اگر شما هم همچون بسیاری از افراد به عکاسی علاقه دارید و به دنبال نکاتی در مورد آموزش عکاسی هستید، موارد ارائه شده در این مقاله را مطالعه کنید.
عکاسی در انگلیسی Photography خوانده میشود که از دو کلمه فتو به معنای نور و گرافی به معنای نگارش تشکیل شده که در مجموع مفهوم ثبت با استفاده از نور را تداعی میکنند. امروزه دوربینهای دیجیتال عکاسی کار را برای ما بسیار ساده کردهاند و هزاران عکس را میتوان در فضایی بسیار کمحجم ذخیره کرد. در این مطلب قصد داریم تا به صورت کامل به معرفی عکاسی پرداخته و سبکهای مختلف و انواع عکاسی را به شما معرفی کرده و در نهایت نکاتی در مورد آموزش عکاسی حرفه ای با دوربین دیجیتال یا DSLR را نیز به شما ارائه کنیم.
شاید شما هم از آن دسته افرادی هستید که همواره یک دوربین در دست داشته و مشغول عکس گرفتن از چیزی هستید. اما آیا تا به حال این سوال برایتان پیش نیامده که عکاسی از چه زمانی آغاز شد و یا سبکهای مختلف عکاسی چه مواردی هستند؟ اگر عکاسی برای شما بسیار جذاب است و همچنین به دنبال اطلاعاتی در این مورد هستید و یا مثلا در جستجوی نکاتی آموزشی در مورد عکاسی با دوربین های DSLR هستید، این مطلب را دنبال کنید؛ چرا که نکات جالبی را برای شما تهیه کردهایم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- تاریخچه عکاسی از ابتدا
- معرفی انواع سبک های عکاسی
- عکاسی منظره
- عکاسی مد
- عکاسی هنرهای زیبا
- عکاسی پرتره
- عکاسی از حیات وحش
- عکاسی عروسی
- عکاسی ماکرو
- عکاسی خبری
- عکاسی معماری
- عکاسی سیاه و سفید
- آموزش عکاسی با دوربین DSLR برای مبتدیان
- نحوه کارکرد دوربین عکاسی
- نکاتی در مورد آموزش عکاسی
تاریخچه عکاسی از ابتدا
در حدود سال 1727 میلادی برابر با 1106 هجری شمسی (292 سال پیش) یوهان هاینریش شولتسه، دانشمند آلمانی به صورت تصادفی کشف کرد که کمی دوغاب گچ همراه با اسید نیتریک که ذراتی از نقره در آنها حل شده بود، در اثر تابش نور خورشید به رنگ تیره درآمدند.
روزی که او در آزمایشگاهش مشغول کار بود، متوجه تغییر رنگ یک سمت ظرفی شیشهای شد که رو به پنجره و نور آفتاب قرار داشت. او یک تکه کاغذ گرتهبرداری در بطری پوشیده با نیترات نقره و گچ گذاشت و سپس کشف کرد که آن قسمت از ماده درون بطری که در معرض نور نبوده سفید مانده است. همین اتفاق آغازی برای هنر عکاسی در سالهای بعد شد.
در حدود سال 1800، توماس وج وود استفاده از مواد حساس به نور را مورد بررسی قرار داد. او با این روش توانست تصاویر حاصل از دوربین پین هول را تثبیت کند. از این تصاویر در کارگاه سفالگری برای تزئین ظروف استفاده میشد. او همچنین روش فتوگرام را ابداع کرد که برای تولید کپیهای عکاسی از برگها و اجسام دیگر بدون استفاده از دوربین به کار میرفت.
ژوزف نیسه فور نیپس تحقیقات زیادی در زمینه چاپ عکس به انجام رساند. او سرانجام در سال 1822 با استفاده از صفحاتی پوشیده با محلول قیر و نفت سفید، روغن و مواد دیگر توانست صفحهای بسازد که تیزاب در آن تاثیر میکرد و به این ترتیب، اولین مخترع عکس در جهان شد. او در سال 1826 توانست عکسی دائمی از طبیعت به نام اصطبل و کبوترخانه تهیه کند.
نیپس در سال 1833 درگذشت، اما همکار او داگر در سال 1837 توانست دستگاه داگرئوتیپ را بسازد که تصویر پوزیتیو (مثبت) تولید میکرد. در ادامه ویلیام فاکس تالبوت روش عکاسی منحصر به خود را تکمیل کرد که در آن از نگاتیو کاغذی استفاده میکرد. در سال 1839 دانشمندی انگلیسی به نام جان هرشل با استفاده از سدیم تیو سولفات توانست روشی برای تهیه نسخه نگاتیور روی شیشه تهیه نماید که به مرور جایگزین نگاتیوهای کاغذی گردید.
در سال 1874 یک شرکت انگلیسی اولین شیشههای خشک عکاسی را روانه بازار کرد و از اینجا بود که عکاسی جنبه عملی پیدا کرد. اما حمل کردن این همه شیشه، از نظر سنگین و شکننده بودن، بسیار مشکل ایجاد میکرد؛ تا اینکه در سال 1881 ریچارد مادوکس انگلیسی با ابداع نوعی فیلم عکاسی از جنس ژلاتین، زمان لازم برای عکاسی را کوتاه کرد که همین زمان، نقطه عطفی در تاریخ عکاسی و عکسبرداری به حساب میآید.
معرفی انواع سبک های عکاسی
در اینجا، شما را دعوت میکنیم تا فیلم آموزش عکاسی حرفه ای زیر را مشاهده کنید که در آن انواع سبکهای عکاسی معرفی شده است.
در هنر عکاسی سبکهای مختلفی وجود دارد. افرادی که به عکاسی با دوربین حرفه ای میپردازند، معمولا سعی میکنند تا به صورت تخصصی در یکی از این حوزهها فعالیت کنند. اگرچه در میان این سبکها، زیرشاخههایی نیز وجود دارد و هر یک از آن زیرشاخهها نیز برای خودش زیرمجموعهای دارد، اما سعی ما این است که 10 مورد از مرسومترین سبکهای عکاسی را در اینجا ذکر کنیم.
عکاسی منظره
عکاسی منظره شامل عکسهایی میشود که موضوع آنها زیبایی یک صحنه از طبیعت هستند. طبیعت در ظاهر خود، فراتر از توصیف است، اما در خود چیزی دارد که آن را بسیار زیبا میکند و به افراد آرامش میبخشد. آدمها و گاهی اوقات حتی حیوانات نیز سوژه اصلی تصاویر منظره نیستند تا به این ترتیب، تاکید اصلی روی منظره قرار گیرد. در عکاسی منظره شما میتوانید از هر چیزی عکس بگیرید و اصلا نیازی نیست که در آن زمینه تخصص داشته باشید. به مرور زمان، نکاتی در مورد این سبک یاد میگیرید که به شما در عکاسی بهتر کمک میکند؛ به خصوص زمانی که مسئله نور و زاویه عکس باشد. اما عکاسی منظره شروعی عالی برای افرادی است که دوست دارند به عنوان تفریح به عکاسی بپردازند.
عکاسی مد
عکاسی مد و عکاسی تبلیغاتی نوعی از سبکهای عکسبرداری است که عکس گرفتن در حوزه مد و لباس را در بر میگیرد و اغلب از مدلهای خانم حرفهای و از انواع ژست و فیگور آنها گرفته میشود. موفقیت کاری هر مدلی در دنیای مد در گرو نوع کار یک عکاس مد است. این سبک که همچنین به عکاسی مدلینگ نیز معروف است، به صورت اختصاصی در زمینه پوشاک مد و لوازم مرتبط به این حوزه و به نمایش گذاشتن آنها است، به گونهای که در مدت زمانی مشخص که به مد روز بستگی دارد، آن نوع پوشاک و یا لوازم همراه بیشتر به چشم بیننده بیایند.
عکاسی هنرهای زیبا
سبک عکاسی هنرهای زیبا که به آن عکاسی هنری نیز گفته میشود، نوعی منحصربهفرد از عکاسی است که از نگاه دید یک هنرمند به تصویر کشیده میشود. افرادی که میخواهند به عکاسی هنرهای زیبا بپردازند، باید قدرت مشاهده بسیار خوبی داشته باشد. فرقی نمیکند که عکسهای گرفته شده مربوط به حوزه مد، طبیعت و یا پرتره باشند، هدف اصلی در این حوزه گرفتن بهترین قاب ممکن از آن موضوع است.
عکاسی پرتره
عکاسی پرتره چیست؟ این عنوان نوعی سبک عکسبرداری است که در آن بر روی ویژگیهای منحصربهفرد چهره یک شخص تمرکز میشود، به گونهای که حالت صورت و مواردی همچون شخصیت، حال روحی و احساسات وی به تصویر درآید. عکاسی پرتره حرفه ای در واقع، به جای آنکه تصویر لحظهای از شخص باشد، نوعی تصویر ثابت از وی است و این سبک از عکاسی از ابتدای پیدایش دوربین وجود داشته است.
عکاسی از حیات وحش
عکاسی از حیات وحش گونهای از عکاسی است که در آن از همه گونههای حیوانات وحشی عکس گرفته میشود. در این سبک فرقی نمیکند که حیوانات وحشی در چه اکوسیستمی زندگی میکند و هر جایی که یک حیوان وحشی باشد، میتوان از او عکس گرفت. عکاسی از حیات وحش یکی از چالشبرانگیزترین و در عین حال لذتبخشترین انواع عکسبرداری به شمار میرود.
عکاسی عروسی
عکاسی عروسی ترکیبی از انواع سبکهای عکاسی است تا بهترین نتیجه در قالب عکس در اختیار عروس و داماد قرار گیرد. در این سبک، عکاس باید دانش خوبی در زمینه سبکهای ماکرو، پرتره، عکاسی خبری، هنرهای زیبا، مد، منظره و عکاسی ورزشی/اکشن داشته باشد.
عکاسی ماکرو
این نوع عکاسی که مخفف کلمه Photomacrography است، به تصاویر بسیار نزدیک از سوژههایی گفته میشود که در شرایط معمول بسیار کوچک هستند؛ همچون چشم حشرات، دانه قاصدک و دانه برف. معمولا اندازه سوژه در سنسور تصویری یا نگاتیو بزرگتر از حد معمول است. سوژههای این نوع عکسها در دنیای واقعی، 24 میلیمتر یا کوچکتر است.
عکاسی خبری
عکاسی خبری نوعی خاص از روزنامهنگاری است که مناظری را به منظور تعریف کردن یک داستان به تصویر میکشند. اغلب از این نوع عکاسی به عنوان عکاسی مستند نیز یاد میشود و در آن تصاویر رونمایی یک اتفاق ارائه میگردد تا عموم مردم از آن اتفاق یا رویداد باخبر شوند و بسیاری از افراد مفهوم تصاویر را به راحتی درک میکنند.
عکاسی معماری
طراحیهای معماریهای شگفتانگیز و ساختمانهایی منحصربهفرد همواره باعث الهام گرفتن عکاسان و مسافران دنیا شده است. عکاسی معماری معمولا تصاویری از این حوزه را برای بینندگان به تصویر میکشد و احساسی که در اطراف محیط آن ساختمان وجود دارد را نیز به همگان نشان میدهد. در این تصاویر، زیباییشناسی ساختمانها و معماریهای مختلف به بیننده نشان داده میشود.
عکاسی سیاه و سفید
تصاویر رنگی میتوانند احساس شادی، روشنایی و طبع خوش را به تصویر بکشند، اما هیچ چیزی همچون تصاویر سیاه و سفید نمیتواند جذابیت را نشان دهد و در عین حال زمان را برای بیننده مشخص نکند. عکاسی سیاه و سفید که به آن مونوکروم یا تک رنگ نیز گفته میشود، در میان هنرمندان و روزنامهنگاران بسیار محبوب است.
آموزش عکاسی با دوربین DSLR برای مبتدیان
در اینجای مطلب آموزش عکاسی حرفه ای خود سعی کردهایم تا با تصاویری ساده به شما نشان دهیم در عکاسی با دوربین دیجیتال و یا دیگر انواع دوربین، چطور یک عکس تهیه میشود و در ادامه فنون عکاسی حرفه ای را برای بهتر شدن عکسها به شما ارائه میکنیم.
نحوه عملکرد دوربین عکاسی
مرحله 1: دیافراگم
دیافراگم به قطر روزنه درون لنز گفته میشود. تغییر در اندازه دیافراگم، اندازه این روزنه را تغییر میدهد و باعث میشود تا میزان نور بیشتر و یا کمتری وارد دوربین شود. همین امر در نهایت عمق میدان تصویر نهایی را کم و زیاد میکند.
مرحله 2: پرده دیافراگم
در این مرحله آینه به سمت بالا میچرخد و نور را روی سنسور و یا فیلم درون دوربین میاندازد. سرعتی که این روند دارد، میزان زمان نوردهی و همچنین میزان تاری تصویر را تعیین میکند.
مرحله 3: مقدار ISO
سنسور نور را دریافت میکند و این میزان توسط ISO تعیین میشود. هر قدر که مقدار ISO بالاتر باشد، حساسیت سنسور بالاتر میرود، اما در عین حال میزان نویز بیشتری نیز وارد تصویر میگردد.
نکاتی در مورد عکاسی حرفه ای
حالتهای اندازهگیری
عکاسی دیجیتال برای افراد تازهکار میتواند بسیار گیجکننده باشد. میزان در معرض نور قرار گرفتن آن قدرها ساده نیست و این طور هم نیست که با یادگیری نحوه کارکرد دیافراگم، سرعت پرده دیافراگم و میزان ISO عکاس خوبی شویم. شما باید همچنین درباره آموزش عکاسی نکاتی را بدانید و مثلا در مورد میزان نور ورودی به دوربین نیز اطلاعات داشته باشید.
حالتهای اندازهگیری به دوربین شما میفهماند که شما چطور دوست دارید به صحنه مورد نظر خود نگاه کنید. تصویری که در زیر میبینید، با استفاده از وضعیت اندازهگیری نقطهای گرفته شده، اگر قرار بود این صحنه با وضعیت ارزیابیشده گرفته شود، میزان نور کاملا متفاوتی در معرض دوربین قرار میگرفت و نتیجه کاملا تفاوت داشت.
اگر این نکته را به خوبی یاد بگیرید، دیگر عکسهای شما با میزان نور زیاد و یا بسیار کم نخواهند بود.
هیستوگرام
هیستوگرام میزان در معرض نور بودن تصویر را به صورت دقیق به شما نشان میدهد. صفحه السیدی دوربین به خوبی نمیتواند این میزان را به شما نشان دهد و این امر به خاطر شرایط نوری محیطی که در آن قرار دارید و همین طور میزان روشنایی صفحه است. به همین دلیل، هیستوگرام ابزاری قدرتمند است که با آن افراد تازهکار میتوانند عکاسی را آغاز کنند.
حالتهای عکاسی
به عنوان کسی که به عکاسی میپردازید و یا کسی که به دنبال آموزش عکاسی است، از کجا تشخیص میدهید که کدام یک از حالتهای عکاسی Full-Auto ،Program ،Aperture Priority ،Shutter Speed Priority یا Manual Mode را باید انتخاب کنید؟
بسیاری از کاربران اطلاعات درستی در مورد انتخاب بهترین حالت عکاسی برای شرایط نوری مختلف ندارند. همچنین بسیاری از کاربران دوست ندارند که از تنظیمات پیشفرض استفاده کنند. بهتر است هریک از این حالتهای عکاسی را به خوبی بشناسید تا بتوانید کارکرد بهتری از آنها به دست آورید.
عمق میدان
هنگامی که در میزان نور کمی در حال عکاسی هستید، مجبور میشوید تا دریچه دیافراگم را بازتر کنید تا به این ترتیب، نور کافی به لنز برسد. اما، این مسئله یک اشکال دارد و آن هم کاهش عمق میدان است.
موقعیتهای بسیاری، مثلا مانند عکاسی مناظر پیش میآید که لازم است تا از دریچه دیافراگم کوچکتری استفاده کنید تا همه جای تصویر دارای تمرکز و فوکوس یکنواخت باشند. در نتیجه باید بدانید که عمق میدان را چگونه تنظیم میکنید.
توازن رنگ سفید
توازن رنگ سفید یکی از ویژگیهای مهم در آموزش عکاسی بوده و باعث تغییر در نوع رنگهای تصویر میشود و عامل اصلی گرم شدن عکس به شمار میرود. همین ویژگی تعیین میکند که تصویر نهایی شما، دارای نوعی رنگ آبی، یا نارنجی، سرد و یا گرم شود.
حالت توازن رنگ سفید خودکار چندان عملکرد مناسبی ندارد؛ در نتیجه به عنوان یک عکاس تازهکار باید هرچه سریعتر این حالت را یاد بگیرید تا بهترین نتیجه را از عکاسی کسب کنید.
فاصله کانونی
آیا تاکنون به این مسئله فکر کردهاید که علامت mm روی لنز دوربین شما به چه معناست؟ یا اینکه چرا برخی از افراد از فاصله کانونی بیشتر برای عکسهای پرتره استفاده میکنند؟
در واقع، فاصله کانونی تاثیری فراتر از زوم در عکسها بر جای میگذارد. این فناوری همچنین روی پرسپکتیو نیز تاثیر بسیار زیادی دارد. برای به دست آوردن بهترین نتیجه هنگام عکاسی، بهتر است به مطالعه نکاتی آموزشی در مورد چگونگی فاصله کانونی بپردازید.
فاکتور برش
بسیاری از کاربران شاید ندانند، اما اگر کمتر از 2000 دلار برای یک دوربین هزینه کنید، به احتمال زیاد با یک سنسور برش یافته به عکاسی میپردازید. این بدان معناست که سنسور شما بسیار کوچکتر از دوربینهای حرفهای SLR است. استفاده از این نوع سنسورها باعث کاهش زاویه دید میشود. افرادی که در عکاسی تازهکار هستند، بهتر است که در میان مطالب آموزش عکاسی تحقیق کنند و ببینند که چه نوع لنزی برای کار آنها بهتر است و بعد عکاسی را شروع کنند.
فیلترهای مناسب در عکاسی
فیلترهای مناسب در عکاسی سبب میشوند تا از جهتهایی خاص، میزان نور مناسبی وارد دوربین شود. به این ترتیب، از درخشش نقطهای از عکس و یا بازتاب نور از سوی اشیای غیرفلزی جلوگیری گردد. آب و شیشه و مه در آسمان مواردی هستند که باعث خراب شدن تصاویر میشوند. حذف کردن این بازتابهای نوری باعث میشود تا تصاویر نهایی مناسبتری به دست آیند.
لنز Nifty-Fifty
برای آن دسته از کاربرانی که در زمینه عکاسی تازهکار بوده و به دنبال نکات آموزش عکاسی هستند، باید بگوییم که لنزهای Nifty-Fifty به انواع لنز 50 میلیمتری با f/1.8 گفته میشود. یک نوع لنز پرسرعت 50 میلیمتری نزدیکترین فناوری به چشم انسان است. این اعداد و ارقام به معنای کمترین میزان اعوجاج تصویری و میدان دید مناسب و مشابه با چشم انسان است.
ترکیببندی
دانستن اطلاعاتی در مورد شدت نور اهمیت دارد؛ اما اگر نتوانید ترکیببندی مناسبی در تصاویر خود ایجاد کنید، از نظر ثبت تصاویر خوب با مشکل مواجه خواهید شد. البته حتما لازم نیست که در این زمینه برای خودتان استاد شوید، اما اطلاع داشتن از اصول اولیه ترکیببندی با استفاده از مطالب آموزش عکاسی به شما کمک میکند تا تصاویر بهتری را ثبت کنید.
قانون یک سوم
این قانون احتمالا اولین مورد در زمینه ترکیببندی است که هر عکاس تازهکاری با آن روبرو میشود. دلیل این امر هم بسیار ساده است: این قانون بسیار آسان بوده و به خوبی عمل میکند.
اصل اولیه در این قانون آموزش عکاسی آن است که قاب دوربین خود را به سه قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس سوژههای عکس خود را در این سه قسمت قرار دهید. در آن صورت ترکیببندی تصویر بهتر خواهد بود. اگر از جمله عکاسان تازهکار هستید، این قانون تا حد زیادی باعث میشود تا کیفیت تصاویر شما بهتر شود.
وزن بصری
وزن بصری با توجه به اندازه و یا وزن اشیا متفاوت است. بر این اساس، هر چیزی که در تصویر ابتدا توجه ما را جلب میکند، وزن بصری بیشتری دارد. هنگامی که با استفاده از مطالب آموزش عکاسی در مورد وزن بصری اطلاعات لازم را به دست آورید، در آن صورت متوجه میشوید که دیگران به تصاویر چگونه نگاه میکنند و به این ترتیب، میفهمید که چه چیزهایی را در کجای تصویر بگذارید تا توجه بیننده را به همان جایی جلب کنید که میخواهید.
قانون مثلث
اشکال مختلف در عکاسی بسیار اهمیت دارند. مثلثها تقریبا در هر چیزی که ما نگاه میکنیم، به طریقی وجود دارند، تنها باید آنها را شناسایی کرده و بدانیم که با آنها چه کار کنیم. مثلث ابزار بسیار خوبی برای ترکیببندی است، چرا که به راحتی میتوان آن را ایجاد کرد و همچنین تغییراتی در آن به وجود آورد. این مسئله سادهترین و ابتداییترین مبحث در زمینه ترکیببندی عکاسی به شمار میرود.
خط چشم و دید
اگر از افراد عکس میگیرید، عکاسی شما دارای خط چشم و دید است. این مسئله یکی از نکات آموزش عکاسی است که باید از آن آگاه باشید. داشتن اطلاعات در مورد اثری که خط دید افراد در تصویر شما دارد، بسیار مهم است. خط دید مسیری است که چشمان سوژه شما در عکس به سمت آن است. فضای منفی مقابل چهره سوژه عکس «فضای هدایتکننده» یا Lead Room نامیده میشود. این خط باعث میشود تا توجه ما به بخش خاصی از تصویر جلب شود.
توازن تصویر
توازن در یک تصویر بر روی احساس ما زمانی که به آن نگاه میکنیم، تاثیر میگذارد. تصویری که نامتوازن باشد، احساسی ناخوشایند به ما میدهد، این در حالی است که تصویری متوازن باعث احساس آرامش ما میگردد. این نکته را به عنوان یکی از نکات آموزش عکاسی باید بدانید. البته انتخاب متوازن بودن یا نبودن یک عکس، اهمیتی ندارد؛ اما شما باید بدانید که برای انتخاب هر یک از این دو مورد، دلیل انتخاب چیست. این دو مورد بر روی تصاویر از جنبههای مختلف تاثیر میگذارد. اینجا هم، هر قدر اطلاعات بیشتری در مورد توازن داشته باشید، تصاویر بهتری را ثبت میکنید.
در این مطلب سعی کردیم آموزش عکاسی حرفه ای را به شما ارائه دهیم. اگر سوال یا نکتهای درباره عکاسی دارید، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
خیلی عالیه مخصوصا این روزا که همه به عکاسی نیاز دارن واسه کاراشون