نصب ویندوز و یا آپدیتهای آن از روی یک هارد دیسک یا حافظه بوت شدنی یکی از سریعترین و آسانترین راهها برای این کار است. برای نصب کردن ویندوز از روی یک حافظه USB، باید فلش خود را بوتیبل کنید.
نصب کردن ویندوز و بهروزرسانیهای آن از روی یک حافظه فلش یا هارد دیسک، کار راحتی است. نصب ویندوز از روی فلش، جدای از آسانی، سرعت بسیار زیادی نیز به کار شما میدهد. اگر به سایتهای مختلف مراجعه کنید و فایلهای نصب ویندوز را دانلود کنید، میبینید که تقریبا تمام این فایلها پسوند ISO دارند. قبل از توضیح دادن بیشتر، لازم است با چند اصطلاح آشنا شوید. این اصطلاحات و تعاریف آنها را در ادامه میخوانید:
- بوت لودر: بوت لودر نوعی بارگذار برای سیستم عامل است. برخی از نرمافزارهای تبدیل فایل ایزو، به شما اجازه انتخاب بوت لودر را میدهند.
- Grub4dos: یک ابزار بوت لودر که به کاربر اجازه میدهد تا از بین چند سیستم عامل نصب شده روی سیستم، یکی را انتخاب کند.
- Syslinux: یک ابزار بوت لودر که به کاربر اجازه میدهد از بین سیستم عاملهای Linux و Unix یکی را برگزیند.
- QEMU: یک نوع شبیهساز هارد دیسک است که قبل از اجرای عملیات نصب ویندوز از ابتدا، حافظه فلش را مورد ارزیابی و امتحان قرار میدهد.
- سایز کلاستر: این مقدار، نشان دهنده کمترین مقدار حافظه برای انجام عملیات در یک حافظه فلش است. به جای اختصاص بخشی از یک حافظه به انجام عملیات میتوانیم مجموعهای از چند بخش را به این کار اختصاص دهیم که به آن کلاستر میگویند.
- فایل سیستم: کنترلکننده عملیاتهای انجام شده روی دادهها است. بدون وجود این کنترلکننده، دادههای شما احتمالا بدون هیچ منطقی به یکدیگر میچسبند و خواندن دوباره آن بوسیله فایل سیستم عملا میتواند غیرممکن شود. فایل سیستمهای زیادی در سیستم کامیپوتر وجود دارند که شما باید متناسب با نیاز خود، یعنی برای نوع فایلهای ISO این فایل سیستم را داشته باشید.
- سکتور بد (Bad Sector): برخی از نرمافزارهای تبدیل فایل ISO به شما اجازه چک کردن تمام بخشهای حافظه را میدهند. سکتورهای بد میتوانند عملیات نصب ویندوز و البته عملیاتهای قبل از آن را کُند کنند. چک کردن حافظه شما به این درد میخورد که در هنگام نصب فایل، سرعت بسیار بیشتری را در اختیار خواهید داشت.
بهترین نرم افزارهای ساخت حافظه بوت شدنی
بخش عمده نصب یک ویندوز از روی حافظه فلش میتواند مربوط به این بخش باشد. ابتدا شما باید فایل ISO دانلود شده را که حاوی فایلهای ویندوز است روی USB خود به نوعی کپی کنید که حافظه فلش شما بوتیبل شود. در ادامه به نرمافزارهایی که این کار را انجام میدهند اشاره خواهیم کرد:
1- Rufus
Rufus یکی از آسانترین و بهقولی دمدستترین نرمافزارها برای بوتیبل کردن حافظه فلش است. حجم کم، کارایی زیاد، رابط کاربری آسان و … از ویژگیهای این نرمافزار است. به یاد داشته باشید که حافظه فلش شما باید حداقل 8 گیگابایت در دسترس داشته باشد. قبل از انجام عملیات نصب حتما حافظه فلش خود را فرمت کنید. محیط این نرمافزار آنقدر ساده است که با یکبار کار با آن احتمالا بدون اشتباه کار خوذ را خواهید کرد. تمام این 6 نرمافزار با کپی کردن یک فایل ویندوز 10 در یک فلش 8 گیگابایت USB 3.0 امتحان شدهاند. Rufus کار ما را در 21 دقیقه و 12 ثانیه راه انداخت.
2- Windows USB/DVD Download Tool
این نرمافزار تنها کاری را انجام میدهد که از نام آن برمیآید. فقط کافی است آدرس فایل ISO خود و آدرس حافظه فلش را به این نرمافزار گفته و گزینه Begin Copying را انتخاب کنید. این کار تقریبا در تمامی 6 نرمافزار معرفی شده، مشابه است. این نرمافزار کار را در 17 دقیقه و 51 ثانیه انجام داد.
3- RMPrepUSB
یکی از کاملترین نرمافزارهای تبدیل فایلهای ISO، نرمافزار RMPrepUSB است. این برنامه بهجز کار نرمافزارهای بالا، ابزار بوت لودر، پارتیشنبندی و تست دیسک را هم در اختیار کاربر میگذارد. این نرمافزار کار نصب ویندوز را در 21 دقیقه و 38 ثانیه انجام داد. همانند Rufus، این برنامه نیز با داشتن گزینههای زیاد، کمی در فاکتور سرعت از بقیه جا مانده است.
4- YUMI
YUMI یا Your Universal Multiboot Installer یکی دیگر از این قسم نرمافزارها است که برای شما میتواند روی چند سیستم عامل کار تبدیل فایل ایزو را انجام دهد. این نرمافزار یکی از آسانترین رابطهای کاربری را در اختیار دارد. اگر فایل ISO ندارید، YUMI برای شما خواهد ساخت. 17 دقیقه و 46 ثانیه زمانی بود که ما برای کپی کردن ویندوز خود از این نرمافزار استفاده کردیم.
5- Novicorp WinToFlash
Novicorp WinToFlash یکی از محبوبترین برنامههای تبدیل فایل ISO است. این برنامه به همراه خود یک دستورالعمل دارد و تمام مراحل را گامبهگام با شما پیش میآید. این نرمافزار حتی فایل ISO شما را در صورت ناقص بودن کامل میکند و همچنین عملیات مولتی بوت را هم انجام میدهد. Novicorp WinToFlash کار ما را در 22 دقیقه و 1 ثانیه انجام داد.
6- UNetbootin
UNetbootin یک نرمافزار برای استفاده در سیستم عامل لینوکس است. این برنامه شاید به مجهزی بقیه نرمافزارهای این لیست نباشد، اما ویژگیهایی چون رابط کاربری آسان و دانلود خودکار فایلهای ایزو آن را خاص کرده است. این نرمافزار عملیات مورد نظر ما را در 22 دقیقه و 1 ثانیه انجام داد.
اما برنده کیست؟
اگر از نظر سرعت بخواهیم این نرمافزارها را بررسی کنیم، YUMI برنده است. اما شاید بسیاری 3 دقیقه بیشتر صبر کنند و نرمافزار Rufus را ترجیح بدهند. به هر حال بهتر است این نرمافزارها را متناسب با استفاده خود انتخاب کنید. شاید 3 یا حتی 10 دقیقه بیشتر صبر کردن ارزشش را داشته باشد.
سایر نرمافزارها:
نرمافزارهای بیشماری در این زمینه وجود دارند. 6 نرمافزار بالا، در واقع گلچین شده آنها هستند. نرمافزارهای زیر هم میتوانند در لیست B ما قرار بگیرند:
- XBoot: این نرمافزار مولتی بوت هم مانند چند برنامه قبلی، دارای ویژگی دانلود خودکار است. ابزار QEMU این نرمافزار، ویژگی شاخص آن است. گرچه ممکن است در سرعت شما را کمی اذیت کند.
- WinToBootic: یک نرمافزار راحت و پرسرعت برای تبدیل فایل ISO است.
- ISO to USB: یکی دیگر از نرمافزارهای مفید این بخش که البته کار با آن میتواند از شما وقت بگیرد.
- FlashBoot: یکی از نرمافزارهای این بخش که کاربری بسیار آسانی دارد، اما شاید 1 ساعت وقتتان را بگیرد!
- UltraISO: این نرمافزار یکی از برنامههای کار با فایلهای ISO است. البته وظیفه جانبی هم دارد؛ تبدیل کردن فایل ISO شما به یک فایل قابل نصب در حافظه فلش.
شما میتوانید متناسب با سیستم عامل و کارایی و البته صبر خودتان یکی از ابزارهای بالا را انتخاب کرده، نصب کنید و سپس عملیات نصب ویندوز را انجام دهید. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.