سیستم عامل جدید آیپد یا همان iPadOS با ویژگیهای جذابی که دارد میتواند کاربران حرفهای را از خود راضی سازد. با پلازا همراه باشید تا در ادامه این سیستم عامل را با هم بررسی کنیم.
کمپانی اپل به تازگی و حدودا یک هفته زودتر از آنچه انتظار میرفت، سیستم عامل iPadOS را به صورت رسمی منتشر کرد. این سیستم عامل با ویژگیهای جذابی که دارد آیپد را به یک محصول کاملتر تبدیل کرده و توانسته محدودیتهای آن را کمتر از پیش کند. آیپد اگرچه هنوز تا رسیدن به کارایی لپتاپ و کامپیوتر، راه زیادی را در پیش دارد اما باز هم به لطف ویژگیهایی جالبی که در iPadOS دریافت کرده است، خواهد توانست نیازهای کاربران حرفهای خود را برطرف ساخته و آنها را از خود راضی نگه دارد.
با وجود آنکه سیستم عامل iPadOS براساس iOS 13 است، اما آپدیت و تغییرات بسیار قابل توجهتری در مقایسه با iOS دریافت کرده است. البته اگر تمایل دارید با ویژگیهای منحصربفرد iOS 13 به صورت کامل آشنا شوید، پیشنهاد میشود حتما سری به مقاله «13 ویژگی جذاب iOS 13: از حالت تاریک تا ویرایش ویدیوی حرفهای» بزنید.
در حقیقت بسیاری از افرادی که آیپد را یک دیوایس نسبتا ناکامل تلقی میکنند، مطمئنا با دریافت این سیستم عامل جدید، نظر خود را تغییر خواهند داد. با پلازا همراه باشید تا در ادامه نکات مثبت و منفی این سیستم عامل جدید آی پد را با هم مرور کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- با 7 ویژگی خوب و 3 ویژگی بد سیستم عامل جدید آی پد (iPadOS) آشنا شوید
- ویژگی خوب: سافاری تقریبا همانند یک مرورگر دسکتاپ عمل میکند
- ویژگی خوب: مالتی تسکینگ (چند وظیفگی)
- ویژگی بد: مدیریت دشوار پنجرهها
- ویژگی خوب: هوم اسکرین جدید
- ویژگی خوب: کیبورد شناور
- ویژگی بد: نحوه انتخاب متون
- ویژگی خوب: اپلیکیشن FILES؛ قدرتمندتر از همیشه
- ویژگی خوب: تم تیره (Dark Mode)
- ویژگی خوب: اپلیکیشن Photos
- ویژگی بد: باگها
- جمع بندی
با 7 ویژگی خوب و 3 ویژگی بد سیستم عامل جدید آی پد (iPadOS) آشنا شوید
ویژگی خوب: سافاری تقریبا همانند یک مرورگر دسکتاپ عمل میکند
متاسفانه پیشتر آیپد با بهرهمندی از یک صفحه نمایش بزرگ، صفحات سایتها را در حالت موبایلی باز میکرد اما خوشبختانه به لطف این سیستم عامل جدید، کاربران از این پس قادر خواهند بود که وب سایتها را در حالت دسکتاپ مشاهده کنند.
تا اینجای کار خیلی خوب است اما احتمالا شما هم متوجه شدهاید که آیپد نشانگر ماوس ندارد (البته به جز گزینه دسترسی جدید) پس چطور میتوان به راحتی صفحات وبسایتها را مدیریت کرد؟ در جواب باید گفت که اپل به منظور رفع این مشکل تعدادی لایه مترجم در نظر گرفته است تا به عنوان یک رابط بین ضربات (Tap) کاربر روی صفحه نمایش و انتظار کلیکی که وبسایت دارد، عمل کند. در حقیقت به کمک این لایه، ورودی لمسی کاربر به عنوان ورودی ماوس شناخته میشود.
در برخی موارد نظیر Google Docs، اپل برای اطمینان از اینکه این لایه مترجم کار خود را به خوبی انجام میدهد یا خیر، به صورت اختصاصی این عملکرد را چک و کنترل کرده است.
ویژگی خوب: مالتی تسکینگ (چند وظیفگی)
اگرچه ممکن است استفاده از واژه «پنجره» برای آیپد کمی عجیب باشد، اما در این قسمت منظور باز کردن چند اپلیکیشن مختلف در کنار هم یا همان مالتی تسکینگ است. بزرگترین تغییر در قسمت اسلاید اور (Slide Over) آیپد مشاهده میشود. این قابلیت که به کاربر اجازه میدهد یکی از اپلیکیشنهای ثانویه را با درگ کردن از داک یا سوایپ کردن از لبه سمت راست صفحه نمایش، به صورت شناور روی اپلیکیشن دیگر اجرا کند؛ حال به لطف آپدیت جدید سیستم عامل، کاربر قادر خواهد بود که چندین اپلیکیشن را به صورت شناور در کنار هم داشته باشد و از میان آنها اپلیکیشن موردنیاز خود را انتخاب کرده و به آن سوییچ کند. در این حالت باقی اپلیکیشنها همچنان در پسزمینه وجود دارند و کاربر میتواند در هنگام نیاز به آنها سوییچ کند. این ویژگی برای اپلیکیشنهایی نظیر پیام (Messages)، موزیک (Music) و یادداشت (Notes) بسیار عالی است.
اما تغییرات بسیار دیگری نیز در این قسمت دیده میشود. یکی دیگر از تغییرات محسوس در سیستم عامل جدید آیپد، قابلیت Expose view است. این قابلیت پیشتر برای کاربران حرفهای در نظر گرفته شده بود؛ در حال حاضر کاربران قادر خواهند بود که پنجرههای متفاوتی از یک اپلیکشین یکسان را با هم اجرا کند. در واقع با این ویژگی کاربر قادر خواهد بود که با درگ کردن المانهایی از اپلیکیشن خاص نظیر نوت یا ایمیل، آنها را در پنجرهای کنار پنجره قبلی (Split View) مشاهده کند. این ویژگی برای کاربران حرفهای که در حال مقایسه دو سند و یا تولید محتوا هستند بسیار ارزشمند خواهد بود.
ویژگی بد: مدیریت دشوار پنجرهها
با وجود آنکه اپل خیلی در تلاش است که قاعده «هر چیزی که بتوانید درگ کنید را میتوانید در قالب یک پنجره نمایش دهید» را عملی کند، اما متاسفانه هنوز در نسخه بتای iPadOS نیز نتوانسته به این خواسته دست یابد. در واقع اینکه کاربر بخواهد در سیستم عامل iPadOS آیکونهای موردنظر خود را با درگ کردن، به یک پنجره مجزا تبدیل کند؛ با باگ همراه است و عملا کار سخت و دشواری خواهد بود. در حقیقت کاربر برای اینکه بفهمد میتواند یک لینک، نوت یا هر آیتم دلخواه دیگری را در قالب یک پنجره بیاورد نیازمند آن است که چندین بار سعی و خطا کند و یا اینکه از طریق لانگ پرس (فشردن و نگه داشتن انگشت خود روی آیتم موردنظر) ببیند آیا آپشن Open in new window برای او باز میشود یا خیر.
ویژگی خوب: هوم اسکرین جدید
یکی دیگر از ویژگیهای خوبی که در سیستم عامل جدید آیپد دیده میشود، صفحه هوم اسکرین است. در این صفحه فضای رابط کاربری گستردهتر شده و کاربر میتواند تعداد زیادی از آیکونها را روی صفحه نمایش بچیند. علاوه براین امکان پین کردن ویجتها نیز وجود دارد که میتواند خیلی کاربردی باشد. همچنین کاربر میتواند از طریق لانگ پرس روی ایکون مورد نظر به یک منوی کشویی دست پیدا کرده و عملیات مورد نیاز خود را انجام دهد. کافی است برای بهرهمندی از این ویژگی انگشت خود را روی آیکون موردنظر در هوم اسکرین برای چند ثانیه نگه داشته یا اصطلاحا لانگ پرس کنید و سپس انگشت خود را به سمت بالا بکشید تا از منوی باز شده، آپشن و گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنید.
ویژگی خوب: کیبورد شناور
کیبورد شناور یکی دیگر از ویژگیهای جذاب iPadOS است. در این سیستم عامل کاربر میتواند از طریق ژست حرکتی Pinch کیبورد روی صفحه نمایش را به کیبوردی در اندازه کیبورد آیفون درآورده و سپس با درگ کردن آن در هر قسمت از صفحه نمایش که مایل بود از آن استفاده کند. گفتنی است این ویژگی پیشتر در پلتفرم ویندوز و Chrome OS قابل استفاده بود.
قابل ذکر است که در حالت کیبورد شناور، کاربر قادر خواهد بود که از ویژگی QuickPath نیز استفاده کند. این قابلیت سبب میشود کاربر از طریق کشیدن انگشت خود روی کلیدهای کیبورد، کلمات را تایپ کند. با استفاده از کیبورد شناور دیگر یک سوم صفحه نمایش اشغال نشده و این کیبورد در مقایسه با کیبورد نرمافزاری معمولی سبب میشود که محتوای بیشتری روی صفحه نمایش داده شود.
ویژگی بد: نحوه انتخاب متون
اپل خیلی در تلاش بود که در سیستم عامل iPadOS تعامل کاربر در قسمت انتخاب و ویرایش متون با موفقیت بیشتری انجام شود. در همین راستا در این سیستم عامل جدید، کاربر قادر خواهد بود که نشانگر را با انتخاب و کشیدن به محل دلخواه خود جابهجا کند. البته از آنجا که برای انتخاب متن نیز از همین ژست حرکتی استفاده میشود در نتیجه کاربر در انجام این دو عملیات با ژست حرکتی مشابه اندکی دچار سردرگمی میشود.
گفتنی است مهندسان اپل قابلیت انتخاب هوشمند متن را به iPadOS اضافه کردهاند و طی آن کاربر با یک بار لمس میتواند یک واژه را انتخاب کند؛ در حالی که با سه بار لمس یک جمله و با چهار بار لمس یک پاراگراف قابل انتخاب خواهد بود. علاوه براین کاربر میتواند با استفاده از ژست حرکتی سه انگشتی عملیاتی نظیر کپی کردن، پیست کردن (Paste) و یا حتی بازگشت به عقب (Undo) را انجام دهد به گونهای که با پینچ سه انگشتی، متن موردنظر کپی و با باز کردن سه انگشت متن، پیست میشود و عملیات Undo با سوایپ کردن سه انگشتی به سمت چپ قابل انجام است. البته از آنجا که مطمئنا این ژستهای حرکتی برای بسیاری از کاربران سخت و غیرقابل استفاده است، کاربر میتواند با لمس سه انگشتی از منویی که روی صفحه نمایش ظاهر میشود و تمام این عملیاتها را پوشش میدهد و گزینه موردنظر خود را به راحتی انتخاب کند.
ویژگی خوب: اپلیکیشن FILES؛ قدرتمندتر از همیشه
هنگامی که اپل در سال گذشته امکان پشتیبانی از USB-C را به آیپد پرو بخشید، تصور همگان بر این بود که این درگاه چیزی فراتر از یک شارژر خواهد بود اما عملا در iOS 12 کارایی این پورت، آنگونه که تصور میشد به نظر نیامد.
اما در سیستم عامل جدید آیپد یعنی iPadOS کارایی این درگاه نمود بیشتری پیدا کرد و یکی از بارزترین نقاط قوت آن در اپلیکیشن Files قابل مشاهده است. درواقع به لطف سیستم عامل جدید iPadOS کاربر قادر است که به محتوای حافظههای USB و یا حافظههای اکسترنال و جانبی به صورت مستقیم دسترسی داشته باشد. خاطر نشان میشود که کوپرتینوییها قابلیت نمایش ستونی را به بخش اپلیکیشن Files نیز اضافه کردهاند که با سرورهای بیرونی بهتر کار میکند و به کاربران این امکان را میدهد که فولدرهای محلی خود را خیلی آسانتر از پیش مدیریت کنند. در حقیقت به موجب قابلیت نمایش ستونی، کاربر این امکان را خواهد داشت که در کنار متادیتای فایلها به پیشنمایش، ویرایش سریع و یا مدیریت سریع فایلها دسترسی داشته باشد.
ویژگی خوب: تم تیره (Dark Mode)
سرانجام اپل با ارائه iOS 13 و iPadOS توانست طرفداران تم تیره یا همان حالت تاریک را از خود راضی سازد. از این پس کاربران میتوانند در iPadOS بین دو حالت لایت و دارک، گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنند. لازم به ذکر است که شما میتوانید دقیقا همانند حالت Night Shift، حالت تیره (Dark Mode) را زمانبندی کرده و فعالسازی آن را متناسب با طلوع و غروب خورشید، به خود دستگاه بسپارید.
گفتنی است از آنجا که کوپرتینوییها دقت شایستهای در انتخاب رنگهای تم تیره داشتند، در نتیجه در حالت Dark Mode، رابط کاربری جذابی را شاهد هستیم. برای فعالسازی حالت تاریک میبایست از منوی Display & Brightness، گزینه Appearance را انتخاب کنید و در این قسمت بین دو گزینه Light یا Dark، مورد دلخواه خود را انتخاب کرده و یا از حالت فعالسازی خودکار استفاده کنید.
ویژگی خوب: اپلیکیشن Photos
یکی دیگر از تغییرات بارز و عملکردهای مطلوب iPadOS به اپلیکیشن Photos برمیگردد. در واقع از این پس کاربر قادر است که تعداد بسیاری عکس را به سرعت مدیریت کند. علاوه براین عکسها و ویدیوها براساس روز، ماه و سال دستهبندی شده و نمایش داده میشوند. در حقیقت آیپد به کمک قابلیت یادگیری ماشین، عکسهای کاربر را براساس تبهای روز، ماه و سال دستهبندی میکند.
از دیگر مزایای اپلیکیشن Photos، قابلیت ویرایشگر عکس و امکان ویرایش پارامترهایی نظیر نوردهی، میزان روشنایی، سایهها، میزان اشباع رنگها، مقدار نویز عکس و کنتراست است و جالب اینجا است که کاربر میتواند همین آیتمها را نیز در خصوص فایلهای ویدیویی خود مدیریت و ویرایش کند.
ویژگی بد: باگها
اگر بخواهیم کمی صادق باشیم باید گفت که امسال، سالی پر از باگ برای نسخههای بتا بود. از آنجا که اپل قصد داشت سیستم عامل جدید آی پد (iPadOS) را همزمان با انتشار iOS 13.1، عرضه کند؛ در نتیجه انتظار میرود که این سیستم عامل خالی از نقص و ایراد نباشد. همچنین از آنجا که سیستم عامل iOS 13.0 با باگهای فراوانی مواجه شد، پیشبینی میشود که همین امر برای iPadOS نیز صادق باشد.
خوشبختانه یکی از بدترین باگها که همان پاک شدن دیتا و اطلاعات از روی آیکلود بود، برطرف شده است اما ممکن است همچنان شاهد فریز شدن اپلیکیشنها در هنگام اجرا در iPadOS باشید. در نتیجه پیشنهاد میشود تا انتشار نسخه پایدار این سیستم عامل برای نصب آن، کمی دست نگه دارید.
جمع بندی
در آخر باید گفت که اپل تلاش کرده است با ارائه iPadOS، محدودیتهای آیپد را کمتر از قبل کرده و کاربران را به استفاده از این دیوایس تشویق کند. گفتنی است ویژگیهای منحصربفرد iPadOS به موارد بالا ختم نمیشود و سبب شده که آیپد به یک دیوایس جذاب و کارآمدتر تبدیل شده و یک گام دیگر به سوی کاملتر شدن بردارد.
در کنار ویژگیهایی نظیر مدیریت آسان فایلها، نمایش دسکتاپی وبسایتها، حالت تاریک، ویرایش بهتر عکسها و ویژگی کیبورد شناور، میبایست به قابلیت امنیتی جدید که موجب عدم ردیابی کاربر توسط اپلکیشنها و وبسایتهای مختلف میشود نیز اشاره کرد.
حال باید دید که آیا اپل میتواند در آیندهای نزدیک، کاربران آیپد را کاملا مستقل از کامپیوتر کند و آیا آیپد با سیستم عامل جدید iPadOS میتواند جایگزینی برای لپتاپ شود یا خیر؟