دستیاران هوشمند یکی از ابزارهای مورد علاقه کاربران می باشند. پیش از این چنین محصولاتی را در فیلم های علمی تخیلی دیده بودیم ولی حالا در واقعیت هم می توان دستیارهای هوشمند را به عنوان ابزارهای خوبی به کار گرفت.
تحقیقات Ovum نشان می دهد که دستیاران دیجیتال، در واقع، یکی از انتظارات مصرف کنندگان است ولی دستیاران هوشمند اغلب نمی توانند آنچه کاربر می خواهد انجام بدهند. نظرسنجی انجام شده توسط Ovum در انگلستان و امریکا در ماه می 2017 نشان داد که بیش از 50 درصد از مصرف کنندگان، دستیاران دیجیتالی را مفید نمی دانند. همان طور که در شکل می بینید نمودارها به شما می گویند که نظر کاربران در مورد این دستیاران هوشمند به چه صورتی است.
با این وجود، بیش از یک سوم مصرف کنندگان در امریکا و بریتانیا از دستیار هوشمند دیجیتالی استفاده می کنند. بر اساس بررسی و پیش بینی انجام شده توسط Ovum ،دستیاران هوشمند در سال 2016 از 3.6 میلیارد به 7.5 میلیارد دستگاه فعال در سال 2021 خواهد رسید. این دستگاه ها شامل تلفن های هوشمند، تبلت، گجت های پوشیدنی، دستگاه های هوشمند، هدست های VR، تلویزیون ها ، باکس های مدیا و … می باشد. در شکل نمودار وضعیت این سیستم ها نشان داده شده است.
با توجه به نمودارها تعداد دستگاه های دستیار دیجیتال با جمعیت انسانی احتمالی در سال 2021 برابر است. اما نگران نباشید HAL در بین دستیارهای دیجیتال پیشرو نیست. در عوض، گوگل دستیار هوشمند خود را بر روی تلفن های هوشمند بازار عرضه خواهد کرد. سهم بازار برای دستیار دیجیتال گوگل 23.3 درصد خواهد بود. در همین راستا بیکسی سامسونگ (14.5 درصد)، سیری اپل (13.1 درصد)، الکسا آمازون (3.9 درصد) و مایکروسافت کورتانا (2.3 درصد) سهم بازار را به خود اختصاص می دهند. . حال باید ببینیم کاربران چه انتظاراتی از این دستیاران هوشمند دارند؟
گوگل به دنبال جستجوی صوتی است که بتواند از طریق آن کسب درآمد کند. در بین این شرکت ها گوگل با حفظ موقعیت غالب خود در جستجو و موتور جستجو بودن، قصد دارد موتور جستجوی صوتی خود را تجهیز کرده و از طریق آن درآمد زایی کند. با طراحی رابط کاربری مناسب بتواند بدون نوشتار و با اتکا بر رابط کاربر صوتی بتواند امکان جستجو را برای مخاطبان فراهم کند.
آیا با این تصمیم گوگل سایز شرکت ها هم از فردا به دنبال طراحی سیستم صوتی به عنوان رابط کاربری خواهند بود ؟
اتصال دستیار گوگل به سرویس های اصلی گوگل مانند نقشه ها، تقویم و جیمیل چیزی است که می تواند گوگل را در بازار رقابتی جلو بیاندازد. با این حال، تغییر حرکت از Google Now به دستیار گوگل کمی زمان بر خواهد بود زیرا برخی کاربران هنوز با نسخه های قدیمی اندروید کار میکنند و این تغییر و انتقال زمان بر است.
از آنجایی که دستیار گوگل هم با گوشی هایی مثل پیکسل کار می کنند و هم می توانند گوشی های سامسونگ و ال جی را پوشش بدهند، لذا تمایل کاربران بیشتر از سایر دستیاران هوشمند به این برند معطوف شده است. لذا پیش بینی می شود که دستیار گوگل حدود 1.8 میلیارد دستگاه را در سال 2021 بفروشند.
سیری و آیفون در چه وضعیتی هستند؟
اپل یکی از پیشگامان بازار تلفن همراه با راه اندازی سیری در ماه اکتبر 2011 برگی جدیدی در این صنعت رو کرد. پنج سال بعد، سیری به عنوان دستیار دیجیتال معرفی شد و بیش از 800 میلیون دستگاه، آنرا نصب کردند. اما تنها 375 میلیون نفر از این کاربران به صورت مایانه از سیری استفاده می کنند. ادغام سیری با سایر اپلیکیشن های اصلی مانند iMessage و Photos در iOS 11، پاییز صورت خواهد گرفت و همین مساله منجر به ارتباط بیشتر کاربران با این برنامه خواهد شد و شاید تا 100 درصد به افزایش کاربران منجر می شود. گسترش سیری محدود به فضای کاری اپل است و به همین دلیل ممکن است در پنج سال آینده رشد قابل ملاحظه ای نداشته باشد. مگر اینکه اپل تصمیم بگیرد برخی موارد را فدا کند و این امکان را در اختیار دستگاه های رده پایین تر هم قرار بدهد که البته بعید به نظر می رسد.
وضعیت الکسا آمازون چگونه خواهد بود ؟
برای بسیاری از مصرف کنندگان، به ویژه در امریکا، آمازون به عنوان پیشگام در دستیارهای دیجیتال شناخته می شود که با معرفی الکسا محصول تازه ای را به بازار عرضه کرده است. بر خلاف سیری و Google Now، الکسا قصد دارد ارتباط بیشتری با کاربر و در محیط خانه بازی کند. مهمتر از همه، الکسا در بین سایر دستیاران هوشمند برای تعامل با کودکان و سالمندان توانسته جایی برای خود باز کند.
این استراتژی منجر به موفقیت فروش آنلاین این محصول در آمازون شده است و هم چنین با دستگاه های دیگر مانند Kindle و Amazon Fire TV هم کار می کند.
سرعت نوآوری های آمازون با دستگاه های جدید و شرکای تجاری جدید به نظر می رسد در ماه های اخیر بالاتر رفته و بهتر شده است. اما الکسا محدودیت هایی دارد. این دستگاه در مقایسه با سیری و دستیار گوگل فقط به دو زبان انگلیسی و آلمانی کار می کند که جزو محدودیت های آن محسوب می شود.
آخرین محصولات Echo Wand، است که به آن Echo Show، هم می گویند و با الکسا می تواند کار کند. این محصول هم پتانسیل بالایی برای رشد در بازار دارد و به عنوان دستیار دیجیتال شناخته می شود. چنین سیستمی را هنوز در عرصه تجارت الکترونیک اپل، گوگل و مایکروسافت ارائه نکرده اند.
وضعیت Bixby سامسونگ چگونه است ؟
سامسونگ دستیار دیجیتال S-Voice خود را در ماه می 2012 راه اندازی کرد تا با سیری اپل رقابت کند. با این حال، S-Voice همواره در سایه Google Now کار کرده است و هرگز برای سامسونگ یک اولویت محسوب نمی شده است. Bixby دارای سه جزء کلیدی است: Bixby Home Bixby Vision و Bixby Voice.
Bixby Home، به سادگی یک صفحه شخصی است، Bixby Vision یک ابزار تشخیص تصویر برای دوربین است و Bixby Voice یک دستیار دیجیتال مبتنی بر صدا است. سامسونگ همانند سیری اپل، از Bixby Voice برای پخش صدا استفاده می کند.