شاید شما هم جزو آن دسته از افراد باشید که میخواهید قدرت گرافیکی لپ تاپ خود را افزایش دهید. پس با ما همراه باشید که قصد داریم به زبان ساده آموزش اتصال کارت گرافیک به لپ تاپ را برایتان شرح دهیم.
این حقیقتی است که احتمالاً از شنیدنش ناامید میشوید: در بیشتر مواقع، ارتقای کارت گرافیک لپ تاپ امکانپذیر نیست. اگر میخواهید بازیهای ویدئویی را بهتر اجرا کنید و تجربه بهتری داشته باشید، تنها گزینه معقول خرید یک لپ تاپ جدید است. اما راهی وجود دارد که از طریق آن میتوانید یک کارت گرافیک اکسترنال را به لپتاپ خود متصل کنید. با استفاده از این راه این امکان وجود دارد که از قدرت کارت گرافیک بهره ببرید و بازیها را بهتر اجرا کنید. در این مطلب پلازا قصد داریم به نحوه انجام این کار بپردازیم.
فهرست مطالب
آموزش اتصال کارت گرافیک به لپ تاپ با USB
همانطور که گفتیم، ارتقای کارت گرافیک لپتاپ امکانپذیر نیست و اگر نخواهید یک لپتاپ جدید خریداری کنید، تنها راه استفاده از یک کارت گرافیک اکسترنال است. این کارتهای گرافیک امکان اتصال به لپتاپ از طریق درگاه تاندربولت و یا USB-C را دارند و همراه با یک داک عرضه میشوند.
اما پیش از انجام هرکاری باید مطمئن شوید که لپ تاپ شما از گرافیک اکسترنال پشتیبانی میکند. در بیشتر مواقع و برای این که بهترین عملکرد را تجربه کنید، لپتاپ شما باید حداقل دارای درگاه تاندربولت 3 باشد تا بتواند دادهها را با سرعت بالایی انتقال دهد. در غیر این صورت اتصال گرافیک اکسترنال به لپتاپ خیلی توجیه زیادی ندارد.
اتصال کارت گرافیک اکسترنال از طریق داک
مدلهای دارای داک، آماده برای اتصال به لپتاپ هستند و شما فقط لازم است یک کارت گرافیک سازگار با آنها را خریداری و سپس آن را به مادربورد داخل داک متصل کنید. در مرحله آخر داک را از طریق درگاه USB به لپتاپ متصل میکنید.
با این وجود داکهای کارت گرافیک اکسترنال در بازار ایران بهسختی پیدا میشوند و معمولا هم قیمت بسیار زیادی دارند. این تازه در حالی است که اکثر آنها بدون کارت گرافیک بهفروش میروند و شما باید یک هزینه جداگانه نیز برای خرید کارت گرافیک داشته باشید. داکهای Razer Core X و AORUS Gaming Box از جمله داکهای محبوب هستند که میتوانید مدنظر داشته باشید.
نصب کارت گرافیک روی لپ تاپ بدون داک
داکهای کارت گرافیک اکسترنال خیلی قطعات پیچیدهای نیستند. این داکها معمولا از 2 قطعه یعنی یک برد یا آداپتور PCIe و یک منبع تعذیه ساخته شدند و خود شما نیز میتوانید برای خودتان یک داک بسازید.
برای انجام این کار در قدم اول نیاز به یک برد PCIe دارید. این بردها مانند تصویر زیر و دارای یک اسلات PCIe 3.0 هستند و معمولا همراه با کانکتورهای پاور و یک کابل تبدیل HDMI به ExpressCard عرضه میشوند.
در مرحله بعدی باید یک کارت گرافیک جدا برای لپ تاپ انتخاب کنید. حتما لزومی ندارد بهسراغ کارتهای گرانقیمتی مثل RTX 3090 بروید ولی میتوانید کارتهای کارکرده با قیمت حدود 10 تا 15 میلیون تومان خریداری کنید تا چند سال بتوانید از آن استفاده کنید. البته در هر صورت با توجه به اتصال PCIe x1 به لپتاپ، به احتمال خیلی زیاد آن کارت نمیتواند نهایت قدرت خود را به نمایش بگذارد ولی حداقل یک مزیت بزرگ این روش این است که در آینده میتوانید آن کارت را در یک کامپیوتر دستکاپ نیز مورد استفاده قرار دهید.
همچنین بهتر است برای نصب کارت گرافیک روی لپ تاپ، کارتی خریداری کنید که دارای یک کانکتور پاور باشد تا برق آن را به صورت جداگانه از طریق یک منبع تغذیه تامین کنید و نه خود لپ تاپ.
در قدم بعدی باید یک منبع تغذیه خریداری کنید. برای منبع تغذیه میتوانید بهسراغ برندهای مطرح زیادی مثل کولر مستر، گرین، EVGA و یا کورسیر بروید. برای خرید پاور حتما باید توان مورد نیاز کارت گرافیک را درنظر داشته باشید. برای مثال کارت GTX 1050 Ti احتیاج به 75 وات دارد اما بهتر است یک پاور قدرتمندتر و مثلا حداقل 100 واتی خریداری کنید تا بتوانید بهطور کامل توان مورد نیاز کارت را تامین کنید.
ما در ادامه یک گرافیک اورکلاک شده RX 580 را همراه با یک منبع تغذیه 430 واتی کورسیر به یک برد PE4C 2.1a ساخت BPlus متصل میکنیم. این برد در نهایت از طریق یک اسلات ExpressCard به یک لپ تاپ قدیمی Lenovo X220 متصل میشود و خود کارت نیز با یکی از خروجیهای DVI خودش، به یک نمایشگر 22 اینچی 1080p اتصال پیدا میکند.
ابتدا کارت را به اسلات PCIe برد خود متصل کنید. سپس کانکتور 24 پین منبع تغذیه را به برد متصل میکنیم و بعد کانکتور 8 پین خود برد را هم به کانکتور 6 پین کارت گرافیک اتصال میدهیم.
در قدم آخر نصب کارت گرافیک روی لپ تاپ، کافی است کابل ExpressCard را به لپتاپ وصل کرده و طرف دیگر کابل که دارای درگاه HDMI است را هم به درگاه HDMI برد که با نام X1 مشخص شده، وصل کنیم. همچنین حالا میتوانید خود کارت گرافیک را نیز به یک نمایشگر خارجی از طریق دیسپلی پورت یا HDMI وصل کنید.
اکنون منبع تغذیه و نمایشگر خارجی و در نهایت لپ تاپ را روشن کنید. البته این احتمال وجود دارد که ترتیب بوت سیستم شما متفاوت باشد. لپتاپ ممکن است چند بار بهصورت ناقص بوت شود. در نهایت وقتی وارد ویندوز شدید، با مراجعه به Task Manager مطمئن شوید که لپتاپ کارت گرافیک را شناسایی کرده است. اگر گرافیک شناسایی نشده، باید به سایت AMD یا انویدیا رفته و درایورهای مربوط به آن را دانلود و نصب کنید. پس از شناسایی کارت گرافیک، همهچیز آماده است و میتوانید از کارت خود استفاده کنید.
سخن پایانی
اتصال کارت گرافیک به لپ تاپ میتواند عملکرد دستگاه را تا حد قابل قبولی ارتقا ببخشد و امکان اجرای بازیها و نرمافزارهای بیشتری را فراهم کند. البته پیش از هرکاری باید مطمئن شوید که لپتاپ شما از انجام چنین کاری پشتیبانی میکند و سپس بسته به نیازهای خود، قطعات مورد نیاز را برای ساخت یک کارت گرافیک تهیه کنید. نظر شما در مورد گرافیکهای اکسترنال چیست؟ آیا تجربه کار با آنها را داشتهاید؟ دیدگاههای خود را در بخش نظرات با ما و سایر کاربران پلازا بهاشتراک بگذارید.
درود . میشه قطعه مورد نیاز رو بهم بفرمایید و لینک جایی که باید بخرم یا شماره ای ؟
سلام می تونید کارت گرافیک اکسترنال اضافه کنید