دانشمندان فسیل 228 میلیون سالهای شبیه لاک پشت با پوزه کشیده را کشف کردهاند که حاکی از وجود لاک پشت های بدون لاک در گذشته است.
دانشمندان شواهد تازهای یافتهاند مبنی بر وجود لاک پشت هایی در گذشته که فاقد لاک یا صدف محافظ بودند. فسیل تقریبا کاملی به قدمت 228 میلیون سال در استان گوئیژو (Guizhou) در جنوب غربی چین پیدا شده که بزرگتر از یک تخت دونفره است. دکتر نیکولاس فراسر (Nicholas Fraser) مسئول علوم طبیعی در موزه ملی اسکاتلند (National Museum of Scotland) در ادینبرا (Edinburgh) میگوید:
فسیل تازه کشف شده شبیه لاک پشت است، اما هیچ اثری از صدف در زیر و بالای آن مشاهده نمیشود. استخوانبندی و اسکلت این فسیل برای رفتن داخل لاک مناسب بوده اما هیچ لاک یا صدفی وجود ندارد. در قسمت جلویی فسیل پوزه یا نوک بسیار ویژهای مشاهده میشود.
این خزنده باستانی Eorhynchochelys Sinensis نام دارد بهمعنای «لاک پشت صبحگانی منقاردار چینی.»
دلیل اهمیت صدف (لاک) لاکپشت چیست؟
صدف لاکپشتها برای محافظت از این موجودات در مقابل خطرات است، و لاکپشتها به کمک لاکشان مدت زمان طولانیتری زیر آب زندگی میکنند. دلیلش این است که لاک پتاسیم و منیزیم را در خود ذخیره میکند که مانع از تشکیل اسید لاکتیک در بدن لاک پشت میشود. حدودا 50 استخوان با دنده، استخوان های شانه و مهرهها در کنار هم یک لایه خارجی سخت را تشکیل میدهند.
دکتر فراسر میافزاید:
لاکپشتها حیوانات بسیار عجیبی هستند. لاکی دارند مانند لباسی که به تن دیوانهها میپوشند و تمام بدن آنها را میپوشاند. خودتان را در حالتی تصور کنید که شانههایتان درون قفسه سینهتان محبوس باشد؛ احساس اسیر بودن میکردید. لاکپشتها حیوانات بسیار غیرعادی و عجیبی هستند اما میتوانند تا بیش از 200 میلیون سال عمر کنند.
چگونگی تشکیل لاک در لاکپشتها
سالها است که دانشمندان سرگشته و حیران چگونگی بوجود آمدن این قشر خارجی سخت لاکپشتها هستند. بعضی از لاکپشتهای اولیهای که از فسیلها شناسایی شدهاند همگی لاک کامل داشتند. قدیمیترین لاکپشت پیدا شده پیش از این گونه جدید حیوانی بنام Odontochelys بود با صدف کامل روی سطح تحتانی بدن (بخشی از لاک که به آن پلاسترون میگویند، یعنی بخشی که روی قسمت سینه قرار میگیرد)، اما هیچ پوشش استخوانی بالای بدن را نمیپوشاند (یعنی قسمت بالای کاسه سنگپشتها.)
محققان اذعان میدارند که این کشف جدید بهمعنای آن است که به اطلاعات جدیدتری درباره تکامل لاک در این خزندهها دست خواهیم یافت. دکتر فراسر میگوید:
در این گونه کشف شده از لاکپشتها شاهد شروع رشد دندهها هستیم. حال باید منتظر ماند تا ببینیم فسیلهای بعدی چه چیزهای جدید برایمان به ارمغان خواهند آورد.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.