آدرس آی پی (IP) همانند آی دی (ID) شما در اینترنت است. هرگاه در اینترنت به جستجو و گشتوگذار میپردازید، سرورها با آدرس IP شما متوجه میشوند که از کجا به اینترنت وصل شدهاید. خوشبختانه امکان پنهان کردن IP وجود دارد، اما چرا و چگونه؟
در حال حاضر میلیاردها آدرس آیپی در سرتاسر جهان به اینترنت متصل هستند. این آدرسها توسط همه قابل دیدن بوده و دیگران میتوانند با استفاده از آنها اطلاعاتی مانند موقعیت مکانی و دیگر موارد حساس مربوط به یک دستگاه را پیدا کنند؛ از همین رو، بسیاری از کاربران به دنبال راهی برای پنهان کردن IP خود هستند. در این مطلب از پلازا میخواهیم ببینیم آدرس آیپی چیست، چرا باید آن را مخفی کرد و چگونه میتوان این کار را انجام داد.
فهرست مطالب:
آدرس آی پی چیست؟
آدرس آی پی یا IP شما به نوعی هویت مجازی شماست. شما در فضای اینترنت با آدرس IP خود شناخته میشوید و سرورهای اینترنت شما را با آدرس IP ردیابی میکنند. سایتهای بسیار زیادی وجود دارند که شما را متناسب با آیدی ردیابی میکنند و اگر توجه کرده باشید در برخی سایتها تبلیغاتی را میبینید که بسیار با سلیقه شما متناسب هستند. این اتفاقی نیست که دقیقا همان کالایی را که میخواهید در تبلیغات درون سایتها مشاهده میکنید. این سایتها از روی IP شما تمام رفتارتان در اینترنت را در نظر میگیرند و تا حدودی سلیقه شما را میدانند. این کار ممکن است برای افراد زیادی عذابآور باشد و دوست داشته باشند که آدرس IP خود برای اینگونه سایتها غیر قابل مشاهده کنند.
چرا باید آن را مخفی کرد؟
یکی از اصلیترین دلایل اینکه کاربران قصد دارند آدرس IP خود را پنهان کنند این است که میخواهند مطالبی را ببینند یا دانلود کنند که دسترسی به آنها ندارند. یکی از دلایل قطع دسترسی کاربران به اینترنت و سایتهای مختلف، موقعیت جغرافیایی آنها است. سانسورهایی که دولتها روی اینترنت اعمال میکنند، مستقیما با IP در ارتباط است. مثلا کشورهای خاورمیانه و چین فیلترهای زیادی روی IP هایی که از کشورهایشان سرچشمه میگیرند دارند. با استفاده از نرم افزار تغییر آی پی برای آیفون و اندروید، میتوانید تمام وبسایتهایی را که از دیدن آنها منع شدهاید ببینید. در برخی موارد هم سایتها خود اقدام به فیلتر کردن IP هایی میکنند که از کشورهای مشخصی وارد میشوند. مثلا یوتیوب بعضی کشورها را مثل آلمان که بهطور مستقیم از محتوای کپی رایت محروم هستند به نوعی تحریم کرده است!
دلیل دیگر تمایل به پنهان کردن IP حفظ امنیت و حریم شخصی و عدم اجازه به سایتهای تبلیغاتی برای سو استفاده از اطلاعات ما است. چون زمانی که شما از یک سایت بازدید میکنید، تقریبا اطلاعات زیادی از شما به سرور این سایت فرستاده میشود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت؛
- کشور، شهر و موقعیت جغرافیایی؛
- نام هاست؛
- تمامی سرویسهای در حال استفاده با آن آدرس آی پی.
یکی از این اطلاعات IP شما و همچنین اطلاعاتی مثل موقعیت جغرافیایی است. بسیاری از سایتها، حتی اگر اجازه این کار را ندهید، مکان شما را میدزدند!
همانطور که در تصویر بالا میبینید، اطلاعات جامعی از یک IP وجود دارد. شاید این شخص اجازه این کار را نداده است، اما دانستن این اطلاعات برای برخی از سایتها مثل آب خوردن است. جمعآوری اطلاعات تنها توسط سایتها انجام نمیپذیرد. این اطلاعات ممکن است توسط ارائه دهنده خدمات اینترنتی یا ISP شما هم برداشته شوند. طبق قوانین آمریکا، یک ISP میتواند اطلاعات کاربر خود را بدون اجازه جمعآوری (و نه پخش) کند. اما این شرکتها به گفته خودشان اطلاعات کاربران را نمیفروشند، گرچه اطلاعات شما برای شرکتهای تبلیغاتی بسیار مهم و البته گرانقیمت هستند. همانطور که میبینید، اطلاعات IP شما در دسترس و از قضا بسیار ارزشمند است.
روشهای پنهان کردن IP
برای مخفی کردن IP روشهای زیادی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد. هرکدام از این روشها بسته به نیازها و نحوه استفاده شما از دستگاه، میتوانند انتخاب بهتری باشند. در ادامه به چند روش برای انجام اینکار اشاره میکنیم.
۱. استفاده از پراکسی
سرور پراکسی یک سرور میانجی است که اطلاعات IP را دریافت و به سرور اصلی میفرستد. اما سرور اصلی دیگر اطلاعات IP شما را ندارد، بلکه اطلاعات IP سرور پراکسی شما را دارد. اطلاعات برگشت داده شده از سرور اصلی هم ابتدا به سرور پراکسی منتقل شده و سپس به شما میرسند. اما یکی از مشکلات سرورهای پراکسی این است که این سرورها بعضا خودشان اقدام به جمع آوری و فروش اطلاعات IP شما میکنند؛ به ویژه سرورهای پراکسی که به صورت رایگان در دسترس قرار دارند؛ از همین رو بهتر است تا جای ممکن از آنها استفاده نکنید.
نقاط قوت:
- مخفی کردن آدرس آیپی؛
- امکان فیلتر کردن محتوای نامناسب را دارد.
نقاط ضعف:
- امنیت نسبتا پایین؛
- افت سرعت؛
- سرورها در بیشتر مواقع کار نمیکنند؛
- پراکسیهای رایگان امنیت کافی ندارند.
۲. استفاده از Virtual Private Network
Virtual Private Network یک راه حل بهتر است. اگر به یک Virtual Private Network وصل شوید، سیستم شما این شبکه را به عنوان یک شبکه محلی امن میپذیرد و تمام اطلاعات خود را از طریق یک کانال امن به آن میفرستد. از آنجایی که سیستم شما به Virtual Private Network به عنوان یک شبکه محلی و امن نگاه میکند میتواند با اطمینان تمام اطلاعات IP شما را به سرورهای خارجی بفرستد. زمانی که شما با Virtual Private Network وارد دنیای مجازی میشوید، سیستم شما با یک اتصال رمزگذاری شده و مجازی وارد اینترنت میشود. زمانی که شما با یک Virtual Private Network از آمریکا وارد سایتی میشوید، این سایت هم IP شما به عنوان یک IP آمریکایی نگاه میکند.
نقاط قوت:
- مخفی کردن آدرس آیپی و موقعیت مکانی؛
- رمزگذاری دادههای ارسالی و دریافتی؛
- امکان دسترسی به محتوای مسدود شده.
نقاط ضعف:
- سرویسهای معتبر هزینه زیادی دارند؛
- برخی وبسایتها در این روش قابل دسترسی نیستند.
۳. استفاده از TOR
پیشتر در مطلبی جداگانه به مرورگر TOR و قابلیتهای آن پرداخته بودیم. یکی از ویژگیهای کاربردی که این نرمافزار ارائه میکند، قابلیت پنهان کردن آیپی است. با استفاده از تور، ترافیک شما قبل از اینکه به وبسایت مقصد برسد، از چندین سرور مختلف عبور داده میشود تا ردیابی آدرس IP امکانپذیر نباشد. این مرورگر به صورت رایگان قابل دسترسی است و از آنجایی که به شکل متنباز در دسترس قرار گرفته است، بهترین و امنترین راه برای پنهان کردن آدرس IP به صورت رایگان است. از سمت دیگر، با استفاده از آن سرعت اینترنت شما به اندازه قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد.
دانلود مرورگر تور برای: اندروید | ویندوز | مک | لینوکس
نقاط قوت:
- مخفی کردن آدرس آیپی به صورت پیشفرض؛
- حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربر در هنگام گشتن در وب.
نقاط ضعف:
- افت سرعت شدید؛
- تنها ترافیک داخل مرورگر را محافظت میکند؛
- برخی سایتها اجازه دسترسی با تور را نمیدهند.
۴. اتصال به شبکه وایفای عمومی برای مخفی کردن IP
استفاده از کامپیوتر یا لپتاپ برای اتصال به یک شبکه وایفای عمومی، یکی دیگر از راههای پنهان کردن آدرس IP محسوب میشود؛ با این حال، این روش ریسک زیادی را متوجه دستگاه شما خواهد کرد؛ چراکه معمولا یک شبکه وایفای عمومی از اتصالات ناشناس زیادی میزبانی میکند. به همین دلیل، بهتر است از این روش تنها در مواقعی که هیچ راه دیگری پیش رویتان قرار ندارد استفاده کرده و مطمئن شوید که آنتیویروس قدرتمندی روی کامپیوتر نصب کردهاید.
نقاط قوت:
- امکان اتصال به صورت رایگان و بدون هزینه.
نقاط ضعف:
- امنیت پایین؛
- ممکن است سرعت بالایی نداشته باشد؛
- ممکن است دادههای شما در دسترس دیگران قرار بگیرد؛
- دستگاه شما در معرض حمله سایبری قرار میگیرد.
۵. اتصال به شبکه اینترنت موبایل
یکی از سادهترین روشها برای مخفی سازی آی پی اندروید و آیفون، اتصال به شبکه اینترنت همراه است. هر زمان که شما به شبکه اینترنت موبایل متصل میشوید، اپراتور شبکه یک آدرس آیپی جدید به گوشی شما میدهد و در صورتی که قبلا به یک شبکه وایفای متصل بودید، آدرس آیپی قبلی شما مخفی خواهد شد. تنها کافی است وایفای را قطع کرده و به اینترنت سیمکارت وصل شوید؛ با این حال، این روش در دراز مدت تاثیر زیادی ندارد؛ چراکه آدرس آیپی جدید همچنان موقعیت مکانی تخمینی شما را نشان خواهد داد و اپراتور شبکه نیز میتواند ترافیک اینترنت شما را پایش کند.
نقاط قوت:
- استفاده راحت تنها با روشن کردن اینترنت سیمکارت؛
- امکان تغییر رایگان آدرس آیپی.
نقاط ضعف:
- قیمت بالای دیتا اینترنت موبایل نسبت به وایفای؛
- ترافیک اینترنت رمزگذاری نمیشود؛
- موقعیت مکانی همچنان قابل دسترسی خواهد بود.
۶. ریست کردن روتر
بیشتر شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت ثابت، آدرس آیپی داینامیک در اختیار کاربران خود قرار میدهند؛ به این ترتیب، هر زمان که شما به روتر خود متصل میشوید، یک آدرس آیپی جدید دریافت خواهید کرد. برای تغییر این آدرس، کافی است که روتر را برای چند دقیقه خاموش کرده و مجددا روشن کنید. به این ترتیب، آدرس آیپی دستگاه شما عوض خواهد شد. در صورتی که آیپی قبلی شما توسط برخی سایتها و سرویسها بلاک شده باشد، این روش میتواند کاربردی باشد اما مانند روش قبلی، در این روش نیز آدرس آیپی جدید شما همچنان قابل مشاهده خواهد بود.
نقاط قوت:
- دریافت رایگان یک آدرس آیپی جدید؛
- رایگان است.
نقاط ضعف:
- کاربرد زیادی ندارد؛
- آدرس آیپی جدید همچنان توسط شرکت ارائه دهنده اینترنت قابل مشاهده است.
سوالات متداول
۱. ایا فیلتر شکن ای پی را تغییر می دهد؟
بله، در صورت استفاده از یک VPN آدرس آیپی شما مخفی خواهد شد.
۲. آیا مخفی کردن IP به طور کامل امکانپذیر است؟
تحت شرایطی امکان انجام این کار وجود دارد. با استفاده از روشهای رایج مانند پراکسی یا VPN، امکان پنهان کردن آیپی وجود دارد اما اگر کسی بخواهد با صرف وقت و هزینه زیاد آدرس آیپی شما را پیدا کند، نمیتوانید با این روشها آدرس آی پی خود را به صورت کامل مخفی کنید.
۳. آیا نیازی به دانلود برنامه مخفی سازی IP برای آندروید وجود دارد؟
در بیشتر مواقع احتیاجی به دانلود برنامه ندارید اما به طور معمول، در صورت استفاده از VPN باید یک برنامه در گوشی نصب کرده و با رمز عبور و نام کاربری خود وارد آن شوید تا بتوانید آی پی را مخفی کنید.
سخن پایانی
Virtual Private Network نسبت به بقیه راهحلهای پنهان کردن IP بهتر، پرسرعتتر، امنتر و البته کمی هزینهبر است. در ضمن باید مراقب بدافزارهای تقلبی هم باشید که بعضی از آنها حاوی ویروسهایی هستند که علاوه بر سرقت اطلاعات شخصیتان، ممکن است آسیبهای جدید به خود سیستم وارد کنند. از دید شما بهترین روش برای مخفی کردن IP کدام است؟ دیدگاههای خود را با ما به اشتراک بگذارید.