از جمله مهمترین نرم افزارهای صنعت سرگرمی موتورهای بازی سازی محسوب میشوند. در این مقاله ابتدا به تعریف موتور بازی سازی پرداخته و سپس تعدادی از مهمترین موتورهای بازی سازی را برای شما معرفی میکنیم. با ما باشید.
موتور بازیسازی (Game engine) یک محیط نرمافزاری است که جهت طراحی بازیهای ویدیویی مورد استفاده قرار میگیرد. سازندگان بازیهای ویدیویی از طریق موتورهای بازی سازی به ساختن بازیهای مختلف برای کنسول های بازی، گوشیهای هوشمند و همچنین کامپیوترهای شخصی میپردازند. موتورهای بازی سازی بخشهای مختلفی دارند که هر یک مربوط به قسمت مشخصی از یک بازی ویدیویی است. در این مقاله قصد داریم به تعریف مولفههای موجود در یک موتور بازیسازی بپردازیم و علاوه بر آن بهترین موتورهای بازی سازی را نیز برای شما مورد بررسی قرار دهیم. همراه پلازا بمانید.
آنچه در ادامه میخوانید:
- موتور بازی سازی چیست؟
- بخش های مختلف موتورهای بازی سازی
- بهترین موتورهای بازی سازی
- موتور بازی سازی CryEngine
- موتور بازی سازی Godot
- و…
موتور بازی سازی چیست؟
همانطور که گفتیم موتورهای بازی سازی محیطی نرم افزاری را ارائه میدهند که از طریق آن بخشهای مختلف یک بازی ویدیویی به شکلی مستقل و در عین حال مرتبط با اجزای دیگر توسعه پیدا میکنند. از موتورهای بازی سازی علاوه بر ساختن بازیهای ویدیویی استفادههای دیگری نیز میشود که از جمله آنها میتوان به انتقال یا پورت کردن بازیهای ویدیویی مختلف به پلتفرمها و کنسولهای دیگر اشاره کرد.
اگر بخواهیم نگاهی دقیقتر بکنیم میتوان گفت موتورهای بازیسازی دامنه متغیری از ابزار بصری و نرم افزاری را در اختیارمان قرار میدهند که از طریق آن بتوانیم به خلق ابعاد مختلف بازی ویدیوییمان بپردازیم. این ابزار عموما به شکلی یکپارچه و ساده شده ارائه میشوند تا بتوانیم محیط بازی ویدیویی خود را سریعتر و کاربردیتر خلق کنیم.
اغلب موتورهای بازی سازی دارای بخشهای مجزایی هستند که فرایند ساخت بازی را آسانتر میکنند که از جمله این بخشها میتوان به گرافیک (Graphics)، صدا (Sound)، فیزیک (Physics) و همچنین هوش مصنوعی (AI) اشاره کرد. اغلب اینگونه موتورهای بازی سازی را با نام میدلویر (Middleware) به معنی نرمافزارهای مستقل از سیستم عامل خطاب میکنند که دلیل آن ارائه محیط نرمافزاری انعطافپذیر و قابل استفاده مجدد توسط این نرمافزارهاست که با کاهش هزینهها، پیچیدگیها و صرفهجویی در زمان نیز همراه خواهد بود.
بر همین اساس همانند اغلب شکلهای دیگر نرمافزارهای میدلویر موتورهای بازی سازی قادر هستند که در پلتفرمهای مختلف به فعالیت بپردازند. اغلب اوقات این موتورهای بازی سازی با معماری جزء به جزء (Component-based) خلق شدهاند؛ به این معنی که اجزا و یا بخشهای مختلف موتور میتوانند با اجزای تخصصی دیگری جایگزین شوند.
برخی از موتورهای بازی سازی به شکل مجموعهای از اجزای میدلویر مختلف ساخته شدهاند که میتوان آنها را با انتخاب قبلی با همدیگر ترکیب کرد تا یک موتور بازی سازی سفارشی ساخته شود. این خاصیت انعطافپذیری یکی از مولفههایی است که برخی از موتورهای بازی سازی را از جهات مختلف نسبت به رقبایشان برتر میکند.
تعدادی از موتورهای بازی سازی سه بعدی تنها قادر هستند که ابزار لازم برای رنردرینگ سه بعدی (Real-time 3D rendering) را برای استفاده کنندگان خود فراهم آورند؛ اما برخی دیگر از موتورهای بازی سازی انعطافپذیرتر بوده و قادر به خلق محیطهای دیگر همانند محیطهای دوبعدی نیز هستند و به آنها موتورهای بازی سازی دو بعدی گفته میشود. جا دارد اشاره کنیم که اغلب از نرمافزارهای نوع اول با نام موتور گرافیکی (Graphics Engine)، موتور رندرینگ (Rendering Engine) و یا موتور سه بعدی (3D Engine) یاد میشود. از جمله مهمترین موتورهای گرافیکی میتوان به Crystal Space، موتور Genesis3D، موتور Irrlicht، موتور OGRE، موتور RealmForge، موتور Truevision3D و Vision Engine اشاره کرد.
با پیشرفت تکنولوژی و گذر زمان به ویژه در روزگار کنونی ما بخشهای مختلف موتورهای بازیسازی زودتر از قبل میتوانند منقضی شوند و یا برای انجام دادن یک پروژه توانایی کافی نداشته باشند. حتی ممکن است پیچیدگی یک پروژه سبب شود موتور بازیسازی مورد نظر دچار تاخیر و یا اختلال مداوم شود. بر همین اساس شرکت سازنده این موتورها باید نرمافزارهای خود را جهت سازگاری با نیازمندیهای بازار به شکل مداوم بهروزرسانی کنند.
بخش های مختلف موتورهای بازی سازی
در ادامه با بخش های مختلف موتورهای بازی سازی بیشتر آشنا میشویم.
موتور رندرینگ / Rendering Engine
موتور رندرینگ در موتورهای بازی سازی وظیفه ساختن انیمیشنهای سه بعدی از طریق متدهای مختلف را برعهده دارد. اغلب موتورهای رندرینگ از طریق یک یا چند رابط کاربری نرمافزاری (API) از جمله Direct3D و OpenGL به فعالیت میپردازند تا به شکل مستقیم به پردازنده و یا پردازنده گرافیکی یک کامپیوتر خانگی فشار نیاورند.
موتور صدا / Audio Engine
موتور صدا در موتورهای بازی سازی قطعهای است که از الگوریتمهای مختلفی مرتبط با لودینگ (Loading)، تعدیل و ویرایش (Modifying) و خروجی صدا (Sound Output) تشکیل شده است. در شکل حداقلی آن این موتور باید بتواند به لود کردن، از حالت فشرده درآوردن (Decompress) و همچنین پخش فایلهای صوتی بپردازد. موتورهای صدای پیشرفته قادر به اضافه کردن افکتهای مختلف و ویرایش صوت در حد پیشرفته آن نیز هستند.
موتور فیزیک / Physics Engine
موتور فیزیک در موتورهای بازی سازی مسئول اعمال قوانین فیزیک به شکل واقع گرایانه آن در درون محیط نرم افزاری است. در شکل اخص آن این موتور کاربردهای مختلفی همانند شبیهسازی نیروهای فیزیکی و تصادمها و اعمال قوانین فیزیک در حرکات اشیای گوناگون را برعهده دارد.
هوش مصنوعی / Artificial intelligence
هوش مصنوعی در موتورهای بازی سازی که با اصطلاح AI نیز شناخته میشود، به شکل نرمافزاری جداگانه توسط مهندسین نرمافزار متخصص و با اهداف مشخص ساخته میشود. بازیهای ویدیویی مختلف از مکانیزمهای هوش مصنوعی بسیار متفاوتی بهره میبرند و بر همین اساس میتوان گفت هوش مصنوعی هر بازی ویدیویی بر اساس قوانین و قواعد همان بازی طراحی و مورد استفاده قرار میگیرد.
بهترین موتورهای بازی سازی
در قسمت زیر تعدادی از بهترین موتورهای بازی سازی را با همدیگر بر خواهیم شمرد. با ما باشید.
موتور بازی سازی CryEngine
اولین عضو فهرست موتورهای بازی سازی، CryEngine محسوب میشود. این نرم افزار به شکل رایگان در اختیار علاقمندان قرار گرفته است و شما میتوانید از تمامی بخشهای مختلف آن بدون پرداخت هزینه بهرهمند شوید.
از نقاط قوت موتور بازی سازی CryEngine میتوان به قابلیتهای بصری عالی آن اشاره کرد. شخصیتهایی که از طریق این موتور طراحی خواهید کرد شباهت زیادی به نمونههای زندگی واقعی خود خواهند داشت. از طریق موتور بازی سازی CryEngine برای پلتفرمهای مختلفی همانند Xbox One، پلی استیشن 4، PC و Oculus Rift میتوانید بازیهای ویدیویی گوناگون طراحی کنید. علاوه بر این سازندگان این موتور بازی سازی آموزشهای رایگانی نیز در بخشهای مختلف برای شما تدارک دیدهاند.
موتور بازی سازی Godot
دومین نرمافزاری که در فهرست برترین موتورهای بازی سازی قصد داریم برای شما معرفی کنیم، موتور بازی سازی Godot محسوب میشود. این نرم افزار هم برای طراحی بازیهای دو بعدی و هم برای طراحی بازیهای سه بعدی گزینهای ایدهآل است. در موتور بازیسازی Godot دامنه متنوعی از ابزارهای مختلف خواهید داشت که از طریقشان میتوانید بازی ویدیویی مورد علاقه خود را طراحی کنید. موتور بازی سازی Godot به شکل رایگان و همچنین منبع باز (Open-source) در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
موتور بازی سازی GameMaker
سومین موتور بازی سازی فهرست برترین موتورهای بازی سازی، GameMaker نام دارد. موتور بازی سازی GameMaker بر خلاف اغلب رقبای خود بیشتر به این دلیل مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است که برای استفاده از آن نیازی به دانش برنامهنویسی نیست.
به جای برنامهنویسی استفاده کنندگان موتور بازی سازی GameMaker میتوانند از طریق مکانیزم اشاره و کلیک (Point-and-click) بسیار راحتتر و سریعتر بازیهای ویدیویی بسازند. از جمله مهمترین بازیهای ویدیویی که از طریق موتور بازی سازی GameMaker ساخته شدهاند میتوان به Spelunky، بازی Hotline Miami، بازی Super Crate Box و Hyper Light Drifter اشاره کرد.
موتور بازی سازی Unity
نرم افزار بازی سازی بعدی که قصد داریم در فهرست بهترین موتورهای بازی سازی برای شما معرفی کنیم Unity نام دارد. موتور بازی سازی Unity یک نرم افزار بازیسازی مولتی پلتفرم (Multi-platform) است که از طریق آن میتوانید به راحتی به ساختن محتوای سه بعدی تعاملی (Interactive) بپردازید. بسیاری از خالقان مستقل بازیهای ویدیویی به دلایل مختلف از جمله کاربردی بودن، محتوای باکیفیت و انعطاف پذیری از موتور بازی سازی Unity استفاده میکنند.
از جمله عناوین خوب اخیری که با این موتور بازی سازی ساخته شدهاند میتوان به Lara Croft Go، بازی Her Story، بازی Pillars of Eternity و Kerbal Space Program اشاره کرد. علاوه بر این یکی از نسخههای موتور بازی سازی Unity 5 با نام Personal Edition به شکل رایگان در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
موتور بازی سازی RPG Maker
نرم افزار بعدی که از انواع موتورهای بازی سازی محسوب میشود، RPG Maker نام دارد. نرم افزار بازی سازی RPG Maker با این هدف ساخته شده است که به شما اجازه دهد یک بازی ویدیویی را از صفر تا صد بدون نیاز به دانش برنامه نویسی بسازید. از قابلیتهای دیگر این نرمافزار میتوان به قابلیت شخصیسازی تمامی قسمتهای بازی ویدیویی اشاره کرد. این موتور بازی سازی هم برای تازهکارها و هم برای حرفهایها گزینهای ایدهآل محسوب میشود.
موتور بازی سازی Unreal Engine
در فهرست امروزمان با عنوان برترین موتورهای بازی سازی آخرین نرم افزاری که در این زمینه قصد داریم آن را برای شما معرفی کنیم، موتور بازی سازی Unreal Engine محسوب میشود. نسخه اصلی این موتور در سال 1998 منتشر شده و پس از 17 سال هنوز هم برای ساختن تعدادی از مهمترین عناوین صنعت گیمینگ مورد استفاده قرار میگیرد.
از مهمترین بازیهایی که توسط این موتور بازی سازی ساخته شدهاند میتوان به سری بازی Gears of War، سری بازی Mass Effect، سری بازی Bioshock و همچنین سری بازی Batman: Arkham اشاره کرد.
در ابتدا موتور بازی سازی را برای شما تعریف کردیم و سپس با بررسی بخشهای مختلف یک موتور بازی سازی، تعدادی از بهترین موتورهای بازی سازی موجود در بازار را برای شما فهرست کردیم. امیدواریم با خواندن مقالهمان اطلاعات لازم و کافی را در این زمینه به دست آورده و با انواع موتورهای بازی سازی آشنا شده باشید.
نظر شما در رابطه با فهرست بهترین موتورهای بازی سازی چیست؟ نظرات خود را از قسمت پایین و از بخش کامنتهای سایت با ما در میان بگذارید.