خواص آلوئه ورا برای سلامتی و همچنین تقویت پوست و مو بسیار زیاد است. در این مقاله قصد داریم خواص آلوئه ورا را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
خواص آلوئه ورا برای سلامتی بیشمار است و این گیاه هزاران سال است که برای اهداف سلامتی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. گیاه آلوئه ورا اکثرا برای درمان آسیبهای پوستی مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما علاوه بر آن، تاثیرات سلامتی بسیار دیگری نیز دارد. شما میتوانید از آلوئه ورا به طور مستقیم بر روی پوست خود استفاده کنید و همچنین میتوانید از ژل آن که در بازار موجود است بهره ببرید. در ادامه این مقاله خواص آلوئه ورا را به طور کاملتر مورد بررسی قرار میدهیم. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
گیاه آلوئه ورا چیست؟
آلوئه ورا نوعی گیاه گوشتی است که از طبقه آلوئه یا گیاهان گلده آبدار حاصل میشود. آلوئه ورا یک گیاه پایا (گیاهانی با طول عمر بیش از 2 سال) و همیشه سبز است که خواستگاه آن شبه جزیره عربستان است، اما در اقلیمهای گرمسیری، نیمه گرمسیری و خشک موجود در سراسر دنیا نیز رشد میکند. این گیاه برای مصارف کشاورزی و دارویی کشت میشود. آلوئه ورا همچنین به عنوان یک گیاه تزئینی در منازل نیز مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند در کنار گیاهان دیگر موجود در خانه رشد کند.
آلوئه ورا یک گیاه بدون ساقه و یا دارای ساقههای بسیار کوتاه است که طول آنها معمولا بین 60 الی 100 سانتیمتر است. برگهای این گیاه، ضخیم و گوشتی هستند و رنگ آنها از سبز روشن تا سبز تیره متغیر است و برخی از آنها نیز دارای سایههای سفید در قسمت فوقانی و یا تحتانی هستند. برگهای آلوئه ورا همچنین حاوی مواد شیمیایی گیاهی است. آلوئه ورا در بسیاری از محصولات مصرفی مانند نوشیدنیها، لوسیونهای پوست، مواد آرایشی و یا پمادهای سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص آلوئه ورا
همانطور که گفتیم خواص آلوئه ورا برای سلامتی بسیار زیاد است و این گیاه هزاران سال است که برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در این بخش مروری بر خواص آلوئه ورا خواهیم داشت. برخی از خواص بینظیر این گیاه عبارتند از:
ترکیبات گیاهی سالم
آلوئه ورا یک گیاه با ساقههای بسیار کوتاه است که آب را در برگهای خود ذخیره میکند. این گیاه در صنایع آرایشی، دارویی و غذایی به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد و ارزش سالانه بازار آن حدود 13 میلیارد دلار در سطح جهانی برآورد شده است. هر برگ آلوئه ورا مملو از یک بافت لاغر است که آب را در خود ذخیره میکند و این امر موجب ضخیم شدن برگهای آن میشود.
این بافت باریک و پر از آب همان ژلی است که ما آن را تحت عنوان ژل آلوئه ورا میشناسیم. این ژل حاوی مواد معدنی و مغذی بسیاری از جمله ویتامینها، اسید آمینهها و آنتی اکسیدانها است که برای انواع مصارف مختلفی که به آنها اشاره کردیم مورد استفاده قرار میگیرد.
خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی
آنتی اکسیدانها برای سلامتی بسیار حائز اهمیت هستند. ژل آلوئه ورا حاوی آنتی اکسیدانهای قدرتمندی است که به خانواده بزرگ پلیفنلها (Polyphenols) تعلق دارد. این پلی فنلها به همراه چندین ترکیب دیگر در آلوئه ورا میتوانند به جلوگیری از رشد برخی باکتریهایی که باعث ایجاد عفونت در بدن انسان میشوند، کمک بسیاری کنند.
تسریع روند بهبود سوختگی پوست
آلوئه ورا اکثرا به عنوان داروی موضعی برای استفاده بر روی سطح پوست مصرف میشود. این گیاه از قدیم به عنوان یک داروی درمانی برای بهبود زخمها به ویژه آفتاب سوختگی مورد استفاده قرار میگرفت. سازمان غذا و داروی آمریکا در سال 1959 نیز پماد آلوئه ورا را به عنوان یک داروی بدون نسخه برای سوختگیهای پوستی تصویب کرد. در طی یک مطالعه مشخص شد که پماد آلوئه ورا در مقایسه با سایر داروهای معمولی میتواند مدت زمان روند بهبود سوختگی را به مدت 9 روز کاهش دهد.
کاهش پلاک دندان
پوسیدگی دندان و بیماریهای مربوط به دهان و لثه، یکی از مشکلات شایع است. یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از بروز مشکلات مربوط به دهان و دندان، کاهش پلاک دندان (زیستلایه باکتریایی) است. پلاک دندان به معنای تجمع برخی باکتریها به صورت لایهای زرد رنگ بر روی سطح دندانها است. آلوئه ورا میتواند با کشتن باکتریهایی که موجب تشکیل پلاک بر روی سطح دندان شما میشوند، سلامت دهان و دندانتان را بهبود بخشد. محلول ژل آلوئه ورا میتواند مانند دهانشویه عمل کند و پلاکهای موجود بر روی دندانها را از بین ببرد.
کمک به درمان یبوست
یکی دیگر از خواص آلوئه ورا مربوط به درمان یبوست است؛ اما برای این منظور به جای ژل آلوئه ورا از لاتکس آن استفاده میشود. لاتکس یک ماده زرد و چسبنده است که در زیر پوست برگ آلوئه ورا یافت میشود. لاتکس موجود در آلوئه ورا دارای اثرات ملین فراوانی است که میتواند به درمان یبوست کمک بسیاری کند، اما برای سایر بیماریهای گوارشی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
کاهش قند خون
از آلوئه ورا گاهی به عنوان داروی سنتی برای بهبود و یا درمان بیماری دیابت استفاده میشود. این گیاه میتواند میزان ترشح انسولین در بدن را تقویت کرده و به بهبود مدیریت قند خون نیز کمک کند. در طی یک مطالعه از افرادی که به بیماری دیابت نوع 2 مبتلا بودند و در طی یک ماه از آلوئه ورا برای کنترل قند خون خود استفاده کردند، مشخص شد که بدن بیش از نیمی از آنها نسبت به مصرف این گیاه واکنش مثبت نشان داده و میزان قند خون آنان تا حد قابل قبولی کنترل شده است.
درمان سوزش معده
بیماری رفلاکس معده یکی از بیماریهای گوارشی شایع است که منجر به سوزش معده میشود. یک مطالعه در سال 2010 به این نتیجه رسید که مصرف 20 تا 70 گرم ژل آلوئه ورا در طول روز و در وعدههای غذایی میتواند موجب بهبود چشمگیر رفلاکس معده شود و همچنین میتواند برای بهبود سایر مشکلات مربوط به هضم نیز مصرف شود. آلوئه ورا به دلیل خاصیت ضدسمی که دارد، میتواند به عنوان یک داروی ملایم و تسکین دهنده درد معده مورد استفاده قرار گیرد.
کمک به هضم غذا
آلوئه ورا حاوی چندین آنزیم مختلف است که به تجزیه قندها و چربیها کمک میکند و فرآیند هضم غذا را راحتتر میسازد. اگر عملکرد دستگاه گوارشتان ضعیف باشد، آنگاه شما تمام مواد مغذی موجود در غذاهایی که مصرف میکنید را جذب نمیکنید. مصرف آلوئه ورا میتواند عملکرد دستگاه گوارش شما را بهبود بخشد و همچنین به افراد مبتلا به بیماری سندروم روده تحریکپذیر و سایر اختلالات التهابی روده نیز کمک میکند.
تقویت پوست و مو
آلوئه ورا سرشار از ویتامینهای مختلف از جمله A، ویتامین D، ویتامین B و E است که ترکیب این ویتامینها با یکدیگر برای سلامت و تقویت پوست بسیار مفید است. استفاده از ژل آلوئه ورا بر روی پوست، موجب شادابی و طراوت آن میشود و همچنین میتواند به عنوان یک مرطوبکننده و آبرسان برای پوستهای خشک استفاده شود. آلوئه ورا علاوه بر این میتواند برای از بین بردن آکنههای پوستی، اگزما، حساسیتهای پوستی و همچنین جلوگیری از پیری و چین و چروک پوست نیز استفاده شود. بنابراین برای داشتن پوستی شفاف و شاداب میتوانید از آلوئه ورا استفاده کنید.
آلوئه ورا همچنین برای تقویت ریشه موی سر نیز استفاده میشود. ژل آلوئه ورا سرشار از ویتامین است و این ویتامینها میتوانند موهای شما را شفافتر و درخشانتر سازند و همچنین از ریزش مو و شوره سر نیز جلوگیری کنند. استفاده مداوم از آلوئه ورا میتواند موجب تسریع رشد مو و تقویت پیاز مو شود. شما میتوانید ژل آلوئه ورا را به تنهایی و یا با عسل ترکیب کنید و بر روی پوست سر و موهای خود قرار دهید. پس از مدت کوتاهی میتوانید تاثیرات آن را مشاهده کنید.
سایر خواص آلوئه ورا نیز شامل موارد زیر است:
- بهبود سرماخوردگی و گلو درد
- بهبود سلامت قلب و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- جذب بهتر و تولید پروتئین در بدن
- جلوگیری از عفونت در بدن
به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد آلوئه ورا نیز ممکن است در برخی موارد موجب ایجاد حساسیت شود و تاثیرات منفی بر بدن شما داشته باشد. بنابراین برای بهرهمندی از خواص آلوئه ورا برای سلامتی و تقویت پوست و موی خود سعی کنید از این گیاه به میزان مناسب و کافی مصرف کنید. اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، حتما پیش از مصرف موضعی و خوراکی آلوئه ورا با پزشک معالج خود مشورت کنید.
کلام آخر
ما در این مقاله خواص آلوئه ورا را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید، آلوئه ورا نوعی گیاه گوشتی است که از طبقه آلوئه یا گیاهان گلده آبدار حاصل میشود. این گیاه در بسیاری از محصولات مصرفی مانند نوشیدنیها، لوسیونهای پوست، مواد آرایشی و یا پمادهای سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد. خواص آلوئه ورا برای سلامت بدن بسیار زیاد است و میتوان از آن در وعدههای غذایی روزانه استفاده کرد. یکی از خواص اصلی و کاربردی آلوئه ورا، تقویت پوست و مو است. برای داشتن پوست و مویی شفاف و درخشان میتوانید ژل آلوئه ورا را به طور مستقیم بر روی پوست و موی خود قرار دهید و تاثیر آن را پس از مدت زمانی کوتاه مشاهده کنید.