انیمیشن های استاپ موشن یکی از پرطرفدارترین انواع پویانماییها در جهان هستند که ساخت آنها پروژهای پرهزینه و زمانبر است. در ادامه مقاله پیش رد با معرفی بهترین استاپ موشنهای جهان همراه شما هستیم.
انیمیشن های استاپ موشن یا انیمیشنهای تک کادر، سلسله تصاویری هستند که از ماکتهای از پیشساخته شده گرفته و در کنار یکدیگر قرار داده میشوند. از زمان به وجود آمدن سینما تاکنون این نوع انیمیشن توانسته به یکی از شناختهشدهترین و همینطور محبوبترین ژانرها در سینما تبدیل شود. ساخت این نوع از انیمیشن زمان و هزینه زیادی میبرد، اما به علت استقبال تماشاگران همچنان این صنعت در حال کار است. در این مقاله قصد داریم که بهترین انیمیشن های استاپ موشن را به شما معرفی کنیم؛ بنابراین با پلازا همراه باشید.
فهرست مطالب:
بهترین انیمیشن های استاپ موشن (Stop motion)
در ادامه بهترین انیمیشن های استاپ موشن را معرفی میکنیم.
1. انیمیشن استاپ موشن کینگ کونگ (King Kong)
- سال تولید: 1933
- کارگردان: مریان سی. کوپر (Merian C. Cooper)، ارنست بی شودازک (Ernest B. Schoedsack)
- نمره آیامدیبی: 7.9
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: فی ری، رابرت آرمسترانگ، بروس کابوت
کینگ کونگ از پیشگامان انیمیشن های استاپ موشن به حساب میآید. در خلاصه داستان این انیمیشن آمده است که یک گوریل چند صد متری عاشق یک دختر مو طلایی میشود و ماجراهایی برای آنها پیش میآید. کینگ کونگ با فروش 5.3 میلیون دلاری در آن سال توانست به موفقیت بزرگی دست یابد. لازم به ذکر است که کل هزینه ساخت فیلم کمتر از یک میلیون دلار شد. این اثر محصول رادیو پیکچرز است و کارگردانهای آن مریان کوپر و ارنست بی. شودزاک هستند.
2. انیمیشن کابوس قبل از کریسمس (The Nightmare Before Christmas)
- سال تولید: 1993
- کارگردان: هنری سیلیک (Henry Selick)
- نمره آیامدیبی: 7.9
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: دنی الفمن، کریس ساراندون، کاترین اوهارا
در خلاصه داستان این انیمیشن جذاب آمده که جک پادشاه شهر هالووین که از یکنواختی خسته شده است سعی در انجام کار تازه و جدیدی دارد. او برای پیدا کردن شیوه جدیدی جهت ترساندن بچهها دست بهکار میشود و بابانوئل را میرباید. جک کادوهای ترسناکی آماده میکند و سپس به جای بابانوئل سراغ بچهها رفته و کادوها را به آنها میدهد و ماجراهایی پیش میآید. این انیمیشن موزیکال و فانتزی محصول شرکت والت دیزنی پیکچرز است و نویسندگی و کارگردانی آن را تیم برتون به عهده داشته است.
کابوس قبل از کریسمس را میتوان یکی دیگر از انیمیشن های استاپ موشن پیشگام دانست. این فیلم آنچنان موفق بوده که به آن لقب بهترین فیلم ژانر کریسمس در تاریخ سینما را دادند.
3. فیلم انیمیشنی جیمز و هلوی غولپیکر (James and the Giant Peach)
- سال تولید: 1996
- کارگردان: هنری سلیک
- نمره آیامدیبی: 6.7
- محصول کشور: آمریکا، بریتانیا
- صداپیشگان: پل تری، سیمون کالو، ریچارد دریفوس
داستان این فیلم برگرفته از داستانی با همین نام به نویسندگی رولد دال، نویسنده شهیر بریتانیایی است. در خلاصه داستان این انیمیشن آمده که جیمز بعد از یتیم شدن در خانه دو خاله ظالم خود زندگی میکند. یک روز متوجه هلوی غول پیکری در پشت خانه میشود و با آن پا به فرار میگذارد. تهیهکنندگی این انیمیشن استاپ موشن را تیم برتون و کارگردانی آن را هنری سیلیک به عهده داشته است.
4. انیمیشن استاپ موشن فرار مرغی (Chicken Run)
- سال تولید: 2000
- کارگردان: پیتر لرد (Peter Lord)، نیک پارک (Nick Park)
- نمره آیامدیبی: 7.1
- محصول کشور: بریتانیا، آمریکا، فرانسه
- صداپیشگان: فیل دنیلز، لین فرگوسن، مل گیبسون
قطعاً فیلم فرار مرغی یکی از شناختهشدهترین انیمیشن های استاپ موشن نهتنها در ایران، بلکه در سراسر جهان است. هیجان آغاز سده جدید و همچنین روایت تازه و دوستداشتنی در شناخته شدن این انیمیشن کمک بزرگی کرد. فروش بسیار خوب این فیلم توانست سود بزرگی برای شرکت سازنده آن، یعنی دریمورک پیکچرز به ارمغان بیاورد. این فیلم یک دنباله دیگر در سال 2023 داشت. داستان فیلم درباره فرار عدهای مرغ از مزرعه برای نجات جان خودشان و ماجراهای بین این تصمیم تا عمل است.
5. انیمیشن عروس مرده (Corpse Bride)
- سال تولید: 2005
- کارگردانان: تیم برتون (Tim Burton)، مایک جانسون (Mike Johnson)
- نمره آیامدیبی: 7.4
- محصول کشور: بریتانیا، آمریکا
- صداپیشگان: جانی دپ، هلنا بونهام کارتر
یکی دیگر از کارهای موفق تیم برتون فیلم عروس مردگان بود و این بار با کمپانی برادران وارنر همکاری کرد. میتوان این فیلم موزیکال/ترسناک را یکی از پیشگامان عرصه پویانماییهای ترکیبی (روش سنتی و دیجیتال) دانست. این عنوان علاوه بر فروش خوب توانست نامزد دریافت یک جایزه اسکار در بخش بهترین انیمیشن نیز شود. داستان فیلم درباره مرد جوانی به نام ویکتور است که به هنگام تمرین خطبه عروسیاش در جنگل به اشتباه حلقه را در دست یک عروس مرده میکند.
6. انیمیشن والاس و گرومیت: نفرین موجود خرگوش نما (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit)
- سال تولید: 2005
- کارگردانان: نیک پارک (Nick Park)، استیو باکس (Steve Box)
- نمره آیامدیبی: 7.5
- محصول کشور: بریتانیا، آمریکا
- صداپیشگان: پیتر سالیس، رالف فینس، هلنا بونهام کارتر
والاس و گرومیت یکی دیگر از انیمیشن های استاپ موشن مشهور و محبوب است. این فیلم اولین انیمیشن استاپ موشن است که مفتخر به دریافت جایزه اسکار شد؛ این افتخار بزرگی برای یک انیمیشن به حساب میآید. جالب است بدانید که در آن سال دو انیمیشن استاپ موشن کاندید دریافت این جایزه بودند. کارگردانی این فیلم را استیو باکس و نیک پارک انجام دادند و کمپانیهای آردمن و دریمورک نیز تهیهکنندگی این اثر را به عهده داشتند.
داستان این انیمیشن درباره دو شکارچی خرگوش به نامهای والاس و گرومیت است که به اشتباه مغز یکی از آنها با خرگوش عوض میشود.
7. انیمیشن استاپ موشن کورالاین (Coraline)
- سال تولید: 2009
- کارگردان: هنری سلیک
- نمره آیامدیبی: 7.7
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: داکوتا فانینگ، تری هچر، جنیفر ساندرز
داستان این فیلم بر اساس رمانی به همین نام شکل گرفته است. بیشک کورالاین یکی از جذابترین انیمیشن های استاپ موشن تا به امروز به حساب میآید. داستانی ترسناک و در عین حال فانتزی، جدید و جذاب که به سرعت توانست نام کمپانی فوکس فیچرز را سر زبانها بیندازد. نویسنده، تهیهکننده و کارگردان این فیلم هنری سیلیک بود که به خوبی از عهده این پروژه برآمد.
داستان فیلم درباره دختری است که به تازگی به یک خانه قدیمی اسبابکشی کرده و در آنجا از طریق در کوچکی به دنیای موازی گونهای از زندگی خودش قدم میگذارد. در آن دنیا آدمها به جای چشم دکمه داشتند و میخواستند چشم او را نیز با دکمه عوض کنند.
8. انیمیشن آقای فاکس شگفتانگیز (Fantastic Mr. Fox)
- سال تولید: 2009
- کارگردان: وس اندرسون (Wes Anderson)
- نمره آیامدیبی: 7.9
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: جورج کلونی، مریل استریپ، جیسون شوارتزمن
یکی دیگر از بهترینهای انیمیشن استاپ موشن، آقای فاکس شگفتانگیز است. این فیلم داستان زندگی روباه و خانواده او را روایت میکند که هر شب به یکی از سه مزرعهدار معروف دستبرد میزند، تا اینکه یک روز هر سه مزرعهدار با یکدیگر متحد میشوند که روباه را گیر بیندازند. فیلمنامه آقای فاکس شگفتانگیز بر اساس کتابی با همین نام از رولد دال تهیه و تنظیمشده است. این فیلم تاکنون توانسته دو بار نامزد دریافت جایزه اسکار شود؛ یکبار به خاطر بهترین انیمیشن و بار دیگر برای بهترین موسیقی متن، ولی متأسفانه موفق به دریافت هیچکدام نشد. نویسنده، تهیهکننده و کارگردان این فیلم جذاب وس اندرسون و کمپانی سازنده آن فاکس قرن بیستم است.
9. انیمیشن مری و مکس (Mary and Max)
- سال تولید: 2009
- کارگردان: آدام الیوت (Adam Elliot)
- نمره آیامدیبی: 8.1
- محصول کشور: استرالیا
- صداپیشگان: تونی کولت، فیلیپ سیمور هافمن، اریک بانا، بتانی بیتمور
بدون شک مری و مکس یکی از بهترین انیمیشن های استاپ موشن است که آدام الیوت آن را ساخت. این اثر در ژانر درام، کمدی و فلسفی است و توانست صاحب جوایز گوناگونی شود و مهمتر از همه یکی از تحسینشدهترین آثار دنیا از دید منتقدان است. داستان این انیمیشن روایتگر دوستی دو فرد کاملا متفاوت با هم است که از طریق نامهنگاری باهم ارتباط دارند. در یک طرف مری دختری هشت ساله و تنها را میبینیم که هیچ دوستی ندارد و در طرف دیگر مکس یک مرد 44 ساله و دارای عقاید عجیب را میبینیم که از چاقی بیمارگونه رنج میبرد.
10. فیلم انیمیشنی پارانورمن (ParaNorman)
- سال تولید: 2012
- کارگردانان: سم فل (Sam Fell)، کریس باتلر (Chris Butler)
- نمره آیامدیبی: 7
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: کودی اسمیت کمفی، تاکر آلبریزی، آنا کندریک
افتخاری دیگر برای کمپانی فوکس پیکچرز، انیمیشن پارانورمن است. داستان این انیمیشن استاپ موشن از این قرار است که پسربچهای به نام نورمن میتواند ارواح و مردگان را ببیند و با آنها ارتباط برقرار کند. او به خاطر این قابلیتش مورد تمسخر واقعشده و همچنین به لحاظ عاطفی از مردم شهر، دوستان و خانوادهاش فاصله میگیرد. روزها به همین صورت میگذرند تا اینکه شهر در وضعیتی قرار میگیرد که به کمک او نیاز پیدا میکند. کارگردانی این فیلم را سام فِل بر عهده داشته است.
11. انیمیشن فرنکن وینی (Frankenweenie)
- سال تولید: 2012
- کارگردان: تیم برتون
- نمره آیامدیبی: 6.9
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: کاترین اوهارا، مارتین شورت، مارتین لاندو
Frankenweenie اثر فانتزی و ترسناک دیگری از تیم برتون است. داستان فیلم درباره یک پسر جوان به نام ویکتور فرانکشتاین است که سگ محبوب خود را از دست میدهد. او با کمک قدرت علم و الکتریسیته سعی در برگرداندن سگ مورد علاقهاش دارد. این فیلم با اینکه فروش فوقالعاده فیلمهای قبلی تیم برتون را نداشت، ولی توانست در آن سال نامزد دریافت جایزه اسکار شود. تهیهکنندگی انیمیشن استاپ موشن فرنکنوینی به عهده کمپانیهای والت دیزنی و تیم برتون بوده است.
12. انیمیشن استاپ موشن شازده کوچولو (The Little Prince)
- سال تولید: 2015
- کارگردان: مارک آزبرن (Mark Osborne)
- نمره آیامدیبی: 7.7
- محصول کشور: ایتالیا، فرانسه
- صداپیشگان: جف بریج، ریچل مکآدامز، پل راد
این انیمیشن اقتباس فوقالعادهای دیگر از کتاب آنتوان دوسنتاگزوپری است. مارک آزبرن کارگردان شازده کوچولو به خوبی توانست ماجرای اصلی داستان را حفظ کرده و آن را به صورت یک داستان جذاب و جدید ارائه کند. تا به آن زمان هیچ کمپانی، انیمیشن استاپ موشن بلند از کتاب شازده کوچولو نساخته بود؛ بنابراین پارامونت پیکچرز توانست اولین انیمیشن اقتباسی را به نام خود ثبت کند. این فیلم در جشنواره کن به نمایش درآمد و با استقبال خوبی مواجهه شد.
13. انیمیشن زندگی من به عنوان یک کدو (My Life as a Courgette)
- سال تولید: 2016
- کارگردان: کلود باراس (Claude Barras)
- نمره آیامدیبی: 7.8
- محصول کشور: سوئیس، فرانسه
- صداپیشگان: گسپرد شلاتر، سیکستین مورات، پائولین ژاکود
یکی دیگر از انیمیشن های استاپ موشن که در عین سادگی توانست نامزد دریافت جایزه اسکار شود، انیمیشن My Life as a Courgette است. داستان این فیلم درباره پسربچهای است که خود را به نام «کدو» معرفی میکند و به علت بد سرپرست بودن به پرورشگاه منتقل میشود و ماجراهایی برایش پیش میآید. داستان این فیلم بر اساس کتابی با همین عنوان از ژیل پاریس است. کارگردانی این فیلم زیبا بر عهده کلود باراس بود.
14. انیمیشن جزیره سگ ها (Isle of Dogs)
- سال تولید: 2018
- کارگردان: وس اندرسن
- نمره آیامدیبی: 7.8
- محصول کشور: آمریکا، آلمان
- صداپیشگان: برایان کرانستون، ادوارد نورتون، بیل مری
جزیره سگها به کارگردانی وس اندرسون یکی از انیمیشن های استاپ موشن تحسینشده دنیاست که برنده خرس نقرهای بهترین کارگردانی شد. این اثر نظرات منتقدان را به خود جلب کرد و آنها جنبههای مختلف اثر را تحسین کردند. جزیره سگها دو نامزدی اسکار نیز بدست آورد و فروش خوبی داشت. داستان این اثر آیندهای نزدیک در ژاپن را نشان میدهد که در آن بیماریای به نام آنفولانزای سگسانان شیوع پیدا کرده است. کویو رانکین که سگ خود را خیلی دوست دارد، وقتی میبیند سگش را به جزیرهای تبعید کردهاند، به دنبال آن میرود.
15. پینوکیو گیرمو دل تورو (Guillermo del Toro’s Pinocchio) ؛ از بهترین انیمیشن های استاپ موشن جهان
- سال تولید: 2022
- کارگردان: گیرمو دل تورو (Guillermo del Toro)، مارک گوستاوسون (Mark Gustafson)
- نمره آیامدیبی: 7.6
- محصول کشور: آمریکا، مکزیک
- صداپیشگان: ایوان مکگریگور، دیوید بردلی، گریگوری من
انیمیشن پینوکیو گیرمو دل تورو از کارتون های استاپ موشن معروف جهان است که خود دل تورو کارگردان آن بود و انیمیشن را از روی داستان اصلی پینوکیو ساخت. این اثر جوایز فراوانی از جمله اسکار بهترین انیمیشن و جایزه گلدن گلوب بهترین انیمیشن را برنده شد. از سوی دیگر منتقدان این کارتون را بسیار تحسین کردند. پینوکیو درباره مردی به اسم ژپتو است که فرزندی ندارد و آرزو میکند عروسک چوبی که ساخته تبدیل به یک پسر واقعی شود. این اتفاق میافتد اما آنها باید از خود در برابر خطرات محافظت کنند.
16. انیمیشن خانه (The House)
- سال تولید: 2022
- کارگردانان: اما دو سواف (Emma de Swaef)، مارک جیمز رولز (Marc James Roels)، نیکی لیندروت (Niki Lindroth von Bahr)، پالوما بائزا (Paloma Baeza)
- نمره آیامدیبی: 6.8
- محصول کشور: بریتانیا
- صداپیشگان: میا گاث، کلاودی بلکلی، متیو گود
خانه یک انیمیشن استاپ موشن محصول 2022 است که در نتفلیکس تولید شد. این اثر ابتدا قرار بود یک مینی سریال باشد اما سپس تبدیل به یک فیلم آنتولوژی شد که مورد تحسین منتقدان نیز قرار گرفت. داستان خانه حول محور سه خانواده با داستانهای متفاوت میگردد که در زمانهای متفاوت در یک خانه زندگی میکنند. هر یک از این خانوادهها که دنیای متفاوتی با یکدیگر دارند، اتفاقات جدیدی را تجربه میکنند.
17. انیمیشن وندل و وایلد (Wendell & Wild)
- سال تولید: 2022
- کارگردان: هنری سلیک
- نمره آیامدیبی: 6.4
- محصول کشور: آمریکا
- صداپیشگان: کیگان مایکل کی، آنجلا بست، لیریک راس
وندل و وایلد از جمله انیمیشن های استاپ موشن ترسناک به کارگردانی هنری سلیک است که توانست توجهات را جلب کند. این اثر از لحاظ ساخت استاپ موشن و شخصیتها توانست تحسین منتقدان را برانگیزد و جز آثار مورد توجه قرار گرفته 2022 بود. داستان این اثر درباره دختری به نام کاترین است که مورد هدف دو شیطان شرور به نام وندل و وایلد قرار میگیرد و با آنها معاملهای میکند.
18. انیمیشن فرار مرغی: ظهور ناگت (Chicken Run: Dawn of the Nugget)
- سال تولید: 2023
- کارگردان: سم فل
- نمره آیامدیبی: 6.4
- محصول کشور: بریتانیا
- صداپیشگان: تاندیو نیوتون، زکری لیوای، بلا رمزی
انیمیشن فرار مرغی: ظهور ناگت از انیمیشن های استاپ موشن جدید است که پس از 23 سال در ادامه فیلم اول ساخته شد. این اثر اگرچه به قدرت فیلم اول نبود اما نظرات مثبتی از منتقدان دریافت کرد. داستان جینجر و راکی را نشان میدهد که پس از فرار چگونه با زندگی کنار میآیند اما این بار برای مرغها خبری ترسناکتر از پیش در راه است.
19. انیمیشن Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl
- سال تولید: 2024
- کارگردان: نیک پارک و مرلین کراسینگهام
- نمره آیامدیبی: –
- محصول کشور: بریتانیا
- صداپیشگان: Ben Whitehead و Peter Kay
انیمیشن Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl، فیلم ششم با حضور کاراکترهای والاس و گرومیت است که پیش از آن در یک انیمیشین بلند دیگر با نام Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit نیز حضور داشتند که در این مقاله نیز معرفی شده است. ژانر این انیمیشن کمدی و ماجراجویی است و داستان آن از آنجا شروع میشود که والاس یک عروسک کوچک هوشمند برای باغ تولید کرده است که به نظر میرسد میتواند هوش خود را افزایش دهد و اینکه والاس بیش از اندازه به اختراعهای خود وابسته شده است، باعث نگرانی گرومیت شده است. این مورد از انیمیشن های استاپ موشن محصول استودیو آردمن است و در دسامبر سال 2024 در BBC One و نتفلیکس منتشر خواهد شد. مدت این انیمیشن حدود یک ساعت و ده دقیقه است.
20. انیمیشن Memoir of a Snail
- سال تولید: 2024
- کارگردان: آدام الیوت
- نمره آیامدیبی: –
- محصول کشور: استرالیا
- صداپیشگان: سارا اسنوک، اریک بانا
این مورد از انیمیشن های استاپ موشن اولین بار در ژوئن سال 2024 در جشنواره بین المللی فیلم انیمیشن انسی (Annecy International Animation Film Festival) نمایش داده شد و در اکتبر سال 2024 در استرالیا منتشر خواهد شد. این انیمیشن داستان Grace و برادرش Gilbert را پس از مرگ مادر آنها دنبال میکند. همچنین این انیمیشن در رده R قرار گرفته است و دیدن آن برای کودکان مناسب نیست. مدت این انیمیشن حدود یک ساعت و سی دقیقه است.
کلام آخر
انیمیشن های استاپ موشن را میتوان یکی از جالبترین و همینطور جذابترین کارهای بشر در دوران معاصر دانست. قطعاً فیلمهای فوقالعاده دیگری نیز هستند که به علت بلند نشدن این مقاله از آنها صرفنظر شده است. نظر شما در این باره چیست؟ شما کدام انیمیشن استاپ موشن را پیشنهاد میدهید؟ کدام یک از فیلمهای معرفیشده را دوست داشتید؟ نظرات خودتان را با ما در قسمت کامنتها به اشتراک بگذارید.
با نظرتون کاملاً موافقم. این سهتا انیمیشنی که نام بردین واقعاً ارزش دیدن دارن و به نوعی معرف و شاخصه انیمیشنهای استاپموشن هستن. ممنون که مطلب رو خوندید و نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.