پس از لپ تاپهای آموزشمحور کروم بوک، حالا تبلتهای کروم بوک در حال ورود به بازار هستند. این مقاله به بررسی نخستین تبلت مبتنی بر سیستم عامل کروم یعنی ایسر کروم بوک تب 10 اختصاص دارد.
کروم سیستم عامل رایگان و متنباز گوگل است که تا به حال در لپ تاپهای کروم بوک مورد استفاده قرار میگرفته است. لپ تاپهای کروم بوک در میان دانشآموزان سراسر دنیا بسیار محبوب هستند، اما به اندازه برخی از دستگاههای دیگر چون تبلتهای آیپد یا سرفیس به راحتی قابل حمل نیستند. به همین خاطر است که گوگل در حال همکاری با شرکتهای تولید کننده بوده تا تبلتهای مبتنی بر سیستم عامل کروم را نیز طراحی و عرضه کنند. نخستین نمونه آنها تبلت 329 دلاری کروم بوک تب 10 محصول شرکت ایسر است که در ماه مارس سال جاری میلادی (فروردین ماه) معرفی شد.
چنین قیمت پایینی برای یک تبلت مبتنی بر سیستم عامل کروم باورنکردنی به نظر میرسد. اما باید گفت این تبلت برای استفادههای روزمره مناسب نیست و برای استفادههای آموزشی طراحی شده است. در ادامه خواهید دید که تنها در صورتی که در محیطهای آموزشی کار میکنید باید آن را بخرید. شایان ذکر است که تبلت ایسر کروم بوک تب 10 که در این بررسی استفاده شده است از سیستم عامل کروم نسخه 10575.58.0 برخوردار بوده است.
آنچه در این مقاله میخوانید:
بررسی ایسر کروم بوک تب 10
طراحی
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که ایسر کروم بوک تب 10 قرار نیست با تبلتهای آیپد و سرفیس که برای استفادههای عمومی و روزمره تولید میشوند رقابت کند.
این مساله به خصوص در مورد طراحی تب 10 به چشم میآید. این دستگاه از پلاستیک ضخیم و سنگین ساخته شده و قسمت پشت آن زبر است تا نگهداشتن آن راحتتر باشد. همچنین این تبلت با وزن حدود 550 گرمیاش کمی سنگین است. تب 10 دقیقا حس و حال یک دستگاه مربوط به مدرسه را دارد و نه یک تبلت شیک که در منزل استفاده میشود.
حاشیههای نمایشگر آن بزرگ است که نگهداشتن آن در دو حالت افقی و عمودی را تسهیل میکند. در قسمت بالا یک جک هدفون، یک میکروفون و سه بلندگو تعبیه شده است. در سمت چپ دکمه پاور، دکمههای تنظیم حجم صدا، شکاف کارت حافظه میکرواسدی، و نیز جایگاه قلم استایلوس قرار دارد. در پایین دستگاه سه خروجی دیگر صدا و یک درگاه یواسبی Type-C وجود دارد که این درگاه برای شارژ یا اتصال هر سخت افزار خارجی مانند نمایشگر، صفحه کلید و ماوس مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی میتوان گفت طراحی تب 10، دوست داشتنی است. این تبلت یک دستگاه ساده و بی تجملات بوده و برای کلاسهای درس بسیار خوب است.
ایسر کروم بوک تب 10 از یک نمایشگر السیدی آیپیاس 9.7 اینچی که هم اندازه آیپد جدید آموزشمحور اپل است بهره میبرد. البته کیفیت این نمایشگر به پای آیپد جدید نمیرسد، اما به اندازه کافی خوب است. نسبت تصویر این نمایشگر 4:3 و وضوح و تراکم پیکسلی آن به ترتیب 1536×2048 و 264 پیکسل بر اینچ است. زاویه دید نمایشگر نیز خوب بوده و میتوان شدت روشنایی آن را از بسیار بالا تا کاملا تار تنظیم کرد. البته رنگهای نمایشگر کمی بیش از حد گرم هستند و در تنظیمات نیز گزینهای برای تغییر آن وجود ندارد.
کارایی و امکانات سخت افزاری
مهمترین سخت افزار اضافهای که همراه با تب 10 ارائه میشود یک قلم وکوم استایلوس است. این قلم که در تبلت قابل جاسازی است به کاربر کمک میکند تا کارهایی چون گرفتن اسکرین شات، یادداشت برداری، نقاشی، و بزرگنمایی برروی مناطق مورد نظر در صفحه را راحتتر انجام دهد. همچنین این قلم از همان فناوری تشدید الکترومغناطیسی (EMR) که در قلم استایلوس کروم بوکهای سامسونگ وجود دارد استفاده میکند. این باعث میشود که استایلوس بدون باتری درونی یا اتصال بلوتوث کار کند.
خود قلم استایلوس این تبلت نیز طراحی خوبی دارد و کوچک و سبک است. ممکن است نگه داشتن طولانی آن در دست به خاطر اینکه بسیار کوتاه است دشوار باشد، اما کودکان احتمالا مشکلی در خط خطی کردن و یادداشت برداری با آن نخواهند داشت. برخلاف قلمهای سامسونگ، این قلم فاقد یک دکمه سخت افزاری است، اما همچنان بسیار مفید و کاربردی است. با بیرون آوردن قلم یک منوی کوچک با میانبرهای اسکرین شات و یادداشت برداری فعال میشوند. این قلم بسیار مفید است.
علاوه بر این، از آنجا که ایسر کروم بوک تب 10 قادر به اجرای برنامههای اندروید است، اگر برنامهای قدرتمندتر از Google Keep میخواهید میتوانید برنامههای یادداشت برداری دلخواه را از فروشگاه گوگل پلی دانلود کنید.
برخلاف اینکه 6 بلندگو در این تبلت وجود دارد، اما آنها حجم صدای پایینی دارند. این احتمال وجود دارد که کودکان هنگام تماشای ویدئو در کلاس درس، صدای آن را به خوبی نشنوند.
ایسر کروم بوک تب 10 اگر تنها از یک اپلیکیشن استفاده کنید بسیار خوب و سریع کار میکند. پردازنده دو هستهای راک چیپ RK3399 و حافظه رم 4 گیگابایتی آن برای اجرای سریع برنامهها کافی است، اما هنگام انجام چند وظیفه به صورت همزمان، با مشکل مواجه میشود. حتی هنگام جابجایی میان دو برنامه نیز مقداری لگ مشاهده میشود. این دستگاه برای برخی کارهای سنگینتر چون استفاده برای پخش فیلم برروی تلویزیون مناسب نیست که این مساله با توجه به جامعه هدف این تبلت قابل توجیه است. دانش آموزان احتمالا قرار نیست در کلاس درس، از آن برای چنین مواردی استفاده کنند.
کیفیت پایین دوربین آن هم دلیل دیگری است که گفته شود این تبلت برای استفادههای معمول مناسب نیست. دوربین اصلی 5 و دوربین سلفی 2 مگاپیکسلی آن از کیفیتی پایینتر از متوسط برخوردار هستند. اینطور به نظر میرسد که انگار دوربین آن مربوط به گوشیهای کشویی سال 2010 است. این کیفیت شاید برای عکسبرداری در کلاس مناسب باشد اما نه بیشتر.
شرکت ایسر میگوید باتری تبلت کروم بوک تب 10 با هر بار شارژ تا 9 ساعت کار میکند. مسالهای که در آزمایش انجام شده نیز تایید شد. معلمان احتمالا هر چند روز یکبار نیاز به شارژ آن خواهند داشت.
صفحه کلید
صفحه کلید مجازی تب 10 مشابه سایر دستگاههای لمسی مبتنی بر کرم بوک است. کیبرد آن قابل مقایسه با کیبرد Gboard نبوده و تایپ کردن با آن میتواند بسیار دشوار باشد. قابلیتهای پیش بینی لغات و تصحیح خودکار این کیبرد نیز به هیچ وجه به پای Gboard نمیرسد. همچنین به دلایلی، کیبرد طوری تنظیم شده است که در برخی از برنامههای اندرویدی حرف اول همه کلمات را به صورت بزرگ بنویسد و این مساله در تنظیمات هم قابل تغییر نیست. همین مشکل به تنهایی تجربه بسیار بدی از تایپ در برنامههای معروفی چون Google Keep یا Google Docs به کاربر میدهد. البته این قضیه در برنامههای تحت وب کروم وجود ندارد.
خوشبختانه تب 10 قادر به متصل شدن به همه کیبردهای دارای بلوتوث است، بنابراین آموزگاران در مواردی که دانش آموزان قرار است امتحانات طولانی را تایپ کنند یا مانند این، میتوانند استفاده از این کیبردها را نیز مدنظر قرار دهند. شرکت ایسر هیچ مدل خاصی از کیبردهای مجهز به بلوتوث را به مشتریان پیشنهاد نکرده که این مساله ناخوشایند است.
ایسر نیز همچون تبلتهای سرفیس، باید به فکر طراحی کاور فولیو که از کیبردهای داخلی بهرهمند هستند باشد. البته استفاده از کیبرد فیزیکی فلسفه وجودی تبلت را نقض میکند، اما گنجاندن آن به عنوان یک آپشن برای مشتریان میتواند خوب باشد. به خصوص که این کار بیکیفیت بودن کیبرد مجازی آن را جبران میکند. شرکت Belkin نیز یک کیبرد سیمی برای تبلتهای آموزشمحور مبتنی بر سیستم عامل کروم تولید میکند، اما این به خود کاربران بستگی دارد که بخواهند از آن استفاده کنند یا نه.
البته خبر خوب این است که کیبرد معروف گوگل یعنی Gboard ظاهرا قرار است پاییز آینده به سیستم عامل کروم راه پیدا کند. این مساله مطمئنا میتواند تجربه بسیار بهتری از تایپ با این تبلت به ارمغان آورد.
نرم افزار
به جز مشکلات صفحه کلید که اشاره شد، سیستم عامل کروم آن مشابه همانی است که در سایر کروم بوکها نیز استفاده میشود. در اینجا خیلی به جزییات نرم افزاری این سیستم عامل پرداخته نمیشود و تنها از برخی تجربیات در استفاده از آن به عنوان کامپیوتر اصلی و کار با نرم افزارهای اندرویدی در آن گفته میشود.
باید گفت سیستم عامل کروم هنوز به اندازه کافی برای تبلتها بهینه سازی نشده است و نسبت به کار با لپ تاپهای کروم بوک، کار با تبلت مبتنی بر این سیستم عامل دشوارتر است. تقریبا همه نرم افزارهای تحت وب و اپلیکیشنهای اندرویدی به طور خودکار نوار وضعیت بالای صفحه نمایش را مخفی میکنند و هر بار که بخواهید برنامه را ببینید باید بالای نمایشگر را به سمت پایین لمس کنید. در کروم بوکهایی که از یک کیبرد فیزیکی (و نیز پد لمسی) برخوردار هستند، دکمه ضربدر به صورت خودکار ظاهر میشود که کار را سادهتر میکند.
در مورد اپلیکیشنهای اندرویدی نیز نیاز به برخی اصلاحات وجود دارد. همه آنها با سیستم عامل کروم سازگار نیستند و برخی از آنها که سازگار هستند نیز اجرا نمیشوند. کیبرد Gboard در فروشگاه گوگل پلی در دسترس است اما نمیتوان در تنظیمات آن را به عنوان کیبرد انتخاب کرد. برخی از برنامههای اندرویدی بسیار خوب کار میکنند که فوق العاده است. چندوظیفهای با برنامههای اندرویدی و مرورگر کروم تجربه بسیار جالبی است.
بیشتر این مشکلات مربوط به سیستم عامل کروم است و نه خود تبلت. این احتمال وجود دارد که برخی از این باگها در بروزرسانیهای هفتهها یا ماههای آینده رفع شوند.
گالری ایسر کروم بوک تب 10
خصوصیات آموزشی
ایسر کروم بوک تب 10 از ابزار واقعیت مجازی Google Expeditions پشتیبانی میکند که به شما اجازه میدهد از پشت میز خود به گردشهای علمی مجازی بروید. این تبلت همچنین در آینده از Expedition AR نیز پشتیبانی خواهد کرد که به وسیله واقعیت افزوده دانش آموزان بالاخره قادر به مشاهده اشیاء در کلاس درس خواهند شد.
مراکز فناوری اطلاعات میتوانند با استفاده از Chrome Management Console این تبلتها را مدیریت کنند. هر دانش آموز حساب کاربری و اطلاعات ورود به حساب مجزا خواهد داشت، بنابراین تمامی دادههایی که در هر حساب بارگذاری میشود در همان حساب باقی خواهد ماند.
مشخصات
ایسر کروم بوک تب 10 (D651N-K9WT) | |
---|---|
صفحه نمایش | السیدی آیپیاس 9.7 اینچ، وضوح 2048×1536 تراکم پیکسلی 264 پیکسل بر اینچ، نسبت تصویر 4:3 |
تراشه | راک چیپ RK3399 پردازندههای دو هستهای Cortex-A72 و چهار هستهای Cortex-A53 2 گیگاهرتز |
پردازنده گرافیکی | Mali T860 |
حافظه رم | 4 گیگابایت LPDDR3 |
حافظه داخلی | 32 گیگابایت قابل افزایش از طریق کارت حافظه میکرواسدی |
دوربینها | دوربین اصلی: وضوح عکس 5 مگاپیکسل، وضوح فیلم 720p دوربین سلفی: وضوح عکس 2 مگاپیکسل، وضوح فیلم 720p |
باتری | 34 وات ساعت، 8860 میلی آمپر ساعت لیتیوم پلیمر، ماندگاری تا 9 ساعت |
قلم | وکوم استایلوس |
اتصالات | وایفای 802.11ac 2×2 MIMO dual-band بلوتوث 4.1 USB 3.1 Type-C |
سیستم عامل | گوگل کروم |
ابعاد و وزن | 172.2×238.2×8.8 میلیمتر 544.3 گرم |
رنگ | آبی ایندیگو |
نتیجه گیری
به نظر میرسد این مساله کاملا آشکار باشد که سیستم عامل کروم هنوز برای بازار تبلتها آماده نیست. هنوز بسیاری از چیزها به منظور سازگاری با تبلتها بهینه سازی نشده است. البته گوگل به طور مرتب بستههای بروزرسانی خود را ارائه میکند و بدون شک قضایا در هفتهها و ماههای پیش رو تغییر خواهد کرد. در سال آینده تبلتهای مبتنی بر کروم بیشتری طراحی و عرضه خواهند شد و کار با آنها احتمالا بسیار آسانتر خواهد بود.
ایسر کروم بوک تب 10 برای استفادههای معمولی طراحی نشده است و اگر آن را برای این منظورها بخرید احتمالا پشیمان خواهید شد. اما اگر در مدرسه کار میکنید قضیه متفاوت میشود. این واقعیت که این دستگاه قرار است عمدتا توسط کودکان و در کلاس درس مورد استفاده قرار گیرد کاستیهای آن را قابل توجیه میسازد. تمامی نقاط منفی آن (بلندگوهای ضعیف، دوربینهای ضعیفتر، و تراشه کم سرعت) برای استفاده در مدرسه تا حدی قابل چشم پوشی هستند. یک کودک قرار نیست کارهای خیلی سنگین با آن انجام دهد.
این تبلت در بازار تبلتهای آموزشمحور بدون رقیب نیست. یک آیپد 9.7 اینچی اپل نیز با قیمت مشابه 329 دلاری در دسترس است که در واقع با تخفیف کنونی به قیمت 299 دلار برای معلمان به فروش میرسد. این آیپد همچنین از نمایشگر بهتر، دوربین بسیار بهتر و کارایی بالاتر و سریعتر برخوردار است. هرچند تنها از کیبردهای مبتنی بر بلوتوث پشتیبانی میکند و برای خرید قلم آن نیز باید هزینه اضافی پرداخت شود. به همراه داشتن یک قلم وکوم استایلوس در تب 10 میتواند برای آموزشگاهها بسیار جذاب باشد.
البته نباید از مقاوم بودن ایسر کروم بوک تب 10 نیز گذشت. این قابلیت بسیار خوبی است. تصور اینکه یک آیپد ظریف را برای ساعتها به دانش آموزان خردسال واگذار کنیم کمی نگران کننده است.
کروم بوکها به لطف استفاده آسان و کارایی بالای خود، سابقه خوبی در پشتیبانی از مدارس دارند. ایسر کروم بوک تب 10 نیز از این ویژگیها بی بهره نیست و علاوه بر آن، باریک و سبک و کوچک است. برخی مسائل نرم افزاری عجیب وجود دارد، اما مدارسی که پیشتر از لپ تاپهای کروم بوک استفاده کردهاند احتمالا با تب 10 نیز احساس راحتی خواهند داشت.
نقاط قوت
- نمایشگر شاداب و درخشان
- طراحی مقاوم که برای مدارس بسیار خوب است
- ماندگاری طولانی شارژ باتری
- قلم استایلوس برای یادداشت برداری و نقاشی سریع، بسیار مفید است
نقاط ضعف
- صفحه کلید مجازی باگ دارد و استفاده از آن دشوار است
- سخت افزار ضعیف و کند و دشواری در انجام چند وظیفه به صورت همزمان
- کیفیت دوربینهای اصلی و سلفی در حد دوربینهای سال 2010
- حجم صدای بلندگوها پایین است