فناوری های پیشرفته ی خودروسازی ما را به سمتی می برد که در آینده اصلا به جاده نیاز نداشته باشیم. یکی از مهم ترین آن ها فناوری ماشین های خودران است.
فرآیند کوچک سازی دیر یا زود سراغ همه ی فناوری ها می آید. از لپ تاپ ها گرفته تا ساعت های هوشمند. حالا این فرآیند به خودروهای خودران رسیده است. ساخت فناوری های رانندگی اتوماتیک بدون نیاز به دخالت انسان چند سالی که است برخی کمپانی های بزرگ را درگیر خود کرده و بازار آن داغ است. غول های خودروسازی دنیا در کمین نشسته اند تا به محض تکامل این فناوری به سراغ آن بروند و از غافله عقب نمانند. غول های تکنولوژی هم در حال کار روی این فناوری نوین هستند. از شرکت تازه کاری مانند تسلا گرفته تا غول سرد و گرم چشیده ای مانند گوگل که مدام در حال انجام تست های مختلف در این زمینه است تا به نتیجه ی مطلوب برسد. اما فناوری خودران فقط مخصوص خودروهایی نیست که در خیابان ها و شهرها می بینیم. هر خودرویی با هر اندازه می تواند به فناوری خودران مجهز شود.
حالا مهندسان موسسه ی فناوری هاربین در چین به همراه دانشگاه سن دیگو کالیفرنیا موفق به ساخت یک میکروموتور کروی شده اند که به طور خودکار مسیرش را در یک هزارتو به بیرون پیدا می کند. سرپرست این پروژه، لانگ کیولی می گوید:
« ما فناوری هوش مصنوعی را درون یک میکرو/نانو ربات تعبیه کردیم. ما یک ریزخودروی هوشمند را در یک محیط پیچیده قرار دادیم که بر اساس برنامه ریزی مسیر بهینه دائما تغییر می کرد. هدف از این کار بررسی ناوبری خودکار ریزخودروی مورد نظر بود. ریزخودروی مورد نظر بدون هیچگونه برخوردی توانست در این محیط متحرک راه خود را پیدا کند. این مهم به وسیله ی فناوری ناوبری خودکاری محقق شد که می تواند روی خودروهای بزرگ هم نصب شود ».
همه چیز بیرونی است
البته دستگاه های لازم برای رسیدن به این سطح از هوشمندی در درون خود ربات جا نمی گیرد و بیرونی است. یک دروبین از هزارتو تصویر می گیرد، داده های گرفته شده به یک پردازشگر تصویر ارسال می شود و این پردازشگر موانع موجود را شناسایی کرده و بر اساس آن یک نقشه طراحی می کند. سپس نقشه به هوش مصنوعی برنامه ریز فرستاده می شود و برنامه ی نزدیک ترین راه تا مقصد بدون هیچگونه برخوردی تهیه می شود. در نهایت مسیر برنامه ریزی شده به ژنراتور میدان مغناطیسی فرستاده می شود و این ژنراتور ماشین کوچولو را بر اساس آن هدایت می کند.
مسیرهایی که خودروی کوچک به طور خودکار برای بیرون رفتن از هزارتو پیموده است.
کاربرد این نوآوری
کاربردهای این فناوری عبارت اند از رساندن دارو به بخش های مورد نظر بدن، تشخیص بیماری های مختلف، انجام جراحی های درونی دقیق و غیره. سازندگان برای انجام این کاربردها ویژگی های دیگری را به این خودروهای متحرک کوچک اضافه می کنند که عبارت اند از: ترمز خودکار، کنترل حرکت، مدیریت خط حرکت و تعامل با محیط اطراف. لی در این مورد می گوید: « ما قصد داریم سیستم های میکرو/نانو روباتیک را در زمینه ی عملیات های زیست درمانی و کارکردهای با مقیاس نانو کاربردی سازیم».
