وای فای 6 امسال شروع به کار خوبی دارد. اگر بخواهیم Wi-Fi 6 را در یک کلمه توصیف کنیم باید بگوییم که سرعت بیشتری دارد. اما پاسخ سوال این که وای فای 6 چیست و تفاوت وای فای 6 با 5 کدام است، نیازمند مطالعه بیشتر است.
چندسالی است که در کنار خانواده و دوستان خود، ما در کنار امواج وای فای نیز زندگی میکنیم! از نظر سرعت، امواج وای فای دارای استاندارهای مختلفی هستند و در این مقاله قصد داریم در مورد استاندارد جدید Wi-Fi 6 و اینکه Wi-Fi 6 چیست صحبت کنیم. اگر بخواهیم پاسخ اینکه تفاوت وای فای 6 با 5 چیست را در یک جمله بگوییم، واضح است که سرعت Wi-Fi 6 از سرعت Wi-Fi 5 بیشتر است و اتصال بهبود یافته تری را برای ما برقرار میکند. اما بهتر است کمی در مفهوم Wi-Fi 6 عمیقتر شویم و به تفاوتها و مشخصات این استاندارد توجه بیشتری کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- وای فای 6 چیست و چه تفاوتی با وای فای 5 دارد؟
- سرعت Wi-Fi 6 چقدر است؟
- چرا وای فای 6 سریع تر است
- Wifi 6 و بهبود طول عمر باتری و افزایش امنیت
- وای فای 6 چه زمانی عرضه می شود؟
- در نهایت Wi-Fi 6 چه تفاوتی در زندگی ما به وجود می آورد؟
وای فای 6 چیست و چه تفاوتی با وای فای 5 دارد؟
از لحاظ فنی وای فای 6 که به نام 802.11ax نیز شناخته میشود، جدیدترین نسخه استاندارد 802.11 است. استاندارد 802.11 متعلق به شبکه انتقال دادهها به صورت بی سیم است، همان شبکهای که همه ما آن را به نام کلی Wi-Fi میشناسیم. نسخه قبلی این استاندارد با نام 802.11ac یا وای فای 5 شناخته میشود. وای فای 6 یک ابزار جدید برای اتصال به اینترنت (مثل فیبر نوری) نیست، بلکه یک استاندارد به روز شده است که دستگاههای سازگار با آن، به ویژه روترها، میتوانند سیگنالهای Wi-Fi را با کارآمدی بالاتری انتقال دهند.
برای اینکه همه مردم توالی بین نسخههای مختلف استاندارهای WiFi را متوجه شوند، متولیان این امر نامگذاری سادهتری را برای این استانداردهای برگزیدهاند. به طور مثال برای کسانی که سر و کار زیادی با وای فای و مسائل مربوط به شبکه ندارند، شناخت نسخههای مختلف این استاندارد با نامهایی مثل 802.11ac و 802.11ax سخت و غیر ملموس است. از آنجا که استاندارد 802.11ax، نسخه ششم استاندارد 802.11 است، آن را Wi-Fi 6 مینامند. این نامگذاری در نسخههای قبلی هم برقرار بوده است. مثلا 802.11ac پنجمین نسخه بوده و به آن وای فای 5 گویند.
سرعت Wi-Fi 6 چقدر است؟
اینکه Wi-Fi 6 چیست و سرعت آن چقدر است، شاید مهمترین بخش از بحث ما باشد. سرعت وای فای 6 هنوز در عمل و با سختافزارهای مختلف تست نشده و نمیتوان سرعتی واقعی و عملیاتی را برای آن متصور بود. اما به نظر کارشناسان این صنعت، این استاندارد میتواند تا 30 درصد نسبت به وای فای 5 پرسرعتتر باشد و سرعت نظری محاسبه شده برای آن چیزی در حدود 10 گیگابیت در ثانیه است.
گفتنی است که در تستهای مختلف انجام شده تا کنون، درصد بدست آمده تقریبا یکسان است! در جدیدترین تست انجام شده، سایت Cnet توانسته به سرعت 1320 مگابیت در ثانیه برسد. حداکثر سرعت قابل دستیابی بوسیله وای فای 5 در گذشته 938 مگابیت در ثانیه محاسبه شده بود که با انجام یک مقایسه، سرعت Wi-Fi 6 حدود 40 درصد بیشتر از Wi-Fi 5 است. حداکثر سرعت وای فای 6 حدودا 1000 درصد سریعتر از میانگین سرعت فعلی دانلود در ایالات متحده، یعنی 119 مگابیت در ثانیه، است.
به هرحال عددی که شما با آن به اینترنت متصل میشوید، میتواند به پارامترهای مختلفی بستگی داشته باشد. قطعا در محیطهای شلوغ، نسبت به زمانی که شما تنها با یک دستگاه به اینترنت متصل هستید، سرعت دانلود و تبادل اطلاعات شما میتواند به مراتب کمتر باشد. نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که سرعت ارائه اینترنت توسط شرکت سرویس دهنده شما (ISP شما) به نوعی میتواند حداکثر سرعت برای شبکه محلی شما نیز به شمار آید. مثلا اگر شرایط مطلوب باشد، شما میتوانید با سرعت 300 مگابیت در ثانیه و در منزل خود به اینترنت متصل شوید که این تنها یک چهارم حداکثر سرعت Wi-Fi 6 است. قطع به یقین برای داشتن کانکشنی پرسرعت تحت استاندارد Wi-Fi 6، شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما نیز باید سرعت بالایی را پشتیبانی کند.
به عبارت دیگر شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی هنوز راه درازی را برای پشتیبانی از نسلهای بعدی روترها و استانداردهای وای فای در پیش دارند و این راه ممکن است سالها طول بکشد. به محص اینکه بستر ارائه کننده این سرعتهای اینترنت توسط ISPها فراهم شود، سخت افزارها نیز آماده برای برقراری اینترنت با سرعت فوق العاده هستند!
چرا وای فای 6 سریع تر است
دو تکنولوژی اصلی وجود دارند که سرعت اتصالات Wi-Fi 6 را سریعتر میکنند: MU-MIMO و OFDMA. منظور از MU-MIMO، چندین کاربر، چندین ورودی، چندین خروجی (Multi-user, Multiple input, Multiple output) است که در روترها و دستگاههای مدرن مشاهده میشود؛ اما وای فای جدید آن را بهبود میدهد. این فناوری اجازه میدهد تا روتر با چندین دستگاه به صورت همزمان ارتباط برقرار کند. در حال حاضر MU-MIMO امکان ارتباط با 4 دستگاه را به صورت همزمان دارد که Wifi 6 این رقم را دوبرابر میکند.
OFDMA هم مخفف Orthogonal Frequency Division Multiple Access است که باعث میشود یک انتقال، داده را به چندین دستگاه به صورت همزمان برساند. اگر بخواهیم با تمثیل بیان کنیم، کامیونهایی را در نظر بگیرید که میتوانند محمولهها را به مقصد حمل کنند. OFDMA اجازه میدهد که یک کامیون، به چند مقصد محموله را برساند. وقتی شبکه میبیند که کامیونی 75 درصد پر است و میتواند محموله دیگری را سر راه برساند، فضای باقیمانده را با آن محموله پر میکند.
Wifi 6 و بهبود طول عمر باتری و افزایش امنیت
یکی دیگر از مزایای اصلی وای فای 6، طرحریزی نحوه ارتباطات دستگاهها با روتر است که باعث کاهش زمان روشن بودن آنتن آنها برای انتقال و جسجوی سیگنال میشود و در نتیجه، مصرف باتری آنها کاهش پیدا میکند. این موارد از طریق یک ویژگی به نام Target Wake Time صورت میگیرد که به روتر اجازه میدهد زمانهای بررسی دستگاهها را طرحریزی کند.
کاربرد اصلی این ویژگی در دستگاههای کوچک مانند سنسورهایی است که در اینترنت اشیا و خانههای هوشمند به کار میرود. این دستگاهها همیشه در حال استفاده نیستند و باید هر از گاهی وضعیت خود را بروزرسانی کنند. استفاده از وای فای 6 در این دستگاهها باعث کاهش مصرف انرژی میشود.
سال پیش بود که وای فای، بزرگترین بروزرسانی امنیتی خود را تحت پروتکل WPA3 دریافت کرد. WPA3 پیدا کردن رمزهای عبور توسط هکرها را سختتر میکند و برخی دادهها را حتی اگر هکرها به آنها دسترسی پیدا کنند، کماهمیتتر میکند. دستگاهها و روترهای فعلی هم از WPA3 پشتیبانی میکنند ولی این پشتیبانی به صورت اختیاری است. این در حالی است که اگر دستگاهی میخواهد تاییدیه وای فای 6 را از Wi-Fi Alliance بگیرد، باید از WPA3 پشتیبانی کند؛ به همین دلیل، همه دستگاههای وای فای 6 میتوانند امنیت بیشتری داشته باشند.
وای فای 6 چه زمانی عرضه می شود؟
وای فای 6 از نظر فنی در حال حاضر به وجود آمده است. وای فای 6 یک استاندارد جدید و معتبر است که شماری از مودمها و روترهای جدید ساخته شده، مطابق با آن پیش میروند. ایسوس، نت گیر، سیسکو و تی پی لینک برندهایی هستند که روترهایی با استاندارد Wi-Fi 6 تولید کردهاند. Netgear Orbi و TP-Link Deco دو محصولی هستند که با استاندارد جدید تولید شده و در اواخر سال 2019 میلادی وارد بازار شدهاند. همچنین سامسونگ گلکسی اس 10 اولین گوشی است که از استاندارد Wi-Fi 6 پشتیبانی میکند و قطعا گوشیهای جدید آینده نیز چنین قابلیتهایی را برای خود پیش بینی میکنند. مثلا میتوان مطمئن بود که نسخه بعدی آیفون، لپ تاپهای نسل بعد و همچنین دستگاههای هوشمند مختلف، قطعا از Wi-Fi 6 پشتیبانی میکنند.
این استاندارد جدید توسط موسسه مهندسان برق و الکترونیک یا همان IEEE (بخوانید آی ترپیل ای)، بزرگترین انجمن متخصصان فنی جهان، توسعه داده شده است. ماموریت این موسسه، به گفته خود آنها، پیشبرد فناوری به نفع بشریت عنوان شده است. این موسسه اساساً حافظ Wi-Fi است و کمیتههایی برای توسعه و تعیین استانداردهای مربوط به آن دارد.
در نهایت Wi-Fi 6 چه تفاوتی در زندگی ما به وجود می آورد؟
Goro میتواند هم نوشیدنی تحویل دهد، هم گوشی خود را جواب دهد و هم پیتزا و ساندویچ مشتریهای مختلف را به آنها بدهد. علاوه بر اینکه Goro چند دست برای انجام چند کار همزمان دارد، او کارهای خود را با دقت و با قدرت انجام میدهد! روتر وای فای 6 شما هم چنین کاری را خواهد کرد. چندین دستگاه شما به یک روتر با قابلیت پردازش پرسرعت، پر قدرت و با تعداد بالا متصل میشوند.
باسلام. الان سرعت wifi،چه ارتباطی با سرعت اینترنت ایران داره؟! اصولا این بحث چیست که همه جا در ربط و بی ربط! مطرح میشه!.wifi یک شبکه داخلی هست! وقتی یک گوشی wifi خودش رو روشن میکنه،وقتی یک مودم روشن میشه! و .. شبکه wifi اونم روشن میشه. وقتی یک گوشی به گوشی دیگه اطلاعات و فایل ارسال میکنه،از شبکه wifi استفاده میکنه! یا تازگی ها میشه،گوشی و کامپیوتر رو بهم دیگر از طریق wifi وصل کرد.ضمن اینکه مقاله نویس احتمالا در رابطه با wifi 6 تلفن ها هوشمند گفته! .. چون wifi های مادربرد کامپیوتر بیشتر از اینه.. چون همین الانشم بعضی از سری ac (وای فای 5) مادربرد سرعت بالایی 1000 دارند