معمولا وقتی سریالی پرطرفدار شود و داستان آن قابلیت ادامه دار شدن داشته باشد، تبدیل به سریالی چند فصله میشود. برای ساخت سریال های دنباله دار ایرانی برتر ایده پردازیهای بسیاری میشود تا کیفیت اثر طی چندین فصل افت نکند. در ادامه با معرفی بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون و شبکه نمایش خانگی همراه شما هستیم.
اگر مخاطب پروپاقرص فیلم و سریال باشید، قطعا میدانید که صنعت سریال سازی در سالهای اخیر اهمیت فوقالعادهای پیدا کرده است و سریسازی در دنیا یک امر مرسوم برای سریالها به حساب میآید.
در کشور ما آنچنان که باید به سری سازی توجه نشده است و اگر «پایتخت» را یک استثنا بدانیم، بسیاری از سریالهای ایرانی خوب با وجود استقبال مخاطب، یا به فصلهای بعدی نرسیدهاند و یا پس از پایان داستان و تغییر سرنوشت کاراکترها دیگر جذابیت خود را در فصلهای بعدی از دست دادهاند. البته موارد استثناء نیز وجود دارند و در سالهای اخیر نیز شاهد رونق سریسازی نیز هستیم. به همین بهانه در ادامه این مقاله پلازا به معرفی بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون و شبکه نمایش خانگی میپردازیم.
فهرست مطالب
بهترین سریال های دنباله دار ایرانی
در ادامه به معرفی سریال های دنباله دار ایرانی برتر میپردازیم.
15. سریال دیوار به دیوار
- سالهای پخش: 1396 و 1397
- کارگردان: سامان مقدم
- تعداد فصلها: 2 فصل
- بازیگران: ویشکا آسایش، پژمان جمشیدی، فرهاد آئیش، گوهر خیراندیش و آزاده صمدی
«دیوار به دیوار» از سریال های دنباله دار ایرانی برتر محسوب میشود . آیا احتمال دارد فصلهای بعدی آن ساخته شوند؟ تاکنون که خبری نبوده، اما بعید نیست در آینده سامان مقدم و تیم سازنده «دیوار به دیوار» هوس ساخت فصل سوم این سریال را داشته باشند.
داستان این مجموعه درباره پنج خانوادهای است که هیچ شناختی از هم ندارند و به واسطه واحدهای آپارتمانی که پیشخرید کردهاند و قلابی از آب در آمده و سرشان کلاه رفته است، مجبور میشوند در یک خانه با هم زندگی کنند.
پای گوهر خیراندیش سر صحنه این سریال شکست و مجبور شد بخشی از سریال را با همان وضعیت بازی کند! از طرف دیگر یکی از حاشیههایی که برای این سریال ایجاد شد، در رابطه با آهنگ بیست هزار آرزوی محسن چاوشی بود که در آستانه انتخابات منتشر شده بود. بازیگران در بخشی از این سریال، ترانه چاوشی را بازخوانی کردند که به مذاق تلویزیون خوش نیامد و آن را سانسور کرد که در زمان پخش جنجالهایی را به پا کرد.
14. سریال دردسرهای عظیم
- سالهای پخش: 1393 و 1394
- کارگردان: برزو نیک نژاد
- تعداد فصلها: 2 فصل
- بازیگران: جواد عزتی، الناز حبیبی، مهدی هاشمی، مریم سعادت و مهران رجبی
«دردسرهای عظیم» در بین بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیونی در رتبه بعد این لیست قرار گرفته است. ماجراهای لطیف هم برای مخاطبان جذاب است و هم قابلیت ادامهدار شدن دارد. از این رو بعید نیست که فصل سوم این سریال ساخته شود. داستان آن درباره لطیف، یک بازیگر تازه کار و به دنبال فعالیت در پروژههای سینمایی و تلویزیونی است. از طرفی فرحان با بازی مهدی هاشمی ورشکسته میشود و طلبکاران در به در به دنبالش هستند! این دو شخصیت در خانهای با تعدادی همسایه کنجکاو به هم میرسند. ادامه ماجراهای آنها را بهتر است خودتان تماشا کنید.
13. سریال کارآگاه علوی
- سالهای پخش: 1375 و 1387
- کارگردان: حسن هدایت
- تعداد فصلها: 2 فصل
- بازیگران: احمد نجفی
«کارآگاه علوی» از دیگر بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیونداستانهای پلیسی همیشه آنقدر جذابیت دارند که بتوان آن را ادامه داد، چه برسد به اینکه داستان آنها با تاریخ هم درآمیزد. هرچند خیلی بعید است کارگاه علوی دیگری ساخته شود، اما ما صددرصد ردش نمیکنیم!
کارآگاه علوی یک کارآگاه باهوش و باوجدان در سیستم فاسد نظمیه است که به دنبال کشف حقایق و دستگیری مجرمین و جنایتکاران است. قصهها اپیزودیک و در تهران سالهای 1308 تا 1330 روایت میشوند.
12. سریال زیر آسمان شهر
- سالهای پخش: 1380-1381
- کارگردان: مهران غفوریان
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: مهران غفوریان، حمید لولایی، کیومرث ملک مطیعی، یوسف تیموری و مجید صالحی
زیر آسمان شهر با وجود مخاطبان زیادی که داشت، در همان سه فصل به پایان رسید. با اینکه چند وقت قبل مهران غفوریان در نظر داشت فصل چهارم سریال محبوبش را بسازد، اما به نظر میرسد با مشاورههایی که از رضا عطاران گرفت انجام این کار منتفی شد.
این سریال تلویزیونی ماجرای آقا خشایار مستوفی، بهروز پیرپکاجکی و همسایههایشان را روایت میکند که در هر قسمت درگیر اتفاقی تازه میشوند.
11. سریال هوش سیاه
- سالهای پخش: 1389 و 1392
- کارگردان: مسعود آبپرور
- تعداد فصلها: 2 فصل
- بازیگران: حسین یاری، کیکاووس یاکیده، افشین کتانچی، روح الله کمانی، کمند امیرسلیمانی و سودابه بیضایی
«هوش سیاه» از سریال های دنباله دار ایرانی برتر محسوب میشود. این سریال هم میتوانست ادامه دار باشد و حتی مسعود آبپرور مایل بود در صورت همکاری نیروی انتظامی و نهادهای ذیربط، ادامه این سریال جذاب را تولید کند؛ اما وقتی دید خبری از امکانات نیست تا الان تصمیمی برای ساخت فصل سوم آن نگرفته است.
هوش سیاه یک قصه پلیسی در رابطه با جرایم رایانهای است. با اینکه فصل دوم این سریال در بخشهایی از سریال معروف «فرار از زندان» اقتباس کرده است، اما انصافا به خوبی توسط نویسنده و کارگردان ایرانیزه شده است.
پس از موفقیت فصل دوم و درحالیکه همه منتظر بودند فصل سوم این سریال ساخته شود، مسعود آبپرور با انتقادات خود از عدم حمایت تلویزیون و نیروی انتظامی و مشکلاتی که برایشان به وجود آمده بود اعلام کرد که اگر شرایط کار مثل «هوش سیاه 2» باشد، با ساخت «هوش سیاه 3» به مخاطبان خیانت نخواهد کرد!
10. سریال نون خ
- سالهای پخش: 1398-1400
- کارگردان: سعید آقاخانی
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: سعید آقاخانی، حمیدرضا آذرنگ، سیروس میمنت، هدیه بازوند، ندا قاسمی و پاشا جمالی
«نون خ» از دیگر بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون محسوب میشود. با توجه به استقبال فوقالعاده مخاطبان به خصوص از فصل دوم، فصل سوم این سریال نیز ساخته شد که جز پربینندهترین سریالهای تلوزیون بود. برای آشنایی بیشتر با سریال نون خ میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
داستان این مجموعه تلویزیونی درباره مردی به نام نورالدین خانزاده است که کارگاه فراوری تخمه دارد. او محصول تخمه کشاورزان را میخرد و آنها را به شخصی به نام میرزایی تحویل میدهد تا در ترکیه بفروشد و پولش را بفرستد. در این میان میرزایی فوت میکند و نورالدین خانزاده میماند و بدهکارانی که او را اختلاسگر و «نون خ» مینامند! در فصل دوم نورالدین و همولایتیهایش درگیر زلزله کرمانشاه میشوند و سعی میکنند با مشکلات حاصل از بیکاری و از بین رفتن خانهها و داراییشان دست و پنجه نرم کنند.
9. سریال مرد هزار چهره | بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون
- سالهای پخش: 1387 و 1388
- کارگردان: مهران مدیری
- تعداد فصلها: 2 فصل
- بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، پژمان بازغی، رضا فیضنوروزی و فلامک جنیدی
«مرد هزار چهره» از سریال های دنباله دار ایرانی برتر محسوب میشود. داستان مسعود شصتچی به اندازه دو فصل کشش داشت و دیگر امکان ندارد مهران مدیری به سراغ ساخت «مرد سههزار چهره» برود.
داستان این مجموعه درباره مسعود شصتچی کارمند ساده، با وجدان و مقرراتی اداره ثبت احوال شیراز است که به واسطه اشتباهات دیگران در موقعیتهای مختلف قرار میگیرد و داستان طنزی را رقم میزند. شصتچی در فصل دوم پس از آزادی از زندان، خودش به عمد خود را در جایگاه دیگران قرار میدهد و از موقعیت آنها سوءاستفاده میکند.
با پخش این سریال در مقاطع مختلف اداره ثبت احوال شیراز، پزشکان و شعرا به پخش این سریال از صدا و سیما انتقادات و اعتراضات گستردهای داشتند!
8. سریال بچه مهندس
- سالهای پخش: 1397-1400
- کارگردانان: علی غفاری (فصل 1 تا 3) و احمد کاوری (فصل 4)
- تعداد فصلها: 4 فصل
- بازیگران: یونا تدین (کودکی جواد)، مانی رحمانی (نوجوانی جواد)، روزبه حصاری (جوانی جواد فصل سوم)، محمدرضا رهبری (جوانی جواد فصل چهارم)
از سریال های چند فصلی ایرانی که بسیار طی سالهای اخیر معروف شد، «سریال بچه مهندس» است. بچه مهندس قدم خوبی در سریسازی تلوزیونی برداشت و تا فصل سوم داستان پرکششی نیز داشت. این سریال در فصل چهارم دچار افت کیفیت شد. این اثر در ابتدا برای ماه رمضان ساخته نشده بود اما با تصمیم مدیران شبکه دو در ماه رمضان پخش شد.
داستان این اثر از بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون درباره نوزادی است که در کنار یک پرورشگاه رها میشود. نام او را جواد جوادی انتخاب میکنند و او در کنار دوست صمیمیاش رسول در پروشگاه بزرگ میشود. جواد دختر کوچکی به نام مژگان که او هم در پرورشگاه زندگی میکند را میبیند و از همان کودکی دل به مژگان میبندد اما سرنوشت تصمیمات دیگری برای جواد و مژگان دارد.
7. سریال ساخت ایران | بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون
- سالهای پخش: 1390, 1395-1396, 1400
- کارگردان: محمدحسین لطیفی (فصل یک)، برزو نیکنژاد (فصل دوم) و بهمن گودرزی (فصل سوم)
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: امین حیایی، محمدرضا گلزار، مجید صالحی، محسن کیایی و فرهاد اصلانی
از موفق ترین سریال های ایرانی چندفصلی در شبکه نمایش خانگی باید به «ساخت ایران» اشاره کنیم. فصل اول ساخت ایران ابتدا در شبکه خانگی و سپس در شبکه آیفیلم و نسیم پخش شد. فصل دوم و سوم نیز از شبکه نمایش خانگی پخش شدند. محمدرضا در دو فصل این سریال حضور داشت و فصل سوم نیز بدون حضور او ساخته شد. هنوز اطلاعاتی درباره فصل چهارم سریال ساخت ایران ذکر نشده است.
داستان این اثر از سریال های دنباله دار ایرانی برتر درباره غلامرضا دزد خردهپایی است که با یک دزدی مسیر زندگیاش به طور کامل تغییر میکند. کل داستان بر محوریت شخصیت غلامرضا میگردد و شخصیتهایی نیز به داستان اضافه میشوند.
6. سریال از سرنوشت
- سالهای پخش: 1398-1401
- کارگردانان: محمدرضا خردمندان و علیرضا بذر افشان
- تعداد فصلها: 4 فصل
- بازیگران: دارا حیایی، کیسان دیباج، فاطیما بهارمست، مونا کرمی و مهدیس توکلی
از جدیدترین سریال های دنباله دار ایرانی باید به «از سرنوشت» اشاره کنیم. از سرنوشت کمی شبیه به سریال بچه مهندس است اما از لحاظ محتوای درونی تفاوت کاملی با بچه مهندس دارد. حضور بازیگرانی همچون دارا حیایی و کیسان دیباج باعث معروفیت این سریال شده است و با وجود بازپخشهای فراوان بازهم مخاطبان علاقه خاصی به این سریال دارند.
داستان این اثر از بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون درباره زنی به نام مهلقا است که با پسری ثروتمند به نام منصور ازدواج میکند و حاصل ازدواج آنها پسری به نام سهراب میشود. منصور مهلقا را ترک میکند و از وجود فرزند خود خبر ندارد و با افتادن اتفاقاتی مهلقا فرزندش را گم میکند و سپس میمیرد. سهراب بدون اینکه از پدر و مادر خود خبری داشته باشد در پرورشگاه بزرگ میشود و تنها یک دوست به نام هاشم دارد. سهراب و هاشم برادرانه پشت هم ایستادهاند و با مشکلات کنار میآیند.
5. سریال زیرخاکی | بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون
- سالهای پخش: 1399-1401
- کارگردان: جلیل سامان
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: پژمان جمشیدی، ژاله صامتی، رایان سرلک، نادر سرلک و اصغر نقیزاده
«سریال زیرخاکی» از جمله سریال های جدید چند فصلی ایرانی است که بسیار پرطرفدار شد. این اثر از شبکه یک سیما پخش شد و با اولین فصل خود توانست توجه مخاطبان را به خوبی جلب کند. داستان به قبل سال 1357 برمیگردد و حال و هوای آن سالها را دارد. ژانر زیرخاکی کمدی است و از این نظر نیز متفاوت محسوب میشود. گذشته از همه اینها چیزی که سریال را جذابتر میکند زوج هنری پژمان جمشیدی و ژاله صامتی است.
داستان این اثر از سریال های دنباله دار ایرانی برتر درباره مردی به نام فریبرز (فری خاکی) است که با همسرش پریچهر و پسرش کاوه در جنوب تهران زندگی میکند. او دنبال پیدا کردن گنج است و میخواهد خیلی سریع ثروتمند شود. در همین زمان او ناخواسته درگیر مسائل انقلابی میشود و کمکم پایش به جنگ و اردوگاه عراقیها نیز باز میشود.
4. سریال لیسانسه ها
- سالهای پخش: 1395, 1396, 1398
- کارگردان: سروش صحت
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: هوتن شکیبا، امیرحسین رستمی، امیر کاظمی، کاظم سیاحی و متین ستوده
«لیسانسهها» از دیگر بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون محسوب میشود. آنطور که از مصاحبه عوامل میتوان فهمید، لیسانسهها که البته در فصل سوم به فوقلیسانسهها تغییر نام داد، دیگر ادامه نخواهد داشت.
این مجموعه کمدی ماجرای سه دوست است که در دو فصل اول لیسانس دارند و دنبال کار میگردند و در فصل سوم فوق لیسانس میگیرند و همچنان بیکارند.
3. سریال ستایش | بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون
- سالهای پخش: 1389, 1392, 1397
- کارگردان: سعید سلطانی
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: داریوش ارجمند، نرگس محمدی، مهدی سلوکی، سیما تیرانداز، مهدی پاکدل و رامسین کبریتی
«سریال ستایش» از جمله سریال های دنباله دار ایرانی برتر است که در ایران مخاطبان زیادی دارد و همین چند وقت پیش طی بازپخش خود نیز از پربینندههای تلوزیون بود. بانی ساخت ستایش ایرج قادری است و فیلمنامه آن از «فیلم واکنش پنجم» اقتباس شد. سعید مطلبی نویسندگی این سریال بود. اولین فصل ستایش با استقبال خوبی روبهرو شد. اما فصلهای دوم و سوم این اثر نتوانستند به قدرت فصل اول ادامه دهند.
داستان این مجموعه درباره دختری به نام ستایش نادری است که برادر او محمد از جبهه فرار میکند و نزد دوست خود طاهر فردوس میرود تا بتواند به صورت غیرقانونی از مرز رد شود. طاهر که عاشق ستایش شده میپذیرد اما طی اتفاقاتی محمد کشته میشود. علیرغم مخالفتهای خانواد ستایش و طاهر ازدواج میکنند اما مرگ طاهر همه چیز را خراب میکند. ستایش علیرغم آزارها و مخالفتهای حشمت فردوس تصمیم میگیرد تا به وصیت همسرش مبنی بر بزرگ کردن فرزندانش برخلاف راه و رسم حشمت فردوس، عمل کند.
2. سریال شهرزاد
- سالهای پخش: 1394, 1396-1397
- کارگردان: حسن فتحی
- تعداد فصلها: 3 فصل
- بازیگران: ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، مصطفی زمانی، علی نصیریان و مهدی سلطانی
«شهرزاد» رتبه دوم برترین سریال های چندفصلی ایرانی را به خود اختصاص داده است. با وجود علاقه مخاطبان، با توجه به مرگ شخصیتها و پروژههای جدیدی که حسن فتحی در سر دارد، قطعا خبری از ادامه «شهرزاد» نیست.
شهرزاد ماجرای یک عاشقانه مثلثی در کنار یک پدرخوانده ایرانی (با بازی درخشان علی نصیریان) در دل تاریخ است! فرهاد میخواهد با شهرزاد ازدواج کند، اما با وقوع اتفاقاتی ناگوار، یک قباد جذاب قدرتمند سر راهش قرار میگیرد که بدجوری دلش پیش شهرزاد گیر کرده است!
«شهرزاد» در حین پخش دچار حاشیههای بسیاری شد. مهمترین آن بحث پولهای کثیفی بود که تقریبا در اواسط فیلمبرداری فصل دوم در رسانهها مطرح شد و حتی به تغییر سرمایهگذار و تهیهکننده انجامید. آتش این ماجرا دامن تمام عوامل را گرفت و هر کدام از عوامل بارها در مصاحبههای مختلف مجبور شدند توضیح بدهند که از اصل داستان و اینکه این پولها از کجا آمده است، خبر نداشتهاند و فقط به خاطر قرارداد و تعهدی که به کار و مخاطبان «شهرزاد» دارند، فعالیت در این پروژه را ادامه میدهند.
از دیگر حواشی این کار، اختلافات حمیدرضا آذرنگ و ابوالفضل پورعرب در مقاطع مختلف با حسن فتحی و تهیهکننده بود که سبب خروج ناگهانی این بازیگران از کار شد.
1. سریال پایتخت | بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون
- سالهای پخش: 1390-1400
- کارگردان: سیروس مقدم
- تعداد فصلها: 6 فصل
- بازیگران: محسن تنابنده، ریما رامینفر، احمد مهرانفر، علیرضا خمسه، نسرین نصرتی و بهرام افشاری
«پایتخت» با شش فصل پرمخاطب، رتبه اول برترین سریال های چندفصلی ایرانی را به خود اختصاص داده است. با توجه به استقبال فوقالعاده مخاطبان، احتمال دارد فصلهای بعدی نیز ساخته شود. پایتخت ماجرای خانواده نقی معمولی و پسرخالهاش ارسطو عامل است که در هر فصل با اتفاقاتی روبرو میشوند و در کنار هم تلخی و شیرینیهایی را تجربه میکنند.
این سریال آنقدر محبوب بود و هست که تعدادی از رسانهها همواره به دنبال حواشی فصول مختلف آن باشند؛ البته سازندگان هم کم حاشیه نداشتهاند. تبلیغات بیش از اندازه در سریهای مختلف و حضور بیدلیل اسپانسر، اعتراض پی در پی عوامل سریال به سانسور این مجموعه، همکاری با سازمان اوج و سر در آوردن شخصیتهای یک خانواده معمولی از سوریه و درگیری با داعشیها از جمله این حواشی بودند.
در فصل ششم این حاشیهها بیشتر شد و در کنار انتقاداتی نظیر بیاحترامی به بزرگتر، شیادی و حقه بازی و دروغگویی شخصیتها و بازسازی سکانسی از یک فیلم قبل از انقلاب کار به جایی کشیده شد که رئیس صدا و سیما این سریال را توطئه دشمن نامید و عوامل را توبیخ کرد! برای اینکه بیشتر درباره فصل 6 سریال پایتخت بخوانید، میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
کلام آخر
15 سریالی که در این مقاله به آنها اشاره شده است از از بهترین سریالهای دنباله دار تلویزیون و شبکه نمایش خانگی بودهاند که خاطرات خوبی را برای ما رقم زدهاند. در یکی دو سال اخیر کارگردانان و تهیهکنندگان تمایل بیشتری به سریالهای دنبالهدار از خود نشان دادهاند و از این رو تولید سریال های چندفصلی ایرانی رو به افزایش است. باید دید همانند سایر نقاط جهان بالاخره در ایران هم سریالها به فصلهای هفت و هشت میرسند یا سنت سریالهای نهایتا دو فصلی ادامه دار خواهد بود. نظر شما درباره سریال های دنباله دار ایرانی برتر چیست؟ به نظرتان جای کدام سریال در فهرست ما خالی است؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و از همراهی شما متشکریم.