آزمایشگاه بنچمارک DxOMark که در سال 2008 تاسیس شد یک معیار بنچمارکینگ کاملا مستقل است که بصورت علمی، به بررسی کیفیت تصاویر گوشیهای هوشمند، لنزها و دوربینها پرداخته و نتیجه ارزیابی را بصورت یک نمره کلی و همچنین اختصاص نمره در جزئیات، منتشر میکند.
اگر جز آن دسته از افرادی که پیگیر اخبار بنچمارکینگ و امتیازات کسب شده توسط تلفنهای هوشمند پرچمدار هستید، حتما نام بنچمارک DxOMark را شنیدهاید. تقریبا مدتی کوتاه پس از اینکه برندهای مطرح سازنده تلفنهای هوشمند، از محصولات جدید پرچمدار خود رونمایی میکنند، بنچمارکهای مختلف، شروع به انتشار امتیازات کسب شده توسط این دستگاهها خواهند کرد که DxOMark یکی از این بنچمارکهاست. به دلیل اهمیت بخش دوربین تلفنهای هوشمند و بررسی تخصصی که DxOMark، بر روی این قسمت انجام میدهد، امتیاز کسب شده در این بخش نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و معیار بسیاری از افراد علاقمند به عکاسی محسوب میشود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
DxOMark چیست؟
DxOMark یک وبسایت رتبهبندی دوربین، متعلق به آزمایشگاه پردازش تصویر فرانسوی DXO یا DXO Lab، مستقر در خارج از کشور فرانسه است. این موسسه، درآمد خود را از فروش نرمافزار پردازش تصویر خود به علاقمندان دنیای عکاسی بدست میآورد. به اعتقاد کارشناسان این موسسه، اکثریت افراد فعال در حوزه بررسی کیفیت تصویر، از علم و تخصص کافی در این حوزه برخوردار نبوده و در نتیجه، مطبوعات و البته فعالان این صنعت، برای تصمیمگیری در خصوص کیفیت دوربین دیجیتال و دوربین تلفنهای هوشمند، به بنچمارک DxOMark متکی هستند.
DxOMark، در ابتدای شروع به فعالیت، روی بررسی تخصصی دوربینهای عکاسی و لنزها تمرکز داشت، اما در سالهای اخیر، این موسسه حوزه کار خود را گسترش داده و به بررسی دوربین تلفنهای هوشمند نیز پرداخته است. بالا رفتن کیفیت دوربین در تلفنهای هوشمند و به تبع آن، تمایل کاربران به داشتن گوشیهایی با دوربینهای باکیفیت، یکی از دلایل ورود DxOMark به این حوزه بوده است. شرکتهای سازنده مطرحی همچون گوگل، هواوی، سامسونگ و اپل، با ارائه محصولات خود به این موسسه، توانستهاند اعتباری مضاعف برای پرچمداران خود کسب کنند. اگر به دنبال یک تلفن هوشمند با کیفیت دوربین فوقالعاده هستید، امتیازات DxOMark، بهترین راهنمای شما در این زمینه هستند.
از سپتامبر سال 2017، آزمایشگاه DxOMark و آزمایشگاه DXO Lab، به صورت کاملا مستقل و جداگانه به فعالیت خود ادامه دادهاند. طبق اعلام رسمی این موسسات، DxOMark Image Lab، در حال حاضر یک شرکت خصوصی و مستقل بوده و به دنبال توسعه و تجاریسازی راههای ارائه کیفیت تصویر و خدماتی است که مشتریان در طراحی سیستم دوربین، به منظور داشتن بهترین کیفیت و بدست آوردن بازار بیشتر، از جمله تلفنهای هوشمند، دوربینهای DSLR و DSCها، هواپیماهای بدون سرنشین، دوربینهای عملیاتی، نظارتی و خودروها به دنبال آن هستند.
کسب چه امتیازی از بنچمارک DxOMark بهتر است؟
در سیستم امتیازدهی DxOMark، هرچه امتیاز بدست آمده بالاتر باشد، بهتر است. DxOMark از یک سیستم جامع و بسیار مستند برای امتیازدهی به دوربین استفاده میکند. زوم، کنتراست، فوکوس اتوماتیک، تثبیت کننده، نویز، بافت و رنگ تصویر، از جمله مواردی هستند که برای ثبت عکس و یا ضبط ویدئو مورد بررسی قرار گرفته و به هر یک از آنها، امتیاز تلق میگیرد. DxOMark برای امتیازی که به هر یک از محصولات اختصاص میدهد، یک بررسی کامل و جامع در وب سایت خود منتشر میکند تا علاقمندان از جزئیات بررسی به صورت دقیقتری مطلع شوند.
نکته جالب توجه این است که طبق اعلام رسمی این موسسه، نمره کلی بدست آمده که به عنوان امتیاز بنچمارک DxOMark برای دوربین یک تلفن هوشمند، دوربین حرفهای و یا یک لنز اعلام میشود، میانگینی از نمرات زیرمجموعههای بررسی شده نیست و گویا برای محاسبه امتیاز کلی، از فرمولی خاص استفاده میشود. به گفته این موسسه، کارشناسان DxOMark از فرمولی خاص و محرمانه برای محاسبه امتیازات استفاده میکنند.
علاوه بر این، DxOMark اعلام کرده که تیم متخصصین آنها اغلب با تولیدکنندگان مشورت میکنند تا بتوانند دوربینهایی با کیفیت بالاتر را طراحی و تولید کرده و در نتیجه بتوانند در آزمونهای این بنچمارک، بهتر و موفقتر ظاهر شوند. سقف نمرات DxOMark مشخص نیست؛ برای مثال، زمانی امتیاز بنچمارک DxOMark گوگل پیکسل، 99 اعلام شد، بسیاری از افراد تصور میکردند که سقف امتیازات باید عدد 100 باشد؛ در حالیکه دیدیم چندی پیش، تلفن هوشمند هواوی P20 پرو، موفق به کسب امتیاز 109 در امتیاز شد و اپل آیفون 10 اس مکس را با امتیاز 105، پشت سر گذاشت. DxOMark نیز اعلام کرده که نمرات محاسبه شده، هرگز در بازه 0 تا 100 نبودهاند.
امتیاز DxOMark چه میزان اهمیت دارد؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، DxOMark یک بنچمارک علمی و مستند برای بررسی کیفیت دوربین تلفنهای هوشمند، لنز و دوربینهای عکاسی حرفهای است که به صورت کاملا حرفهای، عملکرد این بخش از دستگاه را مورد ارزیابی قرار میدهد. در نهایت، نمرهای که به محصول اختصاص داده شده، به تنهایی دارای ارزش نبوده و برای قیاس با سایر دستگاهها، دارای اهمیت است. به بیان دیگر، بنچمارک DxOMark از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است اما بیانگر سطح عملکرد کلی یک محصول نیست.