هفته گذشته سامسونگ از پرچمدار جدید خود، گلکسی S8 رونمایی کرد. این پرچمدار مجهز به قابلیت ها و امکانات ویژه بسیاری است که یکی از بهره بردن از اسکنر تشخیص چهره میباشد. اسکن چهره روشی ساده و بسیار سریع تر از وارد کردن رمز عبور و یا حتی اثر انگشت برای بازگشایی قفل تلفن همراه محسوب میشود.
البته میزان امنیت رمز عبور و اثرانگشت بسیار بالاتر از اسکن چهره میباشد. زیرا در این روش شخص به راحتی با استفاده از یک تصویر ساختگی با کیفیت بالا میتواند قفل گوشی شخص دیگری را باز کند و به اطلاعات داخل گوشی دسترسی داشته باشد.
از طرفی باید این را هم در نظر گرفت که برای حفاظت از اطلاعات مهم و امنیتی معمولا از کد عبور استفاده نمیکنند بلکه در این مورد اسکن چهره میتواند مفیدتر و کارآمدتر واقع شود.
استفاده از اسکنر تشخیص چهره در تلفن همراه دغدغه افراد را برای به خاطر سپردن کدهای عبور برطرف خواهد کرد. در واقع با این روش میزان استفاده از پین کدها به حداقل خواهد رسید. اما از طرفی در برخی موارد استفاده از اسکنر تشخیص چهره برای بازگشایی قفل تلفن همراه میتواند مشکلاتی در پی داشته باشد.
زمانی که استفاده از حسگر اثرانگشت برای بازگشایی قفل تلفن های همراه معرفی شد، افراد بسیاری از آن استقبال کردند و مشاده می کنیم امروزه اکثر گوشی های هوشمند رده بالا به این سنسور مجهز میباشند. اما این مساله در خصوص بازجویی از متهمان و بدست آوردن اطلاعات گاهی میتواند موجب زیرپا گذاشتن حقوق شخصی افراد شود.
در سال 2014 یک قاضی در ویرجینیا دستور به بازکردن قفل تلفن همراه یک متهم با استفاده از اثر انگشت وی صادر کرده بود. مشابه این اتفاق در سال های 2016 و 2017 نیز رخ داد.
پروفسور جفری ولتی استاد دانشگاه UNC چپل هیل در این خصوص می گوید :” تصور کنید یک مامور پلیس روبروی شما قرار گرفته و بدون داشتن مجوز قانونی تلفن همراه شما را در جلوی صورتتان قرار میدهد بدون آنکه کاری از دست شما برآید، قفل تلفن همراه شما را باز کرده و به اطلاعات آن دسترسی پیدا خواهد کرد. این مامور پلیس دیگر نیازی به بازجویی و بررسی افکار شما برای رسیدن به کدعبور تلفن شما نخواهد داشت” .
این عمل شاید موجب کاهش میزان ارتکاب به جرم در بین افراد جامعه شود ولی از طرفی باید حجم عظیم اطلاعات شخصی افراد که به راحتی می تواند در دست سایرین قرار بگیرد را نیز در نظر گرفت. ممکن است بعضی از مجرمین از این ویژگی سواستفاده کنند و به راحتی با قرار دادن تلفن همراه در جلوی صورت صاحب گوشی، قفل را باز کرده و به اطلاعات محرمانه شخص دسترسی پیدا کنند.
نمی توان به طور قطع گفت که استفاده از این تکنولوژی میتواند مفید و یا مضر باشد. پروفسور جفری ولتی در ادامه صحبت های خود بیان کرد : « در واقع همه چیز بستگی به حکم قاضی دادگاه دارد. او هنوز هم میتواند از متهم درخواست بازگشایی تلفن همراه با استفاده از رمز عبور داشته باشد و یا برعکس، می تواند با اجبار نسبت به باز کردن قفل گوشی متهم با اسکن چهره یا اثر انگست وی اقدام کند. مانند اتفاقی که ماه گذشته در یکی از دادگاه های ایالت متحده رخ داد. قاضی دستور به باز کردن قفل تلفن همراه با استفاده از اثر انگشت متهم را داد و در پی آن مامور پلیس به اطلاعات شخصی دست پیدا کرد که مورد جستجو نبودند».
میتوان نتیجه گرفت که استفاده از رمز عبور برای باز کردن قفل تلفن همراه می تواند مطمئن تر از استفاده از اثرانگشت و یا اسکن چهره باشد. بهرحال هر تکنولوژی با یک سری مزایا و معایب همراه است و استفاده از آن به تصمیم خود ما بستگی خواهد داشت.