شرکت اینتل در حال عرضه تراشه 10 نانومتری جدید خود برای سیستم عامل کروم است که از آن با نام کانن لیک یاد میکند. به ادعای اینتل این تراشه میتواند تا 25 درصد عملکرد بهتر و 45 درصد کاهش مصرف انرژی داشته باشد.
اخیرا با بررسی کد کرومیوم گریت (Chromium Gerrit)، یک بورد مرجع و نوع دیگری از آن دیده شده است که نشان میدهد تراشههای 10 نانومتری اینتل برای سیستم عامل کروم در راه هستند. در این بررسی جدید دو بورد وجود دارند و با اینکه برخی گمانهزنیها، تراشههای مذکور را با پردازندههای نسل هشتمی «ویسکی لیک» شرکت اینتل مرتبط میدانند، اما بهنظر میرسد که کد نهفته در این بررسی به تراشههای «کانن لیک» (Cannon Lake) اشاره میکند.
به نظر میرسد یکی از این بوردها که مرجع است و بقیه بر اساس آن شکل گرفتهاند، «سارین» (Sarien) نام دارد، در حالی که نوع دیگر با نام «آرکادا» (Arcada) است. هر دو بورد شامل یک خط کد هستند که به تنظیمات درایور پردازندههای کانن لیک مربوط میشود. این کد عبارت است از: «CONFIG_DRIVER_SOC_CANNONLAKE=y». همچنین حداقل هفت ارجاع مشابه به کانن لیک در همه فایلهای مختلف پیوست شده وجود دارد. با توجه به این بررسی، بهنظر میرسد که به جای پروتکل ذخیرهسازی eMMC که قدیمی شده، از NVMe که بسیار سریعتر است برای هر دو بورد سارین و آرکادا استفاده شود که این موضوع در نهایت به تجربه بهتر و سریعتر برای کاربران نهایی منجر خواهد شد.
اشاره به پردازنده کانن لیک در این بررسی واضح است اما بوردها خودشان هنوز در مرحله توسعه اولیه هستند. در واقع پردازندههای نسل هشتمی اینتل بر پایه تراشههای 10 نانومتری تحت عنوان کانن لیک هنوز به بازار عرضه نشدهاند. در حال حاضر، تنها تراشه شناخته شده بر پایه این پردازنده، تراشه i3-8121U شرکت اینتل است که در سه ماهه دوم سال جاری در ظرفیت محدود عرضه شده است.
با توجه به اطلاعاتی که در وبسایت اینتل منتشر شده است، این پردازنده دو هستهای 64 بیتی با فرکانس 2.20 گیگاهرتز و با حداکثر فرکانس 3.20 گیگاهرتز و تیدیپی با کارایی بالای 15 وات است. با توجه به این موضوع، فهرست پردازندههای کانن لیک از زمان رونمایی، به طور مداوم با تاخیر مواجه شده است. در ابتدا با توجه به پیشبینیها انتظار میرفت که تقریبا دو سال پیش این پردازندهها عرضه شوند، اما اکنون سال ۲۰۱۹ بهعنوان زمان انتشار آنها اعلام شده است.
اینتل جزئیات بیشتری در مورد فرایند پردازش 10 نانومتری خود در سال 2017 نیز ارائه کرده بود، اما معلوم نیست که کدامیک از این اطلاعات با پردازندههای جدید منطبق باشند. مخصوصا با توجه به اینکه بین مشخص شدن اطلاعات درباره این تراشهها و مقایسه آنها با پردازنده های کبی لیک (Kaby Lake) اختلاف زمانی زیادی وجود دارد. به عنوان مثال، شرکت اینتل بیان کرده است که آنها میتوانند تا 25٪ بهتر عمل کنند و مصرف انرژی را در مقایسه با قبل تا 45٪ کاهش دهند. در ضمن، اینتل از آن زمان چندین پردازنده مبتنی بر فرایند 14 نانومتری خود تحت نام تجاری Core i (نسل هشتم) منتشر کرده است و پردازندههای نسل نهم هم پیش از این معرفی شدهاند. علاوه بر این SoCهای 10 نانومتری هماکنون روی پلتفرمهای موبایل در دسترس هستند و انتظار میرود حداقل یکی از آنها یعنی اسنپدراگون 845 در آینده نزدیک روی دستگاههایی با سیستم عامل کروم قرار بگیرد.
کلام آخر
هیچ یک از اینها لزوما بدان معنا نیست که گجتهای ساخته شده روی بوردهای اضافه شده جدید سیستم عامل کروم در بالاترین نقطه طیف گجتها قرار خواهند گرفت یا خیر. شرکت اینتل بهطور موثر میتواند تلاش کند تا هم به رکورد خودش و هم به رکورد دیگران در این رقابت برسد. این نکته را در نظر بگیرید که کاهش از پردازش 14 نانومتر مزایای ذاتی خود برای عملکرد و کارایی را به همراه خواهد داشت که ناشی از ویژگیهای فیزیکی تراشهها است. به خصوص برای سیستم عامل کروم، صرفهجویی در انرژی به راحتی میتواند منجر به ساعتها استفاده بیشتر با شارژ اضافی بدون کم شدن کارایی شود. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.