شاید انگشت شمارند افرادی همچون جانی آیو طراح اپل که روح خلاقانه خود را در محصولاتشان میدمند و بدون آنکه سرو صدایی با نام خود به پا کنند، دستاوردهایی را به ارمغان میآورند که تحسین برانگیز هستند.
شاید همه مشتاقان دنیای فناوری نام جانی آیو (Jony Ive) بریتانیایی را نشنیده باشند اما بدون شک همه ما بارها و بارها محصولاتی را مورد تحسین قرار دادهایم که حاصل دستاورد خلاقانه این طراح صنعتی ماهر است که در نقش رئیس بخش طراحی محصولات از سال 1996 با اپل همکاری میکند. جانی آیو کار خود را با طراحی در لندن آغاز کرد و به منظور طراحی لپ تاپ لپ به اپل پیوست و همکاری خود را با این شرکت تا به امروز ادامه داده است.
نتیجه این همکاری هم محصولاتی تحسین برانگیز از سوی اهالی فناوری بوده که همگان را به تحسین وا میدارد. او که در این راه تاکنون برنده افتخارات و جوایز بی شماری شده، در سال 2006 عضو افتخاری آکادمی سلطنتی مهندسان گردید و در سال 2012 نیز از سوی کاخ باکینگهام لقب سِر یا امپراطوری بریتانیا به وی اهدا شد. همه اینها در حالی است که او به عنوان یکی از تأثیرگذارترین شخصیتهای فرهنگی بریتانیایی نیز شناخته میشود. میتوانید خبری در این باره را در اینجا بخوانید.
با همه اینها اخیرا دنیای فناوری شاهد خبر قابل توجهی درباره این شخصیت خلاق بوده است. طبق این اخبار، جانی آیو قرار است اپل را به منظور احداث و راهاندازی شرکت مستقل خود ترک کند. با این حال ما در پلازا بر آن شدیم تا نگاهی مختصر به زندگینامه جانی آیو طراح اپل بیندازیم و محصولاتی که تا به امروز طراحی کرده است را نیز به شما معرفی کنیم. درواقع جذابتر از بیوگرافی جانی آیو، آثار درخشانش در اپل هستند که میتوانند به خوبی تعریف زیبایی از وی را به همگان معرفی کنند. در ادامه با مطالب زیر شما را همراهی خواهیم کرد:
- جانی آیو کیست؟
- بیوگرافی جانی آیو
- جدایی از اپل
- بهترین محصولاتی که جانی آیو برای اپل طراحی کرده است
- آی مک جی 3 در سال 1998 (iMac G3 1998)
- آی بوک جی 3 در سال 1999 (iBook G3 1999)
- پاورمک جی 4 (The Power Mac G4 Cube)
- بلندگوهای G4 Cube
- آی بوک جی 4 سال 2000 (iBook G4 2000)
- آیپاد 2001
- کامپیوتر آی مک جی 4 (iMac G4 Computer)
- آیپاد مینی (iPod Mini 2004)
- آیفون (iPhone 2007)
- آیپد (iPad 2010)
- آی او اس 7 (iOS 7 سال 2013)
- اپل واچ 2014 (Apple Watch 2014)
- اپل پارک 2017 (Apple Park 2017)
همچنین در ادامه میتوانید ویدیویی در این زمینه نیز مشاهده کنید:
جانی آیو کیست؟
«جاناتان آیو» (Jonathan Ive) یکی از طراحان برجسته محصولات قابل ستایش اپل است که از زمان فعالیت خود با این شرکت توانسته است کارنامه درخشانی از طراحیهای بی عیب و نقص را برای خود رقم بزند و سیر تحولات دنیای تکنولوژی را نیز کاملتر کند. همچنین در این مقاله میتوانید گفتگویی از جانی آیو را نیز بخوانید.
بیوگرافی جانی آیو
جانی آیو در محله چینگ فورد شهر لندن در 26 فوریه 1967 به دنیا آمد. او پدری نقره ساز داشت، تحصیلات اولیه خود را در بنیاد مدارس چینگ فورد گذراند و بعد از آن نیز وارد دبیرستان فوریه والتون در شهر استنفورد شد. در اینجا بود که استعداد خیرهکنندهاش را در زمینه طراحی خودرو و طراحی صنعتی به نمایش گذاشت و بعد از آن نیز وارد رشته طراحی صنعتی گردید و به عنوان یکی از دانشجویان دانشگاه نیوکاسل به ادامه تحصیل پرداخت.
علاوه بر اینها خوب است بدانید که زندگینامه جانی آیو تنها به طراحی خیرهکنندهاش در اپل ختم نمیشود و علاوه بر اینکه وی یکی از شخصیتهای تأثیرگذار در دنیا است، او در تمام دوران تحصیلش مخصوصا در دانشگاه شخصیت ممتازی بوده و طراحی سمعک یکی از دستاوردهای دوران تحصیلش است که هم اکنون در موزه طراحی لندن نگهداری میشود. خوب است بدانید، وی در سال ۱۹۸۷ با هِدِر پگ ازدواج کرد و حاصل آن نیز فرزندانی دو قلو هستند که هم اکنون در شهر سانفرانسیسکو آمریکا زندگی میکنند. وی به حریم شخصی خود بسیار حساس است و در کمتر مصاحبهای حضور داشته و از هیاهو و سرو صدا به دور است.
جدایی از اپل
شاید جدایی از اپل یکی از پرسروصدا ترین خبرهایی باشد که در این سالها از جانی آیو به گوش رسید. اما باید بدانیم که به مانند هر ارتباط یا همکاری دیگری، این ارتباط نیز به پایان رسیده است و جانی آیو تا پایان سال میلادی جاری اپل را به مقصد شرکت مستقلی که تاسیس کرده است، ترک خواهد کرد. خوب است بدانید وال استریت ژورنال در همین رابطه به نقل از یکی از کارکنال اپل، که وی نمیخواسته نامش فاش شود، گفته است: «وقتی استیو جابز زنده بود همیشه برای کار کردن هدفی داشتیم، با خودمان میگفتیم امروز استیو به استودیو میآید و باید چیزهایی برای نشان دادن داشته باشیم. اما وقتی او از دنیا رفت چنین روحیهای را نیز با خود برد.»
خوب است بدانید که حضور جانی آیو در اپل بسیار پررنگتر از آن چیزی است که به نظر میرسد. درواقع آنچه که جابز در چشم انداز محصولات و آینده دنیای کامپیوتر میدید، توسط جانی آیو بود که محقق میشد و دنیای فناوری باید تحولش را مدیون طراحیهای منحصر به فرد جانی آیو طراح اپل بداند. درواقع این او بود که با طراحیهای زیبایش این وسوسه را در مشتریان برای خرید محصولاتی منحصربهفرد ایجاد میکرد که در این میان میتوان به رنگ سفید که یکی از نمادهای محصولات اپل است اشاره کرد و همین موضوع، تمایز قابل توجهی را بین اپل و سایر شرکتهای فعال در حوزه تکنولوژی نشان میداد.
بهترین محصولاتی که جانی آیو برای اپل طراحی کرده است
تمرکز جانی آیو طراح اپل برای طراحی محصولات بر روی سادگی و مینیمالیسم بودن محصولات در کنار کارایی بوده است که این را میتوان مورد دیگری از موفقیتهای طراحیهای محصولات اپل دانست. وی که نزدیک به سی سال است با اپل همکاری میکند، به تدریج توانست پیشرفت خود را در طراحی محصولاتی کاربرپسند نشان دهد و به عنوان مدیر بخش طراحی اپل نیز انتخاب گردد؛ بهطوری که در طی سالهای فعالیتش، میراثی را از خود برای اپل برجای گذاشت که همه آنها قابل تحسین بوده و برای همیشه در ذهن تاریخ دنیای فناوری باقی خواهند ماند. به همین منظور در ادامه به معرفی محصولاتی میپردازیم که جانی آیو برای اپل طراحی کرد.
آی مک جی 3 در سال 1998 (iMac G3 1998)
در زمانی که همه کامپیوترها ظاهری خسته کننده به رنگ خاکستری داشتند، جانی آیو تصمیم گرفت تا روح رنگ را بر این اجزای فناورانه در آن سالها بدمد. این آی مک دارای یک حباب آبی رنگ به نام Bondi Blue بود که بعدها بعد از اینکه مورد استقبال مشتریان قرار گرفت، 10 رنگ دیگر نیز به آن اضافه شد. ایده جدید در طراحی این کامپیوتر طوری بود که جابز آن را دستگاهی از سیارهای دیگر معرفی کرد تا بتواند زیبایی کامل آن را توصیف کرده باشد. همچنین گذر از درایو قدیمی فلاپی به سمت درگاه USB که امروزه یکی از درگاههای کاربردی در دستگاههای هوشمند است نیز از همین کامپیوتر آغاز شد.
آی بوک جی 3 در سال 1999 (iBook G3 1999)
اما دیری نپایید که پنلهای شفاف رنگی آی مک جی 3 با آی بوک جی 3 جایگزین شدند. حالا شاهد لپ تاپی با صفحهکلیدی پلاستیکی بودیم که میتوانست یک سری کارها را انجام دهد. این نوع لپ تاپ ها از نمایشگری 12.1 اینچی سود میبردند و طراحی آنها به مانند یک کیف دستی بود که قابلیت حمل آسانی داشت.
پاورمک جی 4 (
)گفتنی است که طراحیهای مدرن و رو به جلو همچنان برای اپل از سوی جانی آیو ادامه داشت و این بار دنیای فناوری شاهد G4 Cube بود که در پوششی از پلی کربنات روشن قرار گرفته بود. این کامپیوتر بدنه براق و روشنی داشت.
بلندگوهای G4 Cube
خوب است بدانید که این اسپیکر ها به عنوان یکی از اکسسوریهای جالب برای پاورمک جی 4 معرفی شدند و صاحبان پاورمک جی 4 تمایل داشتند از این اسپیکرها نیز بهرهمند باشند. خوب است بدانید این اسپیکرها، بلندگوهای Harmon Kardon بودند که از طریق درگاه USB با کامپیوتر ارتباط برقرار میکردند.
آی بوک جی 4 سال 2000 (iBook G4 2000)
شاید بهتر است دوباره خاطر نشان کنیم که جانی آیو کسی است که در ترویج لپ تاپهای سفید اپل نقش مهمی داشته است. درواقع قبل از اینکه اپل دستگاههای مک بوک خود را معرفی کند، با معرفی آی بوک توانسته بود موفقیت قابل قبولی را بدست آورد. حالا مشتریان شاهد دستگاهی با باتری، موس و کیبورد تعیبه شده در داخل دستگاه بودند که به مفهوم لپ تاپ های امروزی نزدیکتر بود. علاوه بر اینکه رنگ سفید این لپ تاپ چشمگیر بود، گوشههای گرد آن نیز طراحی جدیدی بود که اپل آن را مدیون جانی آیو است. رونمایی از این لپ تاپ در سال 2003 انجام شد و تا سال 2005 در بازار حضور داشت که بعدا محصولاتی دیگر جایگزینش شدند.
آیپاد 2001
هرچند آیپاد اولین پخش کننده آهنگهای MP3 نبود، اما میتوان آن را سادهترین و کاربردیترین محصول در این زمینه در آن سالها معرفی کرد. این در حالی است که کاربر برای استفاده از آن با استفاده از دکمههایی که بر روی آن تعبیه شده بود، به راحتی میتوانست بین آهنگها حرکت کرده و موسیقی دلخواه خود را نیز پخش کند. علاوه بر این رابط کاربری کاربرپسندانهای نیز داشت و باعث شد تا سی دی پلیرهای قابل حمل از آن زمان به بعد به تاریخ سپرده شوند.
کامپیوتر آی مک جی 4 (iMac G4 Computer)
آی مک جی 4 طراجی بزرگتری نسبت به نسل پیشین خود داشت. این کامپیوتر رومیزی از نمایشگری باریک و ظریف برخوردار و البته قابل چرخش بوده و بر روی یک پایه گنبدی شکل نیز قرار میگرفت که باعث میشد تا شاهد یک طراحی قابل توجهتر از جانی آیو طراح اپل باشیم. رنگهای بکار رفته در این کامپیوتر هم سفید و نقرهای بود.
کامپیوتر آی مک جی 5 (iMac G5 Computer 2004)
آی مک جی 5 در همه نسخهها از سال 2004 تا 2006 به رنگ سفید و البته با پایه آلومینیومی عرضه میشد. این دستگاه طوری طراحی شده بود که قطعات کامپیوتر در پشت نمایشگر آن قرار میگرفت و در کنار همه امکاناتی که داشت، دوربینی هم برای برقراری ارتباط تصویری به آن اضافه شده بود. این کامپیوتر در دو اندازه 17 و 20 اینچی روانه بازار شد که البته مدل 20 اینچی آن متعلق به سال 2006 است.
آیپاد مینی (iPod Mini 2004)
آیپاد مینی نسخه کوچکتر و البته مقرونبهصرفهتری از آیپاد بود که در مدت کوتاهی توانست به محبوبیت بالایی دست یابد. درواقع این دستگاه از یک طراحی ظریف سود میبرد و دارای رنگهای متنوعتری نیز بود. در این دستگاه بود که اپل تکنولوژی «Click Wheel» خود را معرفی کرد. این در حالی بود که این تکنولوژی در زمان معرفی توسط جابز با نام «Solid-State Scroll Wheel» یاد شد. درواقع امکانات خوبی که در آیپاد مینی قرار داده شده بود اجازه میداد تا کاربران بتوانند راحتتر بین آهنگها حرکت کنند. و همچنین باعث کوچکتر شدن آیپاد شده بود که تأثیر بسزایی در موفقیت آن نیز داشت.
آیفون (iPhone 2007)
شاید هیچکدام از دستگاههایی که تاکنون معرفی کردیم در دنیای فناوری تأثیرگذاریشان به مانند آیفون نبوده باشد. درواقع آیفون که نقش ترکیبی آیپاد، کامپیوتر و اینترنت را برعهده گرفته بود، باعث تحولی عظیم در دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات شد. اولین آیفون لمسی که توسط جابز معرفی شد یک آیفون 3.5 اینچی بود که باعث ایجاد انقلابی در دنیای موبایل نیز گردید. با همه اینها بعد از آیفون 2007 نیز در همه نسخههای آیفون میتوانیم ایدهها و طراحیهای خلاقانه جانی آیو را در روح آیفون شاهد باشیم.
هرچند خوب است اشاره کنیم که همه نسخههای آیفون نتوانستند موفقیتی که انتظار میرفت را بدست آورند و گاهی از سوی طراحانش نیز مورد نقد قرار میگرفتند. به عنوان مثال جانی آیو آیفون 7 پلاس را مجموعهای از قطعات منفصل میدانست که کنار هم قرار گرفته بودند. درواقع جانی آیو بعد از آن توانست با تغییر رویکردی، محصولات محبوبی را از این رده تولید کند که تا سالها در یاد و خاطره مشتریانشان قرار خواهند گرفت.
آیپد (iPad 2010)
آیپدی که در ابتدا معرفی شده بود، برای اپل و طراحانش اندکی دلهره به همراه داشت. اندازه آن از آیفون بزرگتر بود و آنها باید دلیل قانع کنندهای برای عرضه آن پیدا میکردند. اما در همین حین باید به این نکته نیز اشاره کنیم که جای این تبلت در میان دستگاههایی که کوپرتینیوییها طراحی کرده بودند، خالی بود و با اعتباری که کوپرتینیوییها تاکنون بر هم زده بودند، آیپد توانست شروع موفقیتآمیزی داشته باشد. گفتنی است که اولین آیپد دارای نمایشگر 9.7 اینچی بود و بر روی آن نیز یک دکمه هوم به صورت فیزیکی تعبیه شده بود. جانی آیو در مراسم معرفی این آیپد گفته بود زمانی که برخی از چیزها فراتر از توانایی شما برای انجام کارها ظاهر میشوند، دقیقا به مانند یک معجره است و دقیقا این کاری است که آیپد انجام میدهد.
آی او اس 7 (iOS 7 سال 2013)
علاوه بر سخت افزارهای یاد شده باید به این نکته نیز اشاره کنیم که جانی آیو در طراح سیستم عامل iOS 7 نیز نقش داشته است. درواقع iOS 7 یکی از قابل توجه ترین نسخههای سیستم عامل iOS محسوب میشود که در این نسخه شاهد تغییر در رابط کاربری نیز بوده است. این مساله باعث میشد تا دستگاههای استفاده کننده از نظر زیبایی شناسانه، مدرنتر به نظر برسند و محبوبیتشان نیز افزایش یابد. از جمله تغییرات در این نسخه از سیستم عامل میتوان به رنگهای شفاف و روشن، سایههای مربوط به نوتیفیکیشنها، هوم اسکرین و افکتهای جدید در آیفون اشاره کرد.
اپل واچ 2014 (Apple Watch 2014)
اپل واچ که در سال 2014 طراحی شد نخستین گجت تناسب اندام اپلیها محسوب میشد که میتوان باز هم حضور جانی آیو را در طراحی آن مشاهده کرد. ساعتی که در 2014 طراحی شد دارای یک بدنه استیل ضد زنگ بود و از قالبی مستطیلی شکل نیز بهره میبرد. اما یکی از ایرادات این ساعت عمر کوتاه باتری آن بود که البته در سال 2018 محصولی کاملتر از آن معرفی شد و همگی شاهد قدرت آن بودیم. البته در این مقاله هم میتوانید اطلاعاتی درباره انواع اپل واچها به دست آورید. خوب است بدانید این گجت مربوط به سلامتی اکنون به فناوری تشخیص سقوط مجهز بوده و در این راستا میتواند جان افراد را نیز نجات دهد که در اینجا میتوانید خبری در این باره بخوانید.
اپل پارک 2017 (Apple Park 2017)
دفتر مرکزی اپل که آن را با نام اپل پارک میشناسیم، محوطهای بسیار بزرگ با ساختمانی است که بیش از 10 هزار کارمند را در خود جای داده است. اگرچه معمار اصلی این بنا نورمن فاستر معروف است، اما جانی آیو نیز دستی در طراحی آن داشته است. همچنین در این مطلب میتوانید در مورد سالن آمفی تئاتر استیو جابز اپل پارک که به عنوان یکی از هنرمندانهترین سازههای 2018 انتخاب شد، اطلاعاتی کسب کنید.
باتوجه به آثار ارزشمندی که در بالا معرفی کردیم، درمییابیم که جانی آیو از جمله افراد تأثیرگذار در دنیای فناوری است که توانست با ایدههای نو و طراحیهای خلاقانه و مشتری پسندانه، تحولات عظیمی را در دنیای تکنولوژی و اطلاعات سبب شود. از این رو حالا که خبر ترک وی از اپل را میشنویم سوالی ذهنها را درگیر میکند که آیا جای خالی وی پر خواهد شد یا نه و آیا باز هم شاهد آثار انقلابی از شرکت اپل خواهیم بود؟