پروژه سوشیال ریکال (SocialRecall) که توسط کارشناس علوم اعصاب دانشگاه هاروارد راهاندازی شده، بتازگی موفق به ارائه اپلیکیشنی شده است که با استفاده از فناوری تشخیص چهره ، میتواند با اسکن صورت افراد، نام آنها را به کاربر یادآوری کند.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که برای به خاطر آوردی نام کسی که میبینید، به مشکل برخورد کرده باشید؟ اجتماعات بزرگی مانند مراسم عروسی و کنفرانسها غالبا برای اشخاص بسیار اهمیت دارند و فشار برای یادگیری یا به خاطر آوردن نام افراد تنها به استرس شرکتکنندگان اضافه میکند. برنامه جدید تشخیص چهره میتواند به افراد برای حل این مسئله کمک کند.
پروژه سوشیال ریکال که توسط کارشناس علوم اعصاب دانشگاه هاروارد راه اندازی شده، اخیرا اپلیکیشنی ساخته که با استفاده از فناوری تشخیص چهره میتواند افراد را در موقعیتهای اجتماعی برای تشخیص هویت واقعی دیگران یاری دهد. سازندگان نرمافزار سوشیال ریکال میگویند که با استفاده از این برنامه تشخیص چهره میتوانید چهره افرادی که قبلا آنها را ملاقات کردهاید یا میشناسید یا حتی غریبههایی که در یک رویداد، مثل کنفرانس یا میهمانی حضور دارند، اسکن کنید و نرمافزار نام آنها را به شما بگوید.
مسائل امنیتی مربوط به حریم شخصی کاربران، همیشه در خصوص فناوریهای مربوط به تشخیص چهره مطرح شدهاند. حالا هم یکی از نگرانیهای اصلی کارشناسان حریم خصوصی، نبود قانونگذاری نسبت به استفاده از این فناوری است. برای مثال پرسش اینجاست که آیا میتوان به عدالت و درستکاری پلیس در استفاده از این فناوری اعتماد کرد؟ قطعاً تشخیص چهره فناوری قدرتمندی است اما مانند تمام ابزار مفید، میتواند آسیبهای احتمالی را هم با خود داشته باشد.
رواج این اپلیکیشن از طرفی یک ایده عظیم است و از آیندهای میگوید که در آن فناوری تشخیص چهره قادر است تا اطلاعاتی را درباره افراد اطراف شما فراهم کند و از طرف دیگر میتواند با آسیبهای احتمالی همراه باشد که طرفداران حفظ حریم خصوصی را آزار بدهد.
مطابق با گزارش Scientific American، دو نسخه از این برنامه وجود دارد: در یک نسخه، کاربر، یک تصویر سلفی از خودش را در نرمافزار سوشیال ریکال آپلود میکند و پس از آن، سایر اشخاصی که مجهز به این اپلیکیشن هستند، اگر در یک محدوده جغرافیایی مشخص، مثل مقر برگزاری یک رویداد، گرد آمده باشند، میتوانند از طریق اسکن چهره اشخاص به نام و مشخصات موجود در پروفایل آنها در سوشیال ریکال دسترسی داشته باشند. نسخه دیگری از این اپلیکیشن هم مخصوص کاربرانی طراحی شده که با مشکل پروزوپاگنوزیا (Prosopagnosia)، که بیشتر به نام کوری صورت (Face Blindness) شناخته میشود، مواجه هستند. این نسخه اجازه میدهد تا کاربر نام دوستان و آشنایان را به تصویر آنها تگ کند و هنگام مواجه با آنها با اسکن چهرهشان نام آنها را به خاطر بیاورد.
نگرانیهای مبنی بر حفظ حریم خصوصی
سوشال ریکال میگوید دادههایی که مربوط به افراد حاضر در یک رویداد بوده است و بلااستفاده محسوب میشود، پس از برگزاری رویداد از این اپلیکیشن حذف خواهد شد و دادههای مربوط به نسخه دیگر هم فقط در گوشی کاربر ذخیره میشود.
با این حال متخصصان حفظ حریم خصوصی هنوز هم نگران هستند که این برنامه وقتی به قدر کافی رایج شود، پیامدهای عمیقی برای آینده فضاهای عمومی داشته باشد و البته دشوار است که کاربران را از عواقب طولانی مدتی که استفاده از این فناوری میتواند در پی داشته باشد و هنوز ناشناخته است، مطلع کنیم.
جیسون شولتز، استاد حقوق دانشگاه نیویورک به Scientific American گفت:
بهایی که اشخاص در ازای استفاده از این فناوری میپردازند، بسیار سنگین است و من فکر نمیکنم این فناوری چندان به سیاستگذاریهای مبتنی بر جلب رضایت افراد در خصوص در اختیار گرفتن تصویر آنها، احترام بگذارد.
با نظرات و دیدگاههای خود ما را در پلازا همراهی کنید.