یکی از خبرهای جدید دنیای علم، بررسی امواج مغزی کارکنان سازمانهای نظامی در چین است. این امواج به کمک سنسورهایی از طریق کلاه خاصی دریافت میشود. در ادامه با الگوریتمهای هوش مصنوعی ترکیب شده و میزان خشم و نگرانیها را بررسی میکند.
بر اساس گزارش های واصله، امواج مغزی کارکنان کارخانه ها، شرکتهای دولتی و همین طور سازمان های نظامی در چین مورد نظارت و بررسی قرار می گیرد. این فناوری با قرار دادن سنسورهای بی سیم روی کلاه های کارکنان کار می کند. این سنسورها با الگوریتم های هوش مصنوعی ترکیب می شوند و به ردیابی و تشخیص میزان خشم، نگرانی و یا ناراحتی در محیط کار می پردازند.
کارفرمایان از فناوری نظارت احساسات استفاده می کنند و به دنبال آن با تشویق نیروی کار، تعویض کارکنان و یا قرار دادن وقت استراحت به افزایش بهره وری و سود شرکت های خود می پردازند. در یک شرکت دولتی تجهیزات برق و الکترونیک در جنوب شرق شهر هانگژو، این نوع فناوری مورد استفاده قرار گرفت و از زمان استفاده در سال 2014 تاکنون میزان سود شرکت 315 میلیون دلار افزایش یافته است.
چنگ جینگژو، مسئولی که این برنامه شرکت را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد گفت:
«در مورد تاثیر این برنامه شکی نیست و این داده های مغزی به 40 هزار شرکت قدرتمند کمک می کند تا به استانداردهای بالاتر دست یابند.»
بر اساس اعلام خبرگزاریها، بیش از ده ها شرکت و پایگاه نظامی در چین از برنامه های مختلف ساخته شده توسط پروژه نظارت مغزی تحت عنوان Neuro Cap که توسط دولت حمایت مالی و توسط دانشگاه نینگبو (Ningbo) انجام گرفته استفاده می کنند.
جین جیا، استاد علوم مغزی در دانشگاه نینگبو گفت:
«در ابتدا آنها فکر کرده بودند که ما می توانیم ذهن آنها را بخوانیم. این مسئله در ابتدا باعث ناراحتی و مقاومت شده بود. بعد از مدتی آنها به این ابزارها عادت کردند. حالا آنها، این دستگاه ها را تمام وقت در محل کار همراه خود دارند.»
جین همچنین گفت که امواج مغزی کارکنان به گونه ای است که اگر لازم باشد، مدیران آنها را به خانه می فرستند.
«هنگامی که سیستم مشکلی را تشخیص و هشدار می دهد، مدیریت از کارگر خود می خواهد یک آن روز را مرخصی بگیرد و یا به یک کار با حساسیت کمتر بپردازد. برخی از مشاغل نیاز به میزان تمرکز بسیار بالا دارند. در این شغل ها اصلا جای بروز اشتباه نیست.»
نوع دیگری از سنسور که توسط یکی از شرکت های حوزه فناوری، تحت عنوان Deayea ساخته شده، داخل کلاه رانندگان قطار در ریل های پرسرعت بین شهرهای پکن و شانگهای به کار می رود. در صورتی که راننده خوابش ببرد، این سنسور حتی می تواند نوعی آلارم و اعلام هشدار هم بفرستد.
کاربرد روزافزون از فناوری های نظارت بر احساسات و امواج مغزی نوعی عصر جدید در دولت چین است که به شکل گسترده بر روی فناوری های تشخیص چهره و موارد دیگر متمرکز شده است. البته مشخص نیست که آیا تمامی کارکنانی که در این برنامه مورد نظارت قرار دارند، از وجود این فناوری آگاهی دارند و یا خیر، اما حتی اگر هم اطلاع داشته باشند، قوانینی که در چین وجود دارد، کمکی به آنها نمی کند. در چین قوانین سفت و سختی در مورد حفظ حریم شخصی وجود ندارد و همین امر توانسته به تحقیقات در حوزه هوش مصنوعی در چین کمک بیشتری کند.