امروز شانزدهمین سالگرد تولد آی پاد (iPod) است. کمپانی اپل در 23 اکتبر سال 2001 اولین آی پاد را به دنیا معرفی کرد. آن روز استیو جابز بزرگ روی صحن تالار اپل تاون در شهر کوپرتینو ایستاد و دستگاهی را به دنیا معرفی کرد که در جیب جا می شد اما می توانست تمامی مجموعه ی موسیقی یک نفر را در خود ذخیره کند.
آی پاد یک پخش کننده ی موزیک MP3 است که می تواند موسیقی را با کیفیت CD اجرا کند (در آن زمان). این دستگاه تمامی فرمت های رایج صوتی را اجرا می کند. این، نخستین مفهومی بود که از آی پاد در ذهن مردم جا افتاد.
اولین نسل آی پاد
شرکت اپل نخستین نسل آی پاد را با این عبارت تبلیغ کرد: « 1000 آهنگ در جیب شما». دستگاه مستطیل شکلی که یک حافظه ی 1.8 اینچی به ظرفیت 5GB داشت و می توانست هزار آهنگ را در خود جای دهد.
اولین آی پادی که به دست مردم رسید یک صفحه ی LCD سیاه و سفید داشت. نسل اول آی پاد برای نخستین بار ویل (wheel ) کلیک دار را وارد دنیای دستگاه های دیجیتالی کرد. یک قطعه ی دندانه دار کوچک که با چرخاندنش زیر انگشت، نشانگر در صفحه ی آی پاد بالا یا پایین می رفت و آهنگ عوض می شد.
ویل قبلا هم در دستگاه هایی مانند رادیو وجود داشت اما در آی پاد برای نخستین بار توانایی کلیک کردن پیدا کرد. به این ترتیب دیگر لازم نبود پس از بردن نشانگر روی آهنگ یا منوی مورد نظر انگشت خود را روی دکمه ی دیگری ببریم و با فشردن همان ویل می توانستیم آهنگ یا منو را اجرا کنیم.
افزون بر این، ویل آی پاد مانند همه ی بخش های محصولات اپل نسبت به نمونه های مشابه کارآمدتر بود. این قطعه که نوعی رابط کاربری چرخان به حساب می آید، چالاک تر و دقیق تر از ویل های دیگر بود. کاربران با استفاده از آن فهرست های طولانی آهنگ را به سرعت بالا و پایین می کردند. به کمک ویل می شد آهنگ را پخش کرد، متوقف کرد، برگرداند یا جلو برد و این خود یکی از ویژگی های جذاب آی پد بود.
باتری اولین آی پاد 10 ساعت دوام داشت و پس از آن نیاز به شارژ مجدد بود. قیمت این دستگاه در آن زمان 399 دلار تعیین شده بود.
آی پاد مینی
هنگامی که استیو جابز برای نخستین بار آی پاد را به دنیا معرفی کرد، از آن به عنوان یک پیشرفت عظیم نام برد که باعث ایجاد سه جهش به جلو می شود: قابلیت ترابری فوق بالا، سهولت در استفاده که میراث اپل است و همگام سازی خودکار با سرویس iTunes.
حافظه ی داخلی بالای اولین آی پاد پاشنه ی آشیل محبوبیت این دستگاه شد. توانایی ذخیره ی هزار آهنگ آنقدری هست که مجموعه ی مورد نظر بیشتر مردم را در خود جای دهد. اینکه بتوانی همه ی موزیک هایت را همه جا با خود داشته باشی چیزی نبود که مردم بتوانند در برابر آن مقاومت کنند و قید خرج کردن 399 دلار را نزنند.
مردمی که با ذوق و شوق اولین نسل آی پاد را می خریدند بارها پس از رفتن به مسافرت و هنگام گذاشتن اولین سی دی در ضبط ماشین یا واکمن سی دی خور با خود گفته بودند: « ای وای، سی دی آن آهنگ ها را یادم رفت بیاورم». آی پاد این مشکل را از بین برد و تمام آهنگ های یک نفر را به داخل جیب او فرستاد. هیچ دستگاهی تا پیش از این موفق به انجام چنین کاری نشده بود.
پس از عرضه ی نخستین نسل از آی پاد و موفقیت چشمگیر آن در بازار، با گذشت سال ها سری های جدید آی پاد یکی پس از دیگری توسط اپل رونمایی شد.
یکی از نقاط کلیدی در تاریخ شانزده ساله ی آی پاد، سال 2004 است. در این سال اپل نخستین آی پاد با صفحه نمایش رنگی را به بازار عرضه کرد. این دستگاه آی پاد فوتو (عکس) نام داشت و امکان ذخیره ی فایل هایی به غیر از موسیقی را به فرد می داد. دستگاه های MP4 با الهام از آی پاد فوتو ساخته شدند و پیش از ورود گوشی های هوشمند در تمام دنیا به فروش می رسیدند.
شرکت اپل در سال 2004 یک مدل دیگر از آی پاد را هم عرضه کرد: آی پاد مینی. سال بعد آی پاد حتی از آن هم کوچکتر شد: آی پاد نانو که بسیار ریزه میزه بود اما روند کوچک شدن آی پاد را متوقف نکرد. در اواخر همان سال مدل دیگری به نام آی پاد شافل (iPod Shuffle) به بازار آمد که مدل نانو هم کوچکتر بود.
شرکت اپل در این سال ها دوران اوج خود را شروع کرده بود و می رفت تا ظرف کمتر از یک دهه قله ی فناوری جهان را به تنهایی فتح کند. رهبری استیو جابز نقص نداشت. اپل زیر نظر او بی وقفه فناوری های نوین می ساخت. ظرف کمتر از یک سال نخستین آی پاد لمسی ساخته شد و در سال 2007 به بازار عرضه شد؛ درست پس از عرضه ی نسل اول آیفون.
گوشی های آیفون 6 سال پس از دستگاه های آی پاد متولد شدند اما به دلیل ماهیت همه کاری خود تا حد زیادی جای دستگاه پخش موسیقی اورجینال اپل را گرفته اند. آیفون همه کار می کند و این «همه» هر روز گسترده تر می شود.
با این همه، اپل از 16 سال پیش تاکنون در راس تولید کنندگان دستگاه های پخش موسیقی ایستاده است. این شرکت طی این مدت سرویس Apple Music را راه اندازی کرده است؛ سرویسی که موزیک را مستقیم روی محصولات اپل استریم می کند و برای عضو شدن در آن باید حق اشتراک پرداخت. این سرویس امروز بیش از30 میلیون عضو دارد.
کمپانی اپل امسال (2017) آی پد های نانو و شافل را بازنشسته کرد. حالا آیفون لمسی تنها دستگاه پخش موسیقی اپل است که هنوز به فروش می رسد. این دستگاه آخرین بار در سال 2015 آپدیت شد و مشخص نیست آیا در آینده به روز رسانی خواهد شد یا خیر.
منبع: macrumors