جک هدفون یا همان جک 3.5 میلیمتری یکی از محبوبترین درگاههای تاریخ گوشیهای موبایل است که همه کاربران به آن عادت کردهاند. اما از زمانی که شرکت اپل دست به حذف آن زد، با بازخوردهای منفی مواجه شد. اگر دوست دارید از جک هدفون بیشتر بدانید این مقاله را از دست ندهید.
جک هدفون اصطلاحی است که برای اشاره به محل قرارگیری فیش هدفون و نیز خود فیش استفاده میشود. اما سابقه ابداع این درگاه و استفاده از آن به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد. جکهای اولیه که از آنها در تلفن استفاده میشد 6.35 میلیمتری بودند. نوع رایج امروزی آن که در گوشیها استفاده میشود 3.5 میلیمتر قطر دارد و به طور دقیقتر یک «مینی-جک» است. جک هدفون تا اندکی پیش یک خصوصیت اجباری برای همه گوشیها به شمار میآمد. اما پس از آنکه شرکت اپل در سال 2016 آن را از محصولاتش حذف کرد، رفته رفته در حال کنار گذاشته شدن توسط شرکتهای مختلف است.
مساله حذف جک هدفون از دستگاههای دیجیتال، موجب ناخرسندی شدید برخی کاربران شده است. البته افول فناوریها یک مساله عادی است و هر ساله فناوریهای زیادی برای همیشه حذف میشوند. ولی در این مورد خاص، کاربران مقاومت زیادی نشان دادهاند. آنها شرکتهای شرکتهای سازنده گوشیهای موبایل را مورد نکوهش قرار میدهند که بدون دلایل کافی در حال حذف جک هدفون از روی گوشیهای جدید خود هستند. در این مقاله به بسیاری از سوالات شما درباره جک هدفون پاسخ داده شده است.
عناوین این مطلب:
- جک هدفون چگونه کار می کند؟
- نگاهی به فیش هدفون
- خودتان یک بلندگو بسازید
- انواع جک هدفون
- حذف جک هدفون در آیفون
جک هدفون چگونه کار می کند؟
یک هندزفری در ابتداییترین تعریف خود یک حلقه از جنس سیم است که جریان برق از آن عبور میکند. این جریان الکتریکی درون حلقه با یک آهنربای همیشگی ارتباط متقابل پیدا میکند و در نتیجه، هوا را به حرکت در میآورد که همان صدایی است که ما میشنویم. البته در این تعریف از بسیاری جزئیات چشمپوشی شده است. نکته دیگر اینکه راههای دیگری نیز برای ساختن بلندگو وجود دارد ولی روش مذکور رایجترین آنها است. مساله کلیدی که باید به خاطر داشت این است که برای اینکه بلندگوی شما کار کند و صدا تولید کند باید جریان الکتریکی همواره در این حلقه سیمی برقرار باشد.
اگر به جریان الکتریکی نیاز داشته باشیم احتمالا به یک مدار کامل نیاز داریم. نگاهی به مدار ساده زیر که از یک باتری و یک لامپ تشکیل شده است بیاندازید.
در اینجا جریان از باتری خارج میشود و پس از گذر از لامپ به درون باتری بازمیگردد. به این مدار کامل میگویند. بلندگوی درون هندزفری نیز مشابه همین مدار است، اما با دو تفاوت: باتری با یک منبع نوسانی جایگزین شده است (برای موسیقی و صدا) و لامپ جای خود را به یک سیمپیچ داده است.
البته این فقط برای یک بلندگو است. هندفریهای امروزی معمولا دو بلندگو (یکی برای هر گوش) دارند. در تصویر زیر یک بلندگوی هندزفری بازشده را میبینید که سیمپیچ آن نیز قابل مشاهده است.
قطعه استوانهای شکل وسط بلندگو یک آهنربای دائمی است.
نگاهی به فیش هدفون
فیش هدفون بخش مهمی است که وظیفه اصلی در برقراری ارتباط با جک هدفون را دارد. این قطعه به شما امکان میدهد تا بلندگوها را به منبع موسیقی متصل کنید. در تصویر پایین نمونهای از این فیشها را میبینید.
سه فلش در تصویر مشاهده میکنید که نشان دهنده سه نقطه اتصال برای دو بلندگو هستند. این درست است که هر بلندگو به دو سیم احتیاج دارد و در نگاه اول به نظر میرسد باید یک نقطه اتصال دیگر هم داشته باشیم. شما میتوانید با شکافتن یک هندزفری از کار افتاده این مساله را بررسی کنید و ببینید این نقاط اتصال به کجا منتهی میشوند. بدین منظور کابل را در فاصله چند سانتیمتری فیش هندزفری قطع کنید. سپس نوک هر دو طرف سیمها را لخت کنید.
در ادامه میتوانید از سیمهای هندزفری به عنوان یک سیم معمولی برای روشن کردن لامپ استفاده کنید. یک انبر سوسمارى متصل به سیم را به یکی از سیمهای لخت شده و طرف دیگر آن را به یک باتری وصل کنید. حالا از یک انبر دیگر برای اتصال به یکی از «نقاط اتصال فیش هدفون» به یک لامپ استفاده کنید. همچنین یک سیم دیگر را از لامپ به باتری متصل کنید. اگر آن نقطه اتصال انتخاب شده با سیم انتخاب شده ارتباط داشته باشد مدار کامل برقرار شده و لامپ روشن خواهد شد. همانند تصویر زیر:
توضیح اینکه هرچند خیلی واضح نیست اما لامپ تصویر بالا روشن است. همچنین اگر میخواهید روش متفاوتی را انتخاب کنید، میتوانید از یک مولتیمتر برای سنجش میزان مقاومت میان نقطه اتصال در فیش و سیم استفاده کنید. اگر مقاومت صفر (یا نزدیک به صفر) باشد، نشان دهنده این است که سیم مطابق با نقطه اتصال را پیدا کردهاید. سپس میتوانید همین کار را برای یافتن ارتباط سایر سیمها با نقاط اتصال خود انجام دهید.
اما این سوال همچنان باقی است که چرا تنها سه نقطه اتصال داریم؟ پاسخ در به اشتراک گذاری خلاصه میشود. یکی از سیمهای بلندگوی چپ و یکی از سیمهای بلندگوی راست از بالاترین نقطه اتصال فیش به صورت مشترک استفاده میکنند تا تنها به سه نقطه اتصال نیاز باشد. شما میتوانید خودتان این مساله را آزمایش و مشاهده کنید.
البته فیشهایی که در گوشیهای آیفون مورد استفاده بود متفاوت هستند. به تصویر زیر نگاه کنید.
همان طور که میبینید فیش هندزفری آیفون 4 نقطه اتصال دارد. این به خاطر وجود میکروفون در این هندزفریها است. البته این مساله در مورد بسیاری دیگر از هندزفریها نیز صدق میکند. یکسان بودن دو نقطه اتصال پایین در فیش این هدفونها باعث میشود بتوان از آنها در دستگاههای متفاوت استفاده کرد.
اشاره به این مطلب نیز خالی از لطف نیست که در برخی از هندزفریهای باکیفیت، کابل ممکن است ظاهر متفاوتی داشته باشد. این کابلها برخلاف هندزفریهای ارزان قیمت که چهار سیم دارند، اغلب تنها سه سیم مجزا دارند. بدین وسیله سیمهای هندزفری میتوانند از محافظت الکترومغناطیسی در برابر کابلهای دیگر برخوردار شوند.
خودتان یک بلندگو بسازید
همانطور که اشاره شد، بلندگو دستگاهی کاملا ساده است. برخی دستگاهها با وجود ظاهر پیچیده در واقع بسیار ساده هستند. پیشتر نیز روش ساخت پاوربانک در منزل را توضیح دادیم. در مورد بلندگو اما کار سادهتر است. تنها وسایل مورد نیاز عبارتند از: کابل هندزفری که پیشتر بریدید، یک فنجان، مقداری سیم و نیز یک آهنربا. برای ساخت بلندگو، ابتدا سیم را برداشته و آن را به دور قسمت پایین لیوان پلاستیکی طوری محکم بپیچانید که تقریبا ثابت بماند. سپس دو سر این مارپیچ را به دو عدد از سیمهای کابل هندزفری متصل کنید. مطمئن شوید که این دو سیم متعلق به یکی از دو بلندگوی هندزفری هستند وگرنه بلندگوی شما کار نخواهد کرد. حال کافی است آهنربا را در قسمت پشت لیوان بگذارید و اسپیکر جدید خود را به یک گوشی یا کامپیوتر متصل کنید. هرچند احتمالا حجم صدای این بلندگو چندان بالا نخواهد بود ولی صدا را پخش خواهد کرد.
میتوانید از تصویر زیر به عنوان نمونه کمک بگیرید.
همان طور که میبینید بلندگو یک دستگاه ساده و ابتدایی است. همچنین اگر از یک آهنربای قویتر استفاده کنید احتمالا کیفیت صدا یا دست کم، حجم صدا بهبود خواهد یافت.
انواع جک هدفون
در کنار سیم هدفون، فلز مورد استفاده در جک هدفون (فیش) نیز فوق العاده مهم است. بیشتر هدفونهای درون جعبه گوشیها از فیشهایی با روکش نیکل برخوردار هستند که چندان باکیفیت نیست. یک جک هدفون با روکش طلا به همراه سیمهای مسی پوشیده شده با آلومینیوم عملکرد بسیار خوبی در افزایش رسانایی دارد و دومین فلز پراستفاده به شمار میآید. اما بهترین جکهای هدفون از روکش نقرهای بهره میبرند.
اندازه جک
پراستفادهترین جک هدفون را جکهای 6.3 و 3.5 میلیمتری تشکیل میدهند. در حال حاضر استفاده گسترده از جک هدفون 3.5 میلیمتری در گوشیهای موبایل، پخش کنندههای موسیقی، تبلتها و لپ تاپها باعث شده این جکها به پراستفادهترین نوع جک تبدیل شوند. همچنین آداپتورهایی نیز وجود دارند که نقش تبدیل کننده این دو نوع جک به دیگری را دارند. این آداپتورها که به صورت جداگانه در بازار به فروش میرسند جزو محتویات جعبه برخی از هدفونهای رده بالا نیز هستند.
در مورد معدود گوشیهای قدیمی که از جکهای 2.5 میلیمتری استفاده میکنند نیز هدفونهای ویژهای در بازار موجود است. اندازه جک قابل استفاده برای هر دستگاه، معمولا برروی جعبه و در دفترچه راهنمای آن موجود است. پس قبل از خرید هدفون برای دستگاه خود، این مساله را بررسی کنید.
جکهای صاف در برابر جکهای قائم
یک فیش ال شکل معمولا مناسبتر از یک فیش راست است. تفاوت اصلی آنها در این است که جکهای صاف برای برخی استفادهها مانند وقتی که یک دستگاه ام پیتری پلیر را در جیب پیراهن خود گذاشتهاید مناسبتر هستند. در چنین مواردی جدا کردن جکهای صاف آسانتر است. این در حالی است که مزیت اصلی جکهای ال شکل این است که کمتر در معرض خطر دولا شدن و زخمی شدن سیم هستند.
جکهای ال شکل هنگامی که دستگاه در جیب شما جابجا میشود میتواند با چرخیدن، خود را با زاویه جدید وفق دهد و از خم شدن و آسیب جلوگیری کند. اما جکهای صاف این گونه نیستند و این باعث وارد آمدن فشار و آسیب میشود.
حذف جک هدفون در آیفون
حدود دو سال پیش بود که اپل خصوصیت جک هدفون را از محصولاتش حذف کرد. مسالهای که به مذاق بسیاری از کاربران خوش نیامد.
هنگامی که شرکت اپل اعلام کرد آیفون 7 جک هدفون نخواهد داشت بسیاری را دلزده کرد اما وجود محصولات متنوع شرکتهای دیگر که از جک هدفون استفاده میکردند مرهمی بر این مساله بود. اما بعد از مدتی سایر شرکتها نیز از اپل دنباله روی کردند.
با حذف جک هدفون کاربران مجبورند یا از آداپتور استفاده کنند یا هدفونهای گران قیمتتر بیسیم را تهیه کنند. البته در گذشته نیز بسیاری از شرکتها درگاههای اختصاصی خودشان را داشتند. سونی اریکسون درگاهی به نام فست پورت، و نوکیا درگاه پاپ پورت داشت. سامسونگ حدود 10 نوع درگاه متفاوت برروی گوشیهایش داشت که هیچ کس آنها را جدی نمیگرفت. هیچ شرکت تولیدکننده گوشی به تنهایی خود را یکه تاز معرفی نمیکرد بنابراین هیچ درگاهی همه گیر نشد. البته هر شرکتی مایل بود درگاه خودش مورد استفاده سایرین قرار گیرد. حتی گوشیهایی که جک هدفون را رواج دادند نیز اغلب از درگاههای کوچکتر 2.5 میلیمتری استفاده میکردند.
سپس آیفونهای اولیه با جک هدفون 3.5 میلیمتری خود ظهور کردند. جک 3.5 میلیمتری یک پورت عجیب تلقی میشد که با بیشتر هدفونها سازگاری نداشت. اما اپل که در آن زمان با اسب آیپاد در حال فتح سکوهای موفقیت بود، تسلیم نشد. مردم این دستگاه پخش موسیقی را حتی پیش از آنکه رسما معرفی شود گوشی آیپاد مینامیدند. به همین دلیل برخورداری این دستگاه از جک هدفون قابل انتظار بود.
آمار فروش گوشی آیفون شروع به جهش کرد. چند میلیون در سال 2007 فروخته شد. نگرش مردم رو به تغییر گذاشت. هنگامی که آیفون اولیه با صفحه لمسی خود بر بازار موبایل مسلط شد، سایر شرکتهای تولیدکننده گوشی به بررسی عملکرد اپل پرداختند. بازار موبایل زمانی با گوشیهای زمخت و سنگین و یک صفحه کلید پلاستیکی بزرگ پر شده بود که در مدلهای مختلفی مانند تاشو یا کشویی عرضه میشدند. اما این مساله رفته رفته تغییر کرد و هر سال گوشیها شباهت بیشتری به آیفونها پیدا کردند. این گوشیها یک صفحه لمسی بزرگ در قسمت جلو داشتند و مواد مرغوب و دکمههای فیزیکی کمتر و البته جک هدفون از ویژگیهای آنها بود.
مبدل یک به دو AUX هوکو مدل UA1 طول 0.2 مترHoco UA1 1 in 2 AUX Converter 0.2M
با گذشت چند سال، جک هدفون به یک خصوصیت مشتریجذبکن و بالاتر از آن به یک خصوصیت اجباری تبدیل شد. این باعث شد کاربران با خیال آسوده از هدفونهای سیمی خود در هرجایی که بخواهند استفاده کنند.
سپس در 7 سپتامبر 2016 اپل در تصمیمی که شجاعت زیادی میطلبید از حذف خصوصیت جک هدفون در گوشیهای خبر داد. مسالهای که کاربران را مجبور به استفاده از هدفونهای بیسیم گران قیمت میکرد.
اپل البته نخستین شرکتی نبود که جک هدفون را حذف کرد. ولی همانند قبل که آغاز استفاده از آن روند بازار و نگرش مردم را تغییر داد این بار هم این اپل بود که با تصمیمش رویهها را تغییر داد. چند ماه پس از آنکه آیفون 7 بدون جک هدفون معرفی شد، شرکت شیائومی جک هدفون را در گوشی می 6 حذف کرد. سپس گوگل هم جک هدفون را بر روی گوشی پرچمدار خود پیکسل 3 حذف کرد. حتی سامسونگ که تصمیم اپل را به انتقاد و تمسخر گرفته بود به نظر میرسد در حال کنار گذاشتن جک هدفون است. هرچند پرچمدار جدید این شرکت یعنی گلکسی اس 10 از جک هدفون برخوردار است ولی این شرکت پیشتر این خصوصیت را از گوشی میان رده گلکسی A8 حذف کرده بود. سال 2016 سالی بود که اپل جک هدفون را حذف کرد و اکنون زمانی است که تقریبا همه شرکتها در حال کنار گذاشتن آن هستند. مسالهای که همچنان موجب ناخشنودی برخی کاربران است.
فناوریها متولد میشوند و میمیرند. البته در بسیاری از موارد اپل نقش بازیگر اصلی را ایفا کرده است. این شرکت درایو CD را از لپ تاپها حذف کرد و CDها کنار گذاشته شدند. حافظههای فلش را کنار گذاشتند. حتی یک نوع درگاه USB را با نوعی دیگر تعویض کردند. همه این موارد را میتوان قابل قبول دانست. درگاه USB جدید تقریبا از هر جنبهای عملکرد بهتری داشت.
اما جک هدفون را نمیتوان هم ردیف خصوصیات مذکور تلقی کرد. بیش از یکصد سال دوام آوردن این درگاه، نشان از عملکرد بسیار خوب و تحسین برانگیز آن داشته است.
جک هدفون پخش موسیقی و فیلم که از سرگرمیهای بسیار محبوب هستند را بسیار آسان کرده بود و لحظات لذت بخشی را برای عموم کاربران فراهم میکرد. بنابراین عجیب نیست که کاربرانی که در برابر حذف بی سر و صدای بسیاری از درگاههای دیگر چندان واکنشی ابراز نکردند، همچنان به حذف جک هدفون معترض هستند. حالا کاربران همانند سابق نمیتوانند به راحتی با گوشی خود موسیقی گوش دهند و دچار دردسر شدهاند.
یکی از جایگزینهای جک هدفون، بلوتوث است. اما هدفونهای بلوتوث نیاز به شارژ دارند. یا گاهی میخواهند با لپ تاپی که خاموش است و در کیف خود قرار دارد جفت شوند.
راه حل دیگر استفاده از دانگل است که باز هم وسیلهای مناقشه برانگیز است و همه کاربران را راضی نکرده است.
نویسنده وبسایت Techcrunch به احتمال فراموش کردن دانگل برروی هدفونهای دیگر و یا احتمال گم شدن آنها اشاره کرده و به کنایه نوشته که «من یک مشت دانگل میخرم و آنها را به همه هدفونهایم وصل میکنم! همچنین تعدادی دانگل یدکی تهیه میکنم و در جیب میگذارم تا وقتی خواستم یک هدفون قرض بگیرم از آنها استفاده کنم». او اینچنین ادامه میدهد که: «ولی من میخواهم هنگامی که به خواب میروم هم به موسیقی گوش دهم و هم گوشی خود را شارژ کنم تا صبح روز بعد شارژ باتری آن خالی نشده باشد». او میگوید دانگلهای دومنظوره نیز در بازار موجود است اما گرانتر و در بسیاری از موارد بی کیفیت هستند.
هرچند ممکن است مشکلات بالا نیز تا حدی قابل رفع و رجوع باشند اما مساله این است که جک هدفون بدون هیچ مشکل خاصی در حال خدمت رسانی به کاربران بود و دلایل مطرح شده برای حذف آن کافی نیست. پیشتر اگر دوستتان ویدیویی برای شما ارسال میکرد و نمیخواستید صدای آن به گوش اطرافیان برسد میتوانستید یک هندزفری از رده خارج را از گوشه و کنار پیدا کنید و با اطمینان آن را تماشا کنید. اما اکنون با حذف جک هدفون این مساله دشواریآفرین شده است.
گفته میشود که حذف جک هدفون به ساخت گوشیهای ضدآب کمک میکند. اما باید گفت گوشیهای ضدآب قبل از شروع تمام این ماجراها نیز وجود داشتند و بسیاری از آنها جک هدفون هم داشتند و دارند. به عنوان نمونه نگاهی به گوشیهای سامسونگ گلکسی اس 9 و اس 10 بیاندازید. این گوشیها از استانداردهای IP68 برای مقاومت در برابر نفوذ آب و غبار برخوردار هستند و از این لحاظ با آیفون 10 اس برابری میکنند.
مبدل لایتنینگ به AUX پی نت مدل A1748P-NET A1748 Lightning To AUX Converter
عذر دیگری که شرکتها میآورند کمک به باریکتر شدن گوشیها است. نویسنده Techcrunch به این نکته اشاره میکند که کاربران اصراری به باریکتر کردن گوشیها نداشتهاند.
همچنین گفته میشود حذف جک هدفون برابر با امکان تعبیه باتریهای بزرگتر در گوشیها است. اما باید گفت ظرفیت باتری گوشیهای آیفون در طی سالها و از آیفون 6 اس تا آیفون 8 بهبود اندکی داشته است و از 1715 به 1821 میلی آمپر ساعت رسیده است. مدتها بعد از حذف جک هدفون بود که اپل گوشی بزرگتر خود را با نام آیفون 10 ارائه کرد و تنها آن زمان بود که شاهد افزایش قابل توجه ظرفیت باتری آیفونها بودیم.
نویسنده Techcrunch اذعان میدارد که چنین انتقاداتی وضعیت را تغییر نمیدهد و اپل با ارسال این پیام به سایر شرکتها که حذف جک هدفون ایرادی ندارد همه چیز را خراب کرد. با اینکه اپل صدها میلیون گوشی پلاس را در سال جاری و سالهای بعد به فروش خواهد رساند، اما حتی حاضر نیست یک آداپتور هدفون در جعبه این گوشیها قرار دهد. اپل تصمیمش را گرفته است.
اگر شما نیز در کنار خود یک هدفون و یک گوشی فاقد جک هدفون میبینید و از این مساله آزرده خاطر هستید بدانید که تنها شما نیستید که با چنین مشکلی روبرو هستید.
خرید انواع کابل تبدیل AUX از فروشگاه پلازا