رضایت از زندگی حرفهای یکی از مهمترین عناصر زندگی انسانهاست. این مهم نتیجه مستقیم موفقیت شغلی است. در این مطلب به بررسی موفقیت شغلی و راهکارهای لازم برای دستیابی به آن میپردازیم.
کارفرمایان مدرن تاکید فراوانی بر یافتن افرادی با مهارتها و ظرفیتهای مناسب برای سازمانهای خود دارند. بسته به حوزههای حرفهای مختلف، این مهارتها میتوانند به موارد گوناگونی اشاره داشته باشند. هر کس برای دستیابی به موفقیت شغلی در زمینه کاری خود باید به خوبی دانش، تواناییها و مهارتهای مهم آن را شناسایی کرده و در صدد کسب آنها برآید. در این مقاله سعی میکنیم تا جزییات موفقیت شغلی و انواع مهارت برای موفقیت شغلی را بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- تعریف موفقیت شغلی
- چگونه مهارتهای لازم برای موفقیت شغلی را شناسایی کنیم؟
- راهکارهای موفقیت شغلی کدامند؟
- انواع مهارت برای موفقیت شغلی
تعریف موفقیت شغلی
شکست مقولهای است که دیر یا زود برای هر فردی اتفاق میافتد. این مهم با آثار متفاوتی همراه خواهد بود. بسیاری از افراد پس از شکستهای اولیه تسلیم شده و انگیزه خود را از دست میدهند،؛ در حالی که دیگران از آن به عنوان سوخت برای افزایش ثبات قدم خود استفاده میکنند.
در جامعه مدرن تعریفهای متفاوتی از موفقیت شغلی وجود دارد. دیدگاههای کلاسیک موفقیت را در مواردی چون استقلال و دستیابی به قدرت یا ثروت میدانند. در فرهنگ عامیانه از این موارد به عنوان اهداف سطحی یاد میشود. با این حال شاید بتوان نخستین قدم در راه دستیابی به موفقیت شغلی را تعیین چهارچوب هدف دانست. هرکس تعریف متفاوتی از موفقیت داشته و این مهم به انگیزه و ذات فکری افراد برمیگردد. اگر مجبور باشیم تعریفی برای موفقیت شغلی ارائه دهیم، باید آن را ترکیبی متناسب از رضایت شغلی، استقلال و احساس قدرت بدانیم.
چگونه مهارتهای لازم برای موفقیت شغلی را شناسایی کنیم؟
اگر در به اشتراک گذاشتن مهارتهایتان دودل هستید، کافی است نگاهی به تجربیات گذشته خود بیندازید. راههای مختلفی برای این کار وجود دارد. یکی از این راهها توجه به دستاوردهایتان در حوزههای خاص است. آیا تاکنون در رشتهای مخصوص موفق به دریافت جایزهای شدهاید؟ اگر پاسختان به این سوال بله است، بهتر است مهارتهایی که در دستیابی به این مهم به کار بردهاید را در نظر بگیرید. این مهارتها میتوانند فردی یا تیمی باشند.
راه دوم مشورت گرفتن از همکلاسیها یا همکاران سابقتان است. گاهی اوقات دیگر افراد تحلیلهایی متفاوت و در عین حال دقیق از مهارتهای فرد انجام میدهند؛ تحلیلهایی متفاوت که از دیدگاهی بیرونی به بررسی رفتارهای او میپردازند. راه دیگر نیز مشورت با کارشناسان فعال در حوزه مورد نظر است.
راهکارهای موفقیت شغلی کدامند؟
مهارتها تنها عوامل مورد نیاز برای دستیابی به موفقیت شغلی نیستند. افراد برای رسیدن به موقعیت کاری مد نظر خود، باید اصول پایهای را برای ارائه صحیح مهارتهای خود رعایت کنند. نخستین و مهمترین مورد، بررسی دقیق اطلاعات سازمان و پست مورد نظر است. بهتر است تنها مهارتهای مد نظر کارفرما را در رزومه خود درج کنید. این افراد عمدتا وقت محدودی داشته و رزومهای طولانی و نامربوط میتواند منجر به رد شدن درخواست کاری شما شود. مطمئن باشید که فرصت بروز تواناییهای خود را به مرور پیدا خواهید کرد.
مورد دیگر دستهبندی صحیح مهارتها است. برخی افراد مهارتهای خود را براساس عملکرد، برخی براساس تجربه و برخی براساس علاقه مرتب میکنند. همچنین ترکیب تجربیات شغلی و مهارتهای برجسته تاثیر بسیار قابل توجهی بر کارفرما خواهد داشت. پس از نگارش صحیح رزومه خود، باید آن را به صورتی حرفهای به سازمان ارائه دهید. در صورت پذیرش رزومه خود، حضوری مناسب در مصاحبه شغلی به عمل آورده و عازم سفری برای دستیابی به موفقیت شغلی شوید.
انواع مهارت برای موفقیت شغلی
مهارتهای شغلی به دو دسته مهارتهای نرم و مهارتهای سخت تقسیم میشوند. مهارتهای نرم آنهایی هستند که در هر شغلی وجود دارند. این مهارتها شامل مواردی چون روابط اجتماعی، کار تیمی، برقراری ارتباط و دیگر موارد مشابه میشوند.
مهارتهای سخت، شایستگیهایی مخصوص برای دستیابی به موفقیت شغلی هستند. از مهمترین مهارتهای سخت میتوان به توانایی کار با کامپیوتر، توانایی مدیریت و خدمات پشتیبانی اشاره کرد. در ادامه سعی میکنیم تا مهمترین مهارتها برای موفقیت شغلی را بررسی کنیم.
برقراری ارتباط
بسته به زمینه کاری، توانایی برقراری ارتباط میتواند به معنای وضوح سخنان یا متون نگاشته شده توسط شما باشد. این مهارت شامل مواردی چون گوش کردن و درک مفاهیم مد نظر دیگران میشود. مهارت برقراری ارتباط همچنین میتواند به زبان بدن مناسب نیز اشاره داشته باشد. افراد میتوانند از طریق گزارشنویسی، استفاده از شبکههای اجتماعی، کار در بخش خدمات مشتریان، انجام ارائههای کلاسی، شرکت در رویدادهای محلی و شناخت کامل بدن خود، این مهارت را تقویت کنند.
کار تیمی
کار تیمی معمولا به معنی سازگاری شما با همکارانتان است. این مهارت شامل تواناییهای مورد نیاز برای رسیدن به یک هدف مشترک میشود. افراد میتوانند از طریق انجام فعالیتهای گروهی در دوران تحصیل، کارهای داوطلبانه محلی، پیوستن به یک تیم ورزشی و برگزاری دورهمیهای بزرگ، این مهارت مورد نیاز برای موفقیت شغلی را بهبود بخشند.
حل مسئله
یکی از مهمترین خصوصیات افراد موفق، توانایی رویارویی با مشکلات است. کسانی که از این مهارت برخوردارند، میتوانند به صورت منطقی به مسائل پیچیده نگاه کرده و آنها را حل کنند. از جمله راههای بهبود این مهارت میتوان به انجام فعالیتهای پژوهشی، رسیدگی به شکایات افراد در محل کار، مشورت با دیگران و تلاش در انجام کارهای خانه اشاره کرد.
ابتکار و تصمیم گیری
این مهارت به معنای مواجهه با مشکلات و حل آنها بدون نیاز به نظارت فردی دیگر است. مهمترین عامل در ابتکار و تصمیمگیری، تفکر خلاقانه به منظور بهبود شرایط است. از جمله راههایی که میتوانید این مهارت را پیشرفت دهید میتوان به گذراندن دورههای کارآموزی در سازمانهای مختلف، برگزاری رویدادهای خیریه محلی، بر عهده گرفتن نقشی فعال در گروههایی که در آنها عضو هستید و انجام داوطلبانه امور فنی خانه اشاره کرد.
برنامه ریزی
شاید بتوان تاثیرگذارترین مهارت در دستیابی به موفقیت شغلی را برنامهریزی دانست. این مفهوم شامل مواردی چون زمانبندی پروژهها میشود. افراد میتوانند از طریق خلق یک برنامه برای زندگی شخصی و حرفهای، سفر به تنهایی، مدیریت مسئولیتهای خانوادگی، کاری و تحصیلی خود، کمک به برگزاری رویدادهای محلی و دورهمیهای خانوادگی، این مهارت را بهبود بخشند.
مدیریت خود
مدیریت خود به معنای توانایی انجام کار به صورت مستقل و بدون نظارت دیگران است. افرادی که از این مهارت برخوردارند میتوانند به خوبی با برنامههای سازمان هماهنگ شوند. شرکت در برنامههای کارآموزی، درخواست مسئولیتهای کاری بیشتر، طرح یک برنامه حرفهای، عضویت در سازمانهای داوطلبی و رعایت نظافت شخصی از راههای پرورش مهارت مدیریت خود در دستیابی به موفقیت شغلی هستند.
یادگیری
درک مفاهیم جدید و زمان مورد نیاز برای یادگیری آنها از مهمترین عوامل در رسیدن به موفقیت شغلی است. این مهارت همچنین به معنای علاقه فرد به شروع کارهای جدید و توانایی او در وفق یافتن با تغییرات نیز در نظر گرفته میشود. شما میتوانید با گذراندن دورههای یادگیری کوتاه آنلاین یا حضوری، کشف تواناییهای جدید، یافتن سرگرمیای متفاوت، پیوستن به گروههای ورزشی یا خدماتی یا با به چالش کشیدن خود، مهارت یادگیریتان را تقویت کنید.
فناوری
مهارتهای مرتبط با فناوری به توانایی استفاده از کامپیوتر برای انجام کارهایی چون نگارش متون، جدولها و فرستادن ایمیل اشاره دارند. علاوه بر این میزان توانایی فرد در به کارگیری ابزارهایی چون پرینتر نیز در تعیین سطح این مهارت موثر هستند. از جمله دیگر نمودهای مهارت فناوری میتوان به نحوه استفاده فرد از شبکههای اجتماعی، نرمافزارهای طراحی، ویرایش ویدیو و برنامهنویسی و دانش سختافزاری اشاره کرد. از جمله راههای شناخته شده برای بهبود این مهارت میتوان به گذراندن دورههای آموزشی، شرکت در دورههای کارآموزی و کسب اطلاعات در مورد فناوریهای روز صنعت اشاره کرد.
در این مطلب به بررسی مفهوم موفقیت شغلی و راهکارهای آن پرداختیم. آیا شما خودتان را فردی موفق فرض میکنید؟ از نظر شما مهارتهای مورد نیاز بر کسب موفقیت حرفهای کدامند؟ تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید.