درباره فواید روغن نارگیل برای سلامتی و زیبایی ظاهری بدن چه میدانید؟ در این مقاله قصد داریم فواید روغن نارگیل و خواص بینظیر آن برای سلامتی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
روغن نارگیل (Coconut oil) به دلیل خواص فوقالعاده آن برای سلامتی، محبوبیت زیادی در میان مردم پیدا کرده است. بسیاری از تولیدکنندگان استفاده از روغن نارگیل را از محصولات بستهبندی شده شروع کردهاند و افراد بسیاری نیز از آن برای پخت و پز استفاده میکنند. شمار زیادی از محصولات مانند غذاهای سرخ شده، شیرینیها، شامپوها، قهوهها و اسموتیها حاوی روغن نارگیل هستند. فواید روغن نارگیل تنها مختص به استفاده در غذاها و محصولات مختلف نیست. ترکیب بینظیر اسیدهای چرب در روغن نارگیل میتواند اثرات سلامتی مثبتی مانند سلامت قلب و بهبود عملکرد مغز را نیز به همراه داشته باشد.
روغن نارگیل سرشار از ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن است که مصرف آن میتواند پاسخگوی نیاز روزانه بدن به بسیاری از مواد معدنی و ویتامینها باشد. در سال 2016 نتایج یک نظرسنجی در ایالات متحده نشان داد که 72٪ از مردم معتقدند روغن نارگیل، روغنی بسیار سالم و مغذی است، اما تنها 37٪ از متخصصان تغذیه با این ادعا موافق بودند. از آنجا که روغن نارگیل به صورت طبیعی از میوه نارگیل بدست میآید و عاری از هرگونه مواد شیمیایی مضر است، پس میتوانیم بدون نگرانی از آن در پخت و پز و مصارف آرایشی و بهداشتی استفاده کنیم. در ادامه این مقاله فواید روغن نارگیل را با شرح جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
روغن نارگیل چیست؟
روغن نارگیل یا روغن کوپرا (Copra oil) یک روغن خوراکی است که از مغز یا گوشت نارگیلهای بالغ از نخل نارگیل، استخراج میشود. روغن نارگیل کاربردهای مختلفی دارد و به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از چربیهای اشباع شده، اکسیداسیون آن بسیار آهسته صورت میگیرد و در نتیجه در برابر فاسد شدن نیز مقاوم است و تا شش ماه در دمای 24 درجه سانتیگراد (75 درجه فارنهایت) سالم و قابل استفاده باقی میماند.
همانطور که گفتیم روغن نارگیل حاوی مقادیر زیادی از چربیهای اشباع شده است و نباید بیش از حد مورد استفاده قرار گیرد و بسیاری از نهادهای سلامتی مانند سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان غذا و دارو و انجمن قلب آمریکا نیز این موضوع را تصدیق کردهاند.
مواد مغذی موجود در روغن نارگیل
روغن نارگیل سرشار از ویتامین E است و حاوی تقریبا 100٪ چربی است و بیشتر این چربیها را چربی اشباعشده تشکیل میدهد. با این حال، ساختار چربی موجود در روغن نارگیل با بسیاری از محصولات حیوانی که عمدتا از اسیدهای چرب زنجیرهای تشکیل شدهاند، تفاوت دارد.
روغن نارگیل حاوی مقادیر بسیاری از تریگلیسرید با زنجیره متوسط (Medium-chain triglyceride) یا به اختصار MCT است. تریگلیسریدهای با زنجیره متوسط به سادگی در بدن به صورت چربی ذخیره نمیشوند و بسیار سریعتر از تریگلیسیرید با زنجیره طولانی (Long-chain triglycerides) یا به اختصار LCT در بدن سوزانده میشوند. طرفداران روغن نارگیل بسیاری از مزایای سلامتی آن را به مقادیر بالای MCT در آن نسبت میدهند.
1 قاشق روغن نارگیل حاوی موارد زیر است:
- 121 کالری
- 13.5 گرم چربی که 11.2 گرم آن اشباع شده است
- 0.09 گرم ویتامین E
- 0.04 میلیگرم آهن
- 0.30 میلیگرم ویتامین B4
- 0.50 میکرو گرم ویتامین K
فواید روغن نارگیل
فواید روغن نارگیل برای سلامتی بسیار زیاد است و برای مصارف آرایشی و بهداشتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در این بخش به برخی از فواید روغن نارگیل اشاره میکنیم.
بهبود سلامت قلب
مصرف روغن نارگیل باعث متعادلسازی میزان ضربان قلب میشود و عملکرد قلب را نیز بهبود میبخشد. بسیاری از مردم دنیا از روغن نارگیل برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و کاهش خطر سکته مغزی استفاده میکنند.
کنترل قند خون
بر اساس یافتههای محققان، MCTهای موجود در روغن نارگیل میتوانند میزان مقاومت بدن در برابر ترشح انسولین را کاهش دهند و میزان قند خون را نیز کنترل کنند.
چربی سوزی
MCTهای موجود در روغن نارگیل میتوانند میزان کالری سوزانده شده بدن را در مقایسه با اسیدهای چرب با زنجیره طولانیتر افزایش دهند. در یک مطالعه مشخص شد که خوردن 15 تا 30 گرم MCT در روز میتواند 5٪ از انرژی مورد نیاز فرد در شبانه روز را افزایش دهد. بنابراین با افزایش میزان انرژی، سوخت و ساز بدن نیز افزایش مییابد و این امر به کاهش وزن کمک میکند. به خاطر داشته باشید که روغن نارگیل کالری بسیار بالایی دارد و مصرف آن به مقدار زیاد به راحتی میتواند منجر به افزایش وزن شما شود.
اثرات ضد میکروبی
اسید لوریک (Lauric acid) حدود 50٪ از اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل را تشکیل میدهد. هنگامی که بدن شما اسید لوریک را هضم میکند، در نتیجه آن مادهای به نام مونولورین (Monolaurin) تشکیل میشود. این دو اسید میتوانند پاتوژنهای مضر مانند باکتریها، ویروسها و قارچها را از بین ببرند.
کاهش گرسنگی
یکی از ویژگیهای جالب MCTها کاهش گرسنگی و ضعف است و به سوخت و ساز بدن نیز کمک میکند؛ زیرا کتونها میتوانند اشتها را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. در یک مطالعه، 6 مرد سالم مقادیر متفاوتی از MCT و LCT مصرف کردند و پس از چندین هفته بررسی مشخص شد افرادی که MCT خوردهاند، روزانه میزان کمتری کالری مصرف کردهاند و اشتهای آنان زیاد نبوده است. اگرچه روغن نارگیل یکی از غنیترین منابع طبیعی MCT است، اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد مصرف روغن نارگیل اشتها را بیشتر از روغنهای دیگر کاهش میدهد.
تقویت پوست و مو
بسیاری از افراد از روغن نارگیل برای افزایش درخشش و تقویت ریشه موی خود استفاده میکنند؛ زیرا روغن نارگیل بهتر از روغنهای معدنی دیگر میتواند به پوست سر نفوذ کند. قرار دادن روغن نارگیل بر روی پوست نیز میتواند به عنوان یک لایه محافظتی عمل کند و خاصیت ضد التهابی داشته باشد و همچنین موجب درخشندگی و جوانسازی پوست شود. مطالعات نشان میدهند که روغن نارگیل میتواند رطوبت پوستهای خشک را بهبود بخشد و علائم اگزما را نیز کاهش دهد.
بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از ابتلا به آلزایمر
بیماری آلزایمر شایعترین علت زوال عقل است و این بیماری معمولا در سالمندان دیده میشود. بیماری آلزایمر توانایی مغز در استفاده از گلوکز برای تامین انرژی مورد نیاز مغز را کاهش میدهد. محققان اذعان دارند که کتونها میتوانند منبع انرژی جایگزین برای این سلولهای مغزی ناقص باشند و همچنین میتوانند به بهبود عملکرد مغز برای کاهش علائم ابتلا به بیماری آلزایمر کمک بسیاری کنند. یک مطالعه در سال 2006 به این نتیجه رسید که MCTها میتوانند عملکرد مغز را در افرادی که دارای علائم خفیف آلزایمر هستند نیز بهبود بخشند.
کاهش استرس
روغن نارگیل خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و در یک مطالعه مشخص شد که میتواند استرس و نگرانی را کاهش دهد و علائم سرماخوردگی را نیز بهبود بخشد. برخی محققان همچنین به این نتیجه رسیدهاند که مصرف روغن نارگیل میتواند تا حدی در درمان افسردگی نیز موثر باشد.
سلامت دندان ها
یک مطالعه در سال 2017 به این نتیجه رسید که استفاده از روغن نارگیل میتواند موجب سلامت دهان و دندان و همچنین سفید شدن دندانها شود. استفاده از روغن نارگیل بر روی دهان و یا به صورت دهانشویه یک روش درمانی سنتی خوراکی است. روغن نارگیل همچنین موجب بهبود سلامت لثهها، رفع بوی بد دهان و همچنین از بین بردن باکتریهای دهان میشود.
کاهش تشنج
محققان در حال مطالعه و بررسی رژیم کتوژنیک هستند که از نظر میزان کربوهیدرات بسیار کم و از نظر چربی نیز بسیار زیاد است و برای درمان برخی اختلالات مختلف مفید است. رژیم غذایی کتوژنیک میتواند به طرز چشمگیری میزان تشنج در کودکان مبتلا به صرع را کاهش دهد. از آنجا که MCTهای موجود در روغن نارگیل به کبد منتقل شده و سپس به کتون تبدیل میشوند، متخصصان از رژیم کتوژنیک که شامل مقادیر زیادی MCT است برای کمک به درمان صرع استفاده میکنند.
افزایش کلسترول خوب (HDL)
روغن نارگیل حاوی چربیهای اشباعشده طبیعی است که باعث افزایش سطح کلسترول خوب در بدن میشود. روغن نارگیل همچنین ممکن است به جلوگیری از تشکیل کلسترول بد (LDL) در بدن نیز کمک کند. محققان اذعان دارند که روغن نارگیل با افزایش میزان HDL میتواند سلامت قلب را در مقایسه با بسیاری از چربی های دیگر بهبود بخشد.
اسیدهای چرب سالم
همانطور که گفتیم روغن نارگیل حاوی چربیهای اشباع شده بسیار زیادی است. این چربیها در مقایسه با سایر چربیهای موجود در رژیمهای غذایی، تأثیرات متفاوتی در بدن دارند. اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل میتوانند بدن شما را به سوزاندن چربی تشویق کنند و انرژی مورد نیاز بدن و مغز شما را تأمین کنند و همچنین میتوانند کلسترول خوب را در خون شما افزایش دهند که این امر تاثیر بسزایی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی دارد.
هنگامی که MCT مصرف میکنید، این MCTها مستقیم به کبد شما منتقل میشوند و بدن شما از آنها به عنوان منبع تامین انرژی استفاده کرده و یا آنها را به کتون تبدیل میکند. کتونها دارای خواص فوقالعادهای برای سلامت مغز هستند و به عنوان درمانی برای بیماری صرع و آلزایمر مورد استفاده قرار میگیرند.
ما در این مقاله فواید روغن نارگیل را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، روغن نارگیل یک روغن خوراکی است که از مغز یا گوشت نارگیلهای بالغ از نخل نارگیل، استخراج میشود. فواید روغن نارگیل برای سلامتی و زیبایی ظاهری بدن بسیار زیاد است و به همین دلیل افراد بسیاری از روغن نارگیل برای مصارف آرایشی و بهداشتی استفاده میکنند؛ زیرا این روغن میتواند موجب تقویت و درخشندگی پوست و مو شود. روغن نارگیل همچنین برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و برای سلامت قلب نیز بسیار مفید است.