هواوی میت 20 پرو به سرعت جایگاه خود را در میان بهترین گوشیهای موجود در بازار تثبیت کرده است اما آیا دوربین آن هم مانند سایر بخشها عملکرد ممتازی دارد؟ در این مطلب به بررسی دوربین هواوی میت 20 پرو توسط DxOMark میپردازیم.
هواوی میت 20 پرو جدیدترین پرچمدار کمپانی چینی هواوی است که با هدف رقابت با بزرگانی همچون آیفون 10 اس مکس، پیکسل 3 ایکس ال و گلکسی نوت 9 سامسونگ عرضه شده است. دوربین این گوشی در حقیقت نسخه بهبود یافته دوربین هواوی P20 پرو است که با فناوری و قابلیتهای جدیدتری همراه شده است. سه دوربین استفاده شده، محصول شرکت آلمانی لایکا است اما اینبار و در این گوشی یک دوربین سوپرواید جایگزین دوربین تک رنگ قبلی شده است. از همین رو این گوشی فاصله کانونی معادل 35 میلیمتر را از بازه 16 تا 80 میلیمتر ارائه میدهد که وایدترین لنز را در میان تمامی گوشیهای هوشمند فعلی دارا است. لازم به ذکر است مانند رویه سابق، لنز سوپر واید میت 20 پرو مورد نقد و بررسی قرار نگرفته است؛ بنابراین، این ویژگی تاثیری بر امتیاز نهایی دوربین نداشته است.
قطعات دیگری که در بدنه فلزی-شیشهای میت 20 پرو، که توانسته استاندارد IP68 را کسب کند، به کار گرفته شدند نیز شایسته یک گوشی رده بالای گرانقیمت هستند. در این گوشی از پردازنده 7 نانومتری و جدید هواوی به نام کایرین 980 استفاده شده است. این چیپست به لطف قدرت پردازش بالای خود امکان ثبت و مشاهده تصاویر را بر روی صفحه نمایش بزرگ 6.39 اینچی HDR OLED با وضوح 3120 * 1440 پیکسل این گوشی فراهم میکند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
بررسی دوربین هواوی میت 20 پرو
مشخصات دوربین هواوی میت 20 پرو:
- پردازنده
- دوربین اصلی 40 مگاپیکسل با سنسور 1/1.7، گشادگی دریچه دیافراگم f/1.8 با فاصله کانونی 27 میلیمتر
- دوربین دوم با لنز سوپر واید 20 مگاپیکسلی با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.2 و فاصله کانونی 16 میلیمتری
- دوربین سوم 8 مگاپیکسل با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.4 همراه با لرزش گیری اپتیکال و فاصله کانونی 80 میلیمتر
- فوکوس خودکار تشخیص فاز (PDAF) و فوکوس خودکار لیزری
- فلاش LED با دو تن متفاوت
- ضبط ویدیو با کیفیت 4K با نرخ 30 فریم بر ثانیه
خلاصهای از نتیجه بررسی
هواوی میت 20 پرو با کسب نمره مجموع 109 در DxOMark همراه با پسرعمویش P20 پرو به طور مشترک در رتبه اول قرار میگیرد. مانند P20 پرو، این گوشی نیز در ثبت تصاویر عملکرد خارق العادهای دارد و در این زمینه نمره 114 را به خود اختصاص داده است. نمره مربوط به ضبط ویدیو آن هم 97 است که تنها یک امتیاز با نمرهای که P20 پرو در همین بخش دریافت کرد فاصله دارد. این دو نمره به این معناست که جدیدترین پرچمدار هواوی قادر است در هر موقعیتی تصاویر و فیلمها را با کیفیت بسیار بالا ثبت و ضبط کند.
در بخش تصاویر ساکن، دوربین سه گانه میت 20 پرو سوژه را به خوبی تشخیص داده و دامنه دینامیک گستردهای را ارائه میدهد. از همین رو قادر است در محیطهای تاریک-روشن جزئیات را با دقت بسیار بالایی ثبت کند. نویز تصویر حتی در محیطهای کم نور هم به چشم نمیآید، علاوه بر این سیستمی که کنترل تعادل نور سفید و پردازش رنگها را بر عهده دارد در تمامی محیطها رنگها را با ظاهر دلپذیر و خوشایندی به نمایش میگذارد. در این میان سرعت بالا و پایداری فوکوس خودکار و قابلیتهای تحسین برانگیز دوربین در زمینه زوم را نیز نباید از یاد ببریم. تمام این موارد سبب شدهاند کمتر گوشی هوشمندی در ثبت تصاویر ساکن به گرد پای میت 20 پرو برسد.
با وجود نکات مثبتی که به آن اشاره شد دوربین گوشی هنوز جا برای پیشرفت دارد. برای مثال هنگامی که تصاویر را در مقیاس پیکسلی نگاه میکردیم اغلب متوجه شدیم گوشی بافتها را کمی مصنوعی پردازش کرده است. در تصاویری که در حالت بوکه گرفته شد نیز صورت افراد مات به نظر میرسد و جزئیات زیادی از چهره به ثبت نرسیده است. افزون بر این فوکوس خودکار در برخی مواقع و هنگام استفاده از فلاش کمی دور از انتظار عمل میکند.
با تمام اینها میت 20 پرو نه تنها در ثبت تصاویر بیهمتا است بلکه در زمینه ضبط ویدیو نیز به لطف سیستم فوکوس خودکار سریع و روان آن که عملکرد خوبی در دنبال کردن سوژه دارد و همچنین دقت بالا در ایجاد تعادل نور سفید و پردازش دلپذیر رنگها در کنار نویز پایین، به خصوص در محیطهای روشن، جزو بهترینها به شمار میآید. عملکرد سریع و روان سیستم نوردهی دوربین هنگام مواجه با تغییرات در درجه روشنایی محیط نیز یکی دیگر از فاکتورهایی بود که تحسین کارشناسان ما را به همراه داشت.
لرزش گیر دوربین هنگام ضبط ویدیو در حالت ایستاده به خوبی وظیفه خود را انجام میدهد اما هنگام حرکت یا راه رفتن به ویژه در محیطهای کم نور میتوانست عملکرد بهتری داشته باشد. بعلاوه هنگام چرخاندن دوربین شاهد افکت Judder یا پدید آمدن دندانهها و لبههای ناخواسته و همچنین عدم ثبت جزئیات برخی بافتها شدیم. البته هیچکدام از این موارد آنقدرها مشکل ساز و آزاردهنده نیستند.
ریزنمرات ثبت تصاویر
هواوی میت 20 پرو با ثبت امتیاز 114 برای تصاویر، همراه با P20 پرو تا به اینجا بالاترین امتیاز را دریافت کردهاند. نمره کلی مربوط به تصاویر از ریزنمرات مختلفی به دست میآید که هرکدام نشان دهنده عملکرد بخشها و قابلیتهای مختلف دوربین در محیطهای مختلف هستند. در این قسمت نگاه دقیقتری به نحوه عملکرد دوربین در هرکدام از این بخشها داریم.
نوردهی (95)
میت 20 پرو به لطف عملکرد بسیار خوب دوربین در تشخیص سوژه در اکثر محیطها و ارائه دامنه دینامیک وسیعی که سبب شده جزئیات در سایه روشنهای تصویر حتی در محیطهای تاریک به خوبی به ثبت برسند، نمره فوق العاده خوبی در بخش نوردهی به دست آورده است. در نمای زیر که قسمتهای تاریک-روشن زیادی در آن وجود دارد تمامی گوشیها در قسمتهای روشن جزئیات یکسانی را به ثبت رساندند اما در قسمتهای تاریک تصویر این میت 20 پرو است که عملکرد بهتری نسبت به آیفون 10 اس مکس و P20 پرو دارد.
میت 20 پرو در مقایسه با P20 پرو در ثبت نماهای دارای نور پس زمینه، سوژه را بهتر به تصویر میکشد. در نمونههای زیر میبینید که میت 20 پرو مجسمه را با نوردهی بیشتری نسبت به P20 پرو ثبت کرده است. در این تصاویر نوردهی آیفون 10 اس در رتبه دوم و پس از میت 20 پرو قرار میگیرد.
دوربین میت 20 پرو در محیطهای کم نور نیز عملکرد قابل توجهی دارد و میتواند نوردهی به میزان 1 لوکس را ثبت کند. از همین رو، گوشی جدید هواوی برای کسانی که بیشتر در محیطهای کم نور عکاسی میکنند انتخاب بسیار خوبی به حساب میآید.
پردازش رنگها (87)
میت 20 پرو از آزمایشهای مربوط به رنگ نیز سربلند بیرون آمد. پردازش رنگ و توازن سفیدی تصویر در تمامی شرایط قابل قبول بودند و مشکل خاصی در این مورد وجود نداشت. در این گوشی مانند P20 پرو اشباع رنگها اندکی از سایر دوربینها طبیعیتر است و به همین دلیل درجه کمتری نسبت به آنها دارد. در تصاویر زیر مشاهده میکنید که رنگها در آیفون 10 اس بیشتر اشباع شدند و پررنگتر از دو دوربین هواوی هستند.
بافت (74) و نویز (78)
الگوریتمهای پردازش تصویر هواوی میت 20 پرو توانسته تعادل خوبی میان میزان جزئیات و نویز تصویر ایجاد کند. با وجود اینکه از نظر جزئیات تصاویر، عملکرد این گوشی شباهت زیادی با P20 پرو دارد اما میت 20 پرو شارپنس (یا وضوح و نمایش دقیق لبهها) کمتری را اعمال میکند، چنین کاری سبب شده تصاویر، کمی محوتر به نظر برسند اما در عوض وقتی آنها را در اندازه اصلی مشاهده میکنید ظاهر طبیعیتری خواهند داشت. در این میان آیفون 10 اس هم نسبت به میت 20 پرو تصویر را با شارپنس بیشتری ثبت میکند به همین دلیل اشیا در لبهها جزئیات دقیقتر و بهتری دارند اما در مجموع میت 20 پرو بهترین گوشی برای پردازش بافتهایی که در قسمتهای با کنتراست پایین قرار دارند، مانند چمن در تصاویر زیر، به حساب میآید.
وقتی نور محیط کم باشد، میت 20 پرو با فاصله اندکی از دو رقیب خود پیشی میگیرد و به وضوح جزئیات تصاویر را در آزمایشی که با نور 20 لوکس انجام شد نسبت به دو گوشی دیگر بهتر ثبت میکند. همانطور که در تصاویر زیر مشاهده میکنید بافتهای صورت و کلاه سوژه در میت 20 پرو نسبت به آیفون و P20 پرو بهتر ثبت شدهاند.
میت 20 پرو در محیطهای با روشنایی مختلف جزئیات تصویر را به خوبی حفظ کرده و به همین میزان در پایین نگه داشتن نویز موفق عمل میکند. در تصویربرداری از محیطهای بیرونی با روشنایی فراوان میتوان گفت اصلا متوجه نویز تصویر نمیشوید. در محیطهای با روشنایی کمتر اما در برخی نقاط تصویر نویز مشاهده میشود اما نه در اندازهای که مشکل ساز شود. در تصاویر زیر، تصویر بالا دوباره با نور بسیار کم 5 لوکس ثبت شده است، هردو گوشی هواوی عملکرد مشابهی دارند و هردو تصویر واضحتری نسبت به آیفون گرفتهاند.
فوکوس خودکار (99)
فوکوس خودکار هواوی میت 20 پرو علاوه بر اینکه سرعت عمل بالایی دارد، دقت بسیار خوبی داشته و در روشناییهای مختلف نیز عملکرد با ثباتی را از خود به نمایش میگذارد، از همین رو نمره عالی 99 را دریافت میکند. همانطور که در نمودار زیر میبینید حتی در نور پایین 20 لوکس، فوکوس خودکار بلافاصله پس از فشردن شاتر وارد عمل شده و همواره نتایج بسیار خوبی را به ثبت میرساند. البته این سیستم بدون عیب و نقص نیست. در برخی محیطهای کم نور فوکوس خودکار به جای سوژه، بر روی پس زمینه تصویر متمرکز میشد. امیدواریم هواوی این مشکل را با عرضه بروزرسانی برطرف کند.
Artifacts یا اختلالات تصویر (71)
فلاش (92)
فلاش دوربین هواوی میت 20 پرو در مقایسه با سایر گوشیها عملکرد تحسین برانگیزی دارد. هنگام استفاده از فلاش در محیطهای کاملا تاریک سوژه به خوبی نورپردازی میشود و بافت و نویز نیز در تعادل با یکدیگر قرار دارند. با این وجود اندکی سایه و کوانتیزه شدن رنگ روی پوست سوژه وجود دارد. همچنین هنگام عکسبرداری به صورت پشت سر هم نیز فوکوس برخی تصاویر با یکدیگر همخوانی نداشت.
هنگامی که فلاش را به همراه 5 لوکس نور تنگستن به کار بردیم، تصاویر اندکی رنگ زرد مانند به خود گرفت، علاوه بر این سایه رنگ و همچنین افت میزان نور در حواشی تصویر نیز به وجود آمد. بعلاوه در برخی تصاویر قرمزی چشم هم دیده شد. اما دوربین علاوه بر این که نویز تصویر را پایین نگه داشت جزئیات را هم در حد قابل قبولی به ثبت رسانید.
زوم (70)
میت 20 پرو به لطف لنزهای با قابلیت زوم 3 برابری خود در بخش زوم یکی از بهترین عملکردهایی که تا به حال دیدهایم را به نمایش گذاشت اما نتوانست به مقام نخست برسد. در تصاویر مقایسهای زیر میبینید این گوشی هم در زوم کم و هم زوم متوسط از آیفون 10 اس بهتر عمل میکند اما از نظر جزئیات در سطح هم کیش خود یعنی P20 پرو نیست. احتمالا به این دلیل که هواوی در این مدل جدید، لنز تک رنگ رزولوشن بالای P20 پرو را با یک لنز سوپرواید جایگزین کرده است. البته P20 پرو نویز بیشتری هم دارد.
این تفاوت در زومهای متوسط، بیش از پیش نمایان میشود. در این شرایط جزئیات تصاویری که میت 20 پرو ثبت میکند با وجود آنکه بازهم به خوبی P20 پرو نیست اما در سطح بسیار خوبی است. علاوه بر این، نویز تصاویر آن نیز چه در محیطهای خارجی و چه در محیطهای داخلی، هنگام زوم، اندک و ناچیز است. با این حال در برخی تصاویر رنگها رنگ خود را از دست میدهند و از اشباع بسیار کمی برخوردار هستند. افزون بر این در تصویر بالای مربوط به میت 20 پرو مقداری اختلالات در تصویر هم دیده میشود. مشاهده میکنید که برخی لبهها که در مناطق با کنتراست بالا قرار دارند، کاملا بیرنگ هستند. این مسئله در تصویر مربوط به P20 پرو هم دیده میشود.
بوکه (60)
هواوی میت 20 پرو در بخش پرتره و در قسمت بوکه نمره خوبی میگیرد؛ گرچه در مقایسه با P20 پرو کیفیت کار کمی پایین آمده است. گوشی جدید هواوی در اعماق تصویر Artifacts یا اختلالات تصویری بیشتری را نمایان میکند. اما تفاوتهایی که میان این دو دوربین وجود دارد، بسیار اندک و قابل چشم پوشی است. در مجموع میت 20 پرو قادر است با دقت بالایی سوژه را از محیط پیرامون خود شناسایی کرده و آن را منزوی کند. شکل و فرم بوکه و پردازش نور نسبتا قابل قبول هستند. نکته جالب در این قسمت این است که دوربین میت 20 پرو نه تنها پس زمینه، بلکه اشیایی که در پیش زمینه تصویر هستند را هم محو میکند. نتیجه این کار این است که تصاویر نسبت به دیگر رقبا ظاهر طبیعیتری به خود میگیرند. البته مشکل اینجاست که چنین قابلیتی همیشه درست عمل نمیکند و در برخی مواقع اشیا بیش از اندازه محو میشوند و حتی گاهی اوقات از فوکوس خارج میشوند.
توضیحاتی در قبال نمرههای مربوط به ویدیو
میت 20 پرو در بخش ویدیو نیز نمره بسیار خوبی را دریافت کرده و با 97 امتیاز تنها یک امتیاز اختلاف نسبت به P20 پرو دارد. نقاط ضعف مهمی که در این بخش وجود دارند، عملکرد لرزشگیر است که حالتی از کشیدگی را در تصاویر به وجود میآورد. علاوه بر این در محیطهای با نور اندک نیز نویز به وجود میآید. نمره نهایی ویدیو با محاسبه این ریز نمرات به دست آمدهاند: نوردهی (84)، رنگ (90)، فوکوس خودکار (98)، بافت (58)، نویز (78)، اختلالات تصویر (84) و لرزشگیر (92).
ویدیوهایی که با دوربین هواوی میت 20 پرو ضبط شدند عموما نوردهی خوبی داشتند؛ چه در محیطهایی با نور اندک 5 لوکس و چه محیطهایی که نور ثابتی نداشتند. دامنه دینامیک تصاویر به خوبی گوشیهای ممتاز نیست اما در سطح مشابهی با P20 پرو قرار دارد. در برخی صحنههای با کنتراست بالا و در قسمتهای تاریک و روشن، شاهد پدیده Clipping نیز بودیم. علاوه بر این هنگام ضبط ویدیو، نوردهی دوربین در بعضی مواقع عملکرد با ثباتی نداشت.
رنگها در این بخش به خوبی پردازش میشوند؛ اگر چه در برخی جزئیات مهم، رنگها از تن و اشباع قابل قبولی برخوردار نبودند. همچنین در بحث نور سفید نیز نواقصی مشاهده میشود. در نور کم، تعادلی که دوربین برای نور سفید در نظر گرفته بود سبب میشد سایه صورتی رنگی روی تصاویر باشد اما این مشکل نیز آنقدر دردسر ساز نیست و در مجموع سیستم مربوط به کنترل نور سفید نمره قبولی دریافت میکند.
در مقایسه با P20 پرو، میت 20 پرو در زمینه بافت و نویز، عملکرد ضعیف تری دارد. جزئیات تقریبا به طور یکسان به تصویر کشیده شدند اما در تصاویری که میت 20 پرو ثبت کرده نویز بیشتری به خصوص در نور کم وجود داشت؛ البته با افزایش روشنایی شرایط بهتر میشود. در محیطهای بیرونی، تصاویر عیب و ایراد خاصی نداشتند و در فضاهای داخلی نیز نویز تصویر شدت زیادی ندارد، اما در نور اندک برخی لبههای اشیا نیز نویز داشتند. از دیگر اختلالاتی در تصاویر میت 20 پرو پیدا شد میتوان به افکت Judder در هنگام حرکت، کوانتیزه شدن رنگهای آسمان و اختلالاتی که در هنگام فشرده سازی تصویر به وجود آمدند اشاره کرد.
سیستم لرزشگیر دوربین اما جای بهبود دارد. زیرا هنگام دویدن و راه رفتن به اندازه کافی موثر واقع نمیشود و دوربین حرکات بیش از حد زیادی دارد. با این حال اگر در مجموع عملکرد این قسمت را در نظر بگیریم به این نتیجه میرسیم که هواوی میت 20 پرو دستگاه بسیار عالی برای ضبط ویدیو است.
نتیجه گیری
هواوی میت 20 پرو از هر نظر که حساب کنید گوشی فوقالعادهای است و این خوب بودن بیشتر از همه شامل دوربین آن میشود. دوربین سهگانه آن قادر است در تمامی شرایط، ویدیوها و تصاویر بیعیب و نقصی به ثبت برساند و از همین رو به همراه دیگر هم خانواده خود، P20 پرو، در رتبه اول ردهبندی دوربین گوشیهای همراه DxOMark قرار میگیرد. دوربین میت 20 پرو عملکرد بهتری نسبت به رقبایی مانند آیفون 10 اس مکس، سامسونگ گلسی نوت 9 و اچتیسی U12 پلاس دارد. ذکر این نکته ضروری است که میت 20 پرو به همراه یک لنز سوپرواید عرضه شده که در پروسه امتیازدهی به حساب آورده نشده است. در مقایسه با P20 پرو و سایر گوشیها، این لنز امکان استفاده از قابلیتها و ویژگیهای جدیدی فراهم کرده است که احتمالا برای بسیاری از عکاسان اهمیت زیادی دارد.
تصاویر این گوشی رنگهای دلپذیری داشته، نوردهی و دامنه دینامیک مناسبی دارند و از تعادل بسیار خوبی هم میان جزئیات و نویز برخوردار هستند. به لطف زوم اپتیکال 3 برابر دوربین، در زمینه زوم، میت 20 پرو یکی از بهترین گوشیهای هوشمند به شمار میآید. ویدیوها نیز بسیاری از ویژگیهای مثبت تصاویر را دارا هستند. لرزشگیر دوربین هنگام راه رفتن کمک چندانی نمیکند و افزون بر این در بخش ویدیو، چندین مورد اختلالات تصویر نیز پیدا شد اما تمام این موارد نقاط ضعفی هستند که میتوان از آنها چشم پوشی کرد. در انتها باید بگوییم که میت 20 پرو را به راحتی و با خیال راحت میتوان به عکاسان و تصویربرداران پیشنهاد کرد.
نقاط قوت بخش عکسبرداری:
- نویز بسیار پایین تصاویر حتی در نور کم
- نوردهی بسیار خوب و دامنه دینامیک عریض
- رنگهای دلپذیر و تعادل مناسب نور سفید
- فوکوس خودکار سریع و با دقت بالا در تمامی شرایط
- زوم خوب
نقاط ضعف بخش عکسبرداری:
- پردازش مصنوعی برخی جزئیات
- از دست رفتن جزئیات چهره در بخش بوکه
- فوکوس خودکار هنگام استفاده از فلاش عملکرد با ثباتی ندارد
- Ringing یا لبه لبه شدن اشیا
نقاط قوت بخش ویدیو:
- عملکرد سریع و روان فوکوس خودکار و ردیابی سوژه
- عملکرد خوب لرزشگیری هنگام استفاده در حالت ایستاده
- توازن بسیار خوب نور سفید و پردازش مناسب رنگها
- نویز بسیار کم به خصوص در محیطهای کم نور
- نوردهی قابل قبول هنگام مواجه با درجه روشناییهای متفاوت
نقاط ضعف بخش ویدیو:
- لرزش تصویر هنگام راه رفتن به خصوص در محیطهای داخلی
- عدم حفظ برخی جزئیات واضح
- پدید آمدن افکت Judder