مرورگر گوگل کروم 10 ساله شد. این مرورگر امروزه بهعنوان یکی از قدرتمندترین مرورگرهای اینترنت شناخته شده و حدود 60 درصد از سهم بازار در میان مرورگرهای نسخه دسکتاپ را از آن خود کرده است.
گوگل برای اولین بار حدود 10 سال پیش، اولین مرورگر خود را با نام «کروم» عرضه کرد. مرورگر کروم با یک وب کمیک از گوگل کار خود را آغاز کرد که نشان دهد اولین مرورگر وب این کمپانی است. این مرورگر در ابتدا به عنوان یک اپلیکیشن بتا و تنها برای ویندوز عرضه شد و عرضه و راهاندازی آن در سیستم عاملهای لینوکس و macOS، یک سال بعد و در سال 2009 اتفاق افتاد. مرورگر کروم زمانی عرضه شد که توسعهدهندگان و کاربران اینترنت از مرورگر اینترنت اکسپلورر کاملا ناامید شده بودند و فایرفاکس نیز بهطور مداوم درحال ساخت و تکمیل ساختار فعلی خود بود.
گوگل از اجزای موتور رندر WebKit اپل و موزیلا فایرفاکس استفاده کرد تا بتواند به کروم زندگی ببخشد و تمام سورس کدهای کروم را تحت عنوان پروژه Chromium در دسترس عموم قرار داد. کروم تمرکز خود را بر استانداردهای وب و HTML5 گذاشته بود و در زمان عرضه این مرورگر، هر دو تستهای Acid1 و Acid2 نیز براین مرورگر انجام شده بود؛ این یک گام مهم برای این مرورگر محسوب میشد زیرا در آن زمان مایکروسافت نیز در تلاش بود که استانداردهای وب را در مرورگر اینترنت اکسپلورر خود نیز به کار گیرد.
یکی دیگر از بخشهای مهم عرضه اولین نسخه کروم، ایده sandboxing برای تبهای مستقل این مرورگر بود؛ به طوریکه اگر یک تب با مشکلی مواجه میشد، هیچ تاثیری بر روی تبهای دیگر نمیگذاشت. این ویژگی به طور کل سبب شد که سرعت و پایداری مرورگر کروم بهبود یابد؛ درکنار آن موتور جاوااسکریپت گوگل V8 نیز به طور مداوم درتلاش است که این مرورگر را به سمت جلو هدایت کند.
پس از گذشت یک دهه، درحال حاضر این مرورگر به عنوان اصلیترین مرورگر و انتخاب اول کاربران اینترنت شناخته میشود. مرورگر کروم بیش از 60 درصد از سهم بازار مرورگرهای نسخه دسکتاپ را از آن خود کرده است و مهندسان گوگل کروم همچنان با استفاده از ویژگیهای جدید و بهکارگیری از جدیدترین استاندارهای وب، این مرورگر را تقویت کرده و بهبود میبخشند. درحال حاضر کروم به بیش از یک مرورگر وب تبدیل شده است و میتوان از آن در همه پلتفرمهایی که سیستمعاملهای ویندوز، لینوکس، macOS، اندروید و حتی iOS را نیز اجرا میکنند، استفاده کرد.
کروم درحال حاضر سیستم عامل سبک Chrome OS گوگل را که در لپتاپ و تبلتها مورد استفاده قرار میگیرد را پشتیبانی میکند. با وجود آنکه ممکن است این سیستم عامل هنوز به طور کامل برای استفاده در تبلتها کاملا آماده نباشد اما گوگل اپلیکیشنهای اندرویدی را نیز به Chrome OS آورده است تا کروم بوکها و تبلتهای خود را بیش از پیش قدرتمند کند. گفته میشود که در آینده نزدیک، برنامههای کامل لینوکس نیز به Chrome OS اضافه خواهند شد و درکل به برنامههای پیشرفته تحت وب کمک خواهد کرد که بهتر و قدرتمندتر ظاهر شوند. گفتنی است مرورگر کروم در طول این سالها، تغییرات چشمگیری در طراحی خود نداشته اما ویژگی Material Design Refresh در ماه جاری برای این مرورگر عرضه خواهد شد.
کلام آخر
درحال حاضر آینده مرورگر کروم بیش از پیش به یک پلتفرم شبیه خواهد بود تا یک مرورگر. این نگرانی وجود دارد که کروم به دلیل تسلطی که در میان توسعهدهندگان دارد به اینترنت اکسپلورر 6 جدید تبدیل شود. از آنجا که مهندسان گوگل کروم، جدیدترین استانداردهای وب را دنبال کرده و آنها را در این مرورگر به کار میگیرند، احتمالا دیگر سازندگان مرورگرهای اینترنتی در سایه پیشرفت روبه جلوی کروم قرار خواهند گرفت. مطمئنا احساس میکنید که عمر گوگل کروم به بیش از 10 سال میرسد با این حال تصور کنید اگر مرورگر کروم تنها در یک دهه به پلتفرم تبدیل شود، 10 سال آینده آن چگونه خواهد بود؟ در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.