ایلان ماسک اوایل ماه جاری میلادی با استقرار باتری عظیم لیتیوم یونی تسلا در ایالت استرالیای جنوبی کشور استرالیا توجهات بسیاری را به سوی خود جلب کرد؛ مشخصاً به علت ساختن این باتری در سریعترین زمان ممکن و ابعاد بسیار بزرگ آن که در نوع خود بیسابقه بوده است. حالا این باتری تنها چند هفته پس از آغاز به کار رکورد تازهای را در سرعت انتقال برق درون شبکه توزیع به ثبت رسانده است.
این باتری غول آسای کمپانی تسلا ظرفیتی معادل 100 مگاوات دارد که این مقدار سه برابر بیشتر از بزرگترین باتریهای موجود است. محل استقرار این باتری، یک نیروگاه بادی تحت کنترل شرکت فرانسوی Neoen, در 200 کیلومتری آدلاید (مرکز ایالت استرالیای جنوبی) بوده و قادر است انرژی مازادی که توسط توربینهای بادی تولید میشود را در خود ذخیره کرده و هنگام قطع جریان برق در منطقه، این انرژی الکتریکی ذخیره شده را وارد شبکه توزیع برق نماید.
به تازگی اما خاموشی غیرمترقبهای در این منطقه رخ داد که برای کمپانی تسلا یک توفیق اجباری جهت مورد سنجش قرار گفتن کارایی این باتری در شرایط واقعی بود؛ نتیجه کاملاً باب میل ایلان ماسک بوده و منجر به ثبت رکوردی تازه در این زمینه شده است.
داستان از این قرار بود که یک نیروگاه برق در ویکتوریا (ایالت همسایه) دچار نقص فنی شد و به طور کل از کار افتاد. چنین اتفاقی در شرایط معمول میتوانست به خاموشی چندین ساعته در منطقه منجر شود اما باتری عظیم لیتیوم یونی تسلا در استرالیای جنوبی طی تنها 140 میلیثانیه، کاهش ولتاژ پیش آمده را جبران و برق مورد نیاز شهروندان را وارد شبکه توزیع سراسری کرد.
چنین سرعت عمل رکوردشکنی به گفتهی وزیر انرژی ایالت استرالیای جنوبی موجبات شگفتی اپراتورهای شرکت برق را پدید آورد. این مقام بلندپایه اضافه کرد «سرعت عمل باتری عظیم لیتیوم یونی تسلا فراتر از حد انتظار و کارایی آن بهتر از هر منبع انرژی جایگزینی بوده که تاکنون مورد استفاده قرار میگرفته است. جبران چنین افت ولتاژی در شبکه توزیع از طریق یک نیروگاه برق متعارف، بین نیم تا یک ساعت به طول میانجامد اما باتری غولآسای تسلا در کمتر از یک ثانیه از پس این کار برآمد»
دولت محلی استرالیای جنوبی پس از طوفان به وقوع پیوسته در سپتامبر 2016 در تامین برق مورد نیاز شهروندان دچار مشکل شده بود و به دنبال راهکاری برای مقابله با بحران های مشابه میگشت. این طوفان که شدت آن طی پنجاه سال گذشته بیسابقه خوانده شده برای مدتی نزدیک به دو میلیون نفر از شهروندان منطقه را با خاموشیهای گاه و بیگاه دست به گریبان کرده بود.
ایلان ماسک اما پس از با خبر شدن از این موضوع برای ساخت و استقرار این باتری عظیم در منطقه دست به کار شد. حتی او پیش از اجرای پروژه با انتشار توییتی دست به قمار زد و اعلام کرد چنانچه کمپانی متبوعش طی کمتر از 100 روز موفق به اتمام مراحل ساخت باتری نشود از خیر دریافت هزینهی 50 میلیون دلاری اجرای پروژه خواهد گذشت! البته پر واضح است که این پروژه در مهلت مقرر به بهرهبرداری رسید.
کمپانی تسلا که بیشتر با خودروهای الکتریکی معروفش شناخته میشود قصد دارد باتریهای تولیدی خود را به عرصههای دیگری نیز وارد نماید و در بازار انرژی بیش از این ریشه بدواند؛ در همین راستا با ظرفیت تولید بالایی در حال ساخت انواع باتری در کارخانه Gigafactory واقع در ایالت نوادا است.