفا کلمه Jack است.
جوایز و افتخارات
در این قسمت از زندگینامه جک دورسی با جوایز و افتخارات این نابغه دنیای دیجیتال آشنا خواهیم شد؛ نابغهای که نقشی اساسی در شکلگیری جهان وب داشته است.
- انتخاب به عنوان یکی از 35 مخترع برتر سال 2008 توسط دانشگاه صنعتی ماساچوست (MIT)
- دریافت جایزه مخترع سال 2012 از روزنامه وال استریت ژورنال
- انتخاب به عنوان بنیانگذار برتر سال 2012 در پنجمین جشنواره Crunchies
- انتخاب به عنوان مرد مجرد برتر سال 2013 توسط مجله فوربز
- انتخاب به عنوان ششمین مدیر عامل ضعیف سال 2016 توسط شبکه فاکس بیزینس
- انتخاب به عنوان یکی از بدترین مدیر عاملان سال 2017 توسط 24/7 Wall Street
سخن پایانی
در این مطلب به زندگینامه جک دورسی پرداخته و با تمامی فراز و نشیبهای دوران کاری این مبتکر دنیای دیجیتال آشنا شدیم. بسیاری از صاحبنظران، دورسی را در زمره مهمترین مخترعان دنیای مدرن قرار میدهند. نظر شما در مورد ایدههای جک دورسی چیست؟ آیا او را در کنار تاثیرگذارترین انسانهای تاریخ قرار میدهید؟