کوالکام پردازندههای جدیدی را در دست تولید دارد که به ویژگیهای برجستهای مجهز خواهند بود. گفتهها حاکی از این است که اسنپدراگون 855 به واحد پردازش عصبی مجهز میشود و ممکن است با نام دیگری عرضه گردد.
آخرین خبرهایی که به طور مستقیم به پردازنده اسنپدراگون 855 مربوط میشود مربوط به زمانی بود که رونالد کوانت (Roland Quandt) از سایت آلمانی وین فیوچر (WinFuture) افشا کرد که معماری اسنپدراگون 855 براساس پلفرمی با پشتیبانی از اینترنت 5G خواهد بود. گزارشهای قبلی از کارخانه سازنده این پردازنده یعنی TSMC نشان میدهند که این پردازنده از معماری پردازندههای جدید و قدرتمند 7 نانومتری نیز بهره میبرد. اکنون نیز رونالد کوانت باز هم خبرهایی درباره اسنپدراگون 855 دارد که حتی ممکن است این خبرها، حاوی خبرهایی باشند که اعلام میکنند اسنپدراگون 855 ممکن است از نام دیگری برخوردار شود. پس اجازه بدهید گام به گام به اخبار درز یافته درباره اسنپدراگون 855 کوالکام بپردازیم.
آنچه در این مقاله میحوانید:
آنچه در مورد پردازنده اسنپدراگون 855 میدانیم
پردازنده کوالکام اسنپدراگون 855 ممکن است به واحد پردازش عصبی (NPU) مجهز باشد
در ابتدا باید بگوییم که احتمال دارد اسنپدراگون 855 با نام اسنپدراگون 8155 به بازار عرضه شود که به واحد پردازش عصبی یا NPU نیز مزین خواهد بود. گفته میشود که این پردازنده مشابه پردازنده کرین 970 های سیلیکون است که سال گذشته در نمایشگاه IFA معرفی شده بود و ما نیز چندی پیش در رابطه با بکارگیری آن در هواوی میت 9 خبری منتشر کردیم و بهرهمندی از واحد پردازش عصبی آن را نیز در آن خبر اعلام نمودیم. با این حال گفته میشود، واحد پردازش عصبی کرین 970 به طور قابل ملاحظهای قادر است تا دستورات مربوط به هوش مصنوعی را سریعتر از پردازنده پرچمدار قبلی کوالکام یعنی اسنپدراگون 835 اجرا کند. گفتنی است اسنپدراگون 835 از ویژگی Hexagon DSP برخوردار بوده که آن را در رده پردازندههای 32 بیتی با بهرهمندی از پردازش چند نخی یا multi-threaded قرار میداد. البته در دنیای واقعی هیچ وقت پتانسیل آن، به طور کامل مورد استفاده قرار نگرفت؛ مگر اینکه استفادههایی در زمینه ترجمه آفلاین سریع، تشخیص صحنهها با فناوری هوش مصنوعی در برنامه دوربین و مواردی از این دست داشته است. حالا در راستای پشتیبانی از فناوری هوش مصنوعی، سایت وین فیوچر اعلام کرده است که شرکت کوالکام در تراشه پرچمدار جدید از واحد NPU یا همان واحد پردازش عصبی استفاده خواهد کرد.
پروفایل کارمندان کوالکام در لینکدین هم نشان میدهد که آنها همچنان در حال کار بر روی طراحی دقیق سخت افزار تراشه پرچمدار جدید کوالکام هستند. نظرات و صحبتهایی که کارکنان در این باره بیان میکنند نشان میدهد بخش جدید (NPU) به صورت جدا بر روی تراشه قرار دارد. بر همین اساس کارکنان تاکنون در حال کار روی جریان مسیر داده بین CPU ،NPU و حافظه اصلی بودهاند.
سایت وین فیوچر در این باره میگوید واحد پردازش عصبی میبایست به CPU و سایر قسمتها در اجرای دستورات کمک کند. پردازش تصاویر و تشخیص صدا فرایندهایی هستند که در حال حاضر توسط CPU یا DSP در پردازنده اجرا میشوند که در فناوری جدید این دستورات به واحد پردازش عصبی فرستاده خواهند شد. با این حال هنوز طیف دقیقی از دستوراتی که توسط واحد جدید اجرا خواهند شد، نامشخص است اما احتمال دارد دستورات دیگری را در زمینه هوش مصنوعی در بر داشته باشد.
اسنپدراگون 855 ممکن است دارای نسخهای مخصوص خودرو باشد
بخش دوم اخبار افشا شده درباره اسنپدراگون 855 یا 8155 به این موضوع اشاره دارد که کوالکام قصد دارد از این پردازنده در خودرو نیز استفاده کند. با این حال اگر چنین چیزی درست باشد این اولین بار است که کوالکام چنین پردازنده ویژهای را با معماری SoC برای خودرو تولید خواهد کرد. وین فیوچر توانست به عبارت SDM855AU دست یابد که در طراحی پردازندهها به پردازندههای خودرو اشاره دارد. این محصول از معماری 7 نانومتری نیز بهرهمند خواهد بود و محصول قبلی کوالکام در این زمینه نیز اسنپدراگون 820 بوده است. همچنین وین فیوچر اشاره میکند که تولیداتی این چنین گامی منطقی با توجه به اهمیت هوش مصنوعی و تکنولوژیهای 5G خواهد بود.
کوالکام اسنپدراگون 855 به نام کوالکام 8150 نامگذاری خواهد شد
اسنپدراگون 855 و اسنپدراگون 1000 در ماه دسامبر به عنوان بخشی از اجلاس سالانه Tech Summit معرفی خواهند شد. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم اسنپدراگون 855 مخصوص گوشیهای موبایل خواهد بود و از طرف دیگر اسنپدراگون 1000 برای لپ تاپ ها و کامپیوترهای ویندوزی طراحی خواهد شد. به همین دلیل است که این پردازندههای با نامهای متفاوتی وارد بازار خواهند شد.
اسنپدراگون 855 با کدنام Hana که در حال توسعه است با نام داخلی SDM85 شناخته میشود؛ اما فردی از وین فیوچر بیان کرد که از چند ماه گذشته نام آن تغییر پیدا کرده است. درواقع این تراشه هم اکنون با نام SDM8150 شناخته میشود و به این معنی خواهد بود که با نام اسنپدراگون 8155 وارد بازار خواهد شد؛ اما هنوز کدنام Hana را دارد. ظاهرا مشخص است که کوالکام نام پردازنده اسنپدراگون 855 را به اسنپدراگون 8155 تغییر داده است.
دلیل دیگری که میتوان برای این تغییر نام بیان کرد این است که احتمالا این تغییر نام مربوط به وجود نسخههای متفاوت از این پردازنده یعنی مخصوص گوشیهای هوشمند و دسته ای دیگر برای لپ تاپ های ویندوز 10 و کامپیوترهای شخصی مبتنی بر کروم OS خواهد بود. طبق گفته وین فیوچر شواهد مربوط به این تغییر نام در بانکهای اطلاعاتی مختلف مانند پروفایل لینکدین برخی از کارکنان کوالکام قابل مشاهده است. در آخر نیز باید بیان کنیم که کوالکام اسنپدراگون 855 جایگرزین پردازنده پرچمدار فعلی یعنی اسنپدراگون 845 (SDM845) خواهد بود.
پردازنده اسنپدراگون 845 محصولی در اندازه 12.4 در 12.4 میلیمتر بوده که مودم X24 اسنپدراگون را در خود جای داده است و از شبکه LET Cat.20 و نرخ دانلود 2 گیگابایت در ثانیه نیز پشتیبانی میکند. این در حالی است که پشتیبانی از شبکه 5G در پردازندههایی با مودم X50 که احتمالا به صورت جدا در دستگاهها نصب میشوند، فعال خواهد بود.
به همین ترتیب تغییر نام بر روی پردازندههای لپ تاپ مبتنی بر معماری ARM نیز تاثیر گذاشته است که دارای نام SDM1000 هستند. این پردازندهها 15×20 میلیمتر بزرگتر از پردازندههای مخصوص گوشیهای هوشمند هستند که نشان میدهد از هستههای بیشتری نیز برخوردار خواهند بود. همچنین دارای توان حرارتی 12W خواهد بود.
جالب است بدانید که اسنپدراگون 1000 نیز در اسنادی که اخیرا فاش شده با نام SCX8180 مشاهده شده است. این در حالی است که کدنام و ویژگیهای خود را نیز حفظ کرده است. با این حساب پلتفرم تست کوالکام بیان کرده است که در این پلتفرم شاهد وجود حافظه رم 16 گیگابایتی و پشتیبانی از حافظه ذخیره سازی با ظرفیت 256 گیگابایت خواهیم بود. در این راستا ایسوس با کوالکام بر روی این پلتفرمها کار میکند.
پردازندههای جدید کوالکام به وسیله کارخانه TSMC ساخته میشوند
در واقع پردازنده اسنپدراگون SDM8150 مخصوص گوشیهای اندرویدی و اسنپدراگون SCX8180 مخصوص محصولات مبتنی بر ویندوز 10، هر دو بر اساس معماری پردازندههای 7 نانومتری توسط TSMC ساخته میشوند. این مساله چندین بار توسط کارکنان کوالکام در صفحات لینکدین تایید شده است.
وین فیوچر اشاره میکند که اسم نهایی محصولات جدید هنوز مشخص نشده است و نامهای بیان شده ممکن است نامهای داخلی در خود شرکت باشد. این نشریه پیش بینی میکند که SM در اسم SM8150 به معنای اسنپدراگون موبایل (Snapdragon Mobile) و در طرف مقابل SCX در اسم SCX8180 میتواند معادل اسنپدراگون کامپیوتینگ (Snapdragon Computing) باشد.
کوالکام همچنین قصد دارد طرح نامگذاری جدید خود را بر روی پردازندههای رده پایینتر نیز اجرا کند. در بخشی دیگر وین فیوچر باز هم اشاره کرده است که SM7150 و SM7250 برای گوشیهایی مانند اوپو استفاده خواهند شد. از طرف دیگر لنوو اعلام کرده بود که از پردازنده اسنپدراگون 855 یا 8155 در گوشیهای جدید با قابلیت 5G استفاده خواهد کرد. این در حالی است که پردازندههایی مانند اسنپدراگون SM7150 و اسنپدراگون SM7250 از محصولاتی جدید هستند که به احتمال زیاد جایگزین اسنپدراگون 670 و اسنپدراگون 710 خواهند بود. با این حساب تراشههای اسنپدراگون آتی با مشخصاتی که بیان کردیم در آینده عرضه خواهند شد. البته این در حالی است که هیچکدام از این ویژگیها به صورت رسمی از سوی شرکت کوالکام تایید نشده است. پس میزان صحت اطلاعاتی که در دست داریم، هنوز مشخص نیست. با این حال باید منتظر انتشار خبرهای دیگری در آینده از سوی کوالکام باشیم.