چای سبز دارای خواص بسیاری برای لاغری، پوست و دیگر اندامهای بدن است. برای آشنایی با خواص چای سبز تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
چای سبز نوعی چای است که از جوانهها و برگ گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) تهیه میشود و همانند دیگر انواع چای از جمله چای سیاه، تحت فرآیندهای خشک شدن و اکسیداسیون قرار نمیگیرد. چای سبز برای نخستین بار در چین مورد استفاده قرار گرفت، اما تولید و ساخت آن به دیگر کشورهای شرق آسیا نیز منتقل شد.
چای سبز دارای انواع مختلفی است که این تنوع گونه با توجه به مقدار کاملیا سیننسیس موجود در برگ چای، شرایط رشد، روشهای باغبانی، فرآیند تولید و زمان برداشت ایجاد میگردد. اگرچه تحقیقات زیادی در مورد تاثیر چای سبز بر سلامتی افرادی که به صورت منظم چای سبز مینوشند انجام گرفته است، اما به تحقیقات بیشتری در این باره نیاز است. هدف ما این است که در ادامه این مقاله شما را بیشتر با عوارض و خواص چای سبز از نظر علمی آشنا کنیم. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
چای سبز چیست؟
چای سبز بیش از یک نوشیدنی آبرسان است. گیاه چای سبز حاوی طیف وسیعی از ترکیبات مفید برای سلامتی است و وجود این ترکیبات چای سبز را به یک نوشیدنی فوقالعاده تبدیل میکنند. چای سبز سرشار از مادهای به نام پلیفنل است که فواید بسیاری برای سلامتی دارد؛ از جمله کاهش التهاب و کمک به مبارزه با سرطان. این نوع چای حاوی ماده دیگری به نام اپیگالوکتشین گالات (EGCG) است. کاتچین نوعی آنتیاکسیدان طبیعی است که از تخریب سلولی جلوگیری میکند و فواید دیگری نیز برای بدن دارد.
این ترکیبات موجب کاهش تولید رادیکالهای آزاد درون بدن میگردند و از سلولها و مولکولها در برابر تخریب حفاظت میکنند. رادیکالهای آزاد نقش مهمی در ایجاد بیماریهای مختلف بازی میکنند. اپیگالوکتشین گالات یکی از قویتری ترکیبات موجود در چای سبز است. محققان توانایی این ماده در کمک به درمان بیماریهای مختلف را مورد بررسی قرار دادهاند. در واقع وجود اپیگالوکتشین گالات در چای سبز موجب شده است که از آن برای مصارف پزشکی استفاده کنند.
همچنین چای سبز حاوی مقدار اندکی مواد معدنی مورد نیاز بدن است. سعی کنید که از برندهای با کیفیت چای سبز استفاده کنید؛ زیرا ممکن است که برندهای ضعیفتر حاوی مقداری فلوراید باشد. اما حتی اگر از نمونههایی که کیفیت کمتری دارند استفاده کنید، باز هم چای سبز فواید بسیاری دارد.
انواع چای سبز
اکثر افراد چای سبز دوست ندارند؛ اما در بیشتر موارد این افراد از چای سبزی که مناسب ذائقه آنها باشد استفاده نکرده و به همین دلیل آن را دوست نداشتهاند. به کمک یک سری نکات و چشیدن طعمهای مختلف، در نهایت بیشتر افراد موفق خواهند شد که طعم دوست داشتنی چای سبز خود را بیابند. میتوانید انواع چای سبز که در زیر معرفی شدهاند را امتحان کنید تا چای مورد نظر خود را پیدا کنید.
چای سبز یاسمن
چای سبز یاسمن (Jasmine) یکی از محبوبترین طعمهای چای سبز در جهان به شمار میرود. نوع ارزان چای سبز یاسمن که معمولا در رستورانها سرو میشود، معمولا چایی درجه پایین با طعم دهندههای مصنوعی است و طعمی شبیه به عطر در دهان دارد.
چای سبز یاسمن باکیفیت از برگهای اصلی گل یاسمن تهیه میشود و طعم شیرین و لذیذی دارد که اکثر افراد آن را دوست دارند. اگرچه طرز تهیه چای سبز یاسمن نسبت به دیگر انواع چای سبز متنوعتر است، اما بهترین روش این است که آب را بجوشانید و مقداری چای سبز در آن بریزید و چند دقیقه برای آماده شدن به آن زمان دهید.
چای سبز نعنایی مراکشی
چای سبز نعنایی مراکشی (Moroccan Mint Green Tea) نوعی چای سنتی ترکیبی از پودر چای سبز چینی و برگهای جوشانده شده نعنا تازه است که با آب داغ و مقداری شکر مخلوط شده است. امروزه، انواع مختلفی از چای سبز نعنایی مراکشی در دسترس قرار دارد که گاهی به جای استفاده از نعنا تازه، از خشک شده آن استفاده میکنند.
چای سبز جنمایچا
جنمایچا (Genmaicha) ترکیبی از چای سبز ژاپنی و برنج قهوهای پفکرده است. طعم چای سبز جنمایچا شیرین و لذت بخش است. جنمایماچا محبوبترین نوع جنمایچا است که به صورت ترکیبی از جنمایچا و چای سبز ماچا تهیه میگردد.
برای طعم قویتر برنج بهتر است که از آب داغ (زیر نقطه جوش) و برای احساس هر دو طعم چای و برنج از آب خنک (تقریبا 170 درجه فارنهایت) استفاده کنید.
چای سبز اژدها
همچنین با نامهای دراگون (Dragonwell) یا لانگ جینگ (Longjing) شناخته میشود. چای سبز اژدها یکی از محبوبترین چایهای چینی در آمریکا است. طعم چای اژدها معمولا ملایم و شیرین است. برای نتیجه بهتر، چای سبز اژدها را با آبی که به خوبی جوشیده است درست کنید و برای دم کشیدن به آن 2 تا 3 دقیقه زمان بدهید.
چای سبز هوجیچا
هوجیچا (Hojicha) یک چای سبز ژاپنی است که از برگ و ساقه چای یا تنها از ساقه چای تهیه میگردد. کافئین این نوع چای سبز از دیگر انواع آن کمتر است. در این چای نوعی طعم چوب احساس میشود که در دیگر نوشیدنیهای کافئین دار نیز حس میشود و میتوان آن را با تنوع دمایی و زمانی بیشتری نسبت به دیگر انواع چای سبز دم کرد.
چای سبز کوکیچا
کوکیچا (Kukicha) نوعی چای سبز بخارپز ژاپنی است که از شاخههای گیاه چای سبز تهیه میگردد. معمولا کافئین آن کم است و دارای یک طعم گیاهی و شیرین است. اگر تمایلی به چک کردن مداوم دمای آب یا زمان دم کشیدن چای ندارید، چای سبز کوکیچا بهترین گزینه برای شما است.
چای سبز سنچا
سنچا (Sencha) یک چای سبز محبوب ژاپنی است. طعمی که اکثر افراد در مورد آن توصیف میکنند گیاهی و شیرین است. اگر برای دم کردن آن از آب جوشیده یا نزدیک به نقطه جوش استفاده کنید، ممکن است که طعمی تند و تلخ داشته باشد؛ اما وقتی که از آب بین محدوده دمایی 160 تا 170 فارنهایت استفاده میکنید و بین 20 تا 45 دقیقه برای دم کشیدن به آن زمان میدهید، طعمی شیرین و ملایم احساس خواهید کرد.
خواص چای سبز
همانطور که گفتیم چای سبز خواص بسیاری دارد. در ادامه به چند خاصیت چای سبز اشاره میکنیم.
خواص چای سبز در جلوگیری از سرطان
موسسه ملی سرطان طبق مطالعاتی که در آزمایشگاه و بر روی حیوانات انجام داده است، اعلام کرد که پلیفنل موجود در چای سبز رشد تومور را کاهش داده و ممکن است که از تخریب سلولها در برابر امواج UV محافظت کند.
در کشورهایی که مقدار زیادی چای سبز مصرف میکنند نرخ ابتلا به سرطان کمتر است، اما این غیر ممکن است که به طور کامل و قطع بگوییم که مصرف چای سبز موجب کاهش نرخ ابتلا به سرطان در این کشورها شده است. از جمله سرطانهایی که چای سبز بر آنها تاثیر مثبت داشته است میتوان به سرطان سینه، مثانه، تخمدان، روده، مری، ریه، پروستات، پوست و سرطان معده اشاره کرد.
خواص چای سبز برای لاغری
نوشیدن چای سبز میتواند به افزایش نرخ سوخت و ساز بدن در بازه زمانی کوتاهی کمک کند. این اثر موجب کاهش وزن در انسانها میگردد. برخی از مطالعات نشان دادهاند که چای سبز ممکن است به کاهش چربی بدن کمک کند، به ویژه چربی اطراف شکم.
تحقیقی برای مدت 12 هفته 240 نفر را که دچار اضافه وزن و چاقی بودند زیر نظر قرار داد. در این مطالعه، آن دسته از افراد که چای سبز مینوشیدند در مقایسه با دیگر گروه که چای سبز مصرف نمیکردند، به طور قابل توجهی درصد چربی دور کمر، شکم و وزن آنها کاهش یافت. با این وجود، برخی از تحقیقات به لحاظ آماری، افزایش قابل توجهی در کاهش وزن به دلیل مصرف چای سبز نشان نمیدهند. بنابراین نیاز به مطالعه بیشتری در این زمینه است.
فواید چای سبز برای قلب
در سال 2006 مقالهای منتشر شد که نشان میداد مصرف چای سبز موجب کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی شده است. این تحقیق 40 هزار فرد ژاپنی در بازه سنی 40 تا 79 سال را برای 11 سال تحت کنترل خود داشت. آن دسته از افرادی که حداقل 5 فنجان چای سبز در روز مصرف میکردند، خطر مرگ به طور قابل توجهی در آنها کاهش یافت، به ویژه مرگ ناشی از بیماریهای قلبی.
خواص چای سبز برای پوست
در سال 2007 یک تحقیق نشان داد که چای سبز میتواند یک درمان جدید برای بیماریهای پوستی از جمله پسوریازیس و شوره سر باشد. دانشمندان از نمونههای حیوانی برای بررسی بیماریهای التهابی پوستی استفاده کردند. این التهابات پوستی اغلب خود را با لکههای خشک، قرمز و پوسته پوسته شدن نشان میدادند و موجب تولید سلولهای پوستی بیش از حد میشدند. درمان آنها با چای سبز نشان داد که رشد سلولهای پوستی کاهش یافته است.
خواص چای سبز برای آکنه
به دلیل وجود اپیگالوکتشین گالات در چای سبز که خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد، میتوان از آن برای بهبود آکنههای پوست استفاده کرد. علت ایجاد آکنه انسداد روزنههای پوست به وسیله سبوم زیاد و رشد بیرویه باکتریها است. اپیگالوکتشین گالات یک کاهنده سطح چربی و لیپید پوست است و موجب میشود که سبوم پوست به حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. با کاهش سطح سبوم، ایجاد آکنه نیز متوقف خواهد شد.
خواص چای سبز برای سرطان پوست
از پلی فنل موجود در چای سبز به عنوان محافظت کننده از پوست در برابر اشعه UVB در محصولات دارویی استفاده میشود. مطالعات نشان داده است که چای سبز میتواند از افراد در برابر سرطانهای زیر محافظت کند:
- سرطان ملانومای پوست
- سرطانهای پوستی غیر ملانومی
خواص چای سبز و پوست دور چشم
اگر پوست دور چشمتان متورم شده است، استفاده از چای سبز به عنوان یک درمان خانگی میتواند در رفع این مشکل بسیار کمک کننده باشد. برای انجام این کار مراحل زیر را انجام دهید:
- دو کیسه چای سبز را در آب قرار دهید.
- سپس کیسههای چای را بفشارید تا آب اضافی آنها خارج شود.
- کیسهها را برای 10 تا 20 دقیقه درون یخچال قرار دهید.
- در انتها کیسههای چای سبز را برای مدت 30 دقیقه بر روی چشمان خود قرار دهید.
خواص چای سبز برای استرس و آلزایمر
دانشمندان در سال 2011 تحقیقی در مورد تاثیر ترکیبات چای سبز بر آلزایمر منتشر کردند که نشان میداد این ترکیبات چگونه بر پروتئینی که نقش کلیدی در ایجاد بیماری آلزایمر بازی میکند تاثیر میگذارد. برای آشنایی بیشتر با بیماری آلزایمر میتوانید این مقاله را هم مطالعه کنید. مطالعات دیگری نشان دادند که چای سبز به استرس، خستگی مزمن، بیماریهای پوستی و بهبود آرتروز نیز کمک میکند.
مضرات چای سبز
اطلاعات اندکی در مورد عوارض جانبی یا مضرات چای سبز برای بزرگسالان وجود دارد. با این وجود، باید در مورد عوارض زیر اطلاعات لازم را کسب کنید:
حساسیت به کافئین
افرادی که به کافئین حساسیت دارند ممکن است که بیخوابی، اضطراب، تحریک پذیری، تهوع یا ناراحتی معده را تجربه کنند.
رقیق شدن خون
افرادی که از داروهای ضد انعقادی از جمله وارفارین استفاده میکنند، باید با احتیاط چای سبز مصرف کنند؛ زیرا میزان ویتامین کا موجود در چای سبز زیاد است.
دیگر محرک ها
اگر از دیگر داروهای محرک استفاده میکنید، مصرف چای سبز میتواند موجب افزایش ضربان قلب گردد. مکملهای چای سبز حاوی مقدار زیادی مواد فعال است که میتوانند با دیگر گیاهان دارویی، مکملها یا داروها تداخل ایجاد کنند. تهیه مکملهای چای سبز توسط سازمان دارو مورد بررسی قرار نمیگیرند؛ پس ممکن است که حاوی ترکیبات مضر برای سلامتی باشند. همیشه قبل از شروع به مصرف این مکملها با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
عوارض چای سبز در بارداری، دوران شیردهی و در افرادی که از مشکلات قلبی یا فشار خون بالا، نارساییهای کلیه یا کبد، معده یا اختلالات اضطرابی رنج میبرند کاملا مشهود است و نباید از چای سبز یا مکملهای آن استفاده کنند.
در این مقاله به بررسی عوارض و خواص چای سبز پرداختیم. آیا شما از طرفداران نوشیدن چای سبز هستید؟ نظرات و تجربیات خود در این زمینه را با ما در میان بگذارید.