شرکت AMD از تراشههای لپ تاپ چهارهستهای رایزن با گرافیک رادئون وگا رونمایی کرد. حالا سورپرایز جدید این شرکت عرضه این تراشهها برای کروم بوک است.
داستان شگفتانگیز AMD با تجهیزات دسکتاپ و ایستگاههای کاری در سال 2018 شروع شد، اما این شرکت سازنده چیپهای کامپیوتری، برای سال 2019 قصد دارد تا فعالیت خود را در حوزه لپ تاپ گسترش دهد و پردازندههای رایزن (Ryzen) را همراه با گرافیک رادئون وگا (Radeon Vega) ارائه نماید. البته لپتاپهای ویندوزی تنها بخشی نیستند که میتوانند از این توسعه و پیشرفت AMD بهرهمند شوند. غافلگیری دیگر آن است که این شرکت قصد دارد تجهیزات کروم بوک را نیز عرضه نماید.
مجموعه محصولات رایزن شامل یک جفت پردازنده رایزن 7 چهار هستهای، یک جفت رایزن 5 چهارهستهای و یک جفت رایزن 3 میشود. رایزن 7 اس (Ryzen 7s) و رایزن 5 اس (Ryzen 5s) همگی دارای ساختار چندرشتهای متقارن یا همان SMT هستند و تعداد رشتهها در این ساختار جدید دوبرابر شده و به هشت مورد رسیده است.
در رایزن 3 مدل 3300 امکان چهارهستهای فراهم شده، اما امکان SMT موجود نیست. پایینترین مدل رایزن 3 مدل 3200U امکان SMT را دارد، اما تنها دو هستهای است. برای لپتاپهایی با قیمت مناسب و بهصرفه، AMD همچنین یک نمونه چیپ مدل Athlon 300U را ارائه کرده که دارای دو هسته و امکان SMT است.
ساختار درونی از نوع وگا
علاوه بر انواع چیپهای SMT، کمپانی AMD همچنین گرافیک با تعداد هسته متفاوت را ارائه کرده که متناسب با چیپهای مختلفش باشد. به عنوان مثال، چیپهای رایزن 7 همگی دارای 10 هسته GPU هستند؛ در حالی که رایزن 5 اس دارای هشت هسته رادئون وگا است. این مسئله در رایزن 3 3300U نیز صدق میکند و در این مدل شش هسته GPU قرار دارد، در حالی که در مدل رایزن 3 3200U و Athlon 300U این عدد پایینتر و تعداد 3 هسته است.
از نظر عملکرد پردازنده هنگام بازی، AMD میگوید که با مدل رایزن 7 3700U و هستههای رادئون وگا انتظار 87 فریم بر ثانیه را در بازی Rocket League، با تنظیمات گرافیکی سطح پایین دارد. برای اطلاعات دقیقتر باید این نکته را ذکر کنیم که AMD اعلام کرده یک Core i7-8565U از نوع Whiskey Lake همراه با گرافیک HD 620 به سرعت 73 فریم بر ثانیه دست مییابد. در بازی Fortnite، شرکت AMD اعلام کرده که رایزن 7 3700U عملکردی برابر با 50 فریم بر ثانیه دارد، در حالی که Core i7-8565U در بهترین حالت 40 فریم بر ثانیه را ارائه مینماید.
جهت توضیحات بیشتر باید بگوییم که این نرخ فریمها مشابه با APUهای دسکتاپ هستند که با تنظیمات سطح پایین تا متوسط، در محدوده 720p هستند.
هر دو حالت قدرت بالا و پایین
با پردازندههای جدید رایزن (که البته مشخص نیست باید به آنها گفت APU یا CPU)، AMD به عرضه اجزای TDP U از نوع 15 وات و TDP H از نوع 35 وات میپردازد، البته تفاوت میان این دو هنوز مشخص نیست. هنگامی که به برگه مشخصات فنی AMD نگاه کنید، بخشهای U و H از مشخصات یکسانی برخوردار هستند. ویژگیهای GPUها نیز مشابه است و هیچ تفاوتی میان تراشههای دارای وات بالا و یا پایین نیست. تنها میتوان حدس زد که آنها دارای بخشهای مشابهی هستند، اما قسمتهای H برای نیازهای وات بالا از قبیل لپتاپهای مخصوص بازی مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع مجموعه محصولات تقریبا مشابه با تجهیزات کنونی اینتل است. تراشه سطح بالای Kaby Lake R ساخت اینتل تا چهار هسته را در TDP 15 وات ارائه مینماید، در حالی که Core i7 Coffee Lake H بالارده دارای شش هسته و TDP 45 وات است.
ویژگیهای فنی برای بحث کردن بسیار جالب و سرگرمکننده هستند، اما چیزی که میخواهیم بدانیم آن است که این تراشههای لپتاپی چگونه عمل میکنند. AMD گفته که یک مدل رایزن 5 3500U از محصول Core i5-8250U ساخت اینتل بهتر عمل کرده و بر اساس آزمایش سایت PCMark 10 به میزان 14 درصد عملکرد بهتری را ارائه نموده است.
در فتوشاپ، اعداد AMD میگویند که یک مدل رایزن 5 3500U کار تبدیل یک عکس را در عرض 56 ثانیه انجام میدهد، این در حالی است که Core i5-8250U برای انجام این کار به 77 ثانیه زمان نیاز دارد؛ هرچند که بسیاری از این عملکرد فتوشاپ به نظر به خاطر سرعت GPU است.
AMD در سیستم عامل کروم
پیروزی بزرگ AMD به نظر در نهایت وارد کرومبوکها میشود. AMD اعلام کرده که مدلهای A6-9220C و A4-9120C در طراحیهای مختلف کروم بوک قرار میگیرند که از آن جمله میتوان به محصولات شرکتهای اچ پی و ایسر اشاره کرد. به این مسئله توجه داشته باشید که این چیپها دارای هستههای گرانقدر رایزن و یا وگا نیستند.
هر دو سری چیپهای سری A از نوع CPU دوهستهای و 6 وات و همراه با گرافیک رادئون R5 هستند و در یک روند 28 نانومتری ساخته شدهاند. این چیپها در اصل از نوع APU مدل Stony Ridge هستند که طی چندین سال قبل به خوبی عمل کردهاند. اما این مسئله چندان در کرومبوکها اهمیت ندارد؛ چرا که در کرومبوکها تاکنون معمولا از تجهیزات Intel Atom استفاده شده است. از نظر عملکردی، AMD گفته که APUهای سری A بسیار بهتر از Celeron N و Pentium N عمل میکنند.
برای مثال، AMD گفته که A4-9120C در کار ویرایش ویدئو، حدود 33 درصد سریعتر از Celeron N3350 عمل کرده است. جستجوی وب و همین طور باز کردن اپلیکیشنهای وب نیز به ترتیب 23 و 13 درصد سریعتر بوده است.
از برخی جهات، ورود AMD به دنیای کرومبوکها میتواند در واقع بسیار قابل توجهتر از ورود به حوزه لپتاپهای گیمینگ باشد. از هستههای رایزن AMD همیشه انتظار میرفته که در برابر CPUهای اینتل قد علم کنند، اما این که چرا این شرکت هیچ گاه از محصولات خود در کرومبوکها استفاده نکرده، جای سوال دارد.
مسئولین این شرکت در سال 2015 اعلام کرده بودند که پول چندانی در حوزه کرومبوک نیست و به همین خاطر، به این بازار توجه نداشتهاند. اما کرومبوکها با سرعت بسیار زیادی در حوزه آموزش با پیشرفت همراه شدهاند و به نظر این تصور مسئولین شرکت، چندان عاقلانه به نظر نمیرسد.
کلام آخر
چیزی که امروز اهمیت دارد آن است که AMD بالاخره وارد عرصه رقابت کرومبوکها شده است. با توجه به ورود این شرکت به این حوزه و عملکرد خوب تجهیزات آن، به نظر میرسد که اینتل در نهایت رقیبی واقعی را در حوزه کرومبوک برای خود میبیند، به خصوص آن که کرومبوکهای مبتنی بر ARM از نظر کیفیت چندان مناسب عمل نمیکنند. با نظرات و دیدگاههای خود ما را در پلازا همراهی کنید.
