موهای بلند، سریالهای بیکیفیت و تحول در موسیقی، همه نشانههایی از دهه 80 میلادی هستند اما علاوه بر موارد فرهنگی، در این دهه تحولات مهمی در تکنولوژی نیز رخ داد. در این مطلب مروری داریم بر 10 تکنولوژی برتر دهه 80 میلادی.
از CD تا اولین گوشیهای همراه قابلاستفاده، همه در دهه 80 رخ دادهاند و در حقیقت این دهه را میتوان سرآغاز بسیاری از تکنولوژی هایی دانست که امروزه تکامل یافته و به صورت متداول در دسترس عموم هستند. در ادامه نگاهی میاندازیم به 10 تکنولوژی برتر دهه 80 میلادی.
آنچه در این مقاله میخوانید:
10 تکنولوژی برتر دهه 80 میلادی
واکمن سونی
احتمالاً هیچ گجتی بهاندازهی واکمن سونی شما را به یاد دهه 80 نمیاندازد. در آن دوران هرکسی باید یک واکمن همراه خود میداشت، در این صورت میتوانستید آهنگهای موردعلاقهی خود را همیشه همراه خود داشته باشید. میتوان این دستگاه را بهعنوان پیشگام آی پاد و تمام پخشکنندههای موزیکی که بعدها وارد بازار شدند دید.
این دستگاه در آن زمان باقیمت 150 دلار (معادل 500 دلار کنونی) عرضه میشد. واکمن علاوه بر مقرونبهصرفه بودن بسیار خوش استایل بود.
سی دی
اگر در آن زمان واکمن نداشتید میتوانستید با تکنولوژی جدیدی به نام CD خود را سرگرم کنید. این محصول در سال 1982 روانهی بازار شد و با همکاری سونی و فیلیپس بهسرعت پا گرفت. پس از مدت کوتاهی سیدیها تبدیل به فرمت ترجیحی برای موزیک، بازی، سرگرمی و ذخیرهی اطلاعات شدند. این محصولات کیفیت بالاتری از صدا و تصویر را نیز ارائه میدادند.
مایکروسافت ویندوز
اگر رد محبوبترین سیستم عامل کامپیوتری دنیا را بگیرید به دهه ی هشتاد خواهید رسید؛ زمانی که مایکروسافت ویندوز 1.0 را معرفی کرد. این سیستمعامل که برای رقابت با سیستمعامل اپل ساختهشده بود، هیولایی متفاوت با ویندوزهای حال حاضر بود.
این سیستمعامل که بیشتر بهعنوان افزونهای برای MS-DOS عمل میکرد، شامل ابزاری بود که هنوز هم برای کاربران آشنا هستند؛ ابزاری مانند پینت، کنترل پنل و نوت پد.
اپل مکینتاش
محصولات اپل اکنون به دلیل طراحی هوشمندانه و کیفیت بالا محبوب هستند، این محبوبیت در اصل در دهه 80 آغاز شد. اولین مکینتاش اپل در ژانویهی 1984 عرضه شد.
این محصول عامل ورود اپل به بازار انبوه شد و همچنین قابلیت اپل را بهعنوان تولیدکنندهی محصولاتی برای مصارف آکادمیک و صنایع طراحی به اثبات رساند.
IBM 5150
بازار کامپیوترهای خانگی در دهه 80 فقط توسط اپل تصاحب نشده بود. به لطف IBM بازار کامپیوترهای رومیزی در آن دهه پیشرفت قابلتوجهی داشت.
هرچند که قیمت این مدل در زمان عرضه 2000 دلار بود، اما در زمانی که بسیاری از تولیدکنندگان به محصولات اینچنینی علاقه نشان داده بودند به صنعت تولید کامپیوترهای رومیزی کمک بسزایی کرد.
VHS در مقابل Batamax
جنگ سرد به کنار، مهمترین درگیری دهه هشتاد میان VHS و Batamax بود. درگیری میان این دو آنقدر ادامه داشت که بعدها بهعنوان اصطلاحی برای بیان درگیریهای فرهنگی از آن استفاده میشد. نهایتاً برندهی این درگیری VHS بود به این دلیل که دارای کیفیت بالاتری بوده و سازگاری بهتری با دوربین های فیلمبرداری آن زمان داشت.
میزان علاقه به سرگرمی، فضا را برای انقلابهایی در این زمینه فراهم ساخت و حرکت بهسوی DVDهای امروزه را سرعت بخشید.
The Clapper
خانههای هوشمند امروزه محبوبیت بسیاری دارند، اما رد این خانههای هوشمند را میتوان تا دهه 1980 و عرضهی The Clapper دنبال کرد. The Clapper به کاربر این امکان را میداد تا با به هم زدن دستها، روشنایی خانه را کنترل کند.
موتورولا DynaTAC 8000x
گوشیهای همراه امروزه آنقدر در تار و پود زندگی ما فرورفتهاند که تصور زمانی بدون این دستگاهها بسیار سخت است. دهه 80 و گوشیهای آجری شکل مشهورش را میتوان آغازی برای عصر موبایلها دانست. موتورولا DynaTAC 8000x که در سال 1983 به بازار عرضه شد، یکی از شناختهشدهترین گوشیهای آجری است.
هرچند که این گوشیها بسیار سنگینتر، بزرگتر و گرانتر از گوشیهای هوشمند امروزی بودند، اما با قابلت تماس با هرکسی در هرجایی، زندگی بسیاری را متحول کردند.
ZX اسپکتروم و کومودور 64
هرچند که دنیای کنسولهای بازی در اصل با ورود سونی به این عرصه آغاز شد، اما میتوان دهه 80 را نیز دورانی طلایی برای این صنعت دانست. دو دستگاه ZX اسپکتروم و کومودور 64 و بازیهای نوستالژیک آنها، دنیایی جدید را معرفی کردند؛ دنیایی که هنوز هم برخی از بازیسازان مطرح از آن استفاده میکنند.
گیم بوی
بازیهای دستی امروزه بسیار رایج هستند و البته تأثیر اولین گیم بوی نینتندو در 1989 را نمیتوان نادیده گرفت. با ورود این دستگاه به بازار، دیگر گیمرها در اتاقهای خود محدود نبودند و میتوانستند سرگرمی خود را هرجایی همراه با خود ببرند. با بازیهایی مانند Tetris و سوپر ماریو، گیم بوی ثابت کرد که یکی از بزرگترین تولیدات نینتندو و تمثیلی فرهنگی است.