در موضوعات و توصیههای مربوط به سلامتی و خواب، تصورات نادرستی در بین افراد وجود دارد که در این مطلب قصد داریم به 9 مورد از این باورهای غلط اشاره کنیم.
دنیای خواب و بهزیستی بایدهای زیادی دارد تا حدی که رعایت تمام این باورها و توصیهها در رابطه با سلامت و خواب بسیار خسته کننده خواهد بود. اما باورهایی هم هستند که از اساس واقعیت ندارند و صرفا شنیدههاییاند که نسل به نسل گشته و تبدیل به باورهای ریشهداری در ذهن بشر شدهاند. در این مقاله برخی از این باورهای نادرست را آوردهایم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
9 باور نادرست در مورد خواب و سلامتی
صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است
این جمله بخاطر بازاریابی گسترده شرکتهایی چون Kellogg و Quaker Oats قوت گرفته که سود مالیشان در خوردن محصولات تولیدی این شرکتها نهفته بود؛ یعنی غلاتی که امروزه بعنوان غذای صبحانه میشناسیم. حقیقت این است که اگر از جمله افرادی هستید که بلافاصله پس از بیدارشدن از خواب میل به خوردن چیزی ندارید، و ترجیح میدهید که میان وعدهای پیش از ظهر یا ناهار مصرف کنید، هیچ ایرادی ندارد.
کم خوابی بر سلامت بلندمدت شما تاثیر نمیگذارد
این جمله کاملا نادرست است. اگر بدنتان خواب کافی نداشته باشد، ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم و بیماری قلبی عروقی افزایش مییابد و باعث چاقی و افسردگی در فرد میشود.
هرچقدر سن بالاتر برود خواب کمتری نیاز دارید
براساس توصیه سازمان بهداشت عمومی کنترل بیماری (CDC) در ایالات متحده میزان خواب کافی برای افراد 18 تا 60 سال یکسان و هفت ساعت یا بیشتر در شب است. هرچقدر هم که سن بالاتر میرود چندان تغییری در میزان ساعت توصیهشده رخ نمیدهد. هفت تا نه ساعت خواب برای افراد 61 تا 62 ساله و هفت تا هشت ساعت برای افراد 65 سال به بالا کافی هستند.
هر فرد به هشت ساعت خواب شبانه نیاز دارد
در رابطه با خواب نمیتوان برای همه یک میزان یکسان توصیه کرد. مایکل دیکر (Michael Decker) دانشیار پرستاری در Case Western Reserve در گفتگو با Shape عنوان میکند:
نیاز فرد به خواب بصورت ژنتیکی و مادرزادی از قبل تعیین شده است. برخیها باید کمی بیشتر بخوابند و برخی هم کمخوابتر هستند.
شبها شام نخورید
زیاد غذا خوردن یا تند غذاخوردن موجب اختلال در خواب شبانه میشوند اما واقعیت این است که یک میان وعده و اسنک سبک، منبع تریپتوفانی است که عملا خواب آور است. سعی کنید غذاهای پروتئیندار و کربوهیدراتدار مانند شیر و غلات یا نان تست بخورید.
مرض بیخوابی یعنی نمیتوانید بخوابید
از نظر کلینیک کلیولند (Cleveland Clinic) مرض بیخوابی چهار نشانه دارد و صرفا عجز و ناتوانی در خوابیدن به منزله ابتلا به این مرض نیست. این علایم عبارتند از فرد صبح زود بیدار میشود و دیگر نمیتواند بخوابد، مرتب نیمههای شب از خواب میپرد و پس از بیدارشدن از خواب حس شادابی نمیکند.
برای رفع خستگی حین رانندگی فقط کافی است صدای موسیقی را بالا ببرید
اگر پشت فرمان و حین رانندگی احساس خوابآلودگی میکنید بلند کردن صدای ضبط ماشین هیچ کمکی به شما نخواهد کرد. سازمان کنترل بیماری عنوان میکند که بیدار ماندن بیش از 18 ساعت همانقدر خطرناک است که در خون فرد 0.05 درصد الکل باشد.
می توان کمبود خواب را جبران کرد
متاسفانه مسئله این نیست. مؤسسه ملی سلامت (NIH) عنوان میکند:
وقتی افراد کم خوابی دارند، با بیشتر خوابیدن نمیتوانند میزان نخوابیدن را جبران کنند. وقتی خوابی کافی ندارید، تنها بدهی خوابتان روی هم تلنبار میشود و هرچه بیشتر شود جبران و بازپرداختش سختتر و غیرممکنتر میشود.
حال از کجا مطمئن شوید که کمخوابی ندارید؟ سعی کنید که هرشب تا حد امکان خواب کافی داشته باشید.
چرتزدن خوب نیست
درواقع، 20 دقیقه خوابیدن و چرت زدن نمیتواند خطرناک و آسیبزننده باشد بخصوص اگر در شرایط خوبی بسر نمیبرید و با مشکل بزرگی دست و پنجه نرم میکنید. دانشگاه بریستول انگلستان در تحقیق کوچکی دریافت که حتی یک چرت کوتاه در طول روز توانایی پردازش اطلاعات در ذهن بشر را تقویت میکند؛ چیزی که شاید آگاهانه متوجهاش نباشیم. محققان میگویند یک چرت کوتاه کمک میکند که پیش از اتخاذ یک تصمیم جدی و مهم نقاط ضعف و قوت شرایط را بسنجید.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از مقالات علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.