چند ماه پیش گوگل در فستیوال I/O 2017 طرح Android Go را معرفی کرد. با این معرفی مشخص شد که Android Go قرار نیست جایگزین Android One شود. این دو را نباید با هم اشتباه گرفت. Android Go مجموعه ای از پیکربندی ها و اپلیکیشن ها است و طوری طراحی شده که با امکانات بسیار محدود سخت افزاری کار کند از سوی دیگر Android One تلفن های هوشمند ساده و کم بودجه ای هستند که ساخته می شوند تا کاربران بتوانند با بودجه ی کم تجربه ی نابی از اندروید داشته باشند. گفته می شد که نخستین سری های Android One کشورهای آسیایی مانند هند و بنگلادش را هدف قرار می دهد اما گوگل حرفی از برنامه ی آینده ی خود برای Android One نزد و نگفت چگونه می خواهد آن را ادامه دهد. حالا اطلاعات جدیدی منتشر شده که خبر از ساخت یک گوشی جدید Android One می دهد. سازنده ی این نسخه از اندروید کسی نیست جز کمپانی شیائومی. این خبر قدری عجیب است زیرا Android One متعلق به گوگل است و شیائومی به شدت با شرکت های امریکایی در رقابت است. اما عجیب تر از آن این است که تلفنی که شیائومی آن را می سازد نه یک مدل از محصولات این شرکت بلکه یک گوشی Android One خواهد بود.
ایده ی پشت Android One هم قدری عجیب است. از یک سو هدف از آن ایجاد یک تجربه ی ناب اندرویدی مانند آنچه در Nexus دیدیم است که با قیمت مناسب پیش روی کاربر قرار داده شود و از سوی دیگر گوگل به شرکت OEMها (شرکای قطعه ساز گوگل در ساخت Android One) آزادی عمل داده تا خود ابعاد سخت افزاری و طراحی این گوشی ها را تعیین کنند. گوگل و شرکایش پیش تر یاد گرفتند که مصرف کنندگان به گوشی های ارزان ولی با قدرت پایین مانند Nexus علاقه ای ندارند. به همین خاطر آن ها به دنبال پروژه ی Android One رفتند که هم قیمت پایینی دارد و هم آماده ی زورآزمایی است. تا یک دهه ی پیش شاید کسی باور نمی کرد بتوان قیمت پایین و کیفیت بالا را در یک کالا کنار هم نگه داشت، اما کمپانی های چینی نشان دادند که هیچ چیز برای آن ها نشدنی نیست. شرکت های چینی هواووی، شیائومی، ZTE و … گام های بزرگی در زمینه ی ساخت گوشی های باکیفیت بالا و قیمت مناسب برداشتند که موج اول آن با هواووی در ایران به وجود آمد و موج دوم آن با برندهایی مانند شیاومی و ZTE در حال اوج گرفتن در ایران است.
با این تفاسیر باید گفت گوگل و همکارانش قدری دیر اقدام کرده اند. گوگل علاوه بر دیر کردن در زمینه ی گوشی های با قیمت متوسط، در فاز اول عملیات خود هم ناموفق عمل کرده است. خط تولید Nexus عملا جمع شده و سری Pixel جای آن را گرفته است. اما این جایگزین پر سر و صدا با وجود فراهم آوردن تجربه ی نسبتا ایده آل از اندروید، کالایی نیست که هر کسی (به ویژه در کشورهایی مانند ایران) توان خرید آن را داشته باشد. حالا که گوگل قید پروژه ی Nexus را زده است، حداقل در برخی مناطق دنیا خلا گوشی های بودجه ای (به تلفن های هوشمند با قیمت متوسط و کیفیت مناسب گفته می شود) به وجود آمده و هدف Android One هم پر کردن همین خلا است. از سوی دیگر به نظر می رسد دیگر شرکت قطعه سازی باقی نمانده تا شریک گوگل در ساخت چنین دستگاه هایی شود.
یک وب سایت اندونزایی تصویر لو رفته ای از سری Xiaomi Mi 5X به دست آورده است. توصیف رسمی این گوشی توسط شرکت سازنده تغییر داده شده تا ذکر شود که این گوشی یک تلفن هوشمند Android One است. تصویر مشخصات جدید این گوشی ها و عبارت Android One را در زیر می توانید مشاهده کنید.
دلیل رفتن گوگل به سراغ شرکتی مثل شیائومی شاید چیزی جز پیدا نکردن شریک قطعه ساز نباشد زیرا گوشی های شیائومی به لحاظ نرم افزاری (و البته جاافتادگی) بهترین گزینه برای نشان دادن تصویر تجربه ی ناب اندروید گوگل نیستند. محتوای ویژه ی ROM سری MIUI آنقدر متفاوت است که برخی تصور کردند شیائومی یک سیستم عامل اندرویدی ویژه برای این سری گوشی ساخته است. شیائومی حتا از سرویس های Google Play پشتیبانی نمی کند و به همین خاطر Google Play Store و برنامه های آن روی گوشی های این برند وجود ندارد.
با وجود عجیب بودن شراکت گوگل و شیائومی هیچ کس نمی تواند منکر آن شود که شیائومی گوشی های ارزان ولی با کیفیتی می سازد که مثل شیرینی خامه ای فروش می روند. اینکه چگونه دو شرکت به توافق رسیده اند و چه در سر دارند هنوز مشخص نیست ولی باید منتظر باشیم و ببینیم گوشی Android One حاصل از این شراکت چه از آب در می آید.