در جریان کنفرانس مطبوعاتی بعد از انتخابات آمریکا، درگیری و حاشیههایی میان خبرنگار سیانان و دونالد ترامپ ایجاد شد که جنجال بزرگی را به وجود آورد. برخی از خبرگزاریها از ویدیویی دستکاری شده برای انعکاس این ماجرا استفاده کردند.
روز گذشته، در اولین کنفرانس مطبوعاتی دونالد ترامپ بعد از انتخابات میاندورهای آمریکا که باعث شد دموکراتها در ورود به کنگره پیروز شوند، خبرنگار سیانان، جیم آکوستا منازعهای با رئیسجمهور داشت. در این چند گفتگو، مواردی پیش آمد که باعث شد تا یک ویدئوی دستکاری شده به صورت گسترده منتشر شود.
آکوستا با اشاره به کاروان مهاجران که به دنبال دریافت پناهندگی در آمریکا هستند و دونالد ترامپ در طول انتخابات سعی در اهریمن جلوه دادن آنها داشت، گفت: «آنها صدها و صدها مایل دورتر هستند. این یک تهاجم نیست.» دونالد ترامپ در پاسخ گفت: «به نظرم، بهتر است من رئیسجمهور باشم و شما هم سیانان را مدیریت کنید. اگر بتوانید در مدیریت آن موفق شوید، قطعا اعتبار شما و سایت شما افزایش مییابد.» هنگامی که آکوستا سعی کرد که سوال دیگری از رئیسجمهور بپرسد، یکی از مسئولین کاخ سفید جلو رفت تا میکروفن این خبرنگار را بگیرد و آکوستا گفت: «پوزش من را بپذیرید، خانم….» چند ثانیه بعد، به گونهای پیش رفت که خوراک خبری خوبی را ایجاد کرد. آکوستا اجازه گرفتن میکروفن را نداد. ترامپ آکوستا را ظاهرا در پاسخ «پررو» و «آدم پردردسر» خطاب کرد و بعد از آن، روز بعد، کارت خبرنگاری وی باطل شد.
تصاویر این چند ثانیه درگیری که در آن آکوستا دست مسئول کاخ سفید را کنار میزند، توسط چند سایت خبری ثبت و ضبط شد، اما بعد از آن دو شبکه خبری دیگر نیز از زاویهای دیگر این ماجرا را منتشر کردند.
بعد از آن، توییتر شبکه انبیسی این پیام را منتشر کرد:
خبر فوری: گفتگوی رئیسجمهور ترامپ، خبرنگار سیانان جیم آکوستا و خبرنگار انبیسی پیتر الکساندر در کنفرانس خبری بعد از انتخابات به جنجال کشیده شد. انبیسی نیوز هفتم نوامبر 2018
سارا سندرز نیز در توئیتر خود نوشته:
ما قویا بر تصمیم خود مصمم هستیم که کارت خبرنگاری این فرد را باطل نماییم. به هیچ وجه رفتار نامناسب ثبت شده در ویدئوها از سوی این فرد را تحمل نمیکنیم. سارا سندرز هشتم نوامبر
بسیاری از خبرگزاریها از جمله واشنگتن پست و فست کمپانی گزارش کردند که این تصاویر ویدیویی دستکاری شده هستند و حتی چگونگی این دستکاری را نیز نشان دادند. چیزی در این ویدیوها تغییر کرده بود، اما با تمام گمانهزنیها، بسیار سخت میتوان تشخیص داد که دقیقا چه چیزی متفاوت است. در این رابطه تهیهکننده تصاویر ویدیویی، جمیسون هرمان بهتر میتواند نظر دهد.
در نگاه اول، او میگوید که «آنها سرعت کلیپ را افزایش دادهاند تا روی حرکت تاکید نمایند – هنگامی که دست آکوستا با آن خانم تماس پیدا میکند، سرعت ویدیو افزایش مییابد.» او در توضیح میگوید: «در ویدیو میبینید، دستی که در پسزمینه حرکت میکند، سرعت بالاتری دارد و صورت آن خانم سریعتر تکان میخورد و آن آقا که در سمت چپ قاب تصویر حضور دارد، با سرعت بالاتری میکروفن خود را تا کمر پایین میآورد.» او میگوید که اگر هر دو ویدئو را در یک قاب بگذاریم، بهترین راهی است که میتوان تغییر را احساس کرد. ویدیوی کنفرانس خبری مشخصا در لحظهای که آکوستا دست آن خانم مسئول را لمس میکند، سرعت بالاتری دارد.
هرمان گفت:
این مسئله تنها ترکیب فریم نیست. این روند زمانی روی میدهد که نرخ فریمهای مختلف را تغییر کد دهیم. در این ویدیو افزایش سرعت بر روی تصاویر رخ داده است.
طراح گرافیک سایت The Verge، ویلیام جوئل نیز با این مسئله موافق است.
با قطعیت نمیتوانم بگویم که آیا سرعت این ویدیو را افزایش یا تصاویر ویدیویی را کاهش سرعت دادهاند. اما مسئلهای که شک آدم را بر میانگیزد، آن است که وقتی دو کلیپ را روی هم قرار میدهیم، تنها جایی که تفاوت را مشاهده میکنیم، همان لحظهای است که در موردش تردید وجود دارد. اگر این امر واقعا به خاطر تفاوت نرخ فریم از ویدیوهای منابع مختلف باشد، همین مسئله را باید در تمام مدت زمان این ویدئو شاهد باشیم و نه اینکه تنها یک لحظه این گونه باشد.
در حالی که ویدیوی منتشر شده توسط دولت این گونه دستکاری شده، به نظر میرسد با توجه به امکان یافتن دروغ و شناسایی استفاده از ترفندهای ویدیویی، اصلا نیازی به این کار نبود. مشکل اصلی اینجا آن است که چقدر راحت سندرز و رئیسجمهور به این شکل واضح به عموم مردم و تمام افراد درون آن اتاق کنفرانس دروغ میگویند تا نگذارند خبرنگاری که آنها از او خوششان نمیآیند، صحبت کند. این امر نوعی قدرتطلبی برای نشان دادن کنترل آنها است.
ویدئویی که سندرز به اشتراک گذاشته، قطعا یک دروغ بوده و سندرز و اینفووارز هر دو با استناد به یک ویدیو، اتهامات مشابهی را بر علیه آکوتا مطرح کردهاند و هواداران آنها احتمالا ادعاهای دولت را باور کردهاند. رئیسجمهور ترامپ به شکل مجازی ثابت کرده که نمیتواند یک بار سخنرانی کند، بیآنکه در آن ادعاهای دروغینی در مورد دشمنان و یا دستاوردهای خود مطرح نماید. اما نکته شگفتانگیز این ماجرا، خواه دستکاری شده باشد و یا خیر، آن است که این ماجرا بهانهای شده تا ترامپ به مطبوعات و رسانهها بتازد.
سخن پایانی
حالا در پایان این گزارش باید گفت، دیگر زمان آن کارها گذشته که به سادگی بتوان به تغییر یک تصویر و یا عکس پرداخت و دستکاری ساده تصاویر باعث شود تا همگان آن را باور کنند. حدود نیم قرن قبل، تصاویری از تظاهرات حقوق مدنی از معترضین که با ماشینهای آبپاش به سمتشان آب پاشیده میشود یا سگها را به جانشان میاندازند، میتوانست رئیسجمهور لیندون جانسون و عموم مردم را متقاعد نماید که محدود کردن رنگینپوستها کار درست و بهجایی است. اما در سویی دیگر، دونالد ترامپ به نظر قصد دارد تا اطمینان و باورهای عمومی را نسبت به آن چه میبینند از بین ببرد تا قدرت خود را به عنوان رئیسجمهور افزایش دهد و کاری کند تا شهروندان سادهدل سیاستهای وحشیانه او را تایید کنند. اما چیزی که در مورد جنگ رسانهای درست تفهیم نشده، هدفِ آن است: منظور اطلاعرسانی نادرست نیست، بلکه آن است که مردم از خود بپرسند چه چیزی واقعی است و چه چیزی اثباتشدنی. در واقع هدف از این کار ایجاد تفرقه است. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.