مانیتور جدید خود را از طریق پورت HDMI به کامپیوتر وصل کنیم و یا دیسپلی پورت (DisplayPort)؟ هر دو پورت مزایا و معایب مختص به خود را دارند. در ادامه به مقایسه مزایا و معایب این دو پورت خواهیم پرداخت.
برای انتخاب مانیتور مناسب، عوامل بسیاری دخیل هستند اما یکی از مهمترین آنها پورت اتصال مانیتور است. پورتهای مختلف، تواناییها و سازگاریهای متفاوتی دارند. اما اول بهتر است نگاهی به پشت کامپیوتر خود بیاندازید و مطمئن شوید که کامپیوترتان از چه پورتهایی پشتیبانی میکند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
تفاوت HDMI و دیسپلی پورت در چیست؟
اگر قرار است مانیتور خود را به یک کامپیوتر مخصوص گیمینگ متصل کنید، با دو پورت HDMI و دیسپلی پورت (DisplayPort) مواجه خواهید شد. اما تفاوت این دو در چیست و کدام را باید انتخاب کنیم؟
جواب این سؤال بستگی به استفادهی شما دارد. برای مثال نیازهای گیمینگ با نیازهای ویرایش عکس متفاوت است، و یا شاید فقط نیازهای روزمره دارید.
حتی اگر مانیتور شما از هردو پورت پشتیبانی کند، امکان دارد که فقط نسخه مشخصی از هرکدام را پشتیبانی کند که در این صورت تعیینکنندهی رزولوشن، نرخ بازیابی و دیگر ویژگیهای قابل پشتیبانی است.
اتصال از طریق HDMI
با HDMI شروع میکنیم. بهاحتمالزیاد با این پورت آشنایی دارید. اکثراً از HDMI در تلویزیونها استفاده میشود. این پورت تصویر و صدا را با استفاده از یک کابل HDMI انتقال میدهد. نسخههای مختلفی از HDMI وجود دارد و هرکدام نسبت به نسخهی قبل خود پیشرفتهایی دارد.
HDMI 1.4: پشتیبانی از رزولوشن 4096 در 2160 پیکسل (4K) با نرخ 24Hz و پشتیبانی از رزولوشن 3840 در 2160 پیکسل (4K) با نرخ 30Hz و یا 1080p با نرخ 120Hz
HDMI 2.0: پشتیبانی از 4K با نرخ 60Hz و در نسخههای بعد (HDMI 2.0a و HDMI2.0b) پشتیبانی از HDR
HDMI 2.1: پشتیبانی تا رزولوشن 10K با نرخ 120Hz همچنین پشتیبانی از HDR با مِتادِیتای پویا و کانال صوتی بهبودیافته.
این توضیحات سادهسازی شده بود، در هر نسخه بهبودهای دیگری نیز وجود دارد اما موارد گفتهشده بیشترین استفاده را برای مصرفکنندگان دارند.
بهعلاوهی ویژگیهای گفتهشده، تمام نسخههای جدید HDMI از ویژگی فریسینک (FreeSync) شرکت AMD پشتیبانی میکنند. این ویژگی نرخ تجدید مانیتور را با نرخ کارت گرافیک همگام کرده و از پارگی تصویر در هنگام بازی جلوگیری میکند. اما HDMI از ویژگی جیسینک (G-Sync) شرکت انویدیا (Nvidia) که کارایی مشابه با فریسینک دارد، پشتیبانی نمیکند. برای استفاده از این ویژگی باید از دیسپلی پورت استفاده کنید.
اتصال از طریق DisplayPort
دیسپلی پورت به HDMI شباهت دارد اما از این پورت کمتر در تلویزیون و بیشتر در کامپیوترها استفاده میشود. این پورت هم از کیفیت تصویر و صدای HD پشتیبانی میکند. اما استانداردهای این پورت کمی متفاوت است.
DisplayPort 1.2: پشتیبانی از 4K با نرخ 60Hz و همچنین برخی از پورتهای 1.2a از ویژگی فریسینک پشتیبانی میکنند.
DisplayPort 1.3: پشتیبانی از 4K با نرخ 120Hz و 8K با نرخ 30Hz.
DisplayPort 1.4: پشتیبانی از 8K با نرخ 60Hz و HDR
ممکن است این مشخصات به نظر ضعیفتر از HDMI برسند اما دیسپلی پورت بر روی برخی از بهترین مانیتورها مورداستفاده قرار میگیرد و برتریهایی نیز نسبت به HDMI دارد.
اولین ویژگی، پشتیبانی دیسپلی پورت از فریسینک و جیسینک است. پس با استفاده از دیسپلی پورت میتوانید فارغ از نوع کارت گرافیکتان، یک بازی را بدون پارگی تصویر تجربه کنید. همچنین با استفاده از دیسپلی پورت میتوانید چند مانیتور را به یک پورت متصل کنید. لپتاپها حتی میتوانند با استفاده از USB-C سیگنالهای دیسپلی پورت ارسال کنند.
کلام آخر
و درنهایت پورتی که برای اتصال انتخاب میکنید بستگی به تواناییهای مانیتور شما و ویژگیهای مورداستفادهی کاربر دارد. دیسپلی پورت کمی همهکارهتر است اما اگر برای مثال مانیتور شما از HDMI 2.0 و DisplayPort 1.2 پشتیبانی میکند، HDMI انتخاب بهتری است، چراکه 2.0 HDMI از HDR پشتیبانی میکند اما DisplayPort 1.2 چنین قابلیتی ندارد. برای انتخاب بهتر بد نیست نگاهی به راهنمای مانیتور خود نیز بیاندازید. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.