سیاه چاله، پدیدهای کیهانی است که هنوز بصورت یک معما برای دانشمندان بر جای مانده است. دانشمندان به تازگی توانستند چیزی را که مدتها در موردش مشکوک بودند، تأیید کنند: وجود یک سیاه چاله در هسته کهکشان راه شیری.
سیاه چاله پدیدهای کیهانی است که هنوز بصورت یک معما برای دانشمندان بر جای مانده است. سیاه چالهها اجرامی فضایی با چگالی و گرانش بسیار بالا هستند که حتی نور نمیتواند از میدان گرانشی آن فرار کند. یافتههای تحقیقات این باور را تقویت میکند که سیاهچالههای بسیار عظیم در مرکز تقریبا کلیه کهکشانها از جمله کهکشان ما، کهکشان راه شیری، وجود دارند. تفاوت یک سیاه چاله با سایر اجرام، چگالی بسیار زیاد آن است که باعث به دام افتادن هر چیزی از جمله نور میشود.
جرمی غولآسا که در مرکز کهکشان راه شیری قرار گرفته است و با نام کمان *A شناخته میشود، یک نمونه احتمالی از سیاه چاله است. ستارهای در مدار بیضوی خود، در نزدیکترین فاصله با این حفره سیاه قرار دارد که آثار گرانشی عظیم را در هر چرخش شانزده ساله خود بروز میدهد. از این ستاره بهعنوان شاهدی برای وجود کمان *A استفاده میشد.
با استفاده از ابزاری که میتواند جاذبه را بسنجد (Gravity instrument) و در اختیار رصدخانه جنوبی اروپا (European Southern Observatory) قرار دارد، دانشمندان توانستند چیزی را که مدتها در موردش مشکوک بودند، تأیید کنند: وجود یک سیاه چاله در هسته کهکشان راه شیری، کهکشانی که خانه ما است.
این کشف خبر خوبی است. با توجه به بیانیهای که از سوی ESO، ارائه شده است یک گروه از دانشمندان از نهادهای متعدد اروپایی شعلههایی حاصل از تابش کمان ای، جرمی عظیم در قلب کهکشان ما، را مشاهده کردهاند. دانشمندان مدتها تصور میکردند که کمان *A، به احتمال زیاد یک سیاهچاله است، اما حالا این تصور را تایید میکنند.
به گزارش خبرگزاری آسترونومی، دانشمندان نیاز داشتند که اشیای نزدیک به کمان *A را رصد کنند تا تأیید کنند که این جرم غولآسا در واقع یک سیاهچاله است. هنگامی که ستارهای که به نام S2 نامگذاری شد، در عمق میدان گرانشی کمان *A در مدارد خود میچرخید، دانشمندان توانستند سه شعله را که با 30 درصد سرعت نور، حرکت میکردند مشاهده کنند.
Oliver Pfuhl، دانشمندی از بخش تحقیقاتی فیزیک فرازمینی متعلق به مؤسسه ماکس پلانک میگوید:
ما از نزدیک ستاره S2 و البته کمان ای * را رصد میکنیم، در طول این مشاهدات، ما به اندازه کافی خوش شانس بودیم که سه شعله روشن را در اطراف سیاه چاله تشخیص بدهیم، این یک تصادف خجسته بود!
وی افزود:
این فوقالعاده تأثیرگذار است که شاهد حرکت چیزهایی در مدار یک سیاهچاله عظیم با 30 درصد سرعت نور باشید. حساسیت فوقالعاده جاذبه این سیاهچاله به ما اجازه میدهد تا این روند رشد در زمان واقعی را با جزئیاتی بیسابقه ای مشاهده کنیم.
رینهارد ژنزل از موسسه ماکس پلانک که هدایت این مطالعه را بر عهده دارد، دستیابی به این نتیجه را «چشمگیر» خواند. او گفت:
این پروژه همیشه برای ما مثل یک رویا بود، اما جرأت داشتیم که فکر کنیم به این زودیها به این رویا درست مییابیم.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.