در این مطلب قرار است کتاب هنر شفاف اندیشیدن را معرفی کنیم. این کتاب درباره خطاهای شناختی ذهن و نحوه برخورد با آنها است. اگر میخواهید بیشتر با این عنوان آشنا شوید، ما را همراهی کنید.
بیایید با جلد کتاب هنر شفاف اندیشیدن و آنچه که ما را در مورد خواندنش وسوسه خواهد کرد، آغاز کنیم. در پشت جلد کتاب اینچنین آمده است: «آیا تا به حال پول زیادی برای خرید اینترنتی پرداخت کردهای و یا به انجام کاری که میدانی برایت ضرر است، اصرار داشتهای؟ سهام خود را دیر یا زود فروختهای؟ موفقیتت را نتیجه عوامل بیرونی دانستهای؟ روی یک اسب به اشتباه شرط بستهای؟ همه اینها نمونههایی از اشتباهاتی هستند که ما در تفکر روزمره خود مرتکب آن میشویم. اما گاهی اگر آنها را بیشتر بشناسیم میتوانیم از آنها دوری کنیم و تصمیمات هوشمندانهتری بگیریم».
حالا که تا اندازهای متوجه شدیم این کتاب درباره چیست، اگر از طرفداران مطالب مربوط به حوزه کسب و کار، اقتصاد و یا شرایط حاد تصمیمگیری هستید و به نتایج تصمیمات خود اهمیت زیادی میدهید و گاهی دلایل ضرر و زیان خود را حتی در تصمیمات کوچک نمیدانید، کتاب هنر شفاف اندیشیدن برای شما است. از طرف دیگر اگر نمیخواهید درگیر منابع اختصاصی شوید، خواندن این کتاب را به شما توصیه میکنیم. پس برای آشنایی بیشتر و مطالعه بخشهایی از کتاب، موضوعات زیر را دنبال کنید.
آنچه در ادامه میخوانید:
- معرفی کتاب هنر شفاف اندیشیدن
- بخش هایی از کتاب هنر شفاف اندیشیدن
- خلاصه فصل چهارم در باب تأیید اجتماعی
- چرا باید به قبرستان ها سر بزنی؟
- کسی که چکش به دست دارد، فقط میخ را میبیند
- معرفی برخی از فصل های جالب کتاب
- سخن پایانی
معرفی کتاب هنر شفاف اندیشیدن
کتاب هنر شفاف اندیشیدن از جمله کتابهای رولف دوبلی، رمان نویس و کارآفرین سوئیسی است که در سال 2013 منتشر شد. وی در رشته MBA تحصیل کرده و مدرک دکترای فلسفه اقتصاد نیز دارد. رولف دوبلی با نوشتن این کتاب معروف شد؛ به طوری که هماکنون کتاب هنر شفاف اندیشیدن به زبانهای مختلف ترجمه شده و در نقاط مختلف دنیا از جمله ایران، آلمان و غیره نیز همواره در فهرست پرفروشترینها قرار دارد. این کتاب در ایران توسط عادل فردوسی پور، بهزاد توکلی و علی شهروز ترجمه شده و انتشارات چشمه آن را منتشر کرده است. یکی از فصلهای کتاب درباره این است که چرا نباید اخبار تماشا کنیم؟ میتوانید دلایل این موضوع را از زبان خود رولف دوبلی در ویدیویی که در بالا آمده است مشاهده کنید.
کتاب در 99 فصل به موضوعاتی در حوزه خطاهای شناختی و قضاوتی ذهن انسان میپردازد. یکی از مزایایی که خواندن این کتاب دارد و البته توصیه میشود آن را اینگونه بخوانید، این است که مجبور نیستید همه کتاب را به یک باره بخوانید؛ چراکه مطالب کتاب در هر فصل کاملا قابل تأمل بوده و اساسا موضوعاتی پیوسته به هم نیستند.
بسیاری از خوانندگان معتقد هستند که با خواندن کتاب هنر شفاف اندیشیدن نحوه فکر کردنشان و دیدگاهشان نسبت به برخی از مسائل تغییر کرده است. یا حتی این کتاب به بسیاری کمک کرده تا بازنگری بر روی تفکر پیشین خود داشته باشند و یا به مسائل با دید تازهتری نگاه کنند. البته نباید از این کتاب انتظار معجزه داشته باشید؛ چرا که این خود نیز میتواند یکی از خطاهایی باشد که حتما در متن کتاب هم دربارهاش میخوانید.
بخش هایی از کتاب هنر شفاف اندیشیدن
در این کتاب، نویسنده گردآوری دقیقی داشته است و توانسته مثالهایی را در زمینه تصمیمگیری به کار ببرد تا برای خواننده موضوعات سخت، ملموس شوند. همچنین از نقاط قوت کتاب، ترجمه روان آن محسوب میشود که باعث شده مطالب کتاب راحتتر به خواننده ایرانی منتقل شود. ما در این بخش قسمتهای جالبی از کتاب را آوردهایم.
خلاصه فصل چهارم در باب تأیید اجتماعی
فصل چهارم کتاب هنر شفاف اندیشیدن، در صفحه 26 درباره تأیید اجتماعی و خطاهایی که افراد در این زمینه مرتکب میشوند بوده و اینگونه آغاز میشود:
بعد از مقدمهای که تصویر بیان میکند، نویسنده این موضوع را به سمت حبابهای تبلیغاتی و بازاریابی شرکتها میبرد و داستان را به اینجا میرساند که میگوید:
بنابراین هر وقت یک شرکت ادعا کرد محصولاتش، به خاطر شهرت بیشتر، بهترند، بدبین باش. چرا یک محصول صرفا به خاطر اینکه بیشتر به فروش میرسد، بهتر باشد؟ و جمله حکیمانه سامرست موام را به خاطر بسپار که میگوید: «اگر پنجاه میلیون نفر یک چیز احمقانه را بگویند، کماکان آن چیز احمقانه است».
چرا باید به قبرستان ها سر بزنی؟
فصل اول کتاب موضوع جالبی با عنوان اینکه چرا باید به قبرستانها سر بزنی دارد. نویسنده بیان کرده است:
پشت سر هر نویسنده موفق میتوانی صد نویسنده دیگر را پیدا کنی که کتابهایشان هرگز به فروش نمیرسد. پشت سر آنها هم صد نویسنده دیگر هست که ناشری پیدا نکردهاند. پشت سر آنها هم باز صد نفر دیگر که دستنوشتههای ناتمامشان روی تاقچه خاک میخورد و پشت سر آنها هم باز صد نفر دیگر هست که رویای این را دارند که روزی کتابی بنویسند.
وی ادامه میدهد که:
با این حال فقط از نویسندگان موفق میشنوی و این در حالی است که احتمال موفقیت ادبی بسیار کم است. این اتفاق در مورد سایر حوزهها مانند ورزشکاران، عکاسان، نقاشان و غیره هم رخ میدهد.
با این حساب میتوانیم بگوییم که رسانهها چندان تمایلی به نبش قبر افراد ناموفق ندارند و تنها آن عده انگشت شمار را برجسته میکنند. توجه کردن به چنین نتایجی میتواند از یأسهای عمیق جلوگیری کند. البته منظور نویسنده این نیست که دست از تلاش بکشیم و کاری نکنیم؛ موضوع این است که امیدواری واهی به اینکه با احداث یک شرکت جدید و پیروی از قوانین خاصی به یک غول کسب و کار تبدیل میشویم را از خود دور کنیم. در بند پایانی نیز نتیجهگیری خوبی در این زمینه آمده است که میتوانید در تصویر زیر که برشی از کتاب است آن را بخوانید. اگر هم به موضوعات کسب و کار علاقهمند هستید، میتوانید مقاله پرفروشترین کتاب های دنیا در زمینه کارآفرینی و کسب و کار را بخوانید.
کسی که چکش به دست دارد، فقط میخ را میبیند
در فصل 92 میبینیم که نویسنده نشان میدهد چگونه هر کسی که حرفهای دارد، از دید خود به قضایا نگاه خواهد کرد و به مانند عنوان کتاب، کسی که چکش دارد، فقط میخ را میبیند. با هم مقدمهای از این فصل را در تصویر زیر بخوانیم:
خواندن ادامه را به خودتان واگذار میکنیم، اما خوب است شما را در مورد بند پایانی این فصل نیز آگاه کنیم:
در نتیجه اگر مشکل خود را نزد کارشناس میبری انتظار راهحلی بهینه و جامع نداشته باش. منتظر رویکردی باش که با جعبه ابزار آن کارشناس جور در بیاید. مغز، درواقع یک کامپیوتر مرکزی نیست. بیشتر شبیه یک چاقوی همه کاره است که تواناییهای مشخصی دارد. اما این چاقوها معمولا کامل نیستند.
به همین دلیل است که در طی زندگی و مهارتهایی که افراد کسب میکنند تنها چند تیغه یا چند نمونه از چاقویی که در مثال آمده است را در اختیار خواهند داشت. دلیل تلاش کردن و کسب آموزههای جدید هم همین است که ابزارهای مغز خود را از طریق مهارتآموزی افزایش دهیم. به همین دلیل لازم است که هر فردی کمبودهای خود را پیدا کند و مهارتهایش را تقویت کند. با این حساب اگر چنین اتفاقی رخ دهد به عقیده نویسنده چاقوی جیبی تو بزرگتر، همه فن حریفتر و تفکراتت نیز زیرکانهتر خواهد بود.
معرفی برخی از فصل های جالب کتاب
همانطور که بیان شد، کتاب هنر شفاف اندیشیدن دارای 99 فصل با موضوعاتی در حوزه تلههای ذهنی است که به خواننده کمک میکند چگونه از این تلهها رهایی یابد. عنوان برخی از فصل های جالب کتاب عبارتند از:
- چرا دانشگاه هاروارد شما را باهوشتر جلوه میدهد
- چرا باید گذشته را فراموش کنی؟
- گویندگان خبر را جدی نگیر
- به وکیل خود حقوق ساعتی ندهید
- تبریک! برنده رولت روسی شدید
- چرا تو یا راهحل هستی یا خودِ مشکل؟
- چرا چیزی به نام جنگ متوسط وجود ندارد؟
- حرف مفت
- دیوانههای سرعت رانندههای مطمئنی خواهند بود
سخن پایانی
هرچند بسیاری در ایران معتقد هستند که در زمینه گردآوری فهرستی جامع، رولف دوبلی سرقتهای گسترده ادبی در زمینه بیان ایدهها از منابع کتابهایی همچون کتاب تفکر سریع و کند از دنیل کانمن داشته است، اما باید اشاره کنیم که برای خواننده ایرانی که گاه به منابع زبان اصلی علم مدیریت دسترسی ندارد، آشنایی با چنین مطالبی با مثالهای قابل لمس بسیار مفید است. نویسنده معتقد است اگر هر کسی بتواند خطاهای فکریاش را بشناسد و از آن در زندگی شخصی یا حرفهایاش استفاده کند، میتواند شاهد جهشی در موفقیتش یا تغییر دیدش به مسائل مختلف از جمله شکستها و ناکامیها باشد. وی میگوید: «تمام آنچه که نیاز داریم، پرهیز از بیخردی است».
اگر کتاب را قبلا خواندهاید نظرتان را برای ما و سایر خوانندگان بنویسید. اگر خیر، آیا دوست دارید این کتاب را در فهرست کتابهایی قرار دهید که در آینده بخوانید؟ برای تکمیل فهرست خود میتوانید از این مقاله هم کمک بگیرید.

سلام خیلی ممنون از نظرتون بله کتاب خوبی هستش و البته برای خواننده ایرانی فکر می کنم گزینه مناسبی باشه. ار کسی به مباحث مدیریتی علاقه داشته باشه درسته می تونه به کتاب های مرجع مراجعه کنه ولی برای خواننده عام که میخواد مطالعه ای اندکی در این حوزه داشته باشه بد نیست. درسته نام عادل فردوسی پور باعث معروفیت کتاب شده ولی محتوای کتاب هم انصافا ارزشمند هستش