سرماخوردگی تابستانی از انواع سرماخوردگی است که همانطور که از نامش مشخص است، مختص به تابستان است. در این مقاله به این بیماری و راه های پیشگیری از سرماخوردگی میپردازیم.
این روزها ویروس کرونا و استرس ابتلا شدن به آن، نه تنها ما، بلکه تمام جهانیان را مشغول خود کرده است. اما این ویروس را نباید با هم کیشانش اشتباه گرفت. یکی از همخانوادههای کرونا، سرماخوردگی تابستانی است. سرماخوردگی تابستانی یکی از انواع سرماخوردگی است که در تابستان شایع میشود و به همین علت نام آن را سرماخوردگی تابستانی گذاشتهاند. ممکن است برخی فکر کنند فقط در زمستان سرماخوردگی شایع است یا برخی دیگر ممکن است سرماخوردگی در تابستان را با مشکلات مشابه مانند آلرژی اشتباه بگیرند؛ اما بر خلاف تصور عامه حتما لازم نیست در مقابل هوای سرد قرار بگیرید تا دچار سرماخوردگی شوید، ویروسی که باعث ایجاد سرماخوردگی میشود در هوای گرم نیز وجود دارد و میتواند افراد را مبتلا به این بیماری کند. در ادامه این مقاله از پلازا به نشانهها، تفاوت سرماخوردگی و آلرژی و راههای پیشگیری از سرماخوردگی پرداخته میشود.
آنچه در ادامه میخوانید:
نشانههای سرماخوردگی تابستانی
بیشتر سرماخوردگیهای تابستانی علائمی مشابه سرماخوردگی در زمستان دارند، علائم این بیماری عبارتند از:
- آبریزش بینی
- سرفه
- گرفتگی بینی
- سر درد
- سنگینی سر یا احساس فشار در سینوسها
- گلو درد
- بی حالی
- دردهای عضلانی
- عطسه
«چرا در تابستان سرما می خوریم؟» در ویدیوی زیر تماشا کنید:
بسیاری از سرماخوردگیهای زمستانی، به خصوص در بزرگسالان، تب ایجاد نمیکند؛ اما ویروسهای تابستانی به دلیل انتروویروسها (دستهای از ویروسها) ممکن است باعث تب ناگهانی شوند. اگرچه برخی افراد اصرار دارند که سرماخوردگیهای تابستانی همیشه از سرماخوردگیهای زمستانی بدتر و طولانیتر است، اما شواهد بالینی کمی برای تأیید این ادعا وجود دارد. همچنین بیشتر سرماخوردگیهای تابستانی، مانند سرماخوردگی در زمستان، طی چند روز از بین میرود و نیازی به معالجه پزشکی ندارد.
برخی از انتروویروسها باعث بیماریهای دیگر با علائم مختلف میشوند که این بیماریها عبارتند از:
- تبخال که باعث ایجاد تاولهای کوچک در دهان و گلو و همچنین تب ناگهانی میشود.
- بیماریهای دهانی و پوستی که عوارض آنها بر روی دست و پا ظاهر میشود و باعث علائمی شبیه به تبخال میشود، با این تفاوت که روی دست و پا نیز تاول مشاهده میگردد و ممکن است فرد علائمی شبیه آنفولانزا نیز داشته باشد.
- ورم ملتحمه که باعث تورم و قرمزی در یک یا هر دو چشم میشود.
اما انتروویروسها به ندرت میتوانند بیماریهای جدی مانند مننژیت و میوکاردیت ایجاد کنند.
تفاوت سرماخوردگی و آلرژی
تشخیص بین اینکه شما دچار سرماخوردگی شدهاید یا آلرژی، میتواند بسیار سخت باشد؛ به ویژه هنگامی که علائم در شروع فصل آلرژی بروز میکنند. اما با این وجود در ادامه به مهمترین تفاوتهای سرماخوردگی و آلرژی اشاره میشود:
- سرماخوردگی و آلرژی هر دو باعث بروز علائمی مانند عطسه، آبریزش بینی، گرفتگی بینی و خارش گلو یا گلودرد میشوند؛ اما سرماخوردگی علائم دیگری مانند سرفه، تعریق، تب و خستگی را نیز شامل میشود. همچنین آلرژی میتواند باعث سردرد و درد در ناحیه صورت شود، اما باعث درد گسترده عضلات نمیشود. درحالی که سرماخوردگی باعث احساس درد عضلانی در کل بدن میشود.
- سرماخوردگی، حتی اگر شدید باشد، به طور معمول کمتر از 10 روز طول میکشد، در حالی که آلرژی میتواند چند هفته طول بکشد.
- اگر علائم شما به صورت خفیف شروع شده، سپس وخیمتر میشود و دوباره خفیف میشود (یا علائم از بین میروند)، شما مبتلا به سرماخوردگی هستید. اما اگر علائم شما به صورت مداوم مشاهده میشود، دچار آلرژی شدهاید. همچنین با سرماخوردگی، معمولاً هر یک از علائم را در زمانهای جداگانه تجربه خواهید کرد؛ اما با آلرژی، همه آنها به یکباره ظاهر میشوند.
- اگر با رفتن از یک منطقه به منطقه دیگر یا حتی با حضور در خانه، علائم شما بهبود مییابد (یا بدتر میشود)، به احتمال زیاد آلرژی دارید.
- از آنجا که سرماخوردگی همراه با عفونت است، مخاط بینی ضخیم و مایل به سبز یا زرد خواهد بود، اما در آلرژی مخاط شفافتر و رقیقتر است.
- از لحاظ تاثیرپذیری از داروها میتوان گفت آنتی هیستامینها به بهبود آلرژیها زیاد کمک میکنند، اما به طور معمول باعث بهبود علائم سرماخوردگی نمیشوند.
روش های پیشگیری از سرماخوردگی در تابستان
هیچ راهی برای جلوگیری کامل از سرماخوردگی در تابستان یا زمستان وجود ندارد. اما با رعایت کردن برخی نکات میتوان تا حد زیادی از این بیماری جلوگیری کرد. در ادامه به برخی از مهمترین راه های پیشگیری از سرماخوردگی اشاره میشود:
- مراقب سیستم ایمنی بدن خود باشید. برای پیشگیری از سرماخوردگی شما میتوانید با خوردن غذاهای مغذی، جلوگیری از استرس زیاد و حتی مصرف مکملهای طبیعی سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید.
- به اندازه کافی بخوابید. یکی دیگر از راه های پیشگیری از سرماخوردگی خواب کافی در هر شبانه روز است؛ به این صورت که خواب کافی باعث عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن میشود.
- دستهای خود را بشویید. یک روش پیشگیری از سرماخوردگی شستن دستها به صورت مرتب است به خصوص قبل از غذا خوردن یا لمس صورت یا هنگامی که از سرویس بهداشتی در فضاهای عمومی استفاده میکنید یا در مناطقی که ممکن است عوامل بیماریزا شیوع داشته باشد، حضور پیدا میکنید.
- از کسانی که سرماخوردگی دارند دوری کنید. شاید بتوان گفت بهترین راه پیشگیری از سرماخوردگی خودداری از تعامل با افرادی است که سرما خوردهاند. اگر به این افراد نزدیک شدید یا آنها را لمس کردید، حتما دستهای خود را بشویید.
- یکی دیگر از راههای پیشگیری از سرماخوردگی این است که هنگام عطسه یا سرفه حتما از دستمال کاغذی استفاده کنید و اگر دستمال در دسترستان نبود، بهتر است به جای گرفتن دست خود در مقابل دهان و بینی از قسمت داخلی آرنجتان استفاده کنید؛ زیرا احتمال انتقال عفونت از طریق دستها بیشتر است.
- برای پیشگیری از سرماخوردگی باید دقت داشته باشید که از ظروف مشترک با دیگران استفاده نکنید، افرادی را که ممکن است بیمار باشند، نبوسید و صورت، دهان و بینی خود را با دستهای آلوده لمس نکنید.
- اگر در خانه فردی مبتلا به سرماخوردگی است، سطوحی را که او با آنها در تماس بوده، ضدعفونی کنید.
- افرادی که به دلیل بیماری مزمن یا مصرف برخی داروهای خاص سیستم ایمنی ضعیفی دارند، برای پیشگیری از سرماخوردگی بهتر است از استفاده از استخرهای عمومی خودداری کنند.
راه های درمان سرماخوردگی تابستانی
هیچ دارویی نمیتواند ویروسهایی که سرماخوردگیهای تابستان را ایجاد میکنند کاملا از بین ببرد. با این حال، طیف وسیعی از درمانها میتوانند در مواجهه با علائم و پیشگیری از سرماخوردگی کمک کنند. این روشهای درمانی شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد احتقان برای کمک به سرفه و گرفتگی بینی
- داروی ضد سرفه
- داروهای ضد درد و بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن
- کمک گرفتن از بخور یا حمام بخار برای گرفتگی بینی
- مرطوب نگه داشتن هوای داخل اتاق خصوصا در هنگام خواب برای بهبود سرفه، آبریزش و گرفتگی بینی و گلودرد
شاید علاوه بر اینها، به دنبال راههای دیگری برای پیشگیری از سرماخوردگی باشید. پس در ادامه به این پرداخته شده که با استفاده از داروهای خانگی، برای پیشگیری از سرماخوردگی چه باید کرد.
- عسل میتواند به کاهش سرفه کمک کند، اما دقت داشته باشید که هرگز به نوزاد زیر یک سال عسل ندهید.
- مواد غذایی حاوی روی نیز میتوانند طول مدت سرماخوردگی را کم کنند.
- از مواد غذایی که حاوی ویتامین سی و آهن هستند بیشتر استفاده کنید.
- ریشه شیرین بیان، سیر، سرخارگل (Echinacea angustifolia) و آقطی سیاه (Elderberry) را میتوان چند داروی پیشگیری از سرماخوردگی دانست.
- استفاده از نوشیدنیهای گرم مانند چای میتواند تسکین دهنده و کاهش دهنده علائم بیماری باشد، اما در دوران سرماخوردگی از نوشیدنیهای الکل دار، انرژیزا یا قهوه باید دوری کرد.
به عنوان نکات تکمیلی این قسمت میتوان گفت:
- گاهی اوقات سرماخوردگی میتواند باعث عفونت ثانویه شود. به عنوان مثال، برخی از کودکان پس از سرماخوردگی دچار عفونت گوش میشوند. آنتی بیوتیکها میتوانند این عفونتهای ثانویه را درمان کنند. با این وجود، لازم به ذکر است که آنتی بیوتیکها سرماخوردگی را درمان نمیکنند. استفاده از آنها برای این منظور میتواند با گذشت زمان قدرت تاثیرگذاری آنتی بیوتیکها را کمتر کند و این امر باعث مقاومت بدن نسبت به آنتی بیوتیکها میشود.
- در زمان سرماخوردگی حتما استراحت کافی داشته باشید. از فعالیت و استرس بیش از حد خودداری کنید؛ زیرا منجر به ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود.
در این مقاله مروری بر راههای پیشگیری از سرماخوردگی داشتیم. اگر تجربه ابتلا به سرماخوردگی تابستانی را دارید، تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.