شناسایی علائم کووید 19 را میتوان یکی از مهمترین قدمها برای مقابله با شیوع بیشتر آن دانست. در ادامه به این مسئله پرداخته و با علائم کرونا آشنا میشویم.
کووید 19 یکی از مرگبارترین و خطرناکترین اعضای خانواده ویروسی کرونا بوده که به احتمال زیاد پیش از پاندمی کنونی، در بین حیوانات شیوع پیدا کرده بود. گاهی اوقات، ویروسها از حیوانات به انسانها منتقل میشوند. بسیاری از دانشمندان چنین عقیدهای در مورد ویروس کووید 19 دارند. در ادامه با علائم ویروس کرونا آشنا میشویم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- انواع ویروس کرونا
- جزییات و علائم ویروس کرونا در حالت بینشان
- جزییات و علائم کرونا خفیف
- جزییات و علایم کرونا در حالت متوسط
- جزییات و علائم کووید 19 در حالت حاد
- جزییات و علایم ویروس کرونا در حالت بحرانی
- خود قرنطینگی و خود ایزوله سازی
- درمان خانگی کرونا
- زمان مراجعه به پزشک
انواع ویروس کرونا
یکی از نکاتی که افراد در زمان پرداختن به بیماری کرونا از آن غافل میشوند، عمر بالای خانواده این ویروس است. معمولا علایم ویروس کرونا به گرفتگی بینی و سرفه محدود میشوند. تا پیش از شیوع بیماری کووید 19، این خانواده ویروسی با توانایی مخرب خود در تخریب سیستمهای تنفسی افراد شناخته میشد.. علائم کووید 19، بسته به نوع آن، بسیار متنوع هستند. دانشمندان ویروسهای کرونا را به چهار زیرگروه به نامهای آلفا، بتا، گاما و دلتا تقسیم کردهاند. هفت مورد از ویروسهای این خانواده توانایی آلوده کردن انسانها را دارند. متداولترین این ویروسها 229E، NL63 (از گروه آلفا)، OC43 و HKU1 (از گروه بتا) هستند. فارغ از اصطلاحات علمی، میتوان وضعیت مبتلایان به ویروس کرونا را به دستههای بدون علایم، خفیف، متوسط، حاد و بحرانی تقسیم کرد. تعداد افراد بیمار ثبت شده در هر کدام از این دستهها، نسبت به موارد قبلی کمتر است.
برای مثال، شمار بیماران گرفتار به حالت بحرانی کووید 19، بسیار کمتر از تعداد افراد مبتلا به گونه خفیف آن خواهد بود. معمولا، افراد جوان و سالم به انواع خفیف و بدون علائم این بیماری دچار میشوند. با این وجود، گزارشها حاکی از وجود استثناهایی در این میان است. در مجموع درصد ابتلای جوانهای سالم به انواع حاد و بحرانی کووید 19 را میتوان بسیار کم دانست. بیشترین خطر متوجه افراد مسن، کسانی که از بیماریها قلبی، ریوی، سرطان و مشکلات سیستم ایمنی رنج میبرند و افرادی که اعضای اهدایی دریافت کردهاند، است. البته، توجه داشته باشید که علائم ویروس کرونا حتی در افراد بالای 80 سال نیز چندان حاد نبوده و درصد کمی از افراد به انواع مرگبار آن دچار میشوند. به طور کلی، دستهبندی انواع و علائم کووید 19 امری دشوار بوده و مرزهای گروههای مذکور نیز تا حد زیادی نامشخص هستند.
جزییات و علایم ویروس کرونا در حالت بینشان
بخش اعظمی از افراد، متوجه ابتلای خود به ویروس کووید 19 نخواهند شد. دلیل امر فقدان علائم این بیماری در بسیاری از موارد است. به نظر میرسد که این پدیده در گروههای سنی جوان شایعتر باشد. دولتها به منظور بهره بردن از این فرصت، باید زمینه را برای آزمایش تمامی افراد فراهم آورند.
این کار، نخستین قدم در راستای تشخیص آنتیبادیهای ویروس کرونا است. بر طبق آمارهای رسمی و غیر رسمی، حدود 40 الی 80 درصد مبتلایان به کرونا در این دسته قرار میگیرند. از قابل شناساییترین علایم کووید 19 در این حالت میتوان به از دست دادن قوه بویایی اشاره کرد. در حال حاضر راه آسانی برای تشخیص افراد مبتلا به این نوع از بیماری کرونا وجود نداشته و به نظر میرسد باید مدت بیشتری برای فراهم شدن امکانات لازم جهت انجام آزمایشهای عمومی صبر کنیم.
جزییات و علائم کرونا خفیف
ویروس کرونا به طور عمده در دستگاه تنفسی فوقانی و در درجه اول در مجاری هوایی شما تاثیر میگذارد. همانطور که میدانید، اصلیترین علائم کرونا تب و سرفه هستند. از دیگر علائم ویروس کرونا میتوان به سرفه خشک و تب خفیف اشره کرد؛ اما تب فرد مبتلا ممکن است به 37 یا 38 درجه سانتیگراد نرسد و گاهی نیز با کمی سرفه همراه باشد. بیماران مبتلا به کرونای خفیف ممکن است در هنگام انجام فعالیتهایی که انرژی بیشتری صرف میکنند، دچار تنگی نفس و خستگی شوند؛ اما در انجام امور روزمره دچار مشکل نخواهند شد.
علائم کووید 19 خفیف به شرح زیر هستند:
- ممکن است تب داشته باشید، اما درجه تب شما به 37 یا 38 درجه سانتیگراد نمیرسد
- ممکن است حس بویایی خود را از دست بدهید
- دچار خستگی، دردهای عضلانی و سردرد میشوید
- معمولا گلودرد و آبریزش بینی ندارید، اما در برخی مواقع ممکن است این علائم را نیز داشته باشید
- مشکل تنفسی حاد و مشخصی ندارید
- در انجام امور روزمره دچار مشکل خاصی نمیشوید، اما اشتهای شما ممکن است کم شود
- ممکن است احساس ناراحتی یا افسردگی داشته باشید
به خاطر داشته باشید که علائم ذکر شده ممکن است 7 الی 10 روز همراه شما باشد. در طول این مدت باید سعی کنید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کرده و تا حد امکان نیز از تماس و ارتباط با دیگران خودداری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره چگونگی تقویت سیستم ایمنی بدن خود، میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
تقریبا اکثر افرادی که این علائم را تجربه میکنند به کرونای خفیف مبتلا هستند و در صورت مراقبت و رعایت پروتکلهای بهداشتی سریعا درمان میشوند و بیماری و علائم آنها پیشرفت نمیکند و در حد خفیف باقی میماند. اما برای درمان کرونای خفیف چه باید کرد؟ آیا باید به بیمارستان مراجعه کرد؟ برای درمان و جلوگیری از پیشرفت کرونای خفیف میتوانید از روشهای درمان خانگی کرونا استفاده کنید. در بخشهای بعدی مقاله این روشها را به شما توضیح خواهیم داد.
جزییات و علائم ویروس کرونا در حالت متوسط
اگر احساس کردید که علائم ویروس کرونا در شما از حالت خفیف شدیدتر هستند، احتمالا باید خود را در دسته متوسط قرار دهید. در این حالت، التهاب به بخشهای پایینی ریهها سرایت کرده و علائم کووید 19 چون سرفه شدیدتر خواهند شد. ریهها از راههای هوایی بزرگ، کوچک و کیسههای بسیار کوچکی تشکیل میشوند. این کیسههای کوچک، وظیفه استخراج اکسیژن از هوا را بر عهده دارند. این راهها محل ذخیره مایعی به نام ماده فعال سطحی هستند. نقش این ماده، حفظ طول ریهها و کمک به گشودن کیسههای هوایی است. افرادی که از نوع متوسط کووید 19 رنج میبرند، مشکلات تنفسی بیشتری را تجربه کرده و ضربان قلب بالاتری دارند. این نوع بسیار متداول بوده و دوره آن یک الی دو هفته است. سایر علائم ویروس کرونا متوسط عبارتند از:
- سرفههای شدیدتر نسبت به حالت خفیف بیماری
- تب بالای 37.8 درجه سانتیگراد
- تنگی نفس در هنگام انجام ورزشهای سبک و حتی مواردی چون بالا رفتن از پلهها
- حساسیت بیشتر گلو نسبت به حالتهای پیشین
- به هم ریختن الگوی خواب عادی
- اسهال، حالت تهوع و سرگیجه
- سردرد
- احساس خستگی اندک
- خشکی دهان
جزییات و علائم کووید 19 در حالت حاد
نخستین و مهمترین علایم بیماری کرونا حاد، سینهپهلو خواهد بود. سینهپهلو به معنای التهاب شدید ریهها و نفوذ این التهاب تا کیسههای هوایی است. این نوع از کووید 19 بیشتر در افراد پیر، ضعیف و آسیبپذیر مشاهده میشود. از علائم ویروس کرونا حاد میتوان به تنگی نفس فراوان و سرعت بالای تنقس اشاره کرد. همچنین، بیماران در صحبت کردن نیز با مشکل مواجه خواند شد. بزرگسالان سالم در هر دقیقه 12 الی 18 نفس میکشند؛ رقمی که در مبتلایان به کرونا حاد بسیار بیشتر است. سایر علائم کووید 19 حاد به شرح زیر هستند:
- کاهش شدید انرژی
- تنفس همراه با درد در نقاط سینه، شکم و پشت
- دمای بدن بالا
- تنگی قفسه سینه
- تخریب عادات غذایی عادی
- گیجی و حواسپرتی
- ظاهر بیمارگونه
- فشار خون پایین
جزییات و علایم ویروس کرونا در حالت بحرانی
در این وضعیت، امکان ابتلای بیماران به حالتی به نام سندرم دیسترس تنفسی حاد (Acute Respiratory Distress Syndrome یا به اختصار ARDS) وجود دارد؛ حالتی که در آن کیسههای هوای ریهها دچار التهاب و رطوبت شدیدی شده و احتمال از کار افتادن آنها وجود دارد. علاوه بر این، ماده فعال سطحی نیز توانایی انجام وظیفه خود را به دلیل التهاب بیش از حد، از دست میدهد. بیمارانی که به نوع حاد ویروس کووید 19 مبتلا میشوند، برای تنفس نیاز به کمک خارجی دارند.
بدحالترین این بیماران، دچار عفونتهای ریوی شده و دیگر اعضای بدن آنها نیز از کار میافتند؛ شرایطی که خطر زیادی برای بدن انسان دارد. احتمال رخ دادن چنین اتفاقی برای افراد سالم، بسیار کم است. با این وجود، نمیتوان از استثناهای گزارششده چشم پوشید. همچنین، بخش اعظمی از سالمندان مبتلا به ویروس کرونا نیز درگیر این حالت نمیشوند. در این حالت، کمکهای پزشکی پیشرفته تنها راه نجات بیمار خواهند بود.
خود قرنطینگی و خود ایزوله سازی
سازمان جهانی بهداشت (WHO) به تمام افراد جامعه به استثنای برخی افراد خاص که باید سرکار خود حضور داشته باشند، توصیه میکند که به منظور پیشگیری و کاهش پیشرفت ویروس کرونا، در خانههای خود قرنطینه باشند. در حالی که انجام این کار میزان تماس و ارتباط با افراد غریبه را کمتر میکند، اما ماندن در خانه باعث افزایش ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر میشود. در این موارد، جلوگیری از خطر انتقال کرونا کمی دشوار میشود، به خصوص اگر یکی از اعضای خانواده به کرونای خفیف مبتلا باشد.
همانطور که میدانید «خود قرنطینگی» به معنای ماندن در خانه به همراه اعضای خانواده است که در اکثر موارد در صورت عدم ارتباط با سایر افراد میتواند بهترین راه برای قطع زنجیره ابتلا به کرونا باشد. اما خود قرنطینگی تا زمانی کارساز است که تمام اعضای خانواده سالم و عاری از علایم کرونا باشند. هنگامی که یکی از اعضای خانواده، علائم کرونای خفیف را داشته باشد، آنگاه باید اقدام به «خود ایزولهسازی» یا «ایزولهسازی شخصی» کنید. خود ایزولهسازی یعنی عدم تماس و ارتباط با هیچکس حتی افرادی که در یک خانه با یکدیگر زندگی میکنند. برای خود ایزولهسازی، فرد دارای علائم ویروس کرونا باید در یک اتاق جداگانه قرنطینه شود و با هیچکس در ارتباط نباشد و تنها در صورت لزوم (مانند استفاده از سرویس بهداشتی یا استحمام) از اتاق خارج شود. او باید با حفظ فاصله حداقل 2 متر و رعایت موازین بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و دستکش و همچنین ضدعفونی سطوح، از اتاق خود بیرون بیاید.
سوال مهمی که اکنون ممکن است برایتان پیش بیاید این است که یک فرد تا چه زمانی باید در خود ایزولهسازی به سر ببرد؟ چه زمانی میتوان به زندگی طبیعی بازگشت؟ خود ایزولهسازی زمانی میتواند متوقف شود که 7 روز از شروع علائم و 72 ساعت از ناپدید شدن و از بین رفتن علائم کووید 19 گذشته باشد. در این صورت میتوانید به خود ایزولهسازی پایان دهید، اما همچنان باید نکات بهداشتی را رعایت کنید و از تماس با اعضای خانواده خودداری کرده و حتما سطوحی که با آن تماس دارید را ضدعفونی کنید.
اما برای پایان خود قرنطینگی هیچ زمان مشخصی وجود ندارد و همچنان باید به ماندن در خانه ادامه دهید. این وضعیت تا زمان اعلام رسمی از سوی دولت و نهادهای بهداشتی ادامه دارد و افراد همچنان باید در خانه مانند تا سلامت خود و جامعه را تضمین کنند.
درمان خانگی کرونا
همانطور که گفتیم، شایعترین علایم کرونا شامل گلودرد، سرفه، تب و تنگی نفس است. بدون انجام آزمایش کرونا، تشخیص ابتلا به این بیماری کمی دشوار است؛ زیرا در برخی موارد ممکن است فرد به بیماری آنفولانزا مبتلا شده باشد. نشانههای آنفولانزا تقریبا شبیه به علائم بیماری کرونا است و به همین دلیل ممکن است در تشخیص نوع بیماری تنها با استناد بر علائم، دچار خطا شوید. با این وجود، روشهای درمانی هر دو بیماری یکسان است، اما کرونا بسیار خطرناکتر از آنفولانزا و درصد مرگ و میر آن نیز به مراتب بیشتر است.
مراقبت و توجه به میزان تب فرد از اهمیت بالایی در میان علائم بیماری کووید 19 برخوردار هستند. تب عاملی بسیار خطرناک است و اگر دمای بدن بیش از حد بالا برود و یا فرد برای مدتی طولانی تب داشته باشد، میتواند باعث بروز مشکلات جدی شود. برای درمان خانگی کرونا ابتدا باید با تبسنج، تب خود را اندازهگیری کنید و با توجه به درجه حرارت بدن خود اقدامات لازم را انجام دهید. گزینههای درمانی برای پایین آوردن تب شامل پوشیدن لباس خنک، نوشیدن آب سرد، پاشویه با آب ولرم و همچنین استفاده از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای پایین آوردن تب میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
برای جلوگیری از کمآبی بدن و ضعیف شدن سیستم ایمنی خود باید سعی کنید در طول روز به مقدار زیاد آب بنوشید تا از این طریق بتوانید سموم بدن خود را دفع کنید. برای سایر علائم ویروس کرونا مانند گلو درد و سرفه نیز میتوانید از دمنوشهای گیاهی مانند آویشن، ترکیب آب ولرم با عسل، ترکیب زنجبیل با نعنا و آب، مصرف ویتامین C و همچنین بخور آب گرم استفاده کنید. استراحت کردن نیز امری بسیار مهم است که باید به آن توجه داشته باشید. بدون استراحت کردن هیچ کدام از روشهای درمانی ذکر شده، نتیجهبخش نخواهد بود.
زمان مراجعه به پزشک
اگر پس از انجام اقدامات اولیه، خود ایزولهسازی و شیوههای درمان خانگی، همچنان شاهد ماندگاری و یا تشدید علائم کووید 19 در خود بودید، باید حتما به پزشک مراجعه کرده و یا با تماس تلفنی به مراکز درمانی، وضعیت خود را گزارش کنید. در صورت حاد شدن علائم بیماری، شیوههای درمان خانگی کرونا دیگر کارآمد نخواهند بود و فرد مبتلا به مراقبتهای پزشکی ویژه و بستری شدن در بیمارستان احتیاج دارد. کادر پزشکی در بیمارستان میتوانند وضعیت کلی بدن شما اعم از فشارخون، میزان اکسیژن و تب شما را به دقت اندازهگیری کرده و در صورت لزوم نیز به شما دستگاه تنفسی متصل کنند.
به خاطر داشته باشید که تا زمانی که علائم بیماری کرونا حاد نشده باشند، احتیاجی به بستری شدن و مراجعه به پزشک ندارید. اکثر افرادی که دچار کرونای خفیف و با علائم اولیه هستند، به مراقبت پزشکی احتیاجی ندارند و میتوانند با شیوههای درمانی ذکر شده به خصوص استراحت و عدم ارتباط با دیگران، آنها را از بین ببرند. اگر شرایط زیر را داشتید و علائم کووید 19 همچنان پا بر جا بود، ابتدا باید از طریق تلفن وضعیت خود را برای متخصصان سلامت شرح دهید:
- افراد بالای 70 سال که بیش از 2 هفته علائم کرونای خفیف را دارند
- بیماریهای قلبی، کلیوی و یا ریوی
- مشکلات تنفسی شدید
- بیماری دیابت و نوسانات قندی شدید
افرادی که دارای علایم کرونای خفیف هستند باید به توصیهها و دستورالعملهای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) عمل کنند تا بیماری خود را به سایر افراد منتقل نکنند. اگر کسانی که علائم کرونا را در خود مشاهده میکنند، در اجتماع حضور پیدا نکرده و اقدامات مربوط به خود قرنطینگی را رعایت نمایند، مطمئنا زنجیره ابتلا به این ویروس خطرناک قطع خواهد شد.
ما در این مقاله انواع علائم کرونا و شیوههای درمان خانگی آن را مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، کرونای خفیف با رعایت اصول بهداشتی توصیه شده، خود ایزولهسازی و همچنین درمانهای خانگی قابل درمان است. اما در صورت باقی ماندن علائم کووید 19 باید به پزشک مراجعه کرده و یا در بیمارستان بستری شوید.