اگر در میان انسانها پدر و مادر ما را وابسته خود کردهاند، در میان وسایل الکترونیکی هم گوشیهای هوشمند ما را همواره به خود نیازمند کردهاند، تا جایی که شبها هم کنار ما به خواب میروند. اما خوابیدن با گوشی چه عوارضی دارد!؟
خوابیدن کنار موبایل خود راهی عالی برای اطمینان از این است که هرگز یک تماس، پیام یا ایمیل را از دست ندهید و برخی نیز به این کار عادت کردهاند و تلفن همراه خود را در کنار سر، در واقع نزدیک ترین مکان به مغز، نگه میدارند. اما تحقیقات نشان میدهد که ممکن است این کار برای سلامتی شما خطرناک باشد. اگر در طول شب تلفن همراه خود را زیر بالش یا روی میز کنار تخت خود قرار میدهید، ما به شما پیشنهاد میکنیم جای دیگری برای آن انتخاب کنید.
شاید برای شما سوال باشد که فاصله مناسب تلفن همراه از شما در طول شب چه میزان است؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت و میزان فاصلهای که باید در هنگام شب از گوشی خود داشته باشید تا کمتر در معرض فرکانسهای امواج رادیویی قرار بگیرید را بررسی خواهیم کرد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اگر نیاز به استفاده از تلفن خود برای بیدار شدن دارید، حالت هواپیما را روشن کنید تا از ارسال یا دریافت تماس و پیامهای متنی جلوگیری شود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- آیا خوابیدن در کنار موبایل خطرناک است؟
- تشعشعات
- رد یاب امواج EMF
- گرم شدن تلفن همراه
- مشکلات خواب هنگام خوابیدن با گوشی
- تاثیر بر زندگی روزمره
- فاصله مناسب موبایل هنگام خواب
- عوارض خوابیدن کنار گوشی موبایل را با این کارها کم تر کنید
آیا خوابیدن در کنار موبایل خطرناک است؟
اگر شما از خطرات احتمالی خوابیدن کنار موبایل خود با خبر شوید، انگیزه و دلیل محکمتری برای انجام اقدامات لازم برای اجتناب از آن خواهید داشت. ما در اینجا به برخی از این خطرات اشاره میکنیم.
تشعشعات
تشعشعات تلفنهای همراه یکی از نگرانیهای رایج در بین کاربران، در این زمینه است. تلفنهای همراه، هنگام برقراری ارتباط با دکلهای مخابراتی نوعی از تشعشعات به نام امواج رادیویی منتشر میکنند. برخی میگویند این اشعه ظاهراً بی ضرر است اما قرار دادن تلفن همراه به طور مرتب در کنار سر ممکن است باعث سردرد و مشکل در خواب شود، اگر چه این مورد هنوز قطعی نشده است اما این کار ممکن است در طولانی مدت منجر به سرطان و مشکلات باروری نیز شود.
مبتلا شدن به سرطان ناشی از اشعه تلفن همراه، بحثی بوده که مدتهاست مطرح شده است، برخی بر این باورند که این تشعشعات در حال حاضر کنترل شده هستند اما برخی دیگر نیز معتقدند که این تشعشعات ذاتاً خطرناک هستند. در این جا به چند نکته اشاره میکنیم که شما با در نظر گرفتن آنها کمتر در معرض خطرهای ناشی از فرکانسهای امواج رادیویی خواهید بود.
هنگامی که تلفن همراه شما در نزدیکی سرتان قرار دارد به نسبت زمانی که مقداری از آن فاصله دارید، بیشتر در معرض امواج رادیویی هستید. زمانی که تلفن همراه شما روشن باشد، حتی اگر از آن استفاده نکنید، باز هم در معرض فرکانسهای امواج رادیویی خواهید بود، اما به مقدار کمتر. در طول شب، تلفن همراه شما به اندازه روز مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما در طول روز هنگامی که از از آن استفاده نمیکنید به مقدار کم و هنگامی که در حال مکالمه با آن هستید به مقدار زیادی در معرض فرکانسهای امواج رادیویی خواهید بود.
سرطان بیضه نیز یکی از نکاتی است که مردانی که تلفن همراه خود را در جیب خود نگه میدارند، باید به آن دقت کنند. برای دور نگه داشتن تلفن از بدن پیشنهاد میشود از یک کیف برای حمل تلفن همراه خود استفاده کنید، در طول شب نیز از نگه داشتن آن در کنار کمر خود بپرهیزید.
رد یاب امواج EMF
اگر به دنبال دانستن میزان اشعهای که تلفن همراهتان منتشر میکند هستید، میتوانید از آنالیزور و آشکارساز Latnex HF-B3G استفاده کنید که اندازه دقیقی را به شما ارائه میدهد. این آنالیزور نه تنها تشعشعات تلفنهای همراه بلکه میزان اشعه منتشر شده توسط دستگاههای دیگر را نیز میتواند اندازهگیری کند. مقدار 0.003 میکرو وات بر سانتی متر مربع از امواج EMF، برای هر محیطی یک اندازه بیخطر به شمار میآید. هر چه عدد نشان داده شده بیشتر باشد شما بیشتر در معرض این اشعه هستید، برای مثال عدد 0.002 یک اندازه بی خطر به شمار میآید اما 0.007 نسبتأ مضر و خطرناک است. این دستگاه تشعشعات تمام دستگاهها از جمله روترهای WiFi، کنتورهای هوشمند و دستگاههای بلوتوث را تشخیص میدهد.
گرم شدن تلفن همراه
اگر عادت به خوابیدن با موبایل خود دارید، ممکن است در هنگام خواب بر روی آن غلت بزنید که در آن صورت تلفن شما به سرعت گرم میشود و احتمال آسیب دیدن باتری آن وجود خواهد داشت. نگه داشتن تلفن همراه در زیر بالش ممکن است منجر به آتش سوزی شود، این مورد زمانی اتفاق میافتد که در تلفن همراه شما یک باتری نامناسب به کار رفته باشد، هر چند اکثر تلفنهای همراه اگر بسیار گرم شوند، خاموش میشوند. هم چنین در مواقعی که گوشی خود را به شارژر متصل میکنید و در کنار آن میخوابید نیز احتمال وقوع این اتفاق وجود دارد. به طور کلی تلفنهای همراه باید بر روی یک سطح سخت قرار گیرند تا از گرم شدن آنها جلوگیری شود.
مشکلات خواب هنگام خوابیدن با گوشی
تلفنهای همراه از خود نور آبی ساطع میکنند و مغز شما به اشتباه تصور میکند که روز است. وقتی که برای رفتن به تخت خواب آماده میشوید مغز شما ملاتونین، هورمونی که چرخه خواب را تنظیم میکند، ترشح میکند. نور آبی گوشی بر روی ترشح این هورمون تاثیر میگذارد و الگوی خواب شما را به هم میریزد. این کار ممکن است باعث سر درد شود، بر روی بینایی شما تاثیر منفی بگذارد و مانع از خواب آسوده شود. بدن برای استراحت مناسب و فعالیت مناسب در روز بعد به هشت ساعت خواب بی وقفه و عمیق نیاز دارد.
وقتی در طول شب گوشیتان را در کنار خود نگه میدارید، ممکن است با هر صدای آن بیدار شوید، خواه این صدا مربوط به یک پیام یا ایمیل باشد یا نوتیفیکیشنهای مربوط به برنامههایتان. حتی اگر شما متوجه این صداها نشوید یا به آنها بیتفاوت باشید، باز هم این صداها میتواند خواب شما را آشفته کند. اگر چک کردن گوشیتان در شب بسیار حائز اهمیت است، بهتر است از عینکهای مخصوص برای کاهش آسیب به چشمانتان استفاده کنید. عینک Cyxus Blue Light Filter یکی از انواع عینکهایی است که برای کاهش اشعه رایانه، تلفن همراه، تبلت و هر وسیله الکترونیکی دیگر مفید است، این عینکها گرد و غبار را به خود جذب نمیکنند و به راحتی میتوانید آنها را تمیز کنید.
تاثیر بر زندگی روزمره
همان طور که گفته شد نوتیفیکیشنها و صداهای تلفن همراهتان در شب از خواب آسوده در طول شب جلوگیری میکنند. هنگامی که بدن استراحت مناسبی نداشته باشد، برای فعالیتهای روزمره آمادگی نخواهد داشت و هنگام بیدار شدن ممکن است احساس خستگی داشته باشید و قادر به تمرکز بر روی کارهای خود نباشید.
فاصله مناسب موبایل هنگام خواب
برخی فکر میکنند که با اضافه کردن روکش به بالش خود میتوانند از اشعه گوشی خود جلوگیری کنند اما به دلیل اینکه آنتن دهی در زیر بالش خوب نیست، تلفن همراه نیروی بیشتری برای دریافت سیگنال نیاز دارد و این به نوبه خود باعث بروز آسیب بیشتری میشود. برخی دیگر نیز گوشی خود را در انتهای تخت قرار میدهند که این مورد خطر کم تری دارد اما باید توجه داشته باشیم که احتمال لگد کردن گوشی وجود دارد. اگر گوشی خود را در میز کنار تختتان قرار میدهید، باید دقت داشته باشید که فاصله ای 1.5 متری از شما داشته باشد. اگر اتاق خوابتان به قدری بزرگ نیست که میز خود را در این فاصله از تختتان قرار دهید، میتوانید از نگه دارنده ای مانند آنچه در تصویر میبینید استفاده کنید.
پس در کل، شما باید گوشی خود را از مغز و قلبتان با فاصله حداقل 1.5 متری نگه دارید. علاوه بر این، اگر عادت به خوابیدن کنار موبایل دارید، باید به این نکات نیز توجه کنید:
- هنگامی که شارژ تلفن همراه شما کم است در این حالت امواج قویتری دارد، پس به یاد داشته باشید که گوشی خود را به موقع شارژ کنید.
- سعی کنید گوشی خود را در جایی قرار دهید که آنتن دهی بهتری دارد؛ در این صورت کمتر در معرض فرکانسهای امواج رادیویی خواهید بود.
- هنگام زنگ خوردن گوشی، تلفن همراه بیشترین میزان امواج الکترومغناطیسی را دریافت میکند، پس اگر تلفنتان زنگ خورد بهتر است بعد از 2 ثانیه به آن پاسخ دهید، همچنین اگر فاصله ای بین 1 تا 3 سانتیمتر بین گوش و تلفن همراه باشد، کمتر در معرض آسیب قرار میگیرید.
- بهتر است سعی کنید گوشی خود را به جای جیب، در کیفتان قرار دهید.
عوارض خوابیدن کنار گوشی موبایل را با این کارها کم تر کنید
در ابتدا اگر دلیل اصلی نگه داشتن گوشیتان در طول شب در کنار خود، استفاده از آن برای بیدار شدن است، به جای گوشی از یک ساعت استفاده کنید. اما اگر به هر دلیلی باز هم گوشیتان را در کنار خود نگه میدارید و عادت خوابیدن با گوشی در شما ترک شدنی نیست، به نکات زیر دقت کنید.
- از برنامههایی که برای فیلتر کردن نور آبی گوشی وجود دارد استفاده کنید. اگرچه قرار گرفتن در معرض نور قبل از خواب به طور کلی بد است، اما قرار گرفتن در معرض نور آبی گوشی بیشترین مشکلات را در کیفیت خواب شما به دنبال خواهد داشت که با کمتر کردن آن، بخش بزرگی از مشکل را حل خواهید کرد.
- گوشی خود را سایلنت کنید. این کار مانع قطع شدن خواب شما میشود. علاوه بر این، شما باید ویبره آن را نیز قطع کنید که اثر مشابهی خواهد داشت. توجه داشته باشید که اگر از تلفن همراه خود برای بیدار شدن استفاده میکنید و مجبور به خوابیدن در کنار موبایل خود هستید، معمولاً تنظیماتی وجود دارد که به شما این امکان را میدهد که صدای گوشی خود را قطع کنید، در حالی که صدای زنگ فعال است.
- حالت هواپیما را روشن و WiFi را خاموش کنید. این کار نیز باعث عدم دریافت برخی نوتیفیکیشنها و قطع نشدن خوابتان میشود. مهمتر از آن باعث میشود شما برای چک کردن شبکههای مجازی و گشت زدن در اینترنت وسوسه نشوید.
- از برنامههای بلاک کننده استفاده کنید. این برنامهها به شما کمک میکنند اگر به جای خوابیدن به وب گردی یا استفاده از نرم افزارهایی چون اینستاگرام روی میآورید، این نرم افزارها را در طی ساعاتی خاص بلاک کنند.
در این مطلب سعی کردیم تمام مواردی که باید درباره خوابیدن با گوشی بدانید را از خطرات آن گرفته تا نحوه کاهش این خطرات روی سلامتی بیان کردیم. خلاصه اینکه سعی کنید تا حد ممکن، از خوابیدن کنار موبایل اجتناب کرده و فاصله خود را از آن حفظ کنید.