اندروید وان چیست و برای چه افرادی مناسب است؟

Android One / اندروید وان
  • twiter
  • linked-in
  • whatsapp

اگر می‌خواهید یک گوشی با سیستم عامل اندروید خام داشته باشید اما نمی‌خواهید پول زیادی صرف خرید گوشی گوگل پیکسل 3 کنید، گوگل با همکاری شرکت‌هایی چون نوکیا یک نسخه مخصوص از اندروید را با نام اندروید وان برای شما طراحی کرده است.

در حال حاضر به جز گوگل، عموم شرکت‌های سازنده گوشی‌های اندرویدی، نسخه‌های دستکاری شده اندروید را همراه با گوشی های خود ارائه می‌کنند. این نسخه‌ها تفاوت‌های چشمگیری با اندروید خام دارند و خصوصیات و اپلیکیشن‌های فراوانی به آن‌ها اضافه شده است. اندروید وان (Android One) نسخه‌ای از سیستم عامل اندروید است که هسته اصلی آن تقریبا با اندروید خام یکسان است، اما فضایی برای دستکاری‌های اندک جهت سازگار شدن با دستگاه‌های دیگر فراهم می‌کند. به بیان دیگر با داشتن اندروید وان می‌توانید با یک تیر دو نشان بزنید و هم‌زمان از مزایای اندرویدهای به اصطلاح «خام» و «کاستوم» بهره‌مند شوید.

android one / اندروید وان

علاوه بر رابط کاربری بسیار خوب، اندروید وان در غیاب اپلیکیشن‌های زائد و نیز پشتیبانی نرم افزاری طولانی مدت‌تر (و دریافت سریع‌تر بسته‌های امنیتی)، کارایی، سرعت و امنیت بالاتری نیز خواهد داشت. در حال حاضر چند گوشی مبتنی بر اندروید وان در بازار حضور دارند که از جمله آن‌ها نوکیا 7.1 و نیز موتورولا وان هستند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

 

اندروید وان چیست؟

تاریخچه اندروید وان

پروژه اندروید وان در سال 2014 از طرف گوگل معرفی شد. این نسخه از اندروید در اصل بدین منظور طراحی شده بود تا استفاده از سیستم عامل اندروید را در کشورهای در حال توسعه گسترش دهد. در آن زمان فیچرفون‌ها در کشورهای فقیر هنوز عمومیت خود را حفظ کرده بودند.

موج اول گوشی‌های مبتنی بر اندروید وان عمدتا برای بازار کشور هندوستان هدف گذاری شد و طوری طراحی شده بود تا بتواند برروی گوشی‌های رده پایین اجرا شود. برای سال‌ها کوچک‌ترین حرفی از حضور چنین گوشی‌هایی در بازار ایالات متحده و بریتانیا در میان نبود.

اما حالا این مساله تغییر کرده است. اندروید وان دیگر یک سیستم عامل محدود به گوشی‌های رده پایین نیست. این اندروید گو است که نقش مذکور را بر عهده گرفته است، سیستم عاملی که در سال 2017 رونمایی شد.

در حال حاضر اندروید وان برای انواع مختلف گوشی‌ها در دسترس است. از گوشی‌های رده پایین با میزان حافظه رم کافی برای اجرای اندروید دستکاری نشده، تا برخی گوشی‌های رده بالاتر می‌توانند از اندروید وان استفاده کنند.

جذابیت اصلی اندروید وان این است که تجربه کار با یک اندروید تمیز و دست نخورده را به ارمغان می‌آورد. اندروید وان برای کاربرانی که اندروید خالص و بروزرسانی‌های سریع گوشی‌های پیکسل گوگل را می‌خواهند اما نمی‌خواهند پول زیادی صرف خرید گوشی‌های پیکسل کنند یا گوشی‌های برند دیگری را ترجیح می‌دهند، می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

 

چه گوشی‌هایی از اندروید وان استفاده می‌کنند؟

در حال حاضر و در سال 2018، سه شرکت اصلی پشتیبانی کننده از اندروید وان وجود دارند. شرکت فنلاندی اچ‌ام‌دی گلوبال که گوشی‌هایش را با برند نوکیا تولید می‌کند، مهم‌ترین استفاده کننده از اندروید وان است.

گوشی‌های مبتنی بر اندروید وان که این شرکت تاکنون عرضه کرده است شامل مواردی چون نوکیا 3.1، نوکیا 7.1، نوکیا 7 پلاس و نوکیا 8 سیروکو است. همچنین احتمالا مدل‌های جدید دیگری نیز در راه هستند.

Nokia 7.1 / نوکیا 7.1

نوکیا 7.1؛ یکی از چند گوشی هوشمندی که از اندروید وان استفاده می‌کنند.

بعد از نوکیا، موتورولا نیز اخیرا از گوشی موتورولا وان رونمایی کرد که ترکیبی از طراحی محکم با سیستم عامل اندروید وان است.

البته هیچ یک از این دو شرکت اولین شرکتی نبودند که یک گوشی هوشمند مبتنی بر اندروید وان در اروپا عرضه کنند. این گوشی هوشمند میان رده اچ‌تی‌سی یو 11 لایف بود که در اواخر 2017 به این مهم دست یافت. هرچند اندکی زودتر از آن نسخه‌ای از گوشی موتو X4 مبتنی بر اندروید وان در ایالات متحده عرضه شده بود.

 

سه سال دریافت بسته‌های امنیتی و دو سال آپدیت نرم افزاری

با داشتن اندروید وان خیالتان از دارا بودن امن‌ترین نسخه اندروید (حداقل بعد از گوشی‌های پیکسل گوگل) راحت است. با اندروید وان برای سه سال از امکان دریافت بسته‌های امنیتی برخوردار خواهید بود که این بسته‌ها در همان ماهی که ارائه می‌شوند برای شما ارسال می‌شوند. این بسته‌ها شما را از آخرین آسیب پذیری‌های نرم افزاری در امان نگه می‌دارد.

این یک عامل بسیار مهم و غالبا مورد غفلت واقع شونده است که هنگام خرید گوشی هوشمند باید به آن توجه کرد. اهمیت آن با توجه به اینکه در دوره کنونی اطلاعات شخصی به طور دائم در معرض تهدید و حمله هستند، افزایش می‌یابد.

شما می‌توانید با مراجعه به قسمت «درباره» (About) در تنظیمات گوشی خود از تاریخ آخرین باری که گوشی شما بسته‌های امنیتی دریافت کرده است اطلاع یابید. این مساله تحت عنوان Android Security Patch Level در آن جا ذکر شده است. اگر تاریخ نگاشته شده در جلوی آن مربوط به یک سال پیش یا قبل از آن است، این اصلا نشانه خوبی نیست.

گوشی‌های مبتنی بر اندروید وان کنونی همچنین تا دو سال بروزرسانی‌های نرم افزاری دریافت می‌کنند. این بروزرسانی‌ها معمولا با تغییرات و خصوصیات جدید بسیاری همراه هستند که این بدین معنا است که لازم نیست برای تجربه‌ای تازه از کار با گوشی‌های هوشمند، خیلی زود به فکر تعویض گوشی قبلی خود باشید.

 

دریافت سریع‌تر بسته‌های بروزرسانی

اندروید وان کار تهیه و ارسال به موقع بسته‌های بروزرسانی را آسان‌تر می‌سازد. هرچند ارسال این بروزرسانی‌ها لزوما همزمان با گوشی‌های گوگل پیکسل نیست، اما با یک محاسبه سرانگشتی می‌توان متوجه شد که اندروید وان حداقل در تئوری، بروزرسانی‌ها را سریع‌تر از گوشی‌های دیگر دریافت خواهد کرد. دلیل این امر نیز این است که اندروید وان از رابط دستکاری نشده اندروید خام استفاده می‌کند و به طور کلی تفاوت اندکی با اندروید خام دارد.

البته شرکت‌های تولید کننده گوشی‌ها باید قبل از ارائه شدن این بروزرسانی‌ها از حسن عملکرد آن‌ها برروی گوشی‌های خود اطمینان حاصل کنند. برخی موارد چون ویژگی «Active Display» در گوشی‌های موتورولا یا «Edge Sense» در گوشی‌های اچ تی سی نمونه‌هایی از مواردی هستند که این بررسی‌ها را نیاز دارد. هرچند اندروید وان نسبت به اندروید خام کمترین دستکاری را دارد و به همین دلیل بررسی و آماده‌سازی بسته‌های بروزرسانی زمان‌بر نیست.

 

چه اپلیکیشن‌هایی برروی اندروید وان قرار دارد؟

اندروید وان یک محیط تمیز و خلوت را ارائه می‌دهد. هرچند شرکت‌های تولید کننده گوشی می‌توانند به عنوان استثناء موارد اندکی را بیافزایند. به عنوان نمونه نوکیا 7.1 یک اپلیکیشن دوربین مخصوص با حالت بهبود یافته Pro دارد.

استفاده از زبان طراحی گوگل در اندروید وان

اندروید وان از زبان طراحی گوگل به نام «طراحی متریال» به خوبی بهره می‌برد.

این موارد اضافه شده به گونه‌ای طراحی شده‌اند که به چشم نیایند و ظاهر و تجربه کار با یک اندروید دستکاری نشده را تحت تاثیر قرار ندهند. به جز این استثناء، سایر اپلیکیشن‌ها محدود به مجموعه برنامه‌های گوگل هستند.

تمامی‌ این اپلیکیشن‌ها با استفاده از استایل زبان «طراحی متریال» شرکت گوگل طراحی شده‌اند. این «زبان طراحی» در سال 2014 و با اندروید 5.0 معرفی شده بود. در اندروید وان تقریبا همه اپلیکیشن‌ها ظاهری مشابه و یکپارچه دارند.

 

اندروید وان در برابر گوشی‌های پیکسل و اندروید گو

Motorola one power / موتورولا وان پاور

اگر بخواهیم اندکی عمیق‌تر بررسی کنیم، باید گفت اندروید وان دستکاری نشده‌ترین نسخه اندروید است. اما گوگل نسخه‌های دیگری نیز از اندروید دارد. در این خصوص می‌توان از اندروید گو، اندروید خام و اندروید استفاده شده در گوشی‌های پیکسل نام برد. همه این اندروید‌ها را نیز گوگل طراحی کرده است، اما تفاوت‌هایی هرچند بعضا اندک، میان آن‌ها و اندروید وان وجود دارد.

از اکتبر 2018، این تنها گوشی‌های پیکسل است که از اندروید 9.0 به عنوان سیستم عامل استاندارد خود بهره می‌برند و از ژست‌های حرکتی برای رجوع به صفحه تعویض میان اپلیکیشن‌ها استفاده می‌کنند. اندروید استفاده شده در این گوشی‌ها، همچنین یک نوار جستجوی کلی را در قسمت پایین اضافه کرده است.

اندروید وان و اندروید خام بسیار مشابه یکدیگر هستند. تفاوت‌های اندکی در طراحی دکمه‌های مجازی پایین گوشی و میزان شفافیت منوی اپلیکیشن‌ها وجود دارد؛ اما بیشتر کاربران عملا تفاوتی میان این دو احساس نمی‌کنند.

اما همان طور که در ابتدا اشاره شد، گوگل نسخه‌ای از اندروید را نیز برای گوشی‌های رده پایین طراحی کرده است که آن را اندروید گو می‌نامند. این اندروید همراه با نسخه‌هایی ساده سازی شده از اپلیکیشن‌های گوگل از جمله یوتیوب، گوگل مپس، دستیار گوگل و فایلز ارائه می‌شود. ساده و سبک بودن اندروید گو باعث شده حافظه کمتری اشغال کند و در گوشی‌های دارای حافظه رم پایین‌تر به خوبی اجرا شود.

اندروید گو با یک گوشی با حافظه رم 512 مگابایتی کنار می‌آید، رقمی که برای اندرویدهای معمولی به 2 گیگابایت می‌رسد. در صورتی که درباره نسخه گو از اپلیکیشن‌های گوگل کنجکاو هستید می‌توانید این مطلب را مطالعه فرمایید. همچنین برای امتحان کردن آن‌ها در گوشی خود، امکان دانلود و نصب آن‌ها از پلی استور وجود دارد.

سخن پایانی

در نهایت باید گفت اگر قصد ارتقای گوشی قبلی خود را دارید و بودجه شما محدود است، گوشی‌های مبتنی بر اندروید وان گزینه مناسبی هستند. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

{{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.rate)}}
تعداد رای: {{farsiNumber(model.mPrc.data && model.mPrc.data.count)}} نفر
{{farsiNumber(n)}}
مقالات مرتبط
دیدگاه شما
captcha
جدول فروش فیلم ها
  • 2 میلیارد دلار
    فیلم Ne Zha
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 389 میلیون دلار
    فیلم Captain America: Brave New World
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 125 میلیون دلار
    فیلم Dog Man
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 113 میلیون دلار
    فیلم Bridget Jones: Mad About the Boy
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 90 میلیون دلار
    فیلم Mickey 17
    اکران: 07 مارس 2025